Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy moge prosić o jakieś fotki tej zabudowanej pod schodami kuchni :) W tej zabudowie widzę ratunek dla "małej oliwkowej" kuchni :)

Fotki mogę przesłać, ale jest to jeszcze nieskończone i pewnie wykorzystam okres między świąteczny żeby to skończyć. Ale jeśli Ci bardzo zależy to mogę zrobić zdjęcia obecnego stanu, czyli w większości stelaże pod KG i korpusy szafek. Zresztą fronty to penie będziemy mieli dopiero za jakiś czas, bo kasa świeci pustkami.

Czarek

To jednak mi bardzo zależy :D poprosimy zdjęcia -

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czarku

Ja także poproszę o zdjęcia. Jeśli to nie problem to nie tylko kuchni, ale innych pomieszczeń także. Nie będę miała możliwości zobaczyć Twojego domku na żywo, to chociaż może tyle.....

Wczoraj byłam w biurze HB Studio, rozmawiałam z przesympatyczną panią, wyszłam stamtąd zachwycona Oliwką bardziej nic byłam :D

W zasadzie jestem gotowa kupić ten projekt choćby dzisiaj, ale mojemu mężowi bardzo zależy, żeby domek najpierw zobaczyć :wink:

Witam

Mam pytanko, które zupełnie odbiega od tematu niniejszego forum. Nasza córcia powinna się znaleźć jak najszybciej w szpitalu gdyż ma mocno przerośnięty trzeci migdałek. Powoduje to u niej nieustające stany zapalne i się biedulka męczy łykając coraz to większe ilości antybiotyków, które i tak nie pomagają. Chodziłoby Nam o maksymalne skrócenie czasu oczekiwania na zabieg w szpitalu w Kajetanach. W obecnej sytuacji czas ten Wynosi ok. 11 miesięcy.

Pozdrawiam

Czarek

Witam

Mam pytanko, które zupełnie odbiega od tematu niniejszego forum. Nasza córcia powinna się znaleźć jak najszybciej w szpitalu gdyż ma mocno przerośnięty trzeci migdałek. Powoduje to u niej nieustające stany zapalne i się biedulka męczy łykając coraz to większe ilości antybiotyków, które i tak nie pomagają. Chodziłoby Nam o maksymalne skrócenie czasu oczekiwania na zabieg w szpitalu w Kajetanach. W obecnej sytuacji czas ten Wynosi ok. 11 miesięcy.

Pozdrawiam

Czarek

Bardzo mi przykro z powodu córeczki. Niestety nie wiem jak Wam pomóc :( .

Czarku,

Ja także niestety nie potarfię Ci pomóc, i współczuję z powodu użerania się ze służbą zdrowia. Sama przechodzę to samo. Ostatnio wydarzyło się coś tak nieprawdopodobnego, że do tej pory nie mogę w to uwierzyć....

Oto moje zmiany na parterze Oliwki:

1. Przesunęłam ścinkę w kuchni w stronę pomieszczenia gospodrczego. Kuchnia jest trochę większa (taka chyba w zupełności mi wystarczy)

2. Przesunęłam łazienkę w strone kuchni tak, aby pomiędzy łazienką i pokojem na dole był korytarz i wejście z garażu

3. Powiększyłam wiatrołap kosztem pokoju. Ten pokój ma pełnić funkcję tylko gabinetu (gościnny będzie na górze)

pozdrawiam

http://images24.fotosik.pl/129/5a37bdf95b053636.jpg

AnetkaS!

Co do twoich zmian w projekcie:

1. Kuchnia, no rzeczywiście większa kosztem pom. gosp.

Ja planuje wykorzystać miejsce pod schodami i tam umieszczę lodówkę i zrobię jakieś szafki - dla mnie to wystarczy, bo i tak nie lubię siedzieć w kuchni.

2. Wejście do garażu od strony korytarza już widziałam u paru osób i jednocześnie niektórzy rezygnowali wtedy z przejścia między kuchnią i pomieszczeniem gosp. Wtedy można wykorzystać miejsce które zostaje po kuchennych drzwiach na postawienie tam dodatkowej szafki.

3. Odradzałabym Ci powiększanie wiatrołapu kosztem pokoju. U mnie ten pokój też ma pełnić tylko funkcję gabinetu ale myślę, że on już jest tak mały, że nie powinno się go dodatkowo pomniejszać. Tym bardziej, że widzę, że chodzi ci o wykorzystanie dodatkowego miejsca w wiatrołapie na ustawienia tam szaf. Na górze jest przecież garderoba, w sypialni też jest przewidziane miejsce na sporą szafę, no i pomieszczenie nad garażem co niektórzy też przeznaczają na "graciarnię".

Pozdrawiam :D

Jak obiecałem tak uczyniłem.

Tak będzie wyglądała ściana pod schodami od strony kuchni za jakiś czas.

[/img]http://images28.fotosik.pl/129/6ffbf634b77a09a9m.jpg

[/img]

Po lewej stronie będzie stała jeszcze witrynka która właśnie dorabiam. Jej głębokość będzie 50 cm a nie jak w pozostałych szafkach 60cm. Na wszelki wypadek zrobiłem też zdjęcie za szafkami jak by to kogoś ciekawiło.

Pozostałe zdjęcia w Naszym Albumie http://shrek1.fotosik.pl/albumy/137297.html

Wczoraj przy jednym ze zdjęci zauważyłem napis

„Wyświetleń: 1007”

i tak się zastanawiam czy by nie stworzyć jakiegoś licznika oliwek. Co wy na to?

Czarek

1. Przesunęłam ścinkę w kuchni w stronę pomieszczenia gospodrczego. Kuchnia jest trochę większa (taka chyba w zupełności mi wystarczy)

2. Przesunęłam łazienkę w strone kuchni tak, aby pomiędzy łazienką i pokojem na dole był korytarz i wejście z garażu

3. Powiększyłam wiatrołap kosztem pokoju. Ten pokój ma pełnić funkcję tylko gabinetu (gościnny będzie na górze)

pozdrawiam

Ciekawa koncepcja. Znowu potwierdza się, że co Oliwka to inne spojrzenie. Podzielę się więc swoimi odczuciami.

1. Kuchnia staje się rzeczywiście większa tyle, że kosztem pom. gospodarczego - tutaj wszystko zależy od potrzeb i zastosowanego ogrzewania. Zwróciłbym jeszcze uwagę na to o czym wspomniała Oli-wka czyli wykorzystanie przestrzeni pod schodami. Z tego co widzę u siebie to jest tam sporo przestrzeni a zdjęcia Czarka to potwierdzają.

2. W oryginale podoba mi się, że wejście z garażu do domu jest w gospodarczym. U mnie pomieszczenie to będzie pełnić funkcję kotłowni, pralni i "zaplecza kuchni" dzięki czemu zakupy (w przeważającej części spożywcze) będą z samochodu trafiać prawie bezpośrednio do kuchni. Poza tym garaż z zasady jest pomieszczeniem znacznie chłodniejszym od pozostałych i pom. gospodarcze pełni funkcję jakby takiej śluzy dzięki czemu zimne powietrze nie będzie się bezpośrednio wdzerać do części mieszkalnej.

3. Tutaj też zgodziłbym się z Oli-wką. Gabinet i tak jest niewielki.....ale też kwestia własnych potrzeb. Ja u siebie niewiele powiększałem wiatrołap....przesunąłem ścianę z drzwiami o ok. 0,5 m, nie zrównywałem ze ścianą gabinetu. Zostawiłem sobie bardzo małą wnękę (w niej ewentualny domofon, lustro itp.).

Ale się spisałem :wink: Pozdrawiam :lol:

Jak obiecałem tak uczyniłem.

Tak będzie wyglądała ściana pod schodami od strony kuchni za jakiś czas.

[/img]http://images28.fotosik.pl/129/6ffbf634b77a09a9m.jpg

[/img]

Po lewej stronie będzie stała jeszcze witrynka która właśnie dorabiam. Jej głębokość będzie 50 cm a nie jak w pozostałych szafkach 60cm. Na wszelki wypadek zrobiłem też zdjęcie za szafkami jak by to kogoś ciekawiło.

Pozostałe zdjęcia w Naszym Albumie http://shrek1.fotosik.pl/albumy/137297.html

Wczoraj przy jednym ze zdjęci zauważyłem napis

„Wyświetleń: 1007”

i tak się zastanawiam czy by nie stworzyć jakiegoś licznika oliwek. Co wy na to?

Czarek

Dzięki Shrek za zdjęcia - bardzo fajny pomysł z tym licznikiem

1. Przesunęłam ściankę w kuchni w stronę pomieszczenia gospodarczego. Kuchnia jest trochę większa (taka chyba w zupełności mi wystarczy)

Ja tez przesunąłem ściankę pomiędzy kuchnią a pom. gosp. ale w zasadzie tylko o grubośc komina wiec jakies 30 cm. Pow. kuchni wzrosła do 10 m2.

Dodatkowo wydłuzyłem ściankę pomiędzy jadalnia a kuchnia do 130 cm (przejscie bedzie miało więc 135cm), co pozwoli na ustawienie dodatkowych szafek (identycznie mam teraz w mieszkaniu)

Moim zdaniem trochę za mocno zmniejszyłaś pom. gosp. - w zasadzie poza piecem juz tam nic nie zmieścisz, a to chyba fajne miejsce np. na pralkę i trochę półek.

Mozna by zrobić dziure z garderoby na zrzut brudnych rzeczy :p

Ja bym tego nie ruszał - chyba że poszerzysz dom o jakies 50-60 cm.

Wejscie z domu do garazu na srodku garazu to tez niezbyt komfortowe rozwiązanie - szczególnie jak masz szeroki samochód np. coś klasy D.

Tak wogule to najlepiej wygląda wiatrołap taki jak jest u Anusik - czyli jego brak :p

Przy wejsciu do domu ma sie wrażenie przestrzeni i kominek elegancko widac.

Wiadomo, że ma to niestety minusy użytkowe....

pozdrawiam,

ps. U mnie juz wszystko gotowe do zalewania stropu, chłopaki teraz kończą drugi dom. Jak tylko przykryją terivą to wylewamy na raz obie chałupy :)

Bardzo dziękuję za Wasze sugestie :)

Jeśli chodzi o pomieszczenie gospodarcze, to ma tam stać tylko pompa ciepła i zbiornik na wodę. Plus jakiś regał. Pralnię i suszarnie chcę mieć na górze na strychu. Strych zamierzam podzielić na dwa pomieszczenia i w jedym będzie właśnie pralnia a w drugim garderoba.

Pod schodami myślałam, żeby zrobić schowek, na np. odkurzacz i takie tam pierdółki.

Co do wiatrołapu, to tu bardzo mi zależy na większym pomieszczeniu, niż jest to w oryginale. Znam przyzwyczajenia mojej rodzinki, któta uwielbia wszystkie wierzchnie okrycia zostawiać w przedpokoju, więc potem to będzie zostawiać właśnie w wiatrołapie. Teraz nie mam w przedpokoju miejsca na szafę, bo jego szerokośc to tyle tylko coby wstawić drzwi, więc wszystkie kurtki, polary wiszą na wieszaku na ścianie. Okropnie mi się to nie podoba. Poza tym, sporo osób, które mają mały wiatrołap żałują, że go nie powiększyli.

A gabinet a raczej pokój komputerowy ma być naprawdę tylko miejscem na biurko i regał. U mnie jeden pokój na górze będzie wolny. Więc goście na pewno się pomieszczą :D