Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witamy kolejnych szczęśliwców . Jeśli macie ochotę wycieczki w okolice Brzeska to zapraszam mam Oliwkę w lustrzanym odbiciu. Szczegóły na priv.

Witam serdecznie . 2 dni penetrowałam forum by znaleźć Oliwkę z lukarną . Mój projektant stwierdził że wykonana lukarna wpłynie na zmniejszenie pokoju dziecinnego . Bardzo proszę o odpowiedź jak to jest u was . Będę niezmiernie wdzięczna za zdjęcia na priv [email protected] . Nie ukrywam że bardzo liczę na odpowiedź gdyż wasza Oliwka jest jedynym projektem z lukarną który udało mi się znaleźć .

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Wszystkich po długiej przerwie, spowodowanej brakiem dostępu do sieci, a było co pisać.W skrócie- miałem umówionych cieśli na koniec sierpnia a tu minoł sierpień, wrzesień i panowie fachowcy telefonów nie odbierali. Więc zapadła decyzja o poszukiwaniach kolejnej ekipy ale jak sami wiecie o dobrych fachowców ciężko a jak już są to mają terminy, ale wkońcu się udało a oto efekty mojej troszkę zmienionej OLIWKI jak to już ktoś napisał połączenie OLIWKI z AGATKĄ

http://images45.fotosik.pl/29/9b3a18d6f829c0ca.jpg

Jeszcze na ten rok pozostały do zrobienia ścianki działowe ale już z tym nie ma strachu będą zrobione w deszczowe dni takie ma zapewniania murarzy

Do użytkownika c_o_l_a . Ponawiam prośbę o kontakt na [email protected] . zdaje sobie sprawę z tego że na pewno dawno już skończył budowę i nie zagląda na forum

wiec być może ktoś z użytkowników ma jego adres email ?

Dzięki za odpowiedz . Ciesze sie że ktoś jeszcze wpadł na podobny pomysł .( Lukarna zamiast daszku ) Gdzie dokładnie budujecie ? . Na jaką kwotę oszacowano wam koszt lukarny ? Czy zmiany wprowadziliście tylko podczas wykonania czy też przed budową w projekcie ? Musimy szybko podejmować decyzje gdyż mamy zamiar rozpocząć budowę najdalej za 2 tygodnie . Bardzo podoba mi sie projekt Oliwki wewnątrz , układ pomieszczeń porostu wymarzony , natomiast nie ukrywam że bryła budynku oraz mała sypialnia z jedynie dachowymi oknami spędzała mi sen z powiek .

Do kiziorowo .

A czy macie morze zdjęcie Oliwki wykończonej użytkownika c_o_l_a lub jego adres email . Będę bardzo wdzięczna . Muszę przekonać do tej lukarny : A)- męża , B)- projektanta , C) -wykonawców wiec zdjęcia bardzo by mi to ułatwiły . :D Wszyscy jak jeden mąż czemuś przeciwni temu pomysłowi . Dziękuje i pozdrawiam .

Witam

Mimo nadchodzącej wiosny i nawet ładnej pogody za oknem , to na naszym forum zapanował jakoś spokój .

Inwestorzy z jesieni , którzy mają postawiony stan surowy otwarty lub zamknięty coś się nie odzywają, lub planują coś po cichu i tu się nie chwalą.

Ja dziś siedzę i szukam na forum jak ugryźć temat: ELEKTRYKA, gdzie włączniki , gdzie oświetlenie ,puszki itd, i tak znalazłam nawet ładną oliwkę w środku o której się nie pisze bo już trochę "stara "jest Str. 132, użytkownik - jondak-

Jeśli ktoś potrzebuje inspiracji proszę sprawdzić!

Co tam u Was annaop, buczynka, jessy, jak tam postępy w pracy?

pozdrawiam

Do kiziorowo .

A czy macie morze zdjęcie Oliwki wykończonej użytkownika c_o_l_a lub jego adres email . Będę bardzo wdzięczna . Muszę przekonać do tej lukarny : A)- męża , B)- projektanta , C) -wykonawców wiec zdjęcia bardzo by mi to ułatwiły . :D Wszyscy jak jeden mąż czemuś przeciwni temu pomysłowi . Dziękuje i pozdrawiam .

Witam,

zdjęcia wysłałem na priv. .

Co do lukarny to nie wyobrażam sobie Oliwki bez niej, z perspektywy czasu zrobiłbym większą i dodatkowo z drugiej strony co zmieniło by wygląd naszej " stodoły" :)

Pozdrawiam

Wiesiu, obiecywałam wycenę tynków zewn: 99 zł /m2 w cenie robocizna z materiałem: styropian EPS 70 15 cm, siatka, klej, tynk akrylowy baranek 1,5 mm

Wycenę dostaliśmy przy okazji wyceny tynków wewn i wylewek- tu facet nie jest najtańszy

Dziękuję za odpowiedź, a ile płacicie za tynki wew. i wylewki? my mamy wycenę za tynki wew. gipsowe 25 zł z ich materiałem (dosyć drogo ale ponoć są dobrzy) a za posadzki 11zł za samą robociznę, bez materiałów. pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź, a ile płacicie za tynki wew. i wylewki? my mamy wycenę za tynki wew. gipsowe 25 zł z ich materiałem (dosyć drogo ale ponoć są dobrzy) a za posadzki 11zł za samą robociznę, bez materiałów. pozdrawiam

Wiesiu u nas tynk gipsowy oscyluje w cenie 18-21 zl za m/2 z materiałem ale odradziło mi juz go kilka osób- mówią ze tradycyjny-cementowowo-wapienny jest bardziej trwały i niby jakoś nie łapie tak wilgosci, ale nie wiem jak z tym tak naprawde jest. Jednak jest on juz droższy bo oscyluje z materiałe na naszych terenach w kwocie 21-24 zł

Tynki zaczynam w przyszłym tygodniu. Zdecydowanie cementowo-wapienne. Robocizna 12 PLN za m2. Tynk firmy Caparol

http://picasaweb.google.com/102524359002133622259/FotkiBudowa#

Witam

Mimo nadchodzącej wiosny i nawet ładnej pogody za oknem , to na naszym forum zapanował jakoś spokój .

Inwestorzy z jesieni , którzy mają postawiony stan surowy otwarty lub zamknięty coś się nie odzywają, lub planują coś po cichu i tu się nie chwalą.

Ja dziś siedzę i szukam na forum jak ugryźć temat: ELEKTRYKA, gdzie włączniki , gdzie oświetlenie ,puszki itd, i tak znalazłam nawet ładną oliwkę w środku o której się nie pisze bo już trochę "stara "jest Str. 132, użytkownik - jondak-

pozdrawiam

Cześć!

U nas stagnacja- moze jutro coś sie zacznie-będę wiedziała jak górale zjadą

Planujemy wykonywać hydroizolację pod posadzki-papą i być może w czwartek, piątek będzie montaż drzwi okien i bramy garazowej. Jesli sie uda to od kolejnego tygodnia wchodzą elektrycy. To taki optymistyczny plan......

Jeszcze musimy w tempie zamówić drzwi na ogród-te techniczne- bo coś nam koncepcji zabrakło-chcieliśmy trochę tańsze znaleźć i ostatecznie nie mamy żadnych... A jakie Wy montujecie z tyłu?

Po elektryce ma być wod-kan i potem powinny być tynki i wylewki i tu problem.....bo.... Vatenfall miał nam do maja podłączyć prąd-ale nie mają zgody gospodarza na którego łące chcieli stawiać słup-no i może to opóźnić prace a do tynkowania potrzebna jest siła.Nie chcielibyśmy mieć przerwy,poza tym trzeba się chyba wywiązywać z harmonogramu dla banku-ble ble....

Męczy mnie jeszcze instalacja odgromowa-cykor jestem i chcę ją mieć. Robicie?Jaki to koszt?

A jaką będziesz mieć wentylację?

Pooglądam jondaka......

Pozdrawiam serdecznie

Wiesiu my jesteśmy umówieni na 18zł z materiałem tynk cw, a wylewki 28 zł

Facet od wyceny elewacji chce 24 za gipsowe ( mat +roboc-Knauff); 25 za wzmacniane gips; 26 za cw, 36 za wylewki

Drzwi do garażu już kupiliśmy , na razie mamy zamontowane robocze, te właściwe zamontujemy przed tynkami ( u nas tynki dużo droższe niż w Waszych stronach bo cena zaczyna się od 22zł a termin realizacji to maj a może nawet druga połowa maja, do tego inna cena za obróbkę okna

- instalacji odgromowej nie robimy

- wodno - kanalizacyjne dopiero po tynkach, podobno jak się najpierw zrobi a potem tynki a na końcu zalewanie posadzki to często mogą uszkodzić rurki a szczególnie jeśli jest podłogówka

- z drugiej strony wodę i gaz będziemy mieli jak dobrze pójdzie podłączone dopiero sierpień wrzesień, także tak mocno nie będziemy się śpieszyć

- może zajmiemy się ocieplaniem poddasza

pozdrawiam,

Witam

pozdrawiam

Jestem, jestem, zaglądam tu, ale ostatnio załatwiamy wiele rzeczy na raz i w rezultacie nie wiem o czym pisać, ale już się melduję. Zamówilismy okna, w przyszłym tyg. zamówimy bramę, juz wiemy gdzie, ale jeszcze nie wiemy jaką, po wizycie u kolegi zdecydujemy.

Przesłuchujemy hydraulików, elektryków i tynkarzy i dochodze do wniosku, że spóxnienie 2 godz. na umówione spotkanie to dla nich norma (wrr, wrr). Przeżywałam po tych rozmowach chwile zwatpienia dla mojego pomysłu podłogówki w całym domu, ale nie odpuszczę tego tematu - negatywnie wypowiadaja sie ci, którzy tego nie mają, a wszyscy którzy tak zrobili, są zadowoleni.

Murarz przyjeżdża za tydzień - skończy sciany szczytowe, kominy i scianki działowe.

No i nasi wspaniali dachowcy przyjadą mam nadzieje naprawić a nie jeszcze bardziej skopac ten wielce skomplikowany dach oliwkowy, trzymajcie kciuki, mąż bierze urlop, zeby ich pilnować.

No i sprawa ostatniego tygodnia - zmnienilismy układ na górze - nad garazem bedzie w koncu sypialnia - jak już dogadamy ostatecznie, jak to ma wygladac, to wstawię obrazek i sie pochwalę.

Pozdrawim wszystkich i życze udanego wiosennego startu robót! Nastepna zima w nowym domu!!

My mamy Fakro - rozważaliśmy tez Veluxa (o Roto słyszelismy od znajomych jakąś złą opinię), ale na Fakro dostalismy dobra promocję. Wzięliśmy wszystkie okna aluminiowo-tworzywowe - wielkość taka jak w projekcie, tylko przesunęliśmy łazienkowe o jedna krokiew i w sypialni też rozsunęliśmy te 2 sasiadujące okna.

Okna elewacyjne z Mazowieckiej Fabryki Okien profil 6-komorowy (bo była promocja), szyba zwykła podwójna - miały dobra cenę, do fabryki blisko, mogliśmy wszystko obgadać, szczególnie okno balkonowe (które zostawilismy takie jak w projekcie - z łukiem). Wymiary okien jak w projekcie, tylko w pomieszczeniu nad garażem bedzie wieksze.