hapek1 26.10.2007 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Musimy sie pochwalić stanem 0 prawie ukończonym. Pozostało jak widac na zdjęciu zasypanie ogromnego tonażu pospółki (wydaje mi się że wejdzie około 150t) i rozłożenie osobiście kanalizacji. Mam prośbę o instrukcje jak rozłozyć taką kanalizację tj. jakiś rysunek dla laika please! [email protected] http://images32.fotosik.pl/2/65ff4268a8787dc0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 26.10.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Pytanie do wszystkich budujących ! Czy warto podnieść ściankę kolankową? np. o jeden pustak. boje sie trochę ze pokoje na górze są trochę za małe. z drugiej strony szukałam małego i taniego domku, a po podniesieniu ścianki może sie sporo powiększyć i stracić na wyglądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 26.10.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Pytanie do wszystkich budujących ! Czy warto podnieść ściankę kolankową? np. o jeden pustak. boje sie trochę ze pokoje na górze są trochę za małe. z drugiej strony szukałam małego i taniego domku, a po podniesieniu ścianki może sie sporo powiększyć i stracić na wyglądzie. Ja jestem za. Fakt, że u siebie przesadziłem ale o pustak, dwa myślę, że spokojnie można podnieść. Pomieszczenia na górze sporo zyskują. Co do wyglądu to jeśli podniesie się sam dach a daszki zostawi na swoim miejscu to nie wiele traci na wyglądzie. Poza tym jak tak patrzę na swoją Oliwkę to dach w stosunku do cajeł bryły jest duży, wg mnie nawet przytłaczający. Wg mnie, jak tak pooglądałem trochę zdjęć z raelizacji, wydaje mi się, że z podniesioną ścianką jest nawet lepiej...........ale jest to wyłącznie moja, subiektywna ocena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 26.10.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 ..... Mam prośbę o instrukcje jak rozłozyć taką kanalizację tj. jakiś rysunek dla laika please! [email protected] Przesyłam Ci moją wersję kanalizacji w oliwce z wymiarami. Pewnie o tym wiesz ale zwróć uwagę że każda zmiana kierunku odpływu musi być realizowana kolanami 45° a nie 90°. Zewnętrzną kanalizację robi się z rur pomarańczowych. No i co najważniejsze koniecznie ze spadkiem. Niniejszy rysunek uwzględnia kolizję z kratką wentylacyjną w dolnej łazience. No i co najważniejsze to wysokość wyjścia z budynku. 1. ( u nas) z przydomową oczyszczalnią ścieków - tu jest sprawa prosta bo nie ma możliwości zamarznięcia ścieków gdyż ścieki są kierowane do drenażu. A samo wyjście z budynku powinno być na niewielkiej głębokości ok. 45-50cm Ja na wszelki wypadek na odcinkach zewnętrznych położyłem od góry styropian przed zasypaniem ziemią 2. z szambem - nie mam tu zbyt dużego doświadczenia ale głębokość rury od powierzchni ziemi to ok. 70 cm. Jeśli wyjdziesz z rurą zbyt głęboko pod ziemię to potem będziesz miał martwą przestrzeń. Krótko mówiąc utopisz kasę w szambie Nie wspominając o tym że dół pod szambo będzie również większy. Jak wyjdziesz z rurą zbyt płytko to przy wysokim stanie ścieków może zamarznąć w róże. Należy pamiętać że w przypadku szamba może nastąpić przepełnienie i ścieki mogą odbić w domu np. w czasie silnej burzy. 3. kanalizacja miejska – nie mam zielonego pojęcia ale jak byś ten wariant potrzebował to mogę się dowiedzieć. A skoro już jesteśmy przy kanalizacji i skoro przeginam z ilością znaków to chciałbym zwrócić Twoją uwagę na kominki wentylacyjne w dachu. Jeden z nich jest zlokalizowany blisko okna dachowego w łazience u góry co będzie powodować.... Ja odpowietrzenie tego pionu poprowadziłem w wełnie na strych tam społem razem i wyszedłem przez dach tylko jednym kominkiem. Należy tu pamiętać że średnica rury przy odpowietrzaniu nie powinna być mniejsza niż DN75 no i jak już wcześniej wspominałem nie używać kolanek 90°. Bardzo proszę abyś krytycznie podszedł do tego rysunku. Na pocieszenie powiem że kanalizacja działa u mnie bez zarzutu. Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 26.10.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Witam Oliwkowiczów z żoną nie wytrzymaliśmy i zrobiliśmy także wizualizacje Oliwki na podstawie rzutów w programie Wymarzony Dom 2.1 ( też u kolegi) ( można meblować ) wnętrze domu starałem sie ustawić co do cm ( nie zawsze się udawało) wizualizacja jest zrobiona z wykorzystaniem przestrzeni pod schodami. Ale garaż nie za pięknie mi wyszedł. Jeżeli ktoś jest chętny to prześle. Mam prośbę do Shreków podeślijcie nam swoją wizualizacje (może wasza jest lepsza) i jak możecie zdjęcia domu!! Mamy wybrany projekt, mamy pomysły na naszą Oliwkę , niestety nadal szukamy miejsca na nasz domek Małe sprostowanie : ściana kolankowa jest podniesiona o 25 cm czy mogę prosić? [email protected] serdeczne dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania N 26.10.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Witam Oliwkowiczów z żoną nie wytrzymaliśmy i zrobiliśmy także wizualizacje Oliwki na podstawie rzutów w programie Wymarzony Dom 2.1 ( też u kolegi) ( można meblować ) wnętrze domu starałem sie ustawić co do cm ( nie zawsze się udawało) wizualizacja jest zrobiona z wykorzystaniem przestrzeni pod schodami. Ale garaż nie za pięknie mi wyszedł. Jeżeli ktoś jest chętny to prześle. Mam prośbę do Shreków podeślijcie nam swoją wizualizacje (może wasza jest lepsza) i jak możecie zdjęcia domu!! Mamy wybrany projekt, mamy pomysły na naszą Oliwkę , niestety nadal szukamy miejsca na nasz domek Małe sprostowanie : ściana kolankowa jest podniesiona o 25 cm czy mogę prosić? [email protected] serdeczne dzięki ja też poproszę [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oli-wka 26.10.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Pytanie do wszystkich budujących ! Czy warto podnieść ściankę kolankową? np. o jeden pustak. boje sie trochę ze pokoje na górze są trochę za małe. z drugiej strony szukałam małego i taniego domku, a po podniesieniu ścianki może sie sporo powiększyć i stracić na wyglądzie. Oliwka wcale nie jest małym domkiem. My też wybraliśmy ją, bo szukaliśmy czegoś małego i prostego. Po wybudowaniu okazało się, że to całkiem spory dom. Podniesienie ścianki kolankowej (my podnieśliśmy o 1 pustak) moim zdaniem psuje trochę proporcje. Pokoje na poddaszu jednak są o wiele bardzie ustawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 26.10.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Oliwka wcale nie jest małym domkiem. My też wybraliśmy ją, bo szukaliśmy czegoś małego i prostego. Po wybudowaniu okazało się, że to całkiem spory dom. Podniesienie ścianki kolankowej (my podnieśliśmy o 1 pustak) moim zdaniem psuje trochę proporcje. Pokoje na poddaszu jednak są o wiele bardzie ustawne. A czy mogę prosić o jakieś zdjęcia waszej oliwki? Ja tez zamierzam podnieść o 1 pustak, rozumiem ze nie żałujecie decyzji? [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezlew 26.10.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Witamy wszystkich budujących, pobudowanych i z zamiarem budowania itd . Od roku śledzimy to forum i ciągle chcielismy coś dodać od siebie. Teraz już możemy 3 listopada zaczynamy naszą Oliwkę. Oczywiście jak pogoda dopisze , a taką mamy nadzieje. Widze, że Oliwkowiczów jest coraz więcej. Większych zmian w projekcie nie wprowadzaliśmy tzn ścianka kolankowa o 1 pustak, garaż dłuższy o 30 cm z przodu i tyłu, dodatkowe okna w pomieszczeniu nad garażem i pokoju nr 4 na górze, brak balkonu i to chyba tyle. Jeżeli możemy liczyć na Wasze materiały, wizualizacje, kosztorysy, zdjęcia i co tam możecie to z góry bardzo dziękujemy. Ciekawe czy za pierwszym razem uda nam się umieścić nasz wpis na forum [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 26.10.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Witamy wszystkich budujących, pobudowanych i z zamiarem budowania itd . Od roku śledzimy to forum i ciągle chcielismy coś dodać od siebie. Teraz już możemy 3 listopada zaczynamy naszą Oliwkę. Oczywiście jak pogoda dopisze , a taką mamy nadzieje. Widze, że Oliwkowiczów jest coraz więcej. Większych zmian w projekcie nie wprowadzaliśmy tzn ścianka kolankowa o 1 pustak, garaż dłuższy o 30 cm z przodu i tyłu, dodatkowe okna w pomieszczeniu nad garażem i pokoju nr 4 na górze, brak balkonu i to chyba tyle. Jeżeli możemy liczyć na Wasze materiały, wizualizacje, kosztorysy, zdjęcia i co tam możecie to z góry bardzo dziękujemy. Ciekawe czy za pierwszym razem uda nam się umieścić nasz wpis na forum [email protected] witamy, witamy. my tez planujemy brak balkonu, i podniesienie ścianki o jeden pustak. niedyskretne pytanie: za ile chcecie zbudować domek? bo my nadal jesteśmy przed podjęciem decyzji o kwocie kredytu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 26.10.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Mi cały czas architekt odradza podnoszenie ścianki. A męcze go o to, na co drugim spotkaniu Twierdzi, że to jednak zepsuje urok Oliwki. On argumentuje, że na górze i tak tylko będziemy spać i te dodatkowe kilkanascie cm realnie nic nie zmienią, a zepsują elewacje. Więc chyba zostawimy to tak jak jest. Ostateczna decyzja za tydzień na podsumowaniu stanu zero. Ja bym był skłonny raczej do poszerzenia salonu do 5 m (czyli o jakies 65 cm) - no ale niestety nie dało rady, bo w WZ bym sie wtedy nie zmieścił... Co do kwoty budowy - zamierzam sie zmieścic w ok. 370 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 26.10.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Mi cały czas architekt odradza podnoszenie ścianki. A męcze go o to, na co drugim spotkaniu Twierdzi, że to jednak zepsuje urok Oliwki. On argumentuje, że na górze i tak tylko będziemy spać i te dodatkowe kilkanascie cm realnie nic nie zmienią, a zepsują elewacje. Więc chyba zostawimy to tak jak jest. Ostateczna decyzja za tydzień na podsumowaniu stanu zero. Ja bym był skłonny raczej do poszerzenia salonu do 5 m (czyli o jakies 65 cm) - no ale niestety nie dało rady, bo w WZ bym sie wtedy nie zmieścił... Co do kwoty budowy - zamierzam sie zmieścic w ok. 370 tys zł. to sie mąż ucieszy. broni sie przed podnoszeniem ścianki bardzo. w sumie to chyba nie jest tam aż tak nisko, łózko da sie wstawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezlew 26.10.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Co do kwoty to staneło na kwocie 43 tyś robocizna stan surowy zamknięty plus materiałay, a dalej zobaczymy. Też zastanawiamy się nad kwotą kredytu. dlatego też ta prośba o pomoce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 26.10.2007 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 cisza nastała na forum życzę miłego weekendu, my odcinamy sie od komputera na najbliższe 2 dni. i już w niedziele jedziemy oglądać oliwkę do Shreków odliczamy godziny i bardzo sie cieszymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygus20 26.10.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 witam my wprowadziliśmy dużo zmian do oliwki np garaż 2 stanowiskowy inne rozmieszczenie pokoi na poddaszu zamiast 4 będa 3 , scianka kolankowa o jeden do góry protherm i co najwazniejsze ściana zewntrz protherm 44 , dołożyliśmy okna dachowe, w tyle daszek i taras zlikwidowany ;taraz będzie od strony poł-zach domu , wymiary okień też troszke zmieniliśmy , i tam jeszcze parę drobiazgów jak by co to służę pomocą . Mam prośbę do shreka aby mi przysłał również rozmieszczenie kanalizacji poniewaz jestem już na tym etapie,mój adres [email protected] pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Artur 26.10.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Mam pytanie chyba do Agi i Artura (nie jestem pewien czy to Wasz dziennik na serwerze stefanski.info). Jakie macie wymiary drzwi tarasowych. Też zamówiliśmy profile Deceuninck Zendow i powiedziano nam, że przy tej wysokości skrzydła muszą mieć poprzeczki.... u Was nie ma W dodatku przy wersji dwuskrzydłowej musimy zwężyć otwór o 12 cm A czy ktoś z Szacownych Forumowiczów zwężał otwór na drzwi tarasowe? Nie, to nie nasz dziennik. My zostawilismy drzwi tarasowe bez zmian - dokładnie tak, jak jest w projekcie. Okna mamy już zamówione - o ile dobrze pamiętam, bez poprzeczki. W połowie listopada jestesmy umówieni na montaż. Jak juz naszą Oliwkę przyozdobią okna, obfotografujemy ją i zamiescimy zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhoberto 26.10.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Hello wszystkim, My swoją Oliwkę budujemy w Szczecinie od 3 tygodni i jesteśmy już(dopiero) na etapie ścian. Ściany budujemy z Uniporu 30 (odpowiednika Porothermu 30), który udało nam sie kupić w super cenie (4 zł/szt ). Zrezygnowaliśmy z tzw. "wystaw nogi" na piętrze, a także zmniejszyliśmy drzwi tarasowe oraz zrobimy na parterze, na bocznej elewacji 2 okna zamiast trzech. Jeżeli jest ktoś kto buduje Oliwkę niedaleko Szczecina, chętnie byśmy podpatrzyli jak posuwają się prace... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 26.10.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Nie, to nie nasz dziennik. . A to przepraszam...ale na pewno jest to ktoś z naszej Grupy Jak juz naszą Oliwkę przyozdobią okna, obfotografujemy ją i zamiescimy zdjęcia. Trzymamy Was za słowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 26.10.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 my tez chcemy sie pochwalic naszym domkiem - sami zobaczcie ze jeszcze niewiele widac, ale przynajmniej wiemy ze cos sie dzieje http://img137.imageshack.us/img137/990/img5790zh7.th.jpg i oczywiscie prosba do shreka - czy i my mozemy dostac plan rozmieszczenia kanalizacji w domku ? adres jest w naszym profilu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 29.10.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Przesyłam Ci moją wersję kanalizacji w oliwce z wymiarami. Pewnie o tym wiesz ale zwróć uwagę że każda zmiana kierunku odpływu musi być realizowana kolanami 45° a nie 90°. Zewnętrzną kanalizację robi się z rur pomarańczowych. No i co najważniejsze koniecznie ze spadkiem. Niniejszy rysunek uwzględnia kolizję z kratką wentylacyjną w dolnej łazience. No i co najważniejsze to wysokość wyjścia z budynku. 1. ( u nas) z przydomową oczyszczalnią ścieków - tu jest sprawa prosta bo nie ma możliwości zamarznięcia ścieków gdyż ścieki są kierowane do drenażu. A samo wyjście z budynku powinno być na niewielkiej głębokości ok. 45-50cm Ja na wszelki wypadek na odcinkach zewnętrznych położyłem od góry styropian przed zasypaniem ziemią 2. z szambem - nie mam tu zbyt dużego doświadczenia ale głębokość rury od powierzchni ziemi to ok. 70 cm. Jeśli wyjdziesz z rurą zbyt głęboko pod ziemię to potem będziesz miał martwą przestrzeń. Krótko mówiąc utopisz kasę w szambie Nie wspominając o tym że dół pod szambo będzie również większy. Jak wyjdziesz z rurą zbyt płytko to przy wysokim stanie ścieków może zamarznąć w róże. Należy pamiętać że w przypadku szamba może nastąpić przepełnienie i ścieki mogą odbić w domu np. w czasie silnej burzy. 3. kanalizacja miejska – nie mam zielonego pojęcia ale jak byś ten wariant potrzebował to mogę się dowiedzieć. A skoro już jesteśmy przy kanalizacji i skoro przeginam z ilością znaków to chciałbym zwrócić Twoją uwagę na kominki wentylacyjne w dachu. Jeden z nich jest zlokalizowany blisko okna dachowego w łazience u góry co będzie powodować.... Ja odpowietrzenie tego pionu poprowadziłem w wełnie na strych tam społem razem i wyszedłem przez dach tylko jednym kominkiem. Należy tu pamiętać że średnica rury przy odpowietrzaniu nie powinna być mniejsza niż DN75 no i jak już wcześniej wspominałem nie używać kolanek 90°. Bardzo proszę abyś krytycznie podszedł do tego rysunku. Na pocieszenie powiem że kanalizacja działa u mnie bez zarzutu. Czarek Ja również bardzo poproszę o schemat [email protected] Co do ściany kolankowej to u nas straszne nieporozumienie i nasza Oliwka chyba bardzo na tym ucierpi. Będąc u architekta, który przerabiał nam projekt powiedzieliśmu że chcemy ją podnieść do 90cm (całość z wińcem i murłatą) architekt napisał to ołówkiem, potem zmiany nie wprowadził i tak poszło do starostwa (my w nieświadomości). A na budowie-szef ekipy dostał ksero projektu, gdzie był ten ołówek 90, a my już wiedząc że pozwolenie mamy bez tej zmiany, poprosiliśmy o podniesienie o jeden pustak ściany kolankowej. Owszem podnieśli nam o jeden pustak ale od tych 90cm i teraz mamy 104 ściany kolankowej i aneks w starostwie. Nie wiem jaki będzie efekt końcowy wyglądu Oliwki (od dziś kładą nam dach). Pokoje na górze są duże (a nie chciałam aż tak dużych) ale trudno. Sama jestem ciekawa jak to będzie wyglądać. W srodku też trochę zmian, ale z tych większych - to ogromny garaż na 2 stanowiska i poszerzony na równi z budynkiem domu od strony "podwórka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts