TomekC73 12.01.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Bikerus Bardzo dzięki za odpowiedź chociaż w jednej hurtowni gość powiedzieł mi, że 18cm wełny wystarczy to i tak zmienię na co najmniej 23cm, z tym piecem to nie wiedziałem, że podajnik to taka hałaśliwa bestia. No ale u mnie nic innego nie wchodzi w rachubę Pozdr Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 12.01.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Tomek - my też planujemy na ekogroszek albo pelety Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu wchodzi sprzęt na budowę i ruszamy z kopyta! juz się nie mogę doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 12.01.2008 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Gaby To super. Życzę powodzonka Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarex 13.01.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Witam W czwartek osiągnęliśmy stan surowy otwarty Obecnie czekamy na rolety zewnetrzne. Gdy tylko dotrą będziemy wstawiać okna. http://images25.fotosik.pl/138/16f0e0c003db2ea3.jpg http://images32.fotosik.pl/105/b5acee5b322bea20.jpg http://images25.fotosik.pl/138/2dfa17573791d6d0.jpg http://images28.fotosik.pl/140/1fbd62cc0c1e6bf4.jpg http://images31.fotosik.pl/105/1adb520e1d956505.jpg To jest przejście do pomieszczenie nad garażem, które jest całkiem, całkiem ... http://images31.fotosik.pl/105/44d5c92150669ff4.jpg Sypialnia http://images23.fotosik.pl/139/07b905a15fd8b191.jpg Garderoba starszej córki http://images24.fotosik.pl/140/ac241311e9196769.jpg Garderoba młodszej córy http://images31.fotosik.pl/105/6b47c091296d14bc.jpg http://images31.fotosik.pl/105/b2d8def51b843029.jpg http://images25.fotosik.pl/138/2875d9e641ab0ff4.jpg Oliwka to wspaniały domek. Już nie mogę się doczekać kiedy w niej zamieszkamy. Kasia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 13.01.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Ja znowu z pytankiem do Jacka i Czarka Gdzie umieściliście sterowanie pieca CO? Czujniki temperatury są w tych sterownikach czy w innym miejscu domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 13.01.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu wchodzi sprzęt na budowę i ruszamy z kopyta! juz się nie mogę doczekać Gaby, napisz z czego budujesz i ostatecznie jaką cenę udało Ci się wynegocjować. Właśnie szukam ekipy, która mogłaby ruszyć w kwietniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 13.01.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Proszę, napiszcie jeszcze raz, bo się pogubiłam. Na ile centymetrów wysoka jest ścianka kolankowa wdług projektu. Czy to jest jeden rząd pustaków + wieniec?A Ci co podnosili standardowo to znaczy o ile rzędów, jeden czy dwa? I ostatecznie jaka wyszła wysokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula_i_przemek 13.01.2008 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Czy ktoś może budował albo chce budować oliwkę z silki? a może ktoś buduje oliwkę w okolicy choszczna ? kasiac71 My budujemy oliwkę w Gorzowie, czyli jakies 60km od Was. Mamy stan zero, a od czwartku rosną ściany (z porotonu). Pozdrawiam, Ula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 14.01.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Ja znowu z pytankiem do Jacka i Czarka Gdzie umieściliście sterowanie pieca CO? Czujniki temperatury są w tych sterownikach czy w innym miejscu domu? odnośnie mojego sterownika i ogrzewania można przeczytać w poście poniżej http://forum.muratordom.pl/zarzadzanie-podlogowka-i-kaloryferami-wasze-doswiadczenia,t120087.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 14.01.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Witam Temacik, pewnikiem jak w przypadku większości Szanownego Grona, obserwowany od dłuższego już czasu - na Oliwkę zdecydowaliśmy się z żonką jakoś w połowie 2007 - projekcik zakupiony, takoż działeczka - papierologii powoli widać koniec. W zasadzie zmian na etapie projektu w zasadzie nie mamy ("standardowe" podniesienie ścianki o 2 pustaki + pomysły typu rozszerzenie zabudowy kuchni pod schody zostały entuzjastycznie wchłonięte Przyszedł nam do głowy jeden ekstremalny pomysł - stąd, przy okazji pierwszego posta: przeniesienie drzwi na "strych" z pokoju do łazienki i poprzez powyższy manewr zrobienie ze "strychu" pomieszczenia "na ręczniki i inne pierdołki" + lekkie (bardziej wizualne) powiększenie przestrzeni łazienkowej (jakieś luksfery w tej ściance pomiędzy strychem a łazienką etc). Serdeczna prośba o opinię, pewnie wybicie z głowy + serdeczne pozdrowienia dla wszystkich tak na etapach startowych jak i końcóweczce ps. budujemy na Śląsku - Gliwice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 14.01.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 AnetaS - okolo 100 tys stan surowy otwarty - materiały i robocizna - budujemy z porothermu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 14.01.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Czy to jest jeden rząd pustaków + wieniec? Standardowo 1 pustak plus wieniec. Ja dałem 2 pustaki plus wieniec. Przy 3 pustakach plus wieniec gubi sie juz bryła domu - trzeba tez kombinować ze zmianą daszku nad wejsciem aby optycznie obnizyć dach. okolo 100 tys stan surowy otwarty - materiały i robocizna - budujemy z porothermu Bardzo dobra cena. Ale moim zdaniem lekko niedoszacowana... U mnie same materiały na stan surowy otwarty to ok. 100 tys zł. (Porotherm, dachówka Braas, okna dachowe Roto, rynny stalowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarex 14.01.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Nas stan surowy otwarty wyniósł nieco ponad 140 000 zł (z robocizną 30 000) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaijo 14.01.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Drodzy Oliwkowicze Czy ktoś będzie ogrzewał oliwkę piecem na eco groszek. Ja zastosuję taki piec ale ciekawy jestem jak dużo zajmuje miejsca w kotłowni. Co prawda sprawdzałem wymiary ptencjalnych takich piecy (na szer i głęb) i porównywałem z wym kotłowni (przy ścianie kominowej) i powinno być ok, ale nie jestem do końca przekonany jak to będzie wygl w praktyce? Jeszcze jedno. Zastanawiam się czy wełna do ocieplenia dachu 18cm grubości jest wystarczająca? czy nie jest za cienka? Con o tym sądzicie? Pozdr Tomek Witam Skoro nikt nie może mi odpowiedzieć w sprawie pieca i wełny to może ktoś mi powie czy zastosował w swoim domku odeskowanie dachu? Jeszcze jest czas ale zastanawiam się. Nie wiem czy warto? -jak większy jest koszt% w stos do folii? -jak z akustyką i stratami ciepła? -czy trzeba by wzmacniać więźbę dachową? -czy znacznie się wydłuży budowa? Proszę o opinie. Pozdrawiam Tomek My ogrzewamy na eko-groszek i piec stoi we wnęce koło komina. Wejść wszedł, ale oby nam się zasobnik nie zepsuł, bo żeby go komfortowo wyjąć potrzebne jest ok. 50 cm przestrzeni. my jej nie mamy. Dach mamy ocieplony 25 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 14.01.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Witam Temacik, pewnikiem jak w przypadku większości Szanownego Grona, obserwowany od dłuższego już czasu - na Oliwkę zdecydowaliśmy się z żonką jakoś w połowie 2007 - projekcik zakupiony, takoż działeczka - papierologii powoli widać koniec. W zasadzie zmian na etapie projektu w zasadzie nie mamy ("standardowe" podniesienie ścianki o 2 pustaki + pomysły typu rozszerzenie zabudowy kuchni pod schody zostały entuzjastycznie wchłonięte Przyszedł nam do głowy jeden ekstremalny pomysł - stąd, przy okazji pierwszego posta: przeniesienie drzwi na "strych" z pokoju do łazienki i poprzez powyższy manewr zrobienie ze "strychu" pomieszczenia "na ręczniki i inne pierdołki" + lekkie (bardziej wizualne) powiększenie przestrzeni łazienkowej (jakieś luksfery w tej ściance pomiędzy strychem a łazienką etc). Serdeczna prośba o opinię, pewnie wybicie z głowy + serdeczne pozdrowienia dla wszystkich tak na etapach startowych jak i końcóweczce ps. budujemy na Śląsku - Gliwice. Ja mam zamiar zrobić cos podobnego, tylko, że w ogóle nie będzie drzwi z łazienki na strych. Mało tego, chcę jeszcze przenieść kibelek w inne miejsce. Wieczorem postaram się wkleić zdjęcie z moją wizją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 14.01.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Ja mam zamiar zrobić cos podobnego, tylko, że w ogóle nie będzie drzwi z łazienki na strych. Mało tego, chcę jeszcze przenieść kibelek w inne miejsce. Wieczorem postaram się wkleić zdjęcie z moją wizją. Hej Dokładnie - plan (ułożony w głowie, nie przelany na jakąkolwiek postac wizualną roił się tak by "otworzyc" przestrzeń łazienki na ten "strych". A o zdjęcie serdecznie poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 14.01.