Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Skorzystam, że jesteś jacekot - mogę zwracać się do Ciebie Jacek?

Przygotowuję się do wykonania fundamentów. Czy poza kanalizacją przygotowywałeś jakieś inne wejścia w fundamencie np. na gaz, wodę? Bo to chyba zależy od tego jak wykonują przyłącz do budynku :roll:

Może masz jakieś inne uwagi co do fundamentów. Z tego co pamiętam z Twoich zdjęć to masz równy teren. U mnie jest spadek na długości działki (36 m) jakieś 2 m. Zmieni mi to trochę wygląd elewacji przedniej, będzie podniesiona, przypuszczam, że o jakieś dwa, trzy schodki w stosunku do oryginału....

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My też głęboko zastanawiamy się nad Max-em, jednak z naszych pierwszych ustalen wynika, że jest on obecnie bardzo trudno dostępny... :(

Dziś wieczorem mamy dostać juz konkretną odpowiedź, czy uda sie gdzieś dostać Max-a, a jeśli tak to za ile.

My poszerzyliśmy garaż i na pewno też wyjdzie Maxa więcej...

Skorzystam, że jesteś jacekot - mogę zwracać się do Ciebie Jacek?

Przygotowuję się do wykonania fundamentów. Czy poza kanalizacją przygotowywałeś jakieś inne wejścia w fundamencie np. na gaz, wodę? Bo to chyba zależy od tego jak wykonują przyłącz do budynku :roll:

Może masz jakieś inne uwagi co do fundamentów. Z tego co pamiętam z Twoich zdjęć to masz równy teren. U mnie jest spadek na długości działki (36 m) jakieś 2 m. Zmieni mi to trochę wygląd elewacji przedniej, będzie podniesiona, przypuszczam, że o jakieś dwa, trzy schodki w stosunku do oryginału....

W zasadzie to standartowo , kazałem tylko wyprowadzić rurę kanalizacyjna nie za nisko , abym nie musiał potem szamba wkopywać 1,5 poiżej poziomu aby zachować spadek . Mam dwóch znajmych którym wyszli z kanalizacją za nisko i jeden jeszcze raz się przekuwał , a drugi z 10m3 szamba wykorzystuje tylko 8 m3. Ja zostawiłem sobie jeszcze przepust dla wody , taką szara rurę 110 pcv , rura zaczyna się pod ławą fundamentową a kończy wyjściem przez posadzkę . Jak mi kopali wadę to nie musieli kuć chudziaka i podkopywać fundamnet i przepychać (odkopali tylko fundament i przepchenli się z rurą wodną prze ta rurę pcv . Ja mam zrobione wejście wody do garazu , którego nie zamierzam ogrzewać więc , trochę się tego boje ze może mi woda zamarać , więc dziś wszedłbym bezpośrednio do domu z wodą i problem byłby z głowy.

W zasadzie to standartowo , kazałem tylko wyprowadzić rurę kanalizacyjna nie za nisko , abym nie musiał potem szamba wkopywać 1,5 poiżej poziomu aby zachować spadek . Mam dwóch znajmych którym wyszli z kanalizacją za nisko i jeden jeszcze raz się przekuwał , a drugi z 10m3 szamba wykorzystuje tylko 8 m3. Ja zostawiłem sobie jeszcze przepust dla wody , taką szara rurę 110 pcv , rura zaczyna się pod ławą fundamentową a kończy wyjściem przez posadzkę . Jak mi kopali wadę to nie musieli kuć chudziaka i podkopywać fundamnet i przepychać (odkopali tylko fundament i przepchenli się z rurą wodną prze ta rurę pcv . Ja mam zrobione wejście wody do garazu , którego nie zamierzam ogrzewać więc , trochę się tego boje ze może mi woda zamarać , więc dziś wszedłbym bezpośrednio do domu z wodą i problem byłby z głowy.

Dzięki za rady. Pogadam ze swoim wykonawcą. Co do kanalizacji to słuszne uwagi......generalnie odpływy mają to do siebie że muszą być skierowane w dół.... :wink: Ja mam na początku działki studzienkę kanalizacyjną więc ze względu na nachylenie terenu o którym wspomniałem myślę, że trudno będzie to "skopać".........

Shrekowie podzielcie się swoimi doświadczeniami może mi ulży .

Jeśli puścisz DGP w wylewce to zrobisz kolizję z rurami centralnego a pamiętaj że grubość wylewki + styropianu na górze masz niewielką. Ja czaszkowałem i wymyśliłem że puszczę rurę elastyczną w „garach” omijając miejsca kolidujące z centralnym a potem w wylewce (między styropianem) do 2 pokoi+ korytarz. No i działa. Niewiele ci pewnie pomogłem bo niestety nie mam zamontowanej turbiny ale zawsze coś...

Przygotowuję się do wykonania fundamentów. Czy poza kanalizacją przygotowywałeś jakieś inne wejścia w fundamencie np. na gaz, wodę?

Wtrącę swoje trzy grosze. W tematyce fundamentów to ku pomocy zamieszczam zdjęcie. Pewnie co nieco pomoże. Tak jak jesz wcześniej wspominałem trochę pozmieniałem przebieg kanalizacji. W moim mniemaniu znacznie ją upraszczając w przyszłych etapach. No i co najważniejsze zlikwidowałem błąd w projekcie o którym już wcześniej pisałem.

http://images21.fotosik.pl/29/e2952e2a2d228788.jpg

Czarek

Shrek, czy mógłbyś mi wysłać wymiary Twoich okien w salonie,

bo wydaje mi się, że masz troszke inne niż w projekcie... (?) :o

Pozdrawiam

ponawiam pytanie :wink:

:oops: :lol: Prześlę dzisiaj w drugiej części dnia ofertę handlową naszych okien to będziesz miał od razu pogląd na koszt. Dodatkowo zamuwiliśmy: klamki z kluczykiem na górę, Blokada b. położenia klamki, taką klamkę na drzwi tarasowe pozwalającą domknąć je od zewnątrz i hamulec w klamce (Uchylając okno/drzwi przestawiam klamkę w odpowiednią pozycję i tym samym blokuję ich pozycję żeby nie trzasnęły przy przeciągu). W sumie okna + montaż + dodatki kosztowały 12000zł. No i zmieniliśmy materiał z MERANTI na SOSNĘ bo meranti wydawało nam się słabszym materiałem no i co najważniejsze sosnowe były tańsze.

Czarek

Dzięki Shrek za rysunek. Na razie nie mogę go skonfrontować ze swoim projektem ale na pewno to zrobię.

Panowie (również zwracam się do Jacka) robiliście doprowadzenie powietrza z zewnątrz do kominka?

Ja zrobiłem tak jak napisał Jacek kanał 150x50 w wylewce pomiędzy styropianem. Ponadto do kominka z kotłowni doprowadziłem 2xrury miedziane, wodę, kanalizację, i kabel bo zamierzaliśmy zrobić kominek z płaszczem wodnym. Niestety na razie nas nie stać a kto wie może w przyszłości.

Czarek

Shrekowie!

Dzięki za zdjęcia Waszej Oliwki. Szczerze mówiąc to codziennie sobie je oglądam i nie mogę się doczekać kiedy tak będzie już u nas. Mam nadzieję, że przy okazji zamieścicie jeszcze więcej fotek.

I mam pytanie po której stronie macie taras? (chodzi oczywiście o kierunki wschód, zachód itd...)

Shrekowie!

Dzięki za zdjęcia Waszej Oliwki. Szczerze mówiąc to codziennie sobie je oglądam i nie mogę się doczekać kiedy tak będzie już u nas. Mam nadzieję, że przy okazji zamieścicie jeszcze więcej fotek.

I mam pytanie po której stronie macie taras? (chodzi oczywiście o kierunki wschód, zachód itd...)

zachód

Shrekowie!

zachód[/quote

U mnie będzie też po zachodniej.......

Shrekowie!

To prawda my w zasadzie jesteśmy już po budowie, co nas ogromnie cieszy. Mamy nadzieję, że pod koniec przyszłego miesiąca się wprowadzimy. Co najważniejsze niewiele byśmy zmienili w układzie ścian a już na pewno nie zmienilibyśmy projektu domu! Ma on generalnie same zalety jest prostych kształtów a tym samym tani w budowie, w środku są dosyć durze przestrzenie, co daje naprawdę duży komfort. Kiedyś przyjechał do nas znajomy, który również buduje dom i zadał pytanie o pow. użytkową jak mu odpowiedziałem, że ok. 130m2 to się śmiał twierdząc, że żartuje „...co najmniej 170”. ale wizualnie to rzeczywiście miał trochę racji. Najlepiej widać to po wykonaniu tynków a zdjęcia niestety tego nie pokażą. Dodatkowo bryła budynku ma swój charakterek i w swojej prostocie kształtów ma to coś. Tym którzy mają jeszcze obawy, co do swojego wyboru to powiem tylko tyle że nie mogli wybrać lepiej. Niestety współczuję tym, którzy dopiero zaczynają, bo czeka was naprawdę wielka przygoda! Jak sobie pomyśle o fundamentach, ścianach, dachu, elektryce, piecu itd. to.... Dam wam dobry przykład. Kiedyś zmęczony wybrałem się na kebaba i gość zadał mi proste pytanie „...sos łagodny czy ostry” mając dość dokonywania wyborów wkurzyłem się i poprosiłem obydwa. Ale są też dobre momenty. Kiedyś z żoną i córcią postanowiliśmy zanocować w domu i córcia przed snem mówi „... fajnie jest w tym domu tatusiu” zostawiam to bez komentarza. Co do porad to można by o tym pisać bez końca (zapewne potwierdzi to Jacek który ma już/dopiero stan surowy) Forum ma niestety dosyć ograniczone możliwości. Aga i Artur przyjadą do nas w odwiedziny, więc mam nadzieje, że po wizycie zadadzą sobie trud przekazania najistotniejszych informacji i dokumentów..

Taras po stronie północnej?

Czarek

Shrekowie!

Mój taras też wypada po północnej stronie a w związku z tym, że chcieliśmy go zadaszyć trochę się obawiamy czy nie będzie zbyt ciemno w salonie. Na Waszych zdjęciach widzę jednak, że pomieszczenia są w miarę jasne.

Najlepsze ustawienie Oliwki jest chyba z tarasem od zachodu tak jak ma Mac Iek i jacekot.

Rzeczywiście na zdjęciach Czarka (Shreka) nie widać jakiegoś strasznego zaciemnienia w salonie. Ale najwięcej na ten temat może powiedzieć on sam. Muszę przyznać, że efekt obniżenia zadaszenia nad wejściem i tarasem robi wrażenie. Moja żonka już chciałaby zmieniać daszek na tarasem (kobiety :wink: ). My zadaszeń nie obniżaliśmy ale kazaliśmy naszemu architektowi wydłużyć daszek nad tarasem maksymalnie tyle ile się da bez konieczności stosowania podpór (tj. drewnianych kolumn jak u Shreków). Przyznam się, że sam jestem ciekaw jak to będzie wyglądać. Z reguły zadaszenie tarasu wiąże się z ograniczeniem dostępu naturalnego światła do wnętrza. W Oliwce na szczęście są jeszcze dwa spore okna na pozostałych ścianach salonu. Jedno z nich Czarek nawet powiększył.

Shrek, czy mógłbyś mi wysłać wymiary Twoich okien w salonie,

bo wydaje mi się, że masz troszke inne niż w projekcie... (?) :o

Pozdrawiam

ponawiam pytanie :wink:

:oops: :lol: Prześlę dzisiaj w drugiej części dnia ofertę handlową naszych okien to będziesz miał od razu pogląd na koszt. Dodatkowo zamuwiliśmy: klamki z kluczykiem na górę, Blokada b. położenia klamki, taką klamkę na drzwi tarasowe pozwalającą domknąć je od zewnątrz i hamulec w klamce (Uchylając okno/drzwi przestawiam klamkę w odpowiednią pozycję i tym samym blokuję ich pozycję żeby nie trzasnęły przy przeciągu). W sumie okna + montaż + dodatki kosztowały 12000zł. No i zmieniliśmy materiał z MERANTI na SOSNĘ bo meranti wydawało nam się słabszym materiałem no i co najważniejsze sosnowe były tańsze.

Czarek

po stokroć DZIĘKI WIELKIE :D