ida i jacek 14.04.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Teraz jestem ciekawy odpowiedzi na temat "blachodachowka czy dachowka" pytam się o to bo słyszałam że nie licząc robocizny ( u nas 25 zl/m2 blachodachówka i 50 zł/m2 dachówki) wychodzi podobnie położenie blachy na pełnym deskowaniu co dachówki z samą folią. jestem ciekawa czy faktycznie tak jest. pozdrawiam mogę Wam polecić ekipę za 25 zl za konstrukcję i 45zl za dachówkę, u nas właśnie robią więźbę. Nie jest najtańsza ale sprawdzona. Możecie zresztą wpaść do naszej Oliwki w budowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 15.04.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Jeszcze ewentualnie będę kombinował z jednostka centralna do której mozna podpiąć 3 splity. Wtedy mógłbym np. jeden zamontować na dole w salonie - na wyjatkowo upalne dni A w razie potrzeby przenieść go do trzeciego pokoju na górze... Na górę nie jest potrzebna duza moc - 2,4-2,8 KW na pokój w zupełności wystarczy. Trzeba zwracac uwage na max. długość pomiedzy jednostkami, bo w przypadku tanich sprzętów jest ona dość krótka... Mini balkonik był specjalnie zrobiony pod ewentualna klimę. Bo jak by go nie było to niestety trzeba by wiercic i robić półkę w elewacji, a jednostki zewnetrzne sa wyjatkowo brzydkie A nie można takiego urządzenia (jednostki centrlanej) umieścić na strychu nieurzytkowym ? Jakąs czerpnie powietrza nad dach ? A idac dalej czy z tego urządzenia wypływa woda (jakieś skropliny ) ? Tak mi się kojarzy ze jak wiedziałem te jednostki centralne to zazwyczaj gdzieś się skraplała woda i płynaeła po elewacji . Czy to normalne zjawisko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 15.04.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 A nie można takiego urządzenia (jednostki centrlanej) umieścić na strychu nieurzytkowym ? Jakąs czerpnie powietrza nad dach ? To chyba nie wchodzi w rachubę. Przynajmniej ja o takim systemie nigdy nie słyszałem. A idac dalej czy z tego urządzenia wypływa woda (jakieś skropliny ) ? Tak mi się kojarzy ze jak wiedziałem te jednostki centralne to zazwyczaj gdzieś się skraplała woda i płynaeła po elewacji . Czy to normalne zjawisko ? Skparlanie wody to normalne zjawisko przy klimatyzacji. Nie da sie tego uniknąć. Klimatyzator jest tez bowiem bardzo dobrym osuszaczem powietrza. Trzeba gdzies tę wodę odprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 16.04.2008 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Oto dawno obiecane zdjęcia pokoiku "z kominem" no i może z kominkiem http://img153.imageshack.us/img153/626/1007460jh0.jpg http://img516.imageshack.us/img516/9075/1007462kj1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 16.04.2008 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 16.04.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Ewa7506 - kominek wygląda super! Bardzo fajny wkład. Też taki chciałem ale wziąłem narożny ze słupkiem ..... bo dużo tańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 16.04.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Ja uparłam się na taki kominek i nieźle musiałam kombinować, żeby cenowo wyszło przyzwoicie. Pierwszą wycenę na podobny mieliśmy na blisko 20 tyś- udało nam się zejść z ceny niemal o połowę. Dużo czasu spędziłam na bazgraniu projektu, liczeniu wymiarów kamienia, szukaniu ciemnobrązowego kamienia, który nie przypomina płyt nagrobnych... Na koniec skopali mi cięcie i szlifowanie pod kątem i 3 razy poprawiali... ale kominek stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanki 17.04.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Ewa, dziękuję za zdjęcia kominek piękny! i ja nadal pozostaje przy swoim zeby nie podwyższać ścianki kolankowej wydaje mi się że pokoje są wystarczającej wielkości tym bardziej że to mają być pokoje sypialniane. pozdrawiam. Ida i Jacek dziękujemy za zaproszenie z przyjemnością Was odwiedzimy. Przesyłam wiadomość na P.W. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 18.04.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Super kominek.Ja bede miał prawie identyczny, tylko chcę dłuższym bokiem na salon go ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 18.04.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Ewa a Ty masz podnoszoną ścianke kolankowa?? Stanki - wg mnie właśnie nie tylko sypialne (w naszym przypadku) dwa na górze sa dziecięce a dzieciaki wiadomo zabawki, biurko itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanki 18.04.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Stanki - wg mnie właśnie nie tylko sypialne (w naszym przypadku) dwa na górze sa dziecięce a dzieciaki wiadomo zabawki, biurko itd... Tak, na górze pokoje dla dzieciaków ale z doświadczenia znajomych wiem że dzieciaki i tak wolą bawić się na dole. między naszymi Niuńkami jest mała różnica wieku więc i tak razem się bawią. w zwiazku z tym planujemy pokój na dole przeznaczyć na małą bawialnie. (i żebym miała je na oku )dlatego tez, na górze nie będą aż tak dużo czasu spędzać. a jak będą starsze.... to więcej czasu bedą w szkole i takie tam.... pozdrawiam, ania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 18.04.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 A ja zdecydowałem, że jednak podniosę ściankę nie o 1 a o 2 pustaki Niedawno sobie przejeżdźałem obok bardzo podobnego domu jak oliwka, jeszcze w st surowym i poprosiłem właściciela, czy mogę obejrzeć i tam była ścianka aż 120cm bez wylewek (o 3pust) i bardzo mi się to rozw spodobało. Z zewnątrz było również nieźle. utwierdziło mnie to w przekonaniu, że jak podniosę o 2 to się nic nie stanie Tyle, że podczas adaptacji podniosłem tylko o 1 pust P architekt powiedziała, że przy dachówce cer trzeba będzie pomiętać o wzmocnienu(dozbrojeniu) tej ścianki i nie ma problemu pozdr tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanki 18.04.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 każdy ma swoje racje i inne oczekiwania odnośnie domu.... ale patrząc nawet teraz: mieszkamy w mieszkaniu, dziewczynki mają wspólny pokój i wcale w nim się nie bawią. w dużym pokoju jest większość zabawek.a czy jak zamieszkamy w oliwce to się zmieni? nie sądzę.... fakt dzieci rosną i ich potrzeby się zmieniają ale na górze pokoje mają ponad 12 m2!!!! powinno im to wystarczyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 18.04.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Ewa a Ty masz podnoszoną ścianke kolankowa?? Nie podnosiliśmy ściany kolankowej i jedynym pomieszczeniem, w którym przydałby się 1 pustak więcej jest łazienka- to oczywiście nasza subiektywna opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 18.04.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Ewa -dzieki za odpowiedz Stanki - my na dole bedziemy mieć gabinet bo ja pracuje w domu i musze miec cos zamykanego (najlepiej od środka żeby nikt mi nie przeszkadzal ) myślę że zwłaszcza przy małych dzieciach to zabawki sa w całym domu ale z czasem będa więcej czasu spędzac u siebie w pokoju... jak syn zaprosi koleżankę to nie będzie z nią siedział w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 19.04.2008 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Mam pyt do Oliwkowiczów, którzy zdecydowali się na piec ekogroszek lub ekogroszek połączony z pellets lub drzewo. Jaki piec wybraliście tzn jakiej firmy?, jakiej mocy?, jakie wymiary?, gdzie go umieściliście? i wogóle.Właśnie szukam odpowiedniego kotła ale jest tyle różnych firm, że ciężko jest się przekonać do którejś. GabyZ tego co pamiętam ty zdecydowałaś się na Kostrzewę. Muszę powiedzieć, po tym co przeglądałem na ich str i czytałem o nim na forum, że to wyższa półka. Możesz napisać który dokładnie model wybrałaś i dlacaego? pozdrawiamtomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 19.04.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Gaby Z tego co pamiętam ty zdecydowałaś się na Kostrzewę. Muszę powiedzieć, po tym co przeglądałem na ich str i czytałem o nim na forum, że to wyższa półka. Możesz napisać który dokładnie model wybrałaś i dlacaego? pozdrawiam tomek hmmmm... szczerze?? mąż wybierał model pelet plus P25 dlaczego - z wywiadu wyszło że jest najlepszy na rynku głównie chodziło o bezobslugowośc kotła, automatyczne rozpalanie, możliwość używania i ekogroszku i pelet, czas pracy na jednym zasobniku, automatyka i sterowanie i oczywiście to że mieści się w planowanym pomiesczeniu gospodarczym (przestawiamy o około 26cm ścianke w kierunku lazienki bo w niej nie chcemy wanny a tylko prysznic) Wg instalatorów z Kostrzewy ta przestrzeń wystarczy do wmontowania i obsługi pieca. no... jedno moge powiedzieć - na urodę tego urządzenia nie stawiałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 19.04.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Gaby dzięki za odpowiedź. Gdybym nie rezygnował z przejścia do kuchni to pewnie bym również tak zrobił Teraz już wiem jak będzie stał Wasz piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 19.04.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Tomek C73 Pytanie do Ciebie. My również tak jak ty, likwidujemy przejście z pom. gosp. do kuchni, przesuwamy ściankę łazienkową w stronę kotłowni i komin również o ok. 40 cm w stronę kotłowni. Dzisiaj policzyłem, że pom. gosp. w takim układzie będzie miało ok 3,5 m2. Czy to wystarczy, żeby tam komfortowo obsługiwać piec na ekogroszek? A druga sprawa, czy da się go tam wnieść, te drzwi z garażu mają tylko 90 cm. Dzisiaj zakupiłem tonę cementu i w poniedziałek chłopaki ruszają z bloczkami. PozdrawiamyAnia i Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 19.04.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 http://http://images23.fotosik.pl/198/f7a266c1fa30895f.jpg Witam Wszystkich Co powiecie na taką zmianę ? Chwilkę czekałem na mojego architekta ale już po wszystkim i od dwóch tygodni dokumenty oczekują na swoją kolej w Starostwie.Oczywiście w między czasie pojawiły się dwa obiekty na działce tj. blaszak i miejsce uciech ( czytaj kibelek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts