Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rozeznawałem temat wykonania dachu.

Mój wykonawca podał mi takie ceny:

20 zł za m2 - wykonanie konstrukcji(krokwie, słupy, jętki)

22 zł za m2 - deskowanie całego dachu i położenie 1 warstwy papy

20 zł za m2 za położenie dachówki cementowej

16 zł za za metr bieżący - obróbka krawędzi krokwi na ścianach szczytowych

40 zł za metr bieżący -wykonanie obróbki okapów wraz z montażem rynien PCV

Dużo, mało, czy może w sam raz?

Pankracek

Wydaje mi się że trochę przydrogo, chyba, że u Was są takie stawki, ale najważniejsze aby wykonawca był solidny. Ja umowę sobie spisałem na 60 zł/m2 a w tym wykonanie więźby, odeskowanie dachu, papa, dachówka, obróbki blach, rynny (bez rynien spustowych), bez podbitki. Osobno była ekipa cieśli a później dekarze. Materiały i ich transport musiałem organizować sam ale to kompleksowo załatwiła jedna hurtownia gdzie kupowałem dachówkę.

pozdrawiam

Ceny w tym roku poszły do góry.

Może zrezygnuję z deskowania dachu.

Może nie ma sensu deskowania przy dachówce, skoro dam dobra membranę.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich sympatyków Oliwki HB Studio :D. Jest mi niezmiernie miło, że mogę dołączyć do tak szacownego grona. Co prawda nie jestem jeszcze posiadaczką projektu, ale już razem z mężem wybraliśmy dom który zamierzamy wybudować i jest nim właśnie Oliwka. Projekt kupimy jeszcze w tym roku, żeby wszystko sobie na spokojnie przekalkulować i porozmyślać, a z budową ruszymy w przyszłym roku (mam nadzieję, że nic nie stanie nam na drodze :-? ).

I w związku z tym mam takie pytanie do pana pod pseudonimem TypeR, ponieważ mieszkamy bardzo blisko a mianowicie pod Łodzią, czy moglibyśmy zobaczyć domek na żywo? Upewnilibyśmy się co do samego projektu i do zmian w projekcie. Chciałabym odwiedzić wszystkich, ale raczej nie dam rady (tyle was i nas wszystkich jest :lol: ). Pozdrawiam i do usłyszenia.

Witam wszystkich sympatyków Oliwki HB Studio :D. Jest mi niezmiernie miło, że mogę dołączyć do tak szacownego grona. Co prawda nie jestem jeszcze posiadaczką projektu, ale już razem z mężem wybraliśmy dom który zamierzamy wybudować i jest nim właśnie Oliwka. Projekt kupimy jeszcze w tym roku, żeby wszystko sobie na spokojnie przekalkulować i porozmyślać, a z budową ruszymy w przyszłym roku (mam nadzieję, że nic nie stanie nam na drodze :-? ).

I w związku z tym mam takie pytanie do pana pod pseudonimem TypeR, ponieważ mieszkamy bardzo blisko a mianowicie pod Łodzią, czy moglibyśmy zobaczyć domek na żywo? Upewnilibyśmy się co do samego projektu i do zmian w projekcie. Chciałabym odwiedzić wszystkich, ale raczej nie dam rady (tyle was i nas wszystkich jest :lol: ). Pozdrawiam i do usłyszenia.

Witam,

oczywiście że tak, zapraszamy, najlepiej na privie uzgodnić termin.

Pozdrawiam - Daniel

Bardzo dziękuje AnetkaS za podesłane rzuty, bardzo pomogły i bardzo ciekawe rozwiązania zastosowaliście.

Jeśli ktoś jeszcze zechciałby wysłać na maila [email protected] swoje adaptacje Oliweczki z góry dziękuję.

Zauważyłem także że niektórzy nie upubliczniają zdjęć swoich oliwek .... tylko wysyłali zdjęcia na maila... mnie w tedy na forum nie było zatem dopisuję sie do próśb o zdjęcia zrealizowanych rozwiązań.

Bardzo mnie interesuje rozwiązanie schodów... zapewne muszą one być zabiegowe - ale czy można je "zoptymilizować" jakie są proponowane rozwiązania ? A może jednak da się zmienić na schody z podestem ?

Jeśli ktoś buduje Oliwke w oklicach Krotoszyna ( pewnie nie ) ale może Ostrów Wlkp, Kalisz, Środa Wlkp ten rejon mnie interesuje :) Chyba że... i tu ukłon w stronę wandzik .... juz jestes na etapie realizacji. Widzę że mieszkasz w Trzebiatowie ( gdzie się urodziłem :) ) Bedę tam w okolicach maja.

Za pomoc z góry dziękuję.

Na schody ze spocznikiem nie ma szans, moga być albo zabiegowe i niestety niewygodne, ale może proste jednobiegowe - tak parę osób zrobiło przerabiając poddasze.

Ale powiem Ci, że są niewygodne, ale da się chyba z tym żyć, po prostu nie można po nich biegać :), tylko CHODZIĆ z uwagą :) Po imprezie lepiej zostać na dole, lub wchodzić pomagając sobie rękami :)

Anetka nie pisz tak bo inwestorzy przestaną budować Oliwkę :lol: :lol:

Ale tak poważnie to wydaje mi się że te schody nie są takie złe. U mnie się wygodnie po nich wchodzi i schodzi. Mam nadzieję że jak później je wykończę drzewem to też będzie ok. Jedyne co mi tylko nie pasuje to że one lekko wchodzą w górny korytarz.

Witam wszystkich oliwkowiczów a zarazem cieszę się że dołączyłem do was

bowiem w zeszłym tygodniu zakupiłem projekt a dziś oddałem go do adaptacji , uważnie śledzę wasze pomysły wiem że nie jest to wszystko takie łatwe jak by się wydawało ale mam nadzieje że dam rade

przedwczoraj odwiedziłem Ide i Jacka za co im serdecznie dziękuję że poświecili mi swój czas i pokazali mi oliwkę w rzeczywistości

oczywiście wprowadziłem pewne zmiany w projekcie tak jak większość z was

ciągle mnie zastanawia jedna rzecz czy dobrze osadziłem budynek na działce bowiem moja działka to

24 m w szerokości i 42 długość ja osadziłem dom 15 metrów w głąb działki południe mam z przodu działki co myślicie o tym jak wy macie bo za bardzo o tym nikt nie pisał czy lepiej mieć przodu więcej miejsca czy z tyłu czy najlepiej na środku

Pozdrawiam Mario

:wink:

Anetka nie pisz tak bo inwestorzy przestaną budować Oliwkę :lol: :lol:

Ale tak poważnie to wydaje mi się że te schody nie są takie złe. U mnie się wygodnie po nich wchodzi i schodzi. Mam nadzieję że jak później je wykończę drzewem to też będzie ok. Jedyne co mi tylko nie pasuje to że one lekko wchodzą w górny korytarz.

Nie no, Oliwka to super domek - schody można spokojnie wybaczyć :)

Moje też nie są takie straszne - pókim młoda :) teraz głębokość stopnia jest 25 cm a po obłożeniu drewnem będzie 28, to chyba nienajgorzej. Wysokość podstopnia 17,0 cm może 17,5 cm - zalezy od stolarza.

ciągle mnie zastanawia jedna rzecz czy dobrze osadziłem budynek na działce bowiem moja działka to

24 m w szerokości i 42 długość ja osadziłem dom 15 metrów w głąb działki południe mam z przodu działki co myślicie o tym jak wy macie bo za bardzo o tym nikt nie pisał czy lepiej mieć przodu więcej miejsca czy z tyłu czy najlepiej na środku

Pozdrawiam Mario

:wink:

Wiesz, to wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Ale z tego co piszesz, to bedziesz miał sporo miejsca i z przodu i z tyłu domu - możesz mieć ogród z tyłu, ale też z przodu będzie miejsce na wygrzewanie się w sloneczku :)

Witam!

Doradzcie proszę jaki zakupić styropian na podlogi.

Wyszlo u mnie że od chudziaka do skrzydla balkonowego jest 22cm a od chudziaka do pierszego stopnia schodow 38 cm :(

Jak sie wszysko narysuje to wychodzi mi 1 stopien wys na 20cm :(.

Nadzieja w tym ze chudziak kolo schodow jest zalany za nisko, że da sie troche to oszukać obkładając schody i że przerwa od skrzydla do podlogi wystarczy 1,5cm.

Zobaczcie.

http://images36.fotosik.pl/58/a1ceb0be4e2b46d4.jpg

Zastanawiam sie jaki styroipan kupić oczywiscie fs20=EPS100 ?? czy się mylę

JAki styropian kupić

13 cm na parter (albo 5+8 na zakład)

4 cm na poddasze

a może cztery rozne grubości z rozróznieniem tam gdzie bezie o. podlogowe?

dziękuję i pozdrawiam

Castello, czy ja dobrze widzę? Na podłogówkę (czyli ogrzewanie podłogowe) chcesz dać 4-4,5 cm wylewki? Powinno być conajmniej 6,5 cm.

Jeśli powinno być 6,5 moge dać 6,5 (mam tyle miejsca ) styropian bedzie 12 (6+6).

Ale jednak nie musze stosować 4 rożnych brubości styropianu tylko 2 ??

AnetkaS ile teraz masz międzu podłogą a skrzydlem. Myślisz ze 1,5 cm wystarczy (ja mysle ze 05cm wystarczy - ale jak się polozy skórę z owcy to i 3 cm bedzie za mało).

A moze wiesz?

Jakie grube sa panaele podłogowe łacznie z tym zielonym papierem (lub gabką) co sie pod nie daje.

Jaka jest min. grubość drewna co sie je daje na schody?

pozdrawiam

Jeśli powinno być 6,5 moge dać 6,5 (mam tyle miejsca ) styropian bedzie 12 (6+6).

Ale jednak nie musze stosować 4 rożnych brubości styropianu tylko 2 ??

Na parterze spokojnie możesz dać dwie warstwy 6+6, ale możesz też np. dać 4+4+4 (ja mam 5+5+4). Tak mi zalecił mój Instaator od podłogówki. Generalnie chodzi o to, żeby miejsca łączeń płyt w jednej warstwie przykryć płytami drugiej warstwy.

AnetkaS ile teraz masz międzu podłogą a skrzydlem. Myślisz ze 1,5 cm wystarczy (ja mysle ze 05cm wystarczy - ale jak się polozy skórę z owcy to i 3 cm bedzie za mało).

Zmierzyłam w mieszkaniu - mam 4 cm (no ale o tym decydował deweloper), w domu nie pamiętam, jak zmierzę dam znać. Wydaje mi się, że 1,5 nie bedzie źle. Byle nie było problemu z otwieraniem. Ale jest jedno ale. Trzeba pamiętać, że nie można zalać otworków wentylacyjnych (czy jak one się zwą) w ramie od strony zewnętrznej. I jesli zrobi się wyżej posadzkę w domu niż przewiduje to np. listwa pomocnicza w oknie tarasowym, to może być tak, że bedzie różnica poziomów między podłogą w domu a tarasem.

A moze wiesz?

Jakie grube sa panaele podłogowe łacznie z tym zielonym papierem (lub gabką) co sie pod nie daje.

Jaka jest min. grubość drewna co sie je daje na schody?

Panele mają 7 mm, 8 mm czasem nawet 10mm. Izolacja (zielona gabka) może mieć od 2 mm (taką dzisiaj widziałam w Praktikerze - m.in. na podłogówkę) do 5 mm.

Ja mam panele (jeszcze nie mam wylewki a juz kupiłam panele :) ) 8mm i pewnie zdecyduję się na gąbką 2mm. Zalezy mi na tym, żeby jak najmniej izolowac termicznie panele (razem z dodatkami) od jastrychu.

Co do schodów - jeszcze tego tematu nie przerabiałam. Ale mam nadzieję, ze możliwości są szerokie :). U mnie troche będzie trzeba pokombinować.

Jestesmy na poczatku drogi czy mozecie podpowiedzic ile kosztowalo wylanie fundamntów pod Wasze domy. Za pomoc z góry dziekuje.

Całość fundamentów łącznie z ociepleniem, folią kubełkową, piachem około 33 000zł.

W tym ława (beton 29 m3 - 7500zł, robocizna 2500zł)

Drut 2300zł.

bloczki ( cena bloczków 5 000zł, robocizna 2 800zł)

ocieplenie+ folia (około 2000zł, robocizna własna)

piach do zasypywania 210 ton - 4200zł

piach do murowania 20 ton - 480zł

reszta to koparka, robocizna kamaza, gwoździe, deski, 1,5 tony cementu, cegła rozbiórkowa, dysperbent, szczotki, folia izolacyjna, plastyfikator itp.

Teraz będę wylewał posadzkę na gruncie, przypuszczam, ze będzie mnie to kosztowało około 7000 zł (5000zł beton + 2000zł zbrojenie za pomocą siatki fi 6, robocizna własna) no i oczywiście kanalizacja.