Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Teraz jestem ciekawy odpowiedzi na temat "blachodachowka czy dachowka" :)

pytam się o to bo słyszałam że nie licząc robocizny ( u nas 25 zl/m2 blachodachówka i 50 zł/m2 dachówki) wychodzi podobnie położenie blachy na pełnym deskowaniu co dachówki z samą folią. jestem ciekawa czy faktycznie tak jest.

pozdrawiam :)

mogę Wam polecić ekipę za 25 zl za konstrukcję i 45zl za dachówkę, u nas właśnie robią więźbę. Nie jest najtańsza ale sprawdzona. Możecie zresztą wpaść do naszej Oliwki w budowie...

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze ewentualnie będę kombinował z jednostka centralna do której mozna podpiąć 3 splity.

Wtedy mógłbym np. jeden zamontować na dole w salonie - na wyjatkowo upalne dni ;) A w razie potrzeby przenieść go do trzeciego pokoju na górze...

Na górę nie jest potrzebna duza moc - 2,4-2,8 KW na pokój w zupełności wystarczy.

Trzeba zwracac uwage na max. długość pomiedzy jednostkami, bo w przypadku tanich sprzętów jest ona dość krótka...

Mini balkonik był specjalnie zrobiony pod ewentualna klimę. Bo jak by go nie było to niestety trzeba by wiercic i robić półkę w elewacji, a jednostki zewnetrzne sa wyjatkowo brzydkie :(

A nie można takiego urządzenia (jednostki centrlanej) umieścić na strychu nieurzytkowym ? Jakąs czerpnie powietrza nad dach ? A idac dalej czy z tego urządzenia wypływa woda (jakieś skropliny ) ? Tak mi się kojarzy ze jak wiedziałem te jednostki centralne to zazwyczaj gdzieś się skraplała woda i płynaeła po elewacji . Czy to normalne zjawisko ?

A nie można takiego urządzenia (jednostki centrlanej) umieścić na strychu nieurzytkowym ? Jakąs czerpnie powietrza nad dach ?

To chyba nie wchodzi w rachubę. Przynajmniej ja o takim systemie nigdy nie słyszałem.

A idac dalej czy z tego urządzenia wypływa woda (jakieś skropliny ) ? Tak mi się kojarzy ze jak wiedziałem te jednostki centralne to zazwyczaj gdzieś się skraplała woda i płynaeła po elewacji . Czy to normalne zjawisko ?

Skparlanie wody to normalne zjawisko przy klimatyzacji. Nie da sie tego uniknąć. Klimatyzator jest tez bowiem bardzo dobrym osuszaczem powietrza.

Trzeba gdzies tę wodę odprowadzić.

Ja uparłam się na taki kominek i nieźle musiałam kombinować, żeby cenowo wyszło przyzwoicie. Pierwszą wycenę na podobny mieliśmy na blisko 20 tyś- udało nam się zejść z ceny niemal o połowę. Dużo czasu spędziłam na bazgraniu projektu, liczeniu wymiarów kamienia, szukaniu ciemnobrązowego kamienia, który nie przypomina płyt nagrobnych... Na koniec skopali mi cięcie i szlifowanie pod kątem i 3 razy poprawiali... ale kominek stoi :D

Ewa, dziękuję za zdjęcia :D kominek piękny! i ja nadal pozostaje przy swoim zeby nie podwyższać ścianki kolankowej :) wydaje mi się że pokoje są wystarczającej wielkości tym bardziej że to mają być pokoje sypialniane.

pozdrawiam.

Ida i Jacek dziękujemy za zaproszenie :lol: z przyjemnością Was odwiedzimy. Przesyłam wiadomość na P.W.

Pozdrawiam.

Stanki - wg mnie właśnie nie tylko sypialne (w naszym przypadku) dwa na górze sa dziecięce a dzieciaki wiadomo zabawki, biurko itd...

Tak, na górze pokoje dla dzieciaków ale z doświadczenia znajomych wiem że dzieciaki i tak wolą bawić się na dole. między naszymi Niuńkami jest mała różnica wieku więc i tak razem się bawią. w zwiazku z tym planujemy pokój na dole przeznaczyć na małą bawialnie. (i żebym miała je na oku :lol: )dlatego tez, na górze nie będą aż tak dużo czasu spędzać. a jak będą starsze.... to więcej czasu bedą w szkole i takie tam.... 8)

pozdrawiam,

ania.

A ja zdecydowałem, że jednak podniosę ściankę nie o 1 a o 2 pustaki :D

Niedawno sobie przejeżdźałem obok bardzo podobnego domu jak oliwka, jeszcze w st surowym i poprosiłem właściciela, czy mogę obejrzeć i tam była ścianka aż 120cm bez wylewek (o 3pust) i bardzo mi się to rozw spodobało. Z zewnątrz było również nieźle. utwierdziło mnie to w przekonaniu, że jak podniosę o 2 to się nic nie stanie :D Tyle, że podczas adaptacji podniosłem tylko o 1 pust :roll: P architekt powiedziała, że przy dachówce cer trzeba będzie pomiętać o wzmocnienu(dozbrojeniu) tej ścianki i nie ma problemu :D

pozdr

tomek

każdy ma swoje racje i inne oczekiwania odnośnie domu....

ale patrząc nawet teraz: mieszkamy w mieszkaniu, dziewczynki mają wspólny pokój i wcale w nim się nie bawią. w dużym pokoju jest większość zabawek.

a czy jak zamieszkamy w oliwce to się zmieni? nie sądzę.... fakt dzieci rosną i ich potrzeby się zmieniają ale na górze pokoje mają ponad 12 m2!!!! powinno im to wystarczyć ...

Ewa -dzieki za odpowiedz :)

Stanki - my na dole bedziemy mieć gabinet bo ja pracuje w domu i musze miec cos zamykanego (najlepiej od środka żeby nikt mi nie przeszkadzal :D )

myślę że zwłaszcza przy małych dzieciach to zabawki sa w całym domu ale z czasem będa więcej czasu spędzac u siebie w pokoju... jak syn zaprosi koleżankę to nie będzie z nią siedział w salonie :D

Mam pyt do Oliwkowiczów, którzy zdecydowali się na piec ekogroszek lub ekogroszek połączony z pellets lub drzewo. Jaki piec wybraliście tzn jakiej firmy?, jakiej mocy?, jakie wymiary?, gdzie go umieściliście? i wogóle.

Właśnie szukam odpowiedniego kotła ale jest tyle różnych firm, że ciężko jest się przekonać do którejś.

Gaby

Z tego co pamiętam ty zdecydowałaś się na Kostrzewę. Muszę powiedzieć, po tym co przeglądałem na ich str i czytałem o nim na forum, że to wyższa półka. Możesz napisać który dokładnie model wybrałaś i dlacaego?

pozdrawiam

tomek

Gaby

Z tego co pamiętam ty zdecydowałaś się na Kostrzewę. Muszę powiedzieć, po tym co przeglądałem na ich str i czytałem o nim na forum, że to wyższa półka. Możesz napisać który dokładnie model wybrałaś i dlacaego?

pozdrawiam

tomek

hmmmm... szczerze?? mąż wybierał :D

model pelet plus P25

dlaczego - z wywiadu wyszło że jest najlepszy na rynku :) głównie chodziło o bezobslugowośc kotła, automatyczne rozpalanie, możliwość używania i ekogroszku i pelet, czas pracy na jednym zasobniku, automatyka i sterowanie i oczywiście to że mieści się w planowanym pomiesczeniu gospodarczym (przestawiamy o około 26cm ścianke w kierunku lazienki bo w niej nie chcemy wanny a tylko prysznic)

Wg instalatorów z Kostrzewy ta przestrzeń wystarczy do wmontowania i obsługi pieca.

no... jedno moge powiedzieć - na urodę tego urządzenia nie stawiałam :lol:

Tomek C73

Pytanie do Ciebie. My również tak jak ty, likwidujemy przejście z pom. gosp. do kuchni, przesuwamy ściankę łazienkową w stronę kotłowni i komin również o ok. 40 cm w stronę kotłowni. Dzisiaj policzyłem, że pom. gosp. w takim układzie będzie miało ok 3,5 m2. Czy to wystarczy, żeby tam komfortowo obsługiwać piec na ekogroszek? A druga sprawa, czy da się go tam wnieść, te drzwi z garażu mają tylko 90 cm.

Dzisiaj zakupiłem tonę cementu i w poniedziałek chłopaki ruszają z bloczkami.

Pozdrawiamy

Ania i Jacek

http://http://images23.fotosik.pl/198/f7a266c1fa30895f.jpg

Witam Wszystkich

Co powiecie na taką zmianę ?

Chwilkę czekałem na mojego architekta ale już po wszystkim i od dwóch tygodni dokumenty oczekują na swoją kolej w Starostwie.Oczywiście w między czasie pojawiły się dwa obiekty na działce tj. blaszak i miejsce uciech :D ( czytaj kibelek).