Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ania

No wiesz w tym momencie to coś musi być kosztem czegoś czyli trochę wygodniejsza kuchnia i korytarzyk ale za to mniejsza kotłownia, dlatego chcę dobrać taki piec aby odpowiadał optymalnie gabarytami, aby komunikacja w kotł była w miarę przyzwoita. Piec z podajnikiem przez drzwi do gar na pewno wejdzie gdyż do kotłowni wnosi się go zazwyczaj osobno podajnik i osobno piec i montuje się w środku

pozdrawiam

tomek

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ania

No wiesz w tym momencie to coś musi być kosztem czegoś czyli trochę wygodniejsza kuchnia i korytarzyk ale za to mniejsza kotłownia, dlatego chcę dobrać taki piec aby odpowiadał optymalnie gabarytami, aby komunikacja w kotł była w miarę przyzwoita. Piec z podajnikiem przez drzwi do gar na pewno wejdzie gdyż do kotłowni wnosi się go zazwyczaj osobno podajnik i osobno piec i montuje się w środku

pozdrawiam

tomek

Acha i trzeba zwrócić uwagę aby rura z czopucha pieca prowadząca do kanału kominowego za bardzo nie skręcała się za bardzo, nie powinno się robić takiego kolanka 90 st, kąt skrętu nie powinien przekr 60 stopni (tak mi pow kominiarz) i powinna być wyczystka ale z tego co wiem to nie zawsze sę to robi prawidłowo i każdy robi jak chce ale wtedy nie ma dobregio ciągu i w piecyku choćby najlepszym nie pali się prawidłowo.

pozdrawiam

tomek

Co powiecie na taką zmianę ?

/.../

Szczerze?

Na ten balkonik będziecie wychodzić tylko po to by posprzątać i/lub podlać kwiatki. Za to macie

1.Mostek termiczny

2. Kłopoty wykonawcze ( dobrze wykonany balkon jest tak rzadki jak naturalna blondynka, jak mawiają majstrowie, zazwyczaj coś cieknie)

3. Koszty

Anetka

Na pewno u Was są inne stawki, ale wydaje mi się, że gdzieś o 10 tys za drogo za drogo :roll:

pozdrawiam

Też myślę, że dość drogo. Mnie całość (tj. z więźbą i kryciem dachu) wyszła dużo mniej .......... ale jak zauważył TomekC73 w różnych rejonach Polski są różne stawki ........ mimo to coś chyba za drogo :roll:

My mamy ekipę z okolic Radomia. Dwóch murarzy (w tym jeden mój wujek) i dwóch pomocników. Za wszystko tj. fundamenty, z kopaniem, ściany, ścianki działowe, kominy, strop - 15 tys. zł. Do tego dodatkowo ok 1000 zl nocleg dla nich. W okolicach Radomia ceny są ok. połowę niższe niż w okolicach Warszawy i dlatego stamtąd ściągamy fachowców.

Pozdrawiam

Jacek

Mam kolejną wycenę, tym razem na samą robociznę - 39.000,00 zł. Wycena nie obejmuje dachu i ścianek działowych. Co Wy na to?

Agnetka my mamy cene 35 tys za to co Ty napisałaś więc myslę że jeśli chodzi o okolice Wrocławia to cene masz do przyjecia.

Nam może jeszcze w cenie 35 tys dobuduja ścianki działowe.

Mozecie mi ktoś podać ile wam wyszło m^2 powierzchni ścian i sufitów do otynkowania wewanątrz Oliwki ?

Bo licze i licze i za każdym razem coś innego mi wychodzi i juz zaczyna mnie to irytować :evil:

U mnie wyszło jakieś 560 (albo 580 - teraz nie pamiętam :roll: ) m2 - tyle, że bez sufitu w kuchni, przedpokoju i dolnej łazience.

Mozecie mi ktoś podać ile wam wyszło m^2 powierzchni ścian i sufitów do otynkowania wewanątrz Oliwki ?

Bo licze i licze i za każdym razem coś innego mi wychodzi i juz zaczyna mnie to irytować :evil:

U mnie wyszło jakieś 560 (albo 580 - teraz nie pamiętam :roll: ) m2 - tyle, że bez sufitu w kuchni, przedpokoju i dolnej łazience.

Mi wyszło wczoraj ok. 540 z sufitami...ale za pierwszym razem ok. 600m - co by sie juz bardziej zgadzało ;)

Chyba pojade na budowę z miernikiem i recznie to jakoś zwymiaruję.

Mi wyszło wczoraj ok. 540 z sufitami...ale za pierwszym razem ok. 600m - co by sie juz bardziej zgadzało ;)

Chyba pojade na budowę z miernikiem i recznie to jakoś zwymiaruję.

Pamiętaj, że u mnie ścianka kolankowa jest wyższa o ok. 80 cm co zwiąksza również powierzchnię ścian do niej prostopadłych (w sumie może dać dodatkowe 20 m2 - tak na oko :roll: )!