TypeR 11.08.2008 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Ja trochę z innej beczki.... czy na niebudowanie komina wentylacyjnego i zamianę wentylacji grawitacyjnej na mechaniczną jest potrzebna jakaś specjalna zgoda? Nie wiem, np. autora projektu, albo jakaś zmiana formalna w projekcie. Cześć, ja robię mechaniczną i pytałem kierownika, twierdził że nie trzeba żadnych pozwoleń.... Grawitacyjna musi być w kotłowni jeżeli będzie kocioł na paliwa stałe. Ponieważ robimy pompę ciepła zrezygnowaliśmy zupełnie z komina w kotłowni, zostaje komin w salonie dla kominka i tu musi być również kanał wentylacji grawitacyjnej. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 11.08.2008 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Dzięki za odpowedź ja dzisiaj rozmawiałam z moim kierownikiem i nie był taki skory do tej zmiany, mówił, że może być problem przy odbiorze budynku, bo jak kominiarz przyjdzie odebrać kominy, to nie będzie tyle kominów co w projekcie. Ostatecznie dostanę zgodę od Pani Kasi (autorki projektu) na zamianę wentylacji grawitacyjnej na mechaniczną a kierownik dokona wpisu w dzienniku. A tak w ogóle, to zrobilismy takie same zmiany - my też będziemy mieć pompę, nie mamy komina do CO i teraz też likwidujemy do wentylacji. Został kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 11.08.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 TomekC73 rysunek poszedł na mail'a. Próbowałem go "upublicznić" na forum ale miałem problemy z serwerem, na którym zamieszczam fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 11.08.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Witamy! Jakie pompy ciepła dobraliście do Oliwek, bo my właśnie debatujemy nad tym tematem. Chyba wybierzemy kolektor poziomy, ale to jeszcze do zastanowienia, bo nie mamy wielkiej działki a potrzeba by było coś koło 500 m2 (4x130). No i czy możemy się uśmiechnąć o kosztorys do banku, bo nam też trzeba takie cudo stworzyć. Jutro kolejny telefon do Starostwa, bo jakoś nikomu nie śpieszy się z naszym PnB. Pozdrawiamy Kasia, Radek i Jaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 11.08.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Zep Kibelek masz odjazdowy. Projekt musiał być robiony przez niezłego fachowca - architekta A robiłeś pod niego fundament? pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 12.08.2008 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Witamy! Jakie pompy ciepła dobraliście do Oliwek, bo my właśnie debatujemy nad tym tematem. Chyba wybierzemy kolektor poziomy, ale to jeszcze do zastanowienia, bo nie mamy wielkiej działki a potrzeba by było coś koło 500 m2 (4x130). No i czy możemy się uśmiechnąć o kosztorys do banku, bo nam też trzeba takie cudo stworzyć. Jutro kolejny telefon do Starostwa, bo jakoś nikomu nie śpieszy się z naszym PnB. Pozdrawiamy Kasia, Radek i Jaś. Cześć, tak w przerwie meczu z Egiptem...... Dla naszej Oliwki zapotrzebowanie wyszło (przy uwzgędnieniu rekuperacji) 8 KW przy -20 C, więc pompa będzie 7 KW. Ten brakujący KW w razie mrozów dogrzejemy kominkiem. Pompa będzie z bezpośrednim parowaniem, więc mniej kolektora poziomego jest potrzebne, wychodzi 3 x 60 m rurek zakopanych w ziemi. Wcale tak dużo działki nie zajmie, ok. 150 m2. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 12.08.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Zep Kibelek masz odjazdowy. Projekt musiał być robiony przez niezłego fachowca - architekta A robiłeś pod niego fundament? Godziny ciężkiej pracy koncepcyjnej, lekko nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 12.08.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Powiedzcie proszę Robił ktoś strop monolityczny (wylewany) w Oliwce? Jak wam to wyszło kosztowo?. Ile trzeba desek, zbrojenia, betonu i na jaką grubość. Pytam bo właśnie robiłem wycenę terivy i wyszło ok 8000zl (same belki + pustaki). Robocizna za te same money. Zastanawiam się aby zroobić wylewany na gr 14cm tym bardziej że mam sporo desek, które można by wykorzystać i wydaje mi się, że mogą lepiej wyjść schody???? Acha wyceniałem kominy shiedla (wszystkie+wentylacja) - 7800zł Miałem wziąść Zapela ale u mnie nie ma tej firmy w żadnej hurtowni, najbliższy dystrybutor w Radomiu, nawet dzwoniłem do firmy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 12.08.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 a ja mam pytanie - wie ktos co się dzieje z wątkami "grupy" np. grupa wrocławska mi całkiem znikneła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 12.08.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Powiedzcie proszę Robił ktoś strop monolityczny (wylewany) w Oliwce? Jak wam to wyszło kosztowo?. Ile trzeba desek, zbrojenia, betonu i na jaką grubość. Pytam bo właśnie robiłem wycenę terivy i wyszło ok 8000zl (same belki + pustaki). Robocizna za te same money. Zastanawiam się aby zroobić wylewany na gr 14cm tym bardziej że mam sporo desek, które można by wykorzystać i wydaje mi się, że mogą lepiej wyjść schody???? Acha wyceniałem kominy shiedla (wszystkie+wentylacja) - 7800zł Miałem wziąść Zapela ale u mnie nie ma tej firmy w żadnej hurtowni, najbliższy dystrybutor w Radomiu, nawet dzwoniłem do firmy. pozdrawiam Tomasz Do stropu monolitycznego grubości 12-13cm posło mi ok 5-6 m3 desek, ~1400kg stali fi 10, betonu 21m3 ( nadproża wylewane razem ze stropem ) Gdybyś robił strop z terivy to i tak wejdzie Ci betonu w nadlewkę , żebra w sumie ok 7cm na całej powierzchni. Schody wyszły u mnie 17,5x26 16szt całkiem wygodne . A na kominy zobacz na alegro z dostawą do domu Ja zapłaciłem za całość ( 2 kominy fi200 + wentylację) 5.200PLN Jurto zamieszcze zdjęcia mojej Oliwki- teraz oczekuję na więźbe dachową Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 12.08.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Witamy! Jakie pompy ciepła dobraliście do Oliwek, bo my właśnie debatujemy nad tym tematem. Chyba wybierzemy kolektor poziomy, ale to jeszcze do zastanowienia, bo nie mamy wielkiej działki a potrzeba by było coś koło 500 m2 (4x130). No i czy możemy się uśmiechnąć o kosztorys do banku, bo nam też trzeba takie cudo stworzyć. Jutro kolejny telefon do Starostwa, bo jakoś nikomu nie śpieszy się z naszym PnB. Pozdrawiamy Kasia, Radek i Jaś. Cześć, tak w przerwie meczu z Egiptem...... Dla naszej Oliwki zapotrzebowanie wyszło (przy uwzgędnieniu rekuperacji) 8 KW przy -20 C, więc pompa będzie 7 KW. Ten brakujący KW w razie mrozów dogrzejemy kominkiem. Pompa będzie z bezpośrednim parowaniem, więc mniej kolektora poziomego jest potrzebne, wychodzi 3 x 60 m rurek zakopanych w ziemi. Wcale tak dużo działki nie zajmie, ok. 150 m2. Pozdrawiam - Daniel Jeśli to nie tajemnica, to jakiej firmy pompę wybraliście. My też mamy wyliczone zapotrzebowanie w jednej firmie na 8 KW w innej na 7 KW. Budujemy się w Szczecinie, a więc u nas jest łagodniejszy klimat. I skłaniamy się ku 7 KW, przy czym kominek będzie u nas bez rozprowadzenia ciepła, więc dogrzejemy tylko salon. Rekuperację też mamy przewidzianą i tak z ciekawości nam wycenili na 14 - 19 tys. zł. Jak to wygląda u Was? No i ewentualnie jakie koszty pompy ciepła Wam wyszły. Nasze wyceny są tak rozbieżne, ale to wynika z tego że nie podjęliśmy jeszcze ostatecznej decyzji jaka pompa, jaki system grzania - podłogówka, czy mieszany z grzejnikami na piętrze. W razie czego można na priv. Mamy jeszcze chwilę na podjęcie ostatecznych decyzji, bo ruszamy z budową wrzesień/ październik, a w chwili obecnej oczekujemy już kolejny miesiąc na PnB. Wiem jednak, że tych decyzji w pewnym momencie będzie dużo i trzeba zawczasu niektóre rzeczy przemyśleć. Pozdrawiam Kasia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 13.08.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Witamy! Jakie pompy ciepła dobraliście do Oliwek, bo my właśnie debatujemy nad tym tematem. Chyba wybierzemy kolektor poziomy, ale to jeszcze do zastanowienia, bo nie mamy wielkiej działki a potrzeba by było coś koło 500 m2 (4x130). No i czy możemy się uśmiechnąć o kosztorys do banku, bo nam też trzeba takie cudo stworzyć. Jutro kolejny telefon do Starostwa, bo jakoś nikomu nie śpieszy się z naszym PnB. Pozdrawiamy Kasia, Radek i Jaś. Cześć, tak w przerwie meczu z Egiptem...... Dla naszej Oliwki zapotrzebowanie wyszło (przy uwzgędnieniu rekuperacji) 8 KW przy -20 C, więc pompa będzie 7 KW. Ten brakujący KW w razie mrozów dogrzejemy kominkiem. Pompa będzie z bezpośrednim parowaniem, więc mniej kolektora poziomego jest potrzebne, wychodzi 3 x 60 m rurek zakopanych w ziemi. Wcale tak dużo działki nie zajmie, ok. 150 m2. Pozdrawiam - Daniel Jeśli to nie tajemnica, to jakiej firmy pompę wybraliście. My też mamy wyliczone zapotrzebowanie w jednej firmie na 8 KW w innej na 7 KW. Budujemy się w Szczecinie, a więc u nas jest łagodniejszy klimat. I skłaniamy się ku 7 KW, przy czym kominek będzie u nas bez rozprowadzenia ciepła, więc dogrzejemy tylko salon. Rekuperację też mamy przewidzianą i tak z ciekawości nam wycenili na 14 - 19 tys. zł. Jak to wygląda u Was? No i ewentualnie jakie koszty pompy ciepła Wam wyszły. Nasze wyceny są tak rozbieżne, ale to wynika z tego że nie podjęliśmy jeszcze ostatecznej decyzji jaka pompa, jaki system grzania - podłogówka, czy mieszany z grzejnikami na piętrze. W razie czego można na priv. Mamy jeszcze chwilę na podjęcie ostatecznych decyzji, bo ruszamy z budową wrzesień/ październik, a w chwili obecnej oczekujemy już kolejny miesiąc na PnB. Wiem jednak, że tych decyzji w pewnym momencie będzie dużo i trzeba zawczasu niektóre rzeczy przemyśleć. Pozdrawiam Kasia. Cześć, żadna tajemnica, u nas pompa ciepła z firmy Thermogolv z Jasła. Cena pompy 7 kw to ok. 21 tys. zł. W zestawie jest pompa, kolektory i zbiornik na wodę 500 L. Dodatkowo należy doliczyć sobie koszt koparki oraz jeżeli usługę układania kolektorów będzie robił instlator z Jasła to: ułożenie jednej nitki kolektora i zakopanie - 700 zł, oraz 2500 zł podłączenie układu w kotłowni i napełnienie czynnikiem. W chwili obecnej zbiera się grupa zakupowa i przy tej ilości osób mamy 6-7% rabatu na zakup. Im więcej osób będzie chetnych tym większy rabat dostaniemy. Co do rekuperacji. Też miałem wyceny na 15-17 tys. W tej chwili jestem zdecydowany na rekuperację firmy ILTO. Początkowo kusił mnie wyższy model rekuperatora, który ma rozbudowane sterowanie i dodatkowy kanał, który pobiera ciepło z nad kominka i rozprowadza kanałami wentylacji po domu. Ale chyba wybiorę model tańszy o 3 tys. złoty i zrobimy kanał wyciągowy nad kominkiem i przez rekuperator rozprowadzimy trochę ciepła z kominka po domu. Przy tym tańszym może uda się nam zamknąć w 12 tys. zł. Dodatkową zaletą Ilto jest mozliwość podpięcia wody z ogrzewania podłogowego (ma dodatkową wężownicę) co daje też jakieś oszczędności.... To tyle moich rozważań grzewczo-wentylacyjnych (był ekogroszek, pelet, grzanie prądem). Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 13.08.2008 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Witam, Taką prośbę mam Czy ktoś z naszych liderów oliwkowych, szczęśliwie już mieszkających, napędza może swój domek gazem w kwestii ogrzewania... i jeśli tak to może podzieliłby się jakimiś cyferkami za ostatnią zimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 13.08.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Witam, Taką prośbę mam Czy ktoś z naszych liderów oliwkowych, szczęśliwie już mieszkających, napędza może swój domek gazem w kwestii ogrzewania... i jeśli tak to może podzieliłby się jakimiś cyferkami za ostatnią zimę? Przyłączam się do pytania. Moje centralne już w prawdzie działa ale zima dopiero przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 13.08.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 A na kominy zobacz na alegro z dostawą do domu Ja zapłaciłem za całość ( 2 kominy fi200 + wentylację) 5.200PLN Andrzej Dzięki bardzo za wskazówki odnośnie stropu. Natomiast jeśli chodzi o kominy to patrzyłem na allegro i Zapel-a nie znzlazłem bo Ty masz z tej firmy czy jakieś inne ? możesz coś więcej napisać ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 13.08.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 A na kominy zobacz na alegro z dostawą do domu Ja zapłaciłem za całość ( 2 kominy fi200 + wentylację) 5.200PLN Andrzej Dzięki bardzo za wskazówki odnośnie stropu. Natomiast jeśli chodzi o kominy to patrzyłem na allegro i Zapel-a nie znzlazłem bo Ty masz z tej firmy czy jakieś inne ? możesz coś więcej napisać ? pozdrawiam Tomasz Ja mam taki komin : http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=413244899 do tego dokupujesz pustaki wentylacyjne i gotowe. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 13.08.2008 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 A tak prezentuje się moja Oliwka w oczekiwaniu na więźbe dachowąhttp://images28.fotosik.pl/265/d36a9d91b7016935.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 14.08.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Przyłączam się do pytania. Moje centralne już w prawdzie działa ale zima dopiero przede mną Liderzy pewnie upajają się startem długiego weekendu na tarasach, tak że w tzw międzyczasie pytanie do Ciebie jeszcze miałbym - jaki sprzęcik (moc/model) wybrałeś do gazowania Oliwki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 14.08.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Przyłączam się do pytania. Moje centralne już w prawdzie działa ale zima dopiero przede mną Liderzy pewnie upajają się startem długiego weekendu na tarasach, tak że w tzw międzyczasie pytanie do Ciebie jeszcze miałbym - jaki sprzęcik (moc/model) wybrałeś do gazowania Oliwki? Witam, Wybrałem (tzn. moi instalatorzy doradzili mi ) piec konwencjonalny Viessmann'a Vitopend 100. Myślałem o kondensacie ale mi odradzili. Zainstalowali mi natomiast dość sporo grzejników (Henrad Premium) - aż 15, w pokojach z oknami dachowymi i ściennymi mam po dwa. Do tego podłogówka w pom. gosp., kuchni, pół salonu, przedpokój, łazienka i wiatrołap... a na górze tylko łazienka .... aha jeszcze po jednej drabince w obu łazienkach - tak, że ma być ciepło ............ tylko za jaką cenę, pewnie kredyt na ogrzewanie trzeba będzie zaciągnąć ... pożalę się Wam na wiosnę Pozdrawiam c__o__l__a nie zauważyłeś, że balkonik zrobili Ci nie w tym miejscu co trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 14.08.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 I garaż tez nie po tej stronie hi hi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts