Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie :D

Bardzo proszę Was o komentarze do projektu

http://www.boduch.pl/info.php?id=65

Zobacz czym się różnią telewizory LCD, LED i Plazmy. Czy warto dopłacać za 3D? Jakie technologie są obecnie stosowane w telewizorach? Jaki telewizor kupić? Wiele osób nie wie na co patrzeć przy wyborze telewizora. Niektórzy chodzą po sklepach i przyglądają się wyświetlanym obrazom, inni z kolei czytają recenzje użytkowników i specyfikacje sprzętu. Jeszcze inni wolą poprosić o poradę sprzedawcę. Wszystkie te wysiłki okażą się jednak zbyteczne, jeśli ani recenzje, ani sprzedawca nie dadzą nam odpowiedzi na pytanie "jaki telewizor będzie najlepszy do mojego domu?"

Zanim zaczniemy dopasowywać parametry, powinniśmy się zastanowić, jaki telewizor kupić. Jest w czym wybierać, gdyż na sklepowych półkach znajdziemy ekrany plazmowe, LCD, LED, OLED, CRT, projektory DLP oraz nowoczesne telewizory laserowe.

Już na samym początku można wykluczyć CRT do oglądania telewizji, gdyż zajmują dużo miejsca, a przy tym nie są zbyt energooszczędne. Dodatkowo wydzielają dość dużą ilość szkodliwego promieniowania, przez co niszczą wzrok szybciej niż inne ekrany. Oczywiście, te dzisiaj już archaiczne telewizory mają również kilka zalet w porównaniu z bardziej nowoczesnymi rozwiązaniami. Są to: najszerszy kąt widzenia bez utraty jasności oraz największa liczba odcieni prezentowanych kolorów.

Projektory DLP są ciekawym rozwiązaniem. Obraz przechodzi płynnie z częstotliwością 60 Hz. Niestety, póki co nie jest on jeszcze dostatecznie zadowalający. Największy problem sprawia projektorom wyświetlanie czarnego koloru, wydaje się on szary i rozmyty. Być może technologia zostanie jeszcze dopracowana, ale obecnie, jeśli tylko zależy nam na jakości, lepiej zwrócić się w stronę bardziej klasycznych konstrukcji.

Popularne są też ekrany LCD LED, które różnią się od zwykłych LCD rodzajem podświetlenia - wykorzystuje się diody LED. W mniejszych odbiornikach LED stosuje się podświetlenie ramowe, czyli diody umieszcza się tylko na brzegach matrycy. W dużych ekranach podświetla się całą matrycę i używa technologię LDT, która steruje jasnością diod. Dzięki temu można uzyskać idealną czerń i przy okazji zaoszczędzić na energii. Ekrany LED dają lepszy jakościowo obraz, są jednak znacznie droższe od zwykłych LCD.

Kolejnym rodzajem telewizorów jest OLED, w których wykorzystuje się diody organiczne. Można w nich uzyskać niewiarygodnie naturalne kolory. Dzięki brakowi filtrów ograniczających świecenie, obraz zyskuje znacznie lepszą jakość w porównaniu do innych odbiorników. Nie ma też problemów z czernią, gdyż przy ciemnym ekranie diody po prostu nie świecą i w przeciwieństwie do kryształów wykorzystywanych w ekranach LCD, nie przepuszczają światła. Ekrany oferują też szeroki kąt widzenia oraz krótki czas reakcji matrycy - jedynie 10 ms, bez rozmycia i efektu smug. Wyświetlacze OLED pobierają najmniej energii z obecnych ekranów. Niestety, ekrany tego typu mają istotną wadę - są podatne na wilgoć. Żeby nie uległy zniszczeniu muszą być hermetycznie zamknięte w obudowie, co znacznie zwiększa koszty produkcji.

Najnowszą technologią stosowaną w telewizorach jest użycie laserów do wyświetlania obrazu. Stosuje się lasery trójkolorowe (czerwone, niebieskie i zielone), dzięki czemu telewizor jest w stanie odzwierciedlić znacznie więcej kolorów niż inne ekrany. Dla porównania monitory LCD są w stanie wyświetlić około połowy palety kolorów, które człowiek może zobaczyć. Telewizory laserowe oferują aż 90% kolorów, które widzimy. Dodatkowo używają tylko 25% energii potrzebnej do wyświetlenia obrazu w panelach plazmowych. Są także znacznie lżejsze i trochę węższe od płaskich telewizorów. Intensywność kolorów jest taka sama przez cały okres żywotności telewizora. Niestety, obecnie jest to mało popularny typ ekranów i są bardzo kosztowne.

Chcemy aby nasz dom miał jak najmniej okien połaciowych, choć tu nie obejdzie się bez okien na strychu i w garderobie, poza tym chcemy wydzielić w garażu miejsce na spiżarnie "zimna"spiżarnie. Dążymy do tego aby dom był w miare tani w budowie i utrzymaniu.

Pozdrawiamy :D

Edytowane przez mona;*

Witam

-optycznie...okna na elewacjach wydają się maławe, nie wiem czym to jest spowodowane ale warto by zwróci uwagę, coby nie było ciemnawo

-"obalustradowany" ganek wejściowy jest ok, ale tył to juz przegięcie, balkon na całą ścianę szczytową tez nie jest zbyt praktyczny. zmniejszył bym go zdecydowanie

-przyziemie proste jak budowa cepa...ok

-poddasze - właściwie też może by.... może tylko odsunąłbym drzwo id ścian coby nie kładły się na ściany właśnie (to tylko lewy górny pokój)

-aaaa.... i jak teraz patrzę na poddasze - rzut to widzę, że ten balkon to wogóle taki bardziej wypasiony jest czyli od razu zadasza taras..... no mnie to nie bardzo pasuje....I co z drewna to wszystko???? nierealne jakies takie...

Ogólnie domek.... prosty i funkcjonalny jednak oka nie przyciągający... a mógłby przyciagc wzrok gdyby cokolwiek się nad nim pochylic i 'wyprostowac" co nie co...

Pozdrawiam

projekt mi sie podoba - prosty , niebrzydki 2spadowy dach a jednak nie sparwia wrazenia stodoły :D

zadaszony taras - bardzo polecam! z walsnego doswiadczenia ;) (mozna go zawsze przedluzyc i miec czesc zadaszona i niezadaszona

drzwi bym nie przesuwala (jak ktos tam radzi ) no chyba ze minimalnie zeby otwieraly sie pod ciut wiekszym katem niz 90

mozna tez ew powiekszyc salon - kosztem pokoju , strych - tez jako pokoj i to oddzielony od reszty :)

te pokoje na poddaszu troszke male... no ale za to ustawne

na dole troche brajk miejsca na "jadalnie" - wiekszy stol - w salonie moze zabraknac miejsca to "tylko " 25 a w kuchni - na wiekszy stol moze byc ciasno - ewnetulanie - pokombinowc cos z ta sciana na ktorej jest kominek - z tym ze jest nosna wiec....

:-?

ogolnie na plus - mysle ze dosc tani w budowie dom, z funkcjonalnie zaprojektowanym wnetrzem

• 1 year później...

witam,

dawno tu nikogo nie było

ale może spróbuję podnieść temat

czy jest ktoś kto zbudował, buduje lub zastanawia się nad budową domu przy grabowej lub domu przy lipowej (są bardzo podobne)

http://www.projektdomu.pl/projekt,upb251dom-przy-grabowej,65.html

ja dość poważnie myślę o realizacji projektu domu przy grabowej i chętnie pogadam o ewentualnych zmianach oraz wadach i zaletach projektu

odnośnie tego projektu mam dwie główne (dla mnie) wątpliwości:

- dwa wąskie okna od frontu (łazienka i kotłownia) nie podobają mi się; wolałabym jedno okno, takie jak w kuchni

- dużo elementów drewnianych - ładne ale jak to wyjdzie w praktyce.....

pozrv i czekam na odzew

• 3 weeks później...

Witaj!

Obecnie jestem na etapie kładzenia dachówki.

Zmiany, jakie zostały wprowadzone w stosunku do oryginalnego projektu:

1. Ławy fundamentowe h x s 60x80cm B25 W8 klasa wytrzymałości i wodoszczelności betonu,

2. Ściany fundamentowe podniosłem o 1 bloczek,

3. Salon został powiększony do 38 mkw. kosztem pokoiku, przy czym drzwi zostawiłem i zamurowałem ścianką 2x8 cm zamiast 24cm. W przyszłości jest możliwość podzielenia salonu na salon 25 mkw. i pokój 13m. kw. wyburzając miejsce gdzie są w oryginalny projekcie drzwi i wstawiając ściankę działową,

4. Garaż został poszerzony o 1 krokwie, czyli około 80 mc tak, aby swobodnie można było otworzyć drzwi w jednym pojeździe gdy drugi jest zaparkowany.

5. Strop gęstożebrowy -lany został zastąpiony systemem TERIVA keramzyt, ponieważ gięcie prętów fi 12 o rozstawie 5 cm graniczy z cudem lub trzeba mieć dobrą giętarkę. Nie szalowałem wieńca! Kupiłem gotowy firmy STROPEX. Jak się wszystko podliczy wychodzi taniej niż szalowanie.

6. Powiększyłem łazienkę u góry do 8 m kw. Jak się przyjrzysz to jest miejsce pod dachem.

7. Uwaga proponuję podniesienie ścian kolankowych o 1 lub 2 warstwy. Ja tego nie zrobiłem i teraz żałuję. Chociaż...mi to wystarczy.

8. Materiał na ściany nośne to SILKA E24, ściany działowe SILKA E12.

9. Więźba to modrzew.

dzięki za wszystkie podpowiedzi

okna połaciowe też chcę dołożyć i oczywiście powiększyć garaż

u mnie pokój na dole zostanie (ale pomysł z zostawieniem miejsca na drzwi uważam za doskonały; nigdy nie wiadomo kiedy przyda się kolejny pokój)

myślę jeszcze żeby z pomieszczenia gospodarczego na dole zrobić częściowo pralnię, wejście byłoby z łazienki

wejście do garażu przesunęłabym wtedy na wprost kilku stopni, po których schodzi się do garażu

ale jeszcze się nad tym zastanawiam

i ta słynna ścianka kolankowa...:) podnosić czy nie podnosić o to jest pytanie...

osobiście nie chciałam podnosić, wydaje mi się, że takie pokoje wystarczą, ale pokusa jest...

może podeślesz mi zdjecie pokoju ze skosem to łatwiej mi będzie podjąc decyzję

wysłałam Ci maila na adres, który podałeś; czekam na fotki

w sprawach techniczno-budowlanych (tj, materiały, ławy, ściany fundamentowe, itp) jestem jeszcze zielona ale poczytam co i jak i jeszcze o tym pogadamy

a i jeszcze jedno czy zmiany w projekcie załatwiałeś w pracowni projektowej przed zakupem projektu, czy na własną rękę?

Twój domek wygląda ekstra!!!

dom kolegi jest już praktycznie wykończony i fajnie wygląda, a to ciemne drewno na tarasie...super!!!

- nad bramą garażową właśnie się zastanawiamy jedna duża czy dwie małe, ale nie za małe:)???

- jeśli zdecyduje się na zwiększenie łazienki to pomieszczenie gospodarcze musielibyśmy podnieść do poziomu łazienki (podłoga i sufit); sprawa do obgadania z architektem

a propos z jakiej części Polski jesteś?; ja jestem z okolic Warszawy;, może polecasz jakąś pracownie, w której mogłabym zapytać czy ta zmiana jest możliwa?

- a jaki planujesz zrobić daszek nad wejściem: taki jak w projekcie, taki jak kolega, czy jeszcze inny?

- zauważyłam, że kolega zrobił podwójne okna balkonowe na górze

Witam serdecznie!

1. Daszek nad wejściem będzie miniaturką dachu głównego. Czyli patrząc od frontu odwrócone V. Patrząc z boku z zastrzałami wchodzącymi w ścianę.

2. Ja jestem z okolic Wrocławia, zatem pracownia do polecenia nie wchodzi w grę, gdyż przeróbka projektu wymaga wielu spotkań architektem.

3. Dom ten wymaga wysokich umiejętności ciesielskich!i. Porównaj sobie mój taras i kolegi. Ohydnie wyglądają te jego kątowniki brr... U mnie nie widać żadnych gwoździ i śrub itp.

4. Bram garażowa jedna - zdecydowanie. Taniej, prościej i łatwiej wjechać. Poza tym gadanie mniejszej utracie ciepła to nonsens. Poza tym mój garaż i tak prawdopodobnie nie będzie ocieplany. ale wyprowadzenie instalacji grzewczej zrobię.

5. Dach kolegi obity jest dachówką. Dla mnie to jakieś nieporozumienie. Koszt blachodachówkli = dachówce.

6. Otwory okienne są u mnie większe, gdyż chcę wstawić okna z ukrytymi żaluzjami.

Pozdrawiam GRzeswr

właśnie o te prace ciesielskie trochę się boję, nawet myślałam, czy nie zmienić tarasu na betonowy z betonowymi kolumnami, problem w tym, że drewniany wygląda nieporównywalnie ładniej niż betonowy...

chciałam Cię jeszcze spytać, czy na Twoje oko możliwe będzie zrównanie poziomów w łazience i pomieszczeniu gospodarczym na dole

czy jest ktoś kto zbudował, buduje lub zastanawia się nad budową domu przy grabowej lub domu przy lipowej (są bardzo podobne)

http://www.projektdomu.pl/projekt,upb251dom-przy-grabowej,65.html

Ten dom jest jak mieszkanie w bloku. W domku jednorodzinnym chciałabym przynajmniej większy salon, coby stół tam ustawić, a nie tylko wypoczynek.

właśnie o te prace ciesielskie trochę się boję, nawet myślałam, czy nie zmienić tarasu na betonowy z betonowymi kolumnami, problem w tym, że drewniany wygląda nieporównywalnie ładniej niż betonowy...

chciałam Cię jeszcze spytać, czy na Twoje oko możliwe będzie zrównanie poziomów w łazience i pomieszczeniu gospodarczym na dole

Żadnych problemów. Patrzyłem na ławy fundamentowe i wszystko jest ok. Trzeba będzie jedynie wylać grubszą posadzkę na dole. Poziom sufitu bez zmian

to fajnie, wylać grubszą podłogę to nie problem, wtedy zamiast dwóch okien zrobię jedno takie jak w kuchni

a wracając jeszcze do tarasu, na ile szacujesz koszty jego budowy: drewno + robocizna?

i tak jeszcze nieśmiało chciałam się przypomnieć w sprawie zdjęć ze środka...:)