apinka 20.10.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Ja w oliwce nie mieszkam jeszcze i do stanu zamieszkania jeszcze długa droga. http://www.empikfoto.pl/albumy32/348961/646278/thumbs/21293525_obraz_083.jpg Jondak Witaj! czekamy na zdjęcia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 20.10.2008 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 My zaczynamy wykończeniówkę. Sama przyjemność http://images37.fotosik.pl/22/34c67ba653315170.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 20.10.2008 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 witam- mieszkam już z rodzinką w oliwce . Zainteresownym mogę wysłać kilka zdjęć z przeróbek jak i aranżacji wnętrz- jesteśmy w trakcie wykańczania . Nasz dom ma zlikiwodowany balkon na piętrze a pod nim zrobiliśmy taras z zadaszeniem. Szkoda tylko że tak późno weszłam na forum bo zaintrygowało mnie wejście bezpośrednie do pokoju nad garażem- jak ktoś ma jakieś zdjęcia z tej przeróbki to prosiłabym kilka fotek na emaila. Nadto wejście do garderoby zrobiliśmy z naszej sypilani czyli mamy w sypialni troje drzwi- wejściowe, nad garaż i do garderoby. Acha stan surowy zamknięty w 2007r. z oknami (roletami zewnętrznymi w kasetach jak i bramą garażową)kosztował nas 150 tyś. Pozdrawiam Bardzo proszę o zdjęcia : [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 20.10.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 witam- mieszkam już z rodzinką w oliwce . Zainteresownym mogę wysłać kilka zdjęć z przeróbek jak i aranżacji wnętrz- jesteśmy w trakcie wykańczania . Nasz dom ma zlikiwodowany balkon na piętrze a pod nim zrobiliśmy taras z zadaszeniem. Szkoda tylko że tak późno weszłam na forum bo zaintrygowało mnie wejście bezpośrednie do pokoju nad garażem- jak ktoś ma jakieś zdjęcia z tej przeróbki to prosiłabym kilka fotek na emaila. Nadto wejście do garderoby zrobiliśmy z naszej sypilani czyli mamy w sypialni troje drzwi- wejściowe, nad garaż i do garderoby. Acha stan surowy zamknięty w 2007r. z oknami (roletami zewnętrznymi w kasetach jak i bramą garażową)kosztował nas 150 tyś. Pozdrawiam Bardzo proszę o zdjęcia : [email protected] Pozdrawiam my też poprosimy [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 20.10.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Witam! Dziś pomierzyli mi okna. Za 12 okien Drutex, dwustronny kolor zaplacimy ok 9000zł. Brama Wiśniowski 2400x2125 2300zł. Zastanwaim się czy nie podkuć i nie poszerzyć bramy do 250cm. Jak Wy macie Drodzy Oliwkowicze? (jednostanowiskowi) pozdrawiam http://images32.fotosik.pl/384/16c69e35f9816612.jpg http://images49.fotosik.pl/22/62a8a6e7988728fb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apinka 21.10.2008 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 witam- mieszkam już z rodzinką w oliwce . Zainteresownym mogę wysłać kilka zdjęć z przeróbek jak i aranżacji wnętrz- Ja też bardzo proszę o zdjęcia: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 21.10.2008 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Witam,a u nas cieśle wczoraj zakończyli, w 3 dni się wyrobili.Chyba założymy klub "jedna cagła za daleko...", ścianka kolankowa wysoka, pocieszamy się z żoną, że chociaż pokoje będą funkcjonalne (bardziej) .....Pozdrawiam - Daniel http://www.suwary.com.pl/it/oliwka_wiezba.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plis 21.10.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Witam! Dziś pomierzyli mi okna. Za 12 okien Drutex, dwustronny kolor zaplacimy ok 9000zł. Brama Wiśniowski 2400x2125 2300zł. Zastanwaim się czy nie podkuć i nie poszerzyć bramy do 250cm. Jak Wy macie Drodzy Oliwkowicze? (jednostanowiskowi) pozdrawiam Witam, Też zastanawiam się nad szerokością bramy. Tym bardziej, że nadproże mam szeroko podparte i mógłbym to zrobić. Może ktoś z Oliwkowiczów nam podpowie. Ale mam pytanie do was. Co to za cegła, którą wykończyliście kominy? Pozdrawiam P.S. Aha, i właśnie wydrukowałem zdjęcie waszej Oliwki. Będzie wzorcem dla moich dekarzy jak chciałbym żeby wyglądało zadaszenie nad wejściem. O ile nie macie nic przeciwko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 21.10.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Witam! Dziś pomierzyli mi okna. Za 12 okien Drutex, dwustronny kolor zaplacimy ok 9000zł. Brama Wiśniowski 2400x2125 2300zł. Zastanwaim się czy nie podkuć i nie poszerzyć bramy do 250cm. Jak Wy macie Drodzy Oliwkowicze? (jednostanowiskowi) pozdrawiam Witam, Też zastanawiam się nad szerokością bramy. Tym bardziej, że nadproże mam szeroko podparte i mógłbym to zrobić. Może ktoś z Oliwkowiczów nam podpowie. Ale mam pytanie do was. Co to za cegła, którą wykończyliście kominy? Pozdrawiam P.S. Aha, i właśnie wydrukowałem zdjęcie waszej Oliwki. Będzie wzorcem dla moich dekarzy jak chciałbym żeby wyglądało zadaszenie nad wejściem. O ile nie macie nic przeciwko... Oczywiscie ze nie mamy nic przeciwko , ale nie wiemy co na to MacJek od ktorego sciagnelismy rozstaw słupów. Piszesz ze masz szeroko podparte nadproze. Czyli ile? Ja mam po 25cm z kazdej strony. Zastanawiam sie czy nie oslabie konstrukcji jak podkuję po 5 cm z kazdej striony. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plis 21.10.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 U mnie zrobili po 30cm z każdej strony. Myślę, że trzeba spytać jakiegoś profesjonalisty.A poza tym, jeszcze nie jestem przekonany czy potrzebuję 2,5m...Może ktoś kto użytkuje taką na 2,4m podpowie czy nie ma zbyt wąsko?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga031 21.10.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Witam wszystkich forumowiczów-oliwkowiczów. Od tygodnia jestesmy dumnymi posiadaczami Oliwki,niestety narazie tylko w formie projektu;ale cała "papierologia" juz ruszyła,więc być może za jakiś czas i ja będę mogła pochwalic się na forum jakimiś fotkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga031 21.10.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 witam- mieszkam już z rodzinką w oliwce . Zainteresownym mogę wysłać kilka zdjęć z przeróbek jak i aranżacji wnętrz- jesteśmy w trakcie wykańczania . Nasz dom ma zlikiwodowany balkon na piętrze a pod nim zrobiliśmy taras z zadaszeniem. Szkoda tylko że tak późno weszłam na forum bo zaintrygowało mnie wejście bezpośrednie do pokoju nad garażem- jak ktoś ma jakieś zdjęcia z tej przeróbki to prosiłabym kilka fotek na emaila. Nadto wejście do garderoby zrobiliśmy z naszej sypilani czyli mamy w sypialni troje drzwi- wejściowe, nad garaż i do garderoby. Acha stan surowy zamknięty w 2007r. z oknami (roletami zewnętrznymi w kasetach jak i bramą garażową)kosztował nas 150 tyś. Pozdrawiam My jesteśmy jeszcze w fazie adaptacji projektu,więc poproszę o kilka fotek na e-mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbel 21.10.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 U mnie zrobili po 30cm z każdej strony. Myślę, że trzeba spytać jakiegoś profesjonalisty. A poza tym, jeszcze nie jestem przekonany czy potrzebuję 2,5m... Może ktoś kto użytkuje taką na 2,4m podpowie czy nie ma zbyt wąsko? Pozdrawiam WITAM ja buduję oliwkę bez garażu,ale jeśli można doradzić to brama garażowa min szer 260,niewiem jaką bramę masz zamiar montować jeśli segment to szer ok. przy bramie uchylnej o szer 240 światło wjazdu wynosi ok 225. POZDRAWIAM OLIWKOWICZÓW i zaczynających budowę i tych już mieszkających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 22.10.2008 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Mam pytanie do Oliwkowiczów, którzy kładli na dach deski i papę. Mianowicie chodzi o to czy w kalenicy robiliście przerwę w papowaniu? w celu uzyskania lepszego ,,oddychania,, Tak mi radzi mój dekarz mówiąc, że przy papie (mimo że będzie ciepło) to w budynku mogę mieć ,,termos,, i taka przerwa była by wskazana. Wogóle zastanawiam się czy nie zrobić jakichś dodatkowych kominków wentylacyjnych na dachu tyle tylko, że koszt dod. Co Wy na to i jak jest u Was?. Castello fajnie Ci wyszła ta chałpka A u mnie ekipa od dachu działa ostro. Dzisiaj dopiero byli drugi dzień i dach prawie cały odeskowany pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 22.10.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Wogóle zastanawiam się czy nie zrobić jakichś dodatkowych kominków wentylacyjnych na dachu tyle tylko, że koszt dod. Ja mam chyba 4 kominki wentylacyjne (albo nawet 6). Dekarze polecali. Ponoć poprawia to wentylację połaci dachowej. Facet od którego brałem dachówke mówił, że w teorii powinna wystarczyć perforowana taśma kalenicowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 22.10.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Wogóle zastanawiam się czy nie zrobić jakichś dodatkowych kominków wentylacyjnych na dachu tyle tylko, że koszt dod. Ja mam chyba 4 kominki wentylacyjne (albo nawet 6). Dekarze polecali. Ponoć poprawia to wentylację połaci dachowej. Facet od którego brałem dachówke mówił, że w teorii powinna wystarczyć perforowana taśma kalenicowa... Bikerus dzięki A możesz powiedzieć w których miejscach masz te kominki i czy to są takie specjalne dachówki wentylacyjne czy kominki z uszczelką i taką rurą? pozdrawiaM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 22.10.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Mam pytanie do Oliwkowiczów, którzy kładli na dach deski i papę. Mianowicie chodzi o to czy w kalenicy robiliście przerwę w papowaniu? w celu uzyskania lepszego ,,oddychania,, Tak mi radzi mój dekarz mówiąc, że przy papie (mimo że będzie ciepło) to w budynku mogę mieć ,,termos,, i taka przerwa była by wskazana. Wogóle zastanawiam się czy nie zrobić jakichś dodatkowych kominków wentylacyjnych na dachu tyle tylko, że koszt dod. Co Wy na to i jak jest u Was?. Castello fajnie Ci wyszła ta chałpka A u mnie ekipa od dachu działa ostro. Dzisiaj dopiero byli drugi dzień i dach prawie cały odeskowany pozdrawiam Papę mam w całości ale w kalenicy mam wycięte 4 otwory 5x20cm pozatym planuję dać otowty na górze w szczytach- żeby był mały przewiew nad jętkami. Tak gdzies widziałem. Szkoda ze nie kazałem wmurowac w ścien rur pcv , teraz trzeba wiercić Dachowki wentylacyjne sobie podarowalem. Chyba dachowka jest nieszczelna sama w sobie więc po co robic coś więcej? pozdrawiam pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 23.10.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Wogóle zastanawiam się czy nie zrobić jakichś dodatkowych kominków wentylacyjnych na dachu tyle tylko, że koszt dod. Ja mam chyba 4 kominki wentylacyjne (albo nawet 6). Dekarze polecali. Ponoć poprawia to wentylację połaci dachowej. Facet od którego brałem dachówke mówił, że w teorii powinna wystarczyć perforowana taśma kalenicowa... Bikerus dzięki A możesz powiedzieć w których miejscach masz te kominki i czy to są takie specjalne dachówki wentylacyjne czy kominki z uszczelką i taką rurą? pozdrawiaM My dachówek wentylacyjnych mamy chyba po 5 albo 6 na każdej połaci, dodtkowo mamy 2 kominki wentylacyjne - 1 w łazience, drugi w garderobie. Dodam, że kominki nie służą wentylacji dachu a dodatkowej wentylacji pomieszczenia, natomiast dachówki wentylacyjne służą właśnie do wentylacji dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 23.10.2008 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 My też mamy 2 kominki wentylacyjne (wentylacja garażu i pomieszczenia gospodarczego) i w sumie 6 dachówek wentylacyjnych. W celu wentylacji dachu założymy tez grzebien okapu z kratka wentylacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 23.10.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Witam Was Ja również będę miał dachówki wentylacyjne - po 4 z każdej strony i nad garażem po 1 (razem 10) Natomiast chodzi mi o kominki wentylacyjne takie ceramiczne z rurą łącznikową, mają one za zadanie wentylację pomieszczeń na górze. Właśnie przy deskowaniu i papie takie kominki by się przydały. U mnie wentylacja będzie tradycyjna (grawitacyjna) i na piętrze będę miał tylko w łazience w pionie kominowym i nie wiem czy to nie za mało jak na górne pomieszczenia.Trochę namieszałem z tą wentylacją ale chodzi mi o to żeby od razy zrobić dobrze co by później nie łazić po dachu i nie poprawiać i nacinać otwory w dachówce. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts