aniaaas 11.04.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 projekt jest dobry, ale po zmianach dla nas lepszy my zrobiliśmy korytarzyk przez co zamknęła nam sie kuchnia (zdjęcie było na forum). natomiast na górze zlikwidowaliśmy część korytarza na rzecz powiększenia łazienki, przez co schody wychodzą dalej od wejścia do łazienki i jest to bezpieczniejsze. a garderobę zmieniliśmy na szafy tylko dlatego ze wolimy mieć oddzielna szafę z każdego pokoju. jeśli chodzi o łazienkę to będą tam półki a nie szafa, ale jest to roboczy rysunek, wiec tylko tak narysowaliśmy dla wyobraźni. http://images34.fotosik.pl/213/e9449318cbb28ce4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 11.04.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 MacIekMożesz mi powiedzieć jaka jest u Ciebie wys ścianki kol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 11.04.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Z oknem które zaznaczyłem moze byc problem.Ze wzgledu na konstrukcję daszku było tam strasznie mało miejsca zeby je wcisnąć - dekarze twierdzili, że albo dajemy je do góry albo przesuwamy w lewo do samej sciany.Opcja nr 1 odpadała ze wzgledów estetycznych (rozne poziomy do okna w łazience) wiec przesunelismy je w lewo. http://images25.fotosik.pl/192/36913b0fafb65f9amed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 11.04.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 U nas ten problem odpada, ponieważ zrezygnowaliśmy z daszku nad tarasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antenka08 11.04.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Z oknem które zaznaczyłem moze byc problem. Ze wzgledu na konstrukcję daszku było tam strasznie mało miejsca zeby je wcisnąć - dekarze twierdzili, że albo dajemy je do góry albo przesuwamy w lewo do samej sciany. Opcja nr 1 odpadała ze wzgledów estetycznych (rozne poziomy do okna w łazience) wiec przesunelismy je w lewo. http://images25.fotosik.pl/192/36913b0fafb65f9amed.jpg A czy jeżeli dajemy ścianke kolankową i dach podnosi nam się o 1,5 - 2 pustaki i jednocześnie obniżymy daszek to czy w tym wypadku też będzie problem ze zmieszczeniem okna dachowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 11.04.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 A czy jeżeli dajemy ścianke kolankową i dach podnosi nam się o 1,5 - 2 pustaki i jednocześnie obniżymy daszek to czy w tym wypadku też będzie problem ze zmieszczeniem okna dachowego? Powinno byc wtedy ok. Zostanie problem techniczny. Podnoszac sciankę wysoko przez okno bedziesz widziec chmury, no i nie wygodnie bedzie sie je zamykać - bedzie za wysoko. No ale to juz problem ergonomii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 11.04.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 A czy jeżeli dajemy ścianke kolankową i dach podnosi nam się o 1,5 - 2 pustaki i jednocześnie obniżymy daszek to czy w tym wypadku też będzie problem ze zmieszczeniem okna dachowego? Powinno byc wtedy ok. Zostanie problem techniczny. Podnoszac sciankę wysoko przez okno bedziesz widziec chmury, no i nie wygodnie bedzie sie je zamykać - bedzie za wysoko. No ale to juz problem ergonomii... I rzeczywiście przy podniesionej ściance i obniżonym daszku nad tarasem jest z tym oknem nie powinno być problemu. Co do chmur to się zgadzam ... całkiem fajny widoczek chociaż moja żona (drobniejszej postury ) miała mi to długo za złe. Natomiast z otwieraniem nie jest tak źle - pod warunkiem, że wybierze się okna z klamką na dole. TomekC73 nie zmierzę teraz ale z obliczeń wyjdzie mniej więcej: 4 x wys. Max'a tj. 22 cm + 20 cm wieniec + zaprawa co da około 114 cm. U mnie doszła jeszcze murłata tj. 14 cm ale z tego co wiem niektórzy z niej rezygnują i krokwie mocują bezpośrednio do wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 12.04.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Co do chmur to się zgadzam ... całkiem fajny widoczek chociaż moja żona (drobniejszej postury ) miała mi to długo za złe. Ja mieszkałem jakis czas w mieszkaniu na poddaszu, gdzie właśnie tak wysoko były okna (dorabiane, bo nie przewidziane przez konstruktora domu) - wyjatkowo nieprzyjemnie się tam mieszkało. Byc moze z biegiem lat bym sie przyzwyczaił - no ale starałem się tego za wszelką cenę w domu uniknąć. I w Oliwce dałem okna najniżej jak sie dało. Natomiast z otwieraniem nie jest tak źle - pod warunkiem, że wybierze się okna z klamką na dole. Były Fakro z klamką na dole. Otworzyc sie dawało bez problemu - gorzej było z zamknięciem Ciężko przy otwartym oknie było dosięgnąć. Max'a tj. 22 cm + 20 cm wieniec + zaprawa co da około 114 cm. U mnie doszła jeszcze murłata tj. 14 cm ale z tego co wiem niektórzy z niej rezygnują i krokwie mocują bezpośrednio do wieńca. Jest jeszcze jedna sprawa, która w sumie nie była tu poruszana. Przy znacznym podniesienu ścianki kolankowej i użyciu cięzkiego pokrycia dachu bardzo mocno wzrasta obciązenie konstrukcji (scianka kolankowa osłabia - chodzi rozkład obciązenia na boki, siły rozpierające). Ostatnio opowiadał mi o tym architekt, który adaptował projekt. Dopiero w domu zrozumiałem o co mu chodzi, jak sobie konstrukcję z klocków juniora zrobiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 12.04.2008 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Max'a tj. 22 cm + 20 cm wieniec + zaprawa co da około 114 cm. U mnie doszła jeszcze murłata tj. 14 cm ale z tego co wiem niektórzy z niej rezygnują i krokwie mocują bezpośrednio do wieńca. Jest jeszcze jedna sprawa, która w sumie nie była tu poruszana. Przy znacznym podniesienu ścianki kolankowej i użyciu cięzkiego pokrycia dachu bardzo mocno wzrasta obciązenie konstrukcji (scianka kolankowa osłabia - chodzi rozkład obciązenia na boki, siły rozpierające). Ostatnio opowiadał mi o tym architekt, który adaptował projekt. Dopiero w domu zrozumiałem o co mu chodzi, jak sobie konstrukcję z klocków juniora zrobiłem... Bikerus Dobrze, że o tym napisałeś . Ja również się nad tym zastanawiałem i dlatego mam takie wątpliwości z nadmiernym podniesieniem tej ścianki. Tym bardziej że ciężar dachu się zwiękrzy jak będzie dachówka cer. Z drugiej jednak strony przecież są wieńce, które powinny niwelować zagrożenia o których piszesz. pozdrawiam tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 12.04.2008 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 ... Ja mieszkałem jakis czas w mieszkaniu na poddaszu, gdzie właśnie tak wysoko były okna (dorabiane, bo nie przewidziane przez konstruktora domu) - wyjatkowo nieprzyjemnie się tam mieszkało. Byc moze z biegiem lat bym sie przyzwyczaił - no ale starałem się tego za wszelką cenę w domu uniknąć. I w Oliwce dałem okna najniżej jak sie dało. Nie wiem czy akurat Twoje okna były tak samo wysoko jak u mnie Tak czy owak nie wydaje mi się, że będzie mi się nieprzyjemnie mieszkało ... tylko dlatego, że nie będę widział "kawałka lądu". Chociaż nie do końca tak jest bo moja Oliwka usytuowana jest u podnóża górki i z jednej strony widzę przez nie tylko chmurki .........i wcale mnie to nie cieszy bo umożliwia moim sąsiadom "zapuszczanie do mnie żurawia" ... Były Fakro z klamką na dole. Otworzyc sie dawało bez problemu - gorzej było z zamknięciem Ciężko przy otwartym oknie było dosięgnąć. Zgadzam się, że gorzej jest zamykać niż otwierać ale u mnie nie ma z tym problemu......a po wylewkach to już zupełnie nie będzie. Jest też zaleta tak wysoko usytuowanych okien - dzieciaki praktycznie nie będą miały do nich dostępu (chociaż tego nie da się przewidzieć ). ... Jest jeszcze jedna sprawa, która w sumie nie była tu poruszana. Przy znacznym podniesienu ścianki kolankowej i użyciu cięzkiego pokrycia dachu bardzo mocno wzrasta obciązenie konstrukcji (scianka kolankowa osłabia - chodzi rozkład obciązenia na boki, siły rozpierające). Ostatnio opowiadał mi o tym architekt, który adaptował projekt. Dopiero w domu zrozumiałem o co mu chodzi, jak sobie konstrukcję z klocków juniora zrobiłem... Rzeczywiście nie było wcześniej o tym mowy Wyższa ściana w takim stanie obciążenia będzie miała większą tendencję do wyboczania ... zwłaszcza przy dachówce. U mnie jest blachodachówka więc może się nie zawali A tak między wierszami czytam, że raczej nie jesteś zwolennikiem podwyższania ścianki kolankowej. Jak wspomniałeś, mieszkałeś na poddaszu więc masz pewne doświadczenie ........ w przeciwieństwie do mnie! Dlatego się nie spieram .... ale obiecuję podzielić się swoimi odczuciami po kilku miesiącach użytkowania domku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 12.04.2008 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 ... Z drugiej jednak strony przecież są wieńce, które powinny niwelować zagrożenia o których piszesz. I niwelują ... tyle, że jakby ktoś jeszcze bardziej niż ja "poszedł po bandzie" (Twoje słowa ) to wieńce mogłyby mu nie pomóc . ..... Ale po co jeszcze więcej podwyższać? Lepiej od razu zrobić sobie dom piętrowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 12.04.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 ... Z drugiej jednak strony przecież są wieńce, które powinny niwelować zagrożenia o których piszesz. ........ Lepiej od razu zrobić sobie dom piętrowy Możnaby ale taki dom to wygląda jak to niektórzy mówią ,,przerośnięty ki..." pozdr tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nekro 12.04.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Witam Szanownych Oliwkowiczów, Z uwaga sledze wasze poczynania i wszelkie uwagi, przemyslenie sa mi bardzo pomocne. Wraz z żona mamy juz swoja wizje, ale chcielibysmy jeszcze zasiegnac opini w nastepujacej kwestji. Myslimy o tym by z pokoju nad garazem zrobic dwa mniejsze z wejsciami z sypialni i z lazienki. Czesc od lazienki miala by sluzyc na pralnie, suszarnie ewentulane jakis rowerek itp. Czesc od sypialni na garderobe skladziki na posciel itp. Zamierzamy takze zmienic sciane kolankowa o jeden pustak i zastanawiamy sie czy zrobic na calosci domu czy ominac pokoj nad garazem. Myslal ktos juz nad takim roziwazaniem, albo moze ktos juz moze sie podzielic wrazeniami z korzystania z takiego wariantu ?? Milo byc w gronie Oliwkowiczow Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 12.04.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 [ A tak między wierszami czytam, że raczej nie jesteś zwolennikiem podwyższania ścianki kolankowej. Jak wspomniałeś, mieszkałeś na poddaszu więc masz pewne doświadczenie .... Sam podniosłem o 1 pustak Ze względów praktycznych i małych kosztów. A ja nie jestem zwolennikiem uzytkowych poddaszy - no ale tu juz warunki działki miały duze znaczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 12.04.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Witam Szanownych Oliwkowiczów, Z uwaga sledze wasze poczynania i wszelkie uwagi, przemyslenie sa mi bardzo pomocne. Wraz z żona mamy juz swoja wizje, ale chcielibysmy jeszcze zasiegnac opini w nastepujacej kwestji. Myslimy o tym by z pokoju nad garazem zrobic dwa mniejsze z wejsciami z sypialni i z lazienki. Czesc od lazienki miala by sluzyc na pralnie, suszarnie ewentulane jakis rowerek itp. Czesc od sypialni na garderobe skladziki na posciel itp. Zamierzamy takze zmienic sciane kolankowa o jeden pustak i zastanawiamy sie czy zrobic na calosci domu czy ominac pokoj nad garazem. Myslal ktos juz nad takim roziwazaniem, albo moze ktos juz moze sie podzielic wrazeniami z korzystania z takiego wariantu ?? Milo byc w gronie Oliwkowiczow Pozdrawiam Witam w gronie Oliwkowiczów Jeżeli chodzi o podział pomieszczenia nad garażem to fajnie jakby się wypowiedziały osoby, które nie mają lub mają podniesioną ściankę kolankową o jeden pustak ..... bo mi się wydaje, że wyjdą strasznie małe "klitki" ..... zwłaszcza, że ta część domu jest znacznie węższa (ok. 6m) i niewiele jest sufitu - głównie skosy Natomiast nie poleciłbym podnoszenia ścianki tylko w głównej części budynku bo pomieszczenie nad garażem jest niżej (posadzka i sufit). Przy takim samym podniesieniu drzwi do tego pomieszczenia są prawie pod sufitem pomieszczenia nad garażem. Przy niższej ściance kolankowej w tym pomieszczeniu różnica między sufitami zwiększy się jeszcze bardziej (mam nadzieję, że w miarę obrazowo to wytłumaczyłem ) Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 12.04.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Witam Szanownych Oliwkowiczów, Z uwaga sledze wasze poczynania i wszelkie uwagi, przemyslenie sa mi bardzo pomocne. Wraz z żona mamy juz swoja wizje, ale chcielibysmy jeszcze zasiegnac opini w nastepujacej kwestji. Myslimy o tym by z pokoju nad garazem zrobic dwa mniejsze z wejsciami z sypialni i z lazienki. Czesc od lazienki miala by sluzyc na pralnie, suszarnie ewentulane jakis rowerek itp. Czesc od sypialni na garderobe skladziki na posciel itp. Zamierzamy takze zmienic sciane kolankowa o jeden pustak i zastanawiamy sie czy zrobic na calosci domu czy ominac pokoj nad garazem. Myslal ktos juz nad takim roziwazaniem, albo moze ktos juz moze sie podzielic wrazeniami z korzystania z takiego wariantu ?? Milo byc w gronie Oliwkowiczow Pozdrawiam Witam U mnie architekt podniósł również nad garażem. pozdrawiam tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 12.04.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 u nas tez mamy podniesioną ściankę nad garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 13.04.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Ja mam podniesioną ściankę o dwa bloczki, zarówno w domu jak i nad garażem. Nie mam z kolei wydłużanego okapu, ale Pani Architekt ładnie wkomponowała daszek nad wejściem. http://images27.fotosik.pl/184/69247535c18d8b48med.jpg Nekro, podobnie jak Ty mam zamiar wykorzystać pomieszczenie nad garażem i tak to sobie wymysliłam http://images26.fotosik.pl/194/462e10ab12b62213med.jpg A wszystkie zmiany robiła mi Autorka projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 13.04.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 AnetkaS mogłabyś wstawić rzut poddasza w większym powiększeniu ewentualnie wysłać mi na maila [email protected] ?? bo teraz to mało czytelne jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 13.04.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 AnetkaS Muszę przyznać, że Twoje pomysły są bardzo ciekawe. Bardzo ładnie i estetuycznie wyglądają daszki przy podniesieniu ścianki o dwa bloczki (bynajmniej na rysunkach, zaglądałem również do Tw dziennika ) Możesz napisać o jakie bloczki podnosisz ściankę, bo różne bloczki mają różne wymiary, a mnie to bardzo interesuje gdyż mam dylemat co do wysokości podn ścianki kol. Acha i jeszcze jeśli można zapytać z czego będzie u Ciebie dach? , bo nie wiem czy przy dachówce cer przypadkiem on nie będzie za ciężki w tym układzie, a może masz jakieś uwagi od arch?. A ja sam muszę się w tej kwestii rozeznać u arch. Dzisiaj się wybieram na targi ,,Budowa Dom, Ogród" które u nas się odbywają to może coś się dowiem pozdrawiam tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts