Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuchajcie P_I_L_N_I_E potrzebuję rysunki więźby dachowej wraz z wymiarami poszczególnych elementów. Czy byłby ktoś w stanie przesłać mi skany................ Nie mam w tej chwili swoich projektów.......dziwne nie?....długo by opowiadać......

Life is brutal and full of zasadzkas.... :lol:

Rysunki mam przy sobie w PDF. Podaj swój adres @

czarek

witam oliwkowiczów

ja tak na chwile bo pracy tyle ze nie wiadomo gdzie ręce włożyć

właśnie jestem na etapie układania wełny i robienia stelarzy pod podwieszane sufity i nie ukrywam ze zdecydowałem się ze sam to zrobie

i szybki wiosek to nie jest takie proste jak myślałem , ale jakoś idzie

pozdrwiam wszystkich Oliwkowiczą i życze powodzenia w realizaji swoich inwestycji

WItam!

My też jak mróweczki pracujemy... :) bo cały czas na tej naszej działce coś do posprzątania jest... i taras nam został do zalania... i schody wejścowe...

U nas dziś dekarze o mało co skończyliby pracę, ale niestety nie dojechał kołnierz do naszego "sypialnianego okienka" i niestety... Pozdrawiamy wszystkich budujących :D :D :D

Witam. Oboje z żoną również od dłuższego czasu podejmujemy kroki ku budowie własnego domku. Myślę, że w sierpniu sfinansujemy wybraną działkę. Pozostał wybór projektu. Od początku naszym faworytem była ISKIERKA. W zasadzie wymagała tylko retuszu. Działka jest duża ponad 3000 m kw. więc planowaliśmy adaptację garażu na gabinet i budowę garażu wolnostojącego. Ale ostatnio "wpadłem" na projekt OLIWKI. No i zaczął się problem, gdyż spodobała nam się jeszcze bardziej. Ma cechy i urok ISKIERKI, brakujący gabinet i nie wymaga budowy zewnętrznego garażu. Są pewne mankamenty, ale w zasadzie można je pominąć i przyjąć projekt bez zmian. No może wygospodarowałbym spiżarnię oddzielając ją od kotłowni, gdyż przewiduję kotłownię na paliwo stałe (przynajmniej na razie, tylko taka możliwość wchodzi w rachubę). Zastanawia mnie również, czy salon nie jest proporcjonalnie zbyt wąski do jego długości? Wg moich szacunkowych obliczeń z rzutów, szerokość wynosi ok. 4,2 m. Może ktoś z "szczęśliwych" już właścicieli mógłby przesłać nam informację o wymiarach poszczególnych pomieszczeń, rzuty, szkice? Byłbym wdzięczny. Teraz poważnie rozważamy zakup tego projektu pod koniec lipca. Mój gg: 7097189, e-mail: [email protected]. Pozdrowienia!

Dziękuję Marcie/Adzie za rzuty "Oliwki". Po kilku godzinach burzy mózgów oraz wnikliwego studiowaniu forum powoli krystalizuje się koncepcja wersji ostatecznej. Jest to właściwie retusz oryginału:

1. wykorzystanie przestrzeni pod schodami oraz przejścia do kuchni obok kominka na spiżarnię,

2. likwidacja drzwi z kuchni do kotłowni, wybicie drzwi do garażu z pokoju nr 7 (w ten sposób, stanie się on przechodnim, co mi akurat nie przeszkadza, bo i tak miał pełnić rolę pracowni-gabinetu),

3. podniesienie ścianki kolankowej o jeden bloczek,

4. poszerzenie łazienki na poddaszu o odcinek korytarza w kierunku pokoju nr 4.

Na razie tyle. Tniemy koszty, więc żadnych zmian konstrukcyjnych. Co nie znaczy, że wszystko się może zdarzyć. Więc zaczynamy we wrześniu. Pozdrowienia dla oliwkowych forumowiczów.

• 3 weeks później...

Zadano mi pytanie dotyczące okien dachowych i pomyślałem sobie że jeszcze komuś mogą się przydać moje doświadczenia więc przenoszę odpowiedz na forum.

Witam Was serdecznie

Bardzo dziękujemy za zaproszenie i nie omieszkamy z niego skorzystać. Właśnie wróciliśmy z urlopu - takiego prawdziwego urlopu. Po prostu rewelacja porządny odpoczynek po tak ogromnym wysiłku to jest to. Co do okien dachowych. Ja wybrałem Fakro z najniższej półki cenowej z klamką u dołu gdyż jak pewnie pamiętacie poniosłem ścianę kolankową. Musicie również zwrócić uwagę że w łazience powinno być okno dachowe specjalnie do tego przystosowane (niestety droższe). Okno dachowe składa się w sumie z trzech elementów: samego okna, kołnierza uszczelniającego i kołnierza paroprzepuszczalnego z termoizolacją. Ja zrezygnowałem z tego ostatniego w wyniku oszczędności i teras uważam że było to chyba głupi wybór a może nieznajomość specyfiki tematu. Teras sądzę że bym się pokusił o ten kołnierz albo bym zwracał na ten szczegół trochę więcej uwagi. Historia tego tematu była taka że podczas montażu okien w dachu FACHOWCY :lol: strasznie mi porozdzierali membranę dachową i miałem potem spory problem z połączeniem kołnierza uszczelniającego z membraną dachową. Słyszałem również że robi się ukośne załamanie foli dachowej nad oknem dachowym które powodują że ewentualna pojawiająca się woda nad kołnierzem omija okno dachowe bokiem. W moim mniemaniu jest to bardzo dobry pomysł i co najważniejsze nie kosztowny. Jedyne co jest dla mnie nie jasne to fakt że membrana dachowa pracuje termicznie i czy to załamanie nie powoduje więcej szkód niż pożytku. Sądzę że wymaga to burzy mózgów. Same okna dachowe mają rozmiar taki jak w projekcie.

Mieszkać jeszcze nie mieszkamy niestety i ciągle przekładamy tą datę. Niestety wykończeniówka naprawdę wykańcza. Data która by się wydawała nieprzekraczalna to 18-08 oczywiście 2007. Przypominam że Artur obiecał przysłać mi zdjęcia waszego domku a na mailu nic nie ma?

Pozdrawiam

Czarek

Powoli zbliżam się dachu. Czarek możesz powiedzieć czym kierowałeś się rozdzielając okna dachowe w sypialni? Też się nad tym zastanawiam.... :roll:

Kierowałem się dość banalną rzeczą tj. ceną. Zespolone kołnierze są droższe. Ponadto żeby zamontować zespolony kołnierz trzeba by było przycinać krokwie i robić poprzeczne wstawki żeby je zamocować. Wydawało mi się, że dach będzie po prostu mniej sztywny. Ale nie wiem czy mam racje, bo szczerze mówiąc nie bardzo wnikałem w ten temat gdyż bardziej nam się podobały dwa oddzielne okna gdyż pokój jest lepiej doświetlony no i oczywiście koszt.

Czarek

Dzięki Czarek za wyczerpujące wyjaśnienie. Twoje uwagi wykorzystam praktycznie na bieżąco bo ustalam z firmą szczególy pokrycia dachowego. Co do okna podwójnego to w mojej ofercie podwójny kołnierz wychodzi taniej niż dwa pojedyncze. Co do podcinania krokwi to wybadam sprawę. Co do okien to też w końcu zdecydowałem się na Fakro (FT-S) - oczywiście z klamką na dole bo przedobrzyłem ze ścianką kolankową. Tak kombinowałem, tak kombinowałem, że mam w końcu wyższą niż u Ciebie. Miałem później takiego doła, że chciałem ją burzyć..... :roll: ale dałem sobie spokój. Bryła pewnie trochę ucierpi.........będę musiał wykorzystać Wasz patent i obniżyć daszki nad wejściem i tarasem - mam nadzieję, że to załatwi sprawę.

Planowo w drugiej połowie września powinienem mieć zadaszoną Oliwkę, podeślę wtedy jakieś fotki,

Pozdrawiam Wszystkich Oliwkowiczów i życzę trafnych wyborów :wink:

Ja się z chęcią pochwalę... za tydzień jak wrócę z wakacji. Wystartowaliśmy 15 czerwca i mamy już więźbę. Od poniedziałku robią szczyty i kominy z klinkierku. Nasza Oliwka troszeczkę jest inna. Nad garażem obniżyliśmy dach (uparłam się na okno w łazience i pokoju) i zmieniliśmy na 3- polaciowy. Powiększyliśmy też dach nad tarasem i też jest 3- połaciowy. W ten oto sposób poszło ponad 12m3 drewna na dach a powierzchnia to 251m2. :-?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam wszystkich!!

wreszcie zdecydowaliśmy się z mężem na budowę domu i bardzo podoba nam się OLIWKA i pewnie tak jak większość chcemy wiedzieć jakie są orientacyjne koszty jej budowy no i oczywiscie co warto byłoby zmienić w projekcie.Byłabym bardzo wdzięczna gyby ktoś nam pomogół i moglibyśmy pokorespondować i może obejrzeć taki domek na żywo, my mieszkamy w Radomiu ale z chęcią pojedziemy gzdieś w Polskę obejrzeć OLIWKĘ.Podam mój adres mail [email protected] jeżeli ktoś byłby taki miły i się odezwał.

Z góry dziękuję

Katarzyna Kolenda

Niniejszym informuję Was iż stało się to na co tak długo czekaliśmy. PRZEPROWADZKA :lol: :D :cry: :cry: :lol: . Tak długo czekaliśmy aż to się stanie i nareszcie ...... się stało. 1,5 roku ciężkich tortur, wyrzeczeń itd (będziemy się już z tego tylko śmieli :-? :wink: ). Najśmieszniejsze jest to że to jest nasza najprzyjemniejsza przeprowadzka w życiu – i bambetle nie są aż takie ciężkie jak poprzednio. Ale wierzcie mi było warto!!!!. Nie wszystko jest skończone bo przyjęliśmy zasadę zero prowizorek i pewnie etap wykończeniówki będzie się ciągnął jeszcze przez parę lat. Zapewne niektórym przyjdzie do głowy pytanie „...a zdjęcia gdzie...” otóż odpowiadam że będą już całkiem niedługo. Jest jeszcze jedna dobra wiadomość zmienił się mój status z inwestora i ekipy budowlanej w jednym na lenia i nieroba. Bardzo mnie to cieszy. Ostatnią budowlaną decyzję jaką podjedliśmy był wybór kosiarki i tego wyboru Wam życzę jak najszybciej :o :lol:

Pozdrawiamy

Czarek & Klaudia & Julka Oliwkowicze z garażem :lol: