Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Serdecznie Oliwkowiczów :)

Podczytuję wątek od jakiegoś czasu i pomyślałam że wypada się przywitać. Tak jak pisałam w dziale "Forumowiczu przedstaw sie" mam projekt Oliwka i działke pod Wrocławiem. Na razie jesienia zrobiliśmy dojazd do działki a na wiosne chcemy ruszyć z budowa. wasze doświadczenia, dzienniki budowy sa dla mnie inspiracją :)

Witam Serdecznie Oliwkowiczów :)

Podczytuję wątek od jakiegoś czasu i pomyślałam że wypada się przywitać. Tak jak pisałam w dziale "Forumowiczu przedstaw sie" mam projekt Oliwka i działke pod Wrocławiem. Na razie jesienia zrobiliśmy dojazd do działki a na wiosne chcemy ruszyć z budowa. wasze doświadczenia, dzienniki budowy sa dla mnie inspiracją :)

Witamy w gronie Oliwkowiczów :D

Nasza Oliwka w końcu nabrała odpowiednich kształtów. Dach prawie skończony, ale oczywiście zabrakło paru bocznych dachówek, których kupienie jest problemem :( nie ma ich już na składzie.

Jeżeli chodzi o zmiany, to nie zrobiliśmy wielu:

- podnieśliśmy ściankę kolankową o jeden pustak,

- sypialnia na górze i stryszek nad garażem wyszły na jednym poziomie (brak schodków),

- zlikwidowaliśmy okno dachowe na klatce schodowej, ponieważ obydwa pokoje dzieci będą miały garderoby,

- dodaliśmy jedno okno dachowe do pokoju dzieci

- taras przeniesiony jest na bok budynku

- wiatrołap najprawdopodobniej będzie otwarty

http://images33.fotosik.pl/89/0af5bfdc717e1f00.jpg

http://images34.fotosik.pl/88/276d45f41fef49ad.jpg

http://images23.fotosik.pl/130/555e8d1bd3ad4ba7.jpg

Pozdrowienia dla wszystkich Oliwkowiczów.

Witam

Mam pytanko, które zupełnie odbiega od tematu niniejszego forum. Nasza córcia powinna się znaleźć jak najszybciej w szpitalu gdyż ma mocno przerośnięty trzeci migdałek. Powoduje to u niej nieustające stany zapalne i się biedulka męczy łykając coraz to większe ilości antybiotyków, które i tak nie pomagają. Chodziłoby Nam o maksymalne skrócenie czasu oczekiwania na zabieg w szpitalu w Kajetanach. W obecnej sytuacji czas ten Wynosi ok. 11 miesięcy.

Pozdrawiam

Czarek

Czarku

Niestety nie moge Wam pomóc w żaden bezpośredni sposób, ale mam trochę doświadczenia w szpitalnych bojach. Zapiszcie się na listę oczekujących i raz na tydzień ( może na dwa) dzwońcie do szpitala. Niestety dzieci często chorują i zmieniają się plany operacji. Może się uda Wam wskoczyć w jakąś lukę zwłaszcz, gdy możecie być w szpitalu prawie natychmiast. Najlepiej to wypytac się kto układa plany operacji na oddziale. Acha, trzeba miec dużo cierpliowści ( generalnie to wysyłają na drzewo ....), ale u nas się opłacało.

Powodzenia

Jestem tu nowy i Witam wszystkich budujących OLIWKĘ

W końcu podjeliśmy z żoną decyzję co do zakupu tego projektu :p :p . od dłuższego czasu zastanawiam się co do wariantu ogrzewania tego domku. Chciałbym w tym temacie określić się jeszcze przed dokonaniem ew zmian adaptacyjnych. Niestety na terenie działki nie ma sieci gazowej co bardzo komplikuje mi podjęcie decyzji co do rodzaju ogrzewania. Na początku poważnie myślałem o połączeniu ogrzewania z butli(propan-butan) z ogrzewaniem kominkowym (np z PW lub DGP) ale po głębszych przemyśleniach stwierdzam, że koszt inwestycji i opłaty za ten rodzaj gazu będą zdecydowanie za wysokie(ale kominek na tak). Może eco groszekz podajnikiem, a w lato elektryka?(nie wiem jak to się sprawdza? no i jaki piec?, jak duża kotłownia potrzebna? uwzględniając, że musi buć jeszcze zasobnik).Pompa ciepła nie wchodzi w rachubę(bardzo duży koszt inwest ok 40 tys) -piec na węgiel? :cry: (ekonomicznie najtaniej) ale potrzebne jest miejsce na opał. Może ktoś z Państwa miał podobny dylemat.

Z góry dziękuję za wszelkie porady.

Cześć,

mam podobny dylemat odnośnie ogrzewania. Projekt jest w trakcie adaptacji.

Po rozważaniach został eko-groszek lub elektryczne. Skłaniam się powoli do elektrycznych piecy akumulacyjnych z dynamicznym rozładowaniem, podłogówki akumulacyjnej i ewentualne dogrzewania kominkiem.

Decyzja dość trudna, bo jeżeli elektryka to można zrezygnować z komina, nie trzeba robić instalacji, z drugiej strony jak będę kiedyś chciał jednak zmienić to komin potrzebny....

W tej chwili w blokach płacę ponad 430 zł czynszu więc gdybym miał tyle płacić w swoim domu za prąd na ogrzewanie zimą to nie było by wielkiej tragedii. Za elektryką przemawia jeszcze wygoda, no bo co gdy np. wyjedziemy na 5 dni, kto nam dołoży do podajnika podczas nieobecności...

Odnośnie elektryki, to może macie namiary na firmę w okolicach Łodzi, która zrobiłaby projekt takiej instalacji?

Pozdrawiam - Daniel

Cześć

Bardzo jestem ciekaw czy podjąłeś już decyzję co do wariantu ogrzewania, czy zdecydowałeś się na piece akumulacyjne i ak podłogówkę i jak z kominem w kotłowni. Chociaż bardzo poważnie brałem pod uwagę ogzewanie z piecami akumul z dynamicznym rozł (bo jeżeli elektryka to tylko takie by wchodziło w rachubę - taryfa nocna), to jednak chyba pozostanę przy piecu na eko groszek ( z palnikiem retortowym i z podajnikiem) lub piec zgazowujący drzewo + kominek w salonie, a w lato ogrzewanie wody piecykiem elektrycznym (zbiornik z dwiema nagrzewnicami).

Nie jestem specem w dziedzinie instalacji elektr, ale wydaje mi się, że pomimo wielu dobrych cech takich jak: niski koszt inwestycji, bezawaryjność, przy akumulacji taryfa nocna, działa prawie bez obsługowo to są też wady, które bardziej do mnie przemawiają czyli: musiałbym kupić aż trzy lub cztery piece akumul, które mają dosyć dużą objętość i są bardzo ciężkie, musiałbym zwiękrzyć moc przyłącza elektr, rozładowanie podłogówki wymaga sporo czasu, z tym brakiem komina w kotłowni też różni może być, a może kiedyś mi się coś odwidzi bo na przykł bardzo zdrożeje prąd.

Ale jeszcze nie mam ostatniego słowa w tym temacie, jeszcze jest trochę czasu na decyzję. Czekam na podpowiedzi.

A tak się jeszcze zapytam, czy może ktoś zna, jakie jest zapotrzebowanie na ciepło OLIWKI ??

Pozdrawiam wszystkich oliwkowiczów i życzę powodszenia w Nowym Roku

Tomek :D

Shrekowie

Wasza balustrada schodów jest rewelacyjna! Gratuluję pomysłu i świetnego wykonania, tym bardziej że wg. mojej oceny jest ładniejsza i elegantsza niż (jak się domyślam) pierwowzór zamieszczony na jednym ze zdjęć.

Olśniła nas tym bardziej, że nie mieliśmy pomysłu na niebanalne wykończenie schodów, mimo przedlądania w necie różnych rozwiązań. Zawsze czegoś im brakowało. A to za bardzo typowe, albo za nowoczesne, zbyt udziwnione lub przeciwnie, ascetyczne. Wasza to strzał w dziesiątkę!

Witam wszystkich. Od kilku miesiecy z mężem śledzimy forum. Kupiliśmy już działkę. Teraz jesteśmy w trakcie rozmów z projektantem który nam zaadoptuje projekt. oczywiście wybraliśmy Oliwkę :p .No i na dzień dobry już wiemy że wydamy sporo kasy na kanalizę i wodociągi :o . A przed nami jeszcze tyyyle....załatwiania. Pozdrawiam.

A ja mam pytanie dotyczące przejścia do kuchni koło schodów - czy ktoś decydował sie je "zamknąć? - Od strony kuchni dałoby to miejsce na dużą szafkę, miejsce na lodówke itd a od strony schodów możnaby zrobić szafę wnękową - właśnie spieramy się z mężem na ten temat.

na minus:

- zamknięcie przestrzeni

na plus:

- dodatkowe miejsce,

- goście nie widzą garów w zlewie :)

Co Wy o tym myślicie?

widze że wszyscy pochłonieci robieniem się na bóstwa przed sylewstrem ;)

Mam jeszcze jedno pytanie - spodobała mi się podłoga z desek dębowych, bielonych i olejowanych - czy ktos spotkał się z czyms takim w realu? jak to się konserwuje i używa (przy dziecku i psie? ) bo pewnie to co mówi sprzedawca a to co pokazuje zycie to dwie różne sprawy? :)

Cześć

Bardzo jestem ciekaw czy podjąłeś już decyzję co do wariantu ogrzewania, czy zdecydowałeś się na piece akumulacyjne i ak podłogówkę i jak z kominem w kotłowni. Chociaż bardzo poważnie brałem pod uwagę ogzewanie z piecami akumul z dynamicznym rozł (bo jeżeli elektryka to tylko takie by wchodziło w rachubę - taryfa nocna), to jednak chyba pozostanę przy piecu na eko groszek ( z palnikiem retortowym i z podajnikiem) lub piec zgazowujący drzewo + kominek w salonie, a w lato ogrzewanie wody piecykiem elektrycznym (zbiornik z dwiema nagrzewnicami).

Nie jestem specem w dziedzinie instalacji elektr, ale wydaje mi się, że pomimo wielu dobrych cech takich jak: niski koszt inwestycji, bezawaryjność, przy akumulacji taryfa nocna, działa prawie bez obsługowo to są też wady, które bardziej do mnie przemawiają czyli: musiałbym kupić aż trzy lub cztery piece akumul, które mają dosyć dużą objętość i są bardzo ciężkie, musiałbym zwiękrzyć moc przyłącza elektr, rozładowanie podłogówki wymaga sporo czasu, z tym brakiem komina w kotłowni też różni może być, a może kiedyś mi się coś odwidzi bo na przykł bardzo zdrożeje prąd.

Ale jeszcze nie mam ostatniego słowa w tym temacie, jeszcze jest trochę czasu na decyzję. Czekam na podpowiedzi.

A tak się jeszcze zapytam, czy może ktoś zna, jakie jest zapotrzebowanie na ciepło OLIWKI ??

Pozdrawiam wszystkich oliwkowiczów i życzę powodszenia w Nowym Roku

Tomek :D

Cześć,

ależ oczywiście, że......nie podjąłem :)

Jednego dnia podejmuję decyzję o prądzie, drugiego o eko-groszku.

Po ostatnich informacjach o cenach prądu, gonieniu cen europejskich zaczynam się zastanawiać nad powrotem do koncepcji pieca na eko-groszek.

"Starzy budowlańcy", którym przedstawiam swoją wizję ogrzewania elektrycznego (było i dwóch) twierdzą, że naczytałem się marketingowych wypocin, które do mnie idealnie trafiają.........

Ich zdaniem mam brać dobry piec z podajnikiem i nie kombinować.

Na ytonga też dziwnie reagują ale tu już decyzja podjęta nie będę zmieniał.

Tak więc dzisiaj jestem na etapie ..... eko-groszek, żona skłania się do elektryki.

Jestem już nawet pogodzony z myślą tarmoszenia worków z opałem tylko, co zrobić jak wyjedziemy na tydzień zimą????

Pozdrawiam - Daniel

A ja mam pytanie dotyczące przejścia do kuchni koło schodów - czy ktoś decydował sie je "zamknąć? -

Miejsca w Oliwce jest dość dużo, więc chyba nie warto sobie komplikować życia i układu pomieszczeń zamykając dojście do kuchni z holu.

Jeśli problemem jest "bałagan" kuchenny to mozna by zrobić przesuwane drzwi i po kłopocie ;)

Lodówkę spokojnie zmieścisz we wnęce pod schodami - tak robi większość oliwkowiczów.

Typer - my wstępnie zdecydowaliśmy się na ekogrszek - jeśli chodzi o wyjazdy to i tak zawsze ktos będzie zostawał w domu (kuzynka, babcia itp.)

Bikerus - tylko skoro robić drzwi to równoważne jest to z minusem "zamknięcie przestrzeni" a mój pomysł daje dodatkowe miejsce :)

Widziałam zabudowe kuchni u Shreków - i faktycznie pod schodami zmieścimy lodówke ale tak zmieścimy dodatkowo wysokie cargo albo nawet ekspres do kawy do zabudowy ;)

Jeśli chodzi o komunikacje to zakupy wędrować będą głównie z garażu a posiłki z kuchni do częsci jadalnej lub na taras - czyli to przejście i tak raczej nie będzie wtedy używane....

mąż mówi o estetyce a ja juz sama nie wiem...

Przyznam, że nawet przez myśl mi nie przeszło żeby zamykać to wejście do kuchni...ale oczywiście wszystko jest kwestią upodobań i potrzeb :) W założeniu miała to być kuchnia otwarta i u mnie tak zostanie. Rozważ Gaby jeszcze kwestię, że każde wejście do kuchni odbywać się będzie przez salon........czasami jak są tzw. goście, niektórym domownikom może to utrudniać trochę życie...........to tylko takie moje spostrzeżenie.......

Pozdrawiam serdecznie i życzę pomyślności w Nowym Roku :wink:

Bikerus - tylko skoro robić drzwi to równoważne jest to z minusem "zamknięcie przestrzeni" a mój pomysł daje dodatkowe miejsce :)

Miałem na myśli drzwi przesuwane, które były by chowane w ściane.

Przychodzą goście to je zasuwasz i nie widzą kuchni ;)

A na codzien ich nie widac i masz przestrzeń.

Znajomy ma tak zrobione - z tym, że on ma w praktyce całkowicie otwarta kuchnię na salon i wtedy takie drzwi (mleczne szyby) sprawuja sie rewelacyjnie.

No a Mac Iek ma absolutną racje z tym przechodzeniem dzieciaków przez salon do kuchni...z tego samego powodu odrzuciliśmy projekty, w których schody były w pokoju dziennym.

ps. przyjrzałem sie fotkom jarexa - "ojca załozyciela" ;) i tez jednak podniesiemy w górę o 1 pustak.

Miałem na myśli drzwi przesuwane, które były by chowane w ściane.

Przychodzą goście to je zasuwasz i nie widzą kuchni ;)

A na codzien ich nie widac i masz przestrzeń.

Znajomy ma tak zrobione - z tym, że on ma w praktyce całkowicie otwarta kuchnię na salon i wtedy takie drzwi (mleczne szyby) sprawuja sie rewelacyjnie.

to jest całkiem fajny pomysł :)

No a Mac Iek ma absolutną racje z tym przechodzeniem dzieciaków przez salon do kuchni...z tego samego powodu odrzuciliśmy projekty, w których schody były w pokoju dziennym.

o tym nie pomyslałam może ze względu na to że moje dziecko nawet jeszcze nie raczkuje :)

Ale tak jak juz prawie przekonałam męża do swojego pomysłu to teraz on po przeczytaniu Waszych odpowiedzi przekonuje mnie :)

Przesyłamy życzenia Noworoczne - życzymy szybkich realizacji Oliwek. K&R

Mamy jednocześnie pytanie który wybrać projekt - podstawowy, czy odpicie lustrzane. Nasz wjazd na działkę usytuowany jest od południowego - zachodu.

Postaram się wkleić zdjęcie.

I jeszcze pytanie do kasiac71 - czy możecie polecić swojego architekta do adaptacji i wskazać jakie ustaliliście wynagrodzenie? My też jesteśmy z Zachodniopomorskiego i decyzję o warunkach zabudowy już przebrnęliśmy. Teraz pozostaje tylko pozwolenie na budowę http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8f1f6978bc9e6ca7.html

...Mamy jednocześnie pytanie który wybrać projekt - podstawowy, czy odpicie lustrzane. Nasz wjazd na działkę usytuowany jest od południowego - zachodu.....

Postaram się wkleić zdjęcie......

Zdjęcie byłoby pomocne. Trochę niefortunne ułożenie tego wjazdu. W wersji podstawowej i lustrzanej i tak taras wyjdzie Wam od strony płn-wsch (chłodno i ciemno praktycznie przez cały dzień). Można byłoby zrobić taras z boku (jak niektórzy z naszego Forum) i wtedy lepsza byłaby wersja podstawowa.... :roll: :roll: :roll: