Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie

szukam dobrego fachowca co wykona studnie od a do z niedrogiego najlepiej z okolic zalewu sulejowskiego.

Jak ktoś zna niech da znac.

pozdr. wszystkich .

wojteks1971

Witam. W sprawie studni w okolicy zalewu Sulejowskiego proszę o kontakt [email protected]

Witam mam pytanie do fachowcow

Przyszla wiosna i pora na druga probe wiercenia studnii w innym miejscu(pierwsza byla zbyt malo wydajna naplywalo ok 20l/h), w zwiazku tym mam kilka pytan.

-Jesli wczesniej mialem raczej drobny piasek to jaki rozmiar SP siatki studniarskiej zastosowac?(10-16)

-Ile razy na obwodzie rury filtracyjnej owinac siatke studniarska?

-na jakiej dlugosci rury zrobic otwory i nawinac siatke (1-3m)?

-Jaka frakcje zwirku mam zastosowac do obsypki? (2-8mm)?czy tez moze gruby piasek zamiast zwirku

Z gory dziekuje za pomoc i Pozdrawiam

Oddzwoń Przemo33 pod mój nr. a zaspokoję twoją ciekawość. 602575178

szukam dobrej ekipy - woj lodzkie

czy ktos moze podpowiedziec cos na temat koniecznosci uzywania filtrow do zmiekczania /oczyszczania wody -znam dwie osoby, ktore maja studnie ale uzywaja wody tylko do podlewania ogrodu bo twierdza ze do domu potrzebne odpowiednie, drogie filtry

z gory dziekuje

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam, chciałabym wybudować studnie na działce, ale nie mam pojęcia o co i jak pytać speców od studni, by mnie nie oszukano. Nie mam pojęcia co jest ważne, a sama się muszę tym zająć... Studnia ma służyć celom gospodarczym/ogrodowym, bo i tak w przyszłości ewentualny domek będę musiała podłączyć do wodociągów - wymóg gminy. Liczę na Waszą pomoc! :)

Witam wszystkich

W przyszłym roku zamierzam wiercić studnie w Ujsołach (okolice żywca). Po przeczytaniu całego tematu nasunęło mi się kilka pytań:

1. Na jaką średnicę wywiercić studnie do użytku domowego

2. Jak dokładnie wygląda budowa takiej studni - fajnie by było zobaczyć jakiś schemat (jakie rury się wkłada i na jaką głębokość, jakie filtry i na jaką głębokość, jak zabezpieczają otwór przed dostępem wody gruntowej)

3. Jak i gdzie można sprawdzić na jakiej głębokości jest woda (nie licząc różczkarzy - jakoś nie ufam tej czarnej magii)

4. Jak kształtują się ceny za metr studni powiedzmy na śląsku - bo na forum jest taki rozrzut, że głowa boli (z jakimś dobrym materiałem i co się wlicza do tej ceny)

5. No i najważniejsze jakie ekipy wiertaczy możecie polecić - takie żeby robili studnie dobrej jakości z tymi całymi zabezpieczeniami od wody gruntowej itp

mimo tego, że mój tekst jest trochę chaotyczny mam nadzieję, że wszyscy zrozumieją o co mi chodzi i odpowiedzą na pytania :)

Witam wszystkich W przyszłym roku zamierzam wiercić studnie w Ujsołach

Średnicę rury minimum 11 cm wewnątrz tak aby swobodnie weszła standardowa studnia głębinowa. Te które pasują do zwykłej rury setki są kilkakrotnie droższe.

Jeżeli chodzi o samo wiercenie to: Jeśli chcesz ręcznie to stawiasz platformę i walisz milimetr po milimetrze rozwalasz kamienie po drodze itd. Znasz wówczas cały przekrój studni. Filtr montujesz w warstwie żwiru i najlepiej aby miąższość jego wynosiła minimum 2 metry. Wówczas montujesz filtr siatkowy o dł. 1,5m.

Jak można sprawdzić głębokość wody hmmmm - najlepiej zapytaj sąsiadów jak mają głęboko wodę. Ewentualnie co nieco powiedzą ci mapy geologiczne terenu.

Cena za metr bieżący studni zaczyna się od 150 zł z materiałem i idzie ku górze.

Wcześniej gdzieś tam zamieszczałem zdjęcia jak wygląda wiercenie.