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Ja znowu z pytankiem do Jacka i Czarka Gdzie umieściliście sterowanie pieca CO? Czujniki temperatury są w tych sterownikach czy w innym miejscu domu? Nie wiem czy wiesz, ale zadałeś jedno z bardziej problematycznych pytań. Napisze, co było i jest u mnie. Na początku nie miałem czujnika pokojowego i regulowałem temperaturę (zużycie gazu ) w domu tylko termostatami*. Po pewnym czasie osiągnąłem pewnego rodzaju perfekcję. Parę miesięcy temu wysępiłem od mojego instalatora czujkę pokojową** i zamontowałem ją w korytarzu naprzeciwko schodów. Wszystko działa ok. dopóki nie palę w kominku. Piec się wyłącza a u córci w pokoju jest zimno. Ja zamierzam zlikwidować czujkę wewnętrzną, ale najpierw ją umieszczę na jakiś czas w sypialni na ścianie sąsiadującej z wnęką. Efekt jest taki, że nie ma praktycznie żadnej różnicy z lekkim wskazaniem na układ z termostatami no i oczywiście koszt czujki. I jeszcze pozwolę sobie wtrącić trochę dłuższy tekst. *Układ z termostatami polega na tym, że na każdym kaloryferze jest zamontowany termostat nastawiony np. na 3. Gdy temperatura w pomieszczeniu osiągnie zadaną temperaturę termostat zamyka obieg i dzieje się to w poszczególnych pomieszczeniach. Gdy „wszystkie” termostaty się zamkną następuje wyłącznie pieca. A w drugą stronę. Gdy w którymkolwiek pomieszczeniu spadnie temperatura poniżej zadanej nastąpi załączenie pieca. Żeby sprawę jeszcze bardziej skomplikować to powinienem napisać o współczynniku jednoczesności, czyli żeby piec się włączył to chyba, w co najmniej dwóch pomieszczeniach musi spaść temp. poniżej zadanej. Inną kwestią jest jeszcze kryzowanie kaloryferów, co powoduje lepszy rozkład temperatur w domu. Chodzi tu głównie o odległość poszczególnych kaloryferów od źródła ciepła oraz ich wielkości (mocy). W kryzy są standartowo wyposażone wszystkie grzejniki. **Układ z czujką pokojową jest zdecydowanie prostszy, ale niestety mniej komfortowy. W miejscu zamontowania czujki następuje pomiar i to miejsce zazwyczaj się nazywa pomieszczeniem referencyjnym. Temp. spada w tum pomieszczeniu to piec się włącza i na odwrót. Oddzielnym tematem jest instalacja z podłogówką a i dużo dłuższy tekst niestety. Sprawa jest dosyć mocno skomplikowana a dodatkowo komplikują to mało zorientowani ludzie, do których pewnie i ja należę. Kłopot jest w tym, że niestety wszyscy mają racje i zarazem piszą niestety bzdury. Bo co innego Oliwka a co innego 300-400m2 dom a o tym niestety się zapomina. Ale... Najlepiej jak byś się w tej sprawie skontaktował z DOBRYM instalatorem, bo ja niestety dopiero rozgryzam temat pieca i ogrzewania. Pomimo że długość tekstu na to by nie wskazywała. Jak sobie pewnie przypominasz głównie w tej sprawie znalazłem się na Tym forum. Jak mieszkałem w bloku to sprawa była dużo prostsza. Sorki za moją wylewność Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 14.01.2008 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Nie wiem czy wiesz, ale zadałeś jedno z bardziej problematycznych pytań. Nie wiedziałem Dzięki za wyjaśnienia i pomoc........ Jackowi oczywiście też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 14.01.2008 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 OK, to ja "widzę" łazienke na górze tak: http://images31.fotosik.pl/107/4e09856428429232med.jpg Dokładnie tego nie widać, ale pralnio-suszarnia bedzie się zaczynała gdzieś na wysokości tej lini wymiarowej. Może troche bliżej, to się jeszcze zobaczy. Nie wiem, czy z przeniesieniem kibelka nie będzie problemu - mam nadzieję, że nie A, i zastanawiam się nad tą ścianą nośną, czy można ją jeszcze bardzie skrócić, tak, żeby nie zasłaniala kibelka. Ale to muszę pogadać z architektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 14.01.2008 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Nie wiem czy wiesz, ale zadałeś jedno z bardziej problematycznych pytań. Nie wiedziałem Dzięki za wyjaśnienia i pomoc........ Jackowi oczywiście też Ja też kiedyś tego nie wiedziałem a przez pewien czas nawet żałowałem że nie pozostałem w tym stanie. Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts