sasenka 23.04.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Najbliżej to chyba my - ale to jakieś 65-70 km od Wrocławia - jeśli mimo to będziecie chcieli przyjechać - nie ma sprawy, dogadamy się na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 24.04.2008 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Mozecie mi ktoś podać ile wam wyszło m^2 powierzchni ścian i sufitów do otynkowania wewanątrz Oliwki ? Bo licze i licze i za każdym razem coś innego mi wychodzi i juz zaczyna mnie to irytować U mnie wyszło jakieś 560 (albo 580 - teraz nie pamiętam ) m2 - tyle, że bez sufitu w kuchni, przedpokoju i dolnej łazience. Mi wyszło wczoraj ok. 540 z sufitami...ale za pierwszym razem ok. 600m - co by sie juz bardziej zgadzało Chyba pojade na budowę z miernikiem i recznie to jakoś zwymiaruję. Wspomiałeś o mierniku. Mam pytanie czy warto zainwestować w dalmierz ultradzwiekowy -taki za 100-130zł np stanleya? Jest okazja zeby sobie kupić kolejną zabawkę ale czy to się sprawdza i przydaje??? Bo jak juz kupować to na poczatku budowy. Czy macie jakies doświadczenia ??? Mam wkopany kabel (ok 60m) i zalozona całą elektrykę budowlana w blaszaku. Złożylem papiery i czekam na zalozenie licznika. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 24.04.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Wspomiałeś o mierniku. Mam pytanie czy warto zainwestować w dalmierz ultradzwiekowy -taki za 100-130zł np stanleya? Jest okazja zeby sobie kupić kolejną zabawkę ale czy to się sprawdza i przydaje??? Bo jak juz kupować to na poczatku budowy. Czy macie jakies doświadczenia ??? Ja kupiłem ojcu na prezent laserowy. Moim zdaniem bardzo przydatna rzecz na budowie. Łatwo sie mierzy i bardzo szybko. Dodatkowo super dokładnie. No ale kosztował trochę więcej - coś koło 300 zł. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawka6 25.04.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Witam serdecznie!!! Jestem z Zielonej Góry i na przełomie maja i czerwca zaczynam budowę Oliwki. Może jest ktoś z okolic to proszę o kontakt [email protected] . Forum jest znakomitę dziękuję za cenne uwagi i proszę o jeszcze ,do usłyszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaDawid 27.04.2008 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 ehh zazdroszcze tym co juz mieszkaja......ja dopiero strop zalalem i poczatek maja dach bede tworzyl ale to nic bo w sumie co dzien blizej konca! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusik 28.04.2008 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 tylko chciałam sie pochwalić..... TO JUŻ JUTRO PIERWSZA NOC NA SWOIM !!! jutro się przeprowadzamy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 28.04.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 serdeczne gratulacje !!! trochę zazdrościmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanki 28.04.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 anusik gratulacje!!! nareszcie ten wymarzony dzień nadszedł!!! dostaliśmy dwie wyceny dachu: blachodachówka Balexmetal 7 warstwowa, 6 okien, rynny, membrana, kołnierze i cała reszta za 19400 dachówka cementowa Braas z tym samym za 22800. coraz bardziej skłaniamy się ku dachówce... tyle ze mamy jeszcze czas do namysłu bo dopiero ocieplamy fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 28.04.2008 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Ja też gratuluję i też zazdroszczę Jak już dojdziecie do siebie po przeprowadzce, to poprosimy o porcje nowych zdjęć. Umieram z ciekawości, jak teraz jest u Was w środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 28.04.2008 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Anusik - GRATULACJE!!! no i czekamy na zdjecia z parapetówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 28.04.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 anusik - gratuluję i ja ... u mnie powoli wyłania się światełko w tunelu ale jeszcze "kawałek drogi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 28.04.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 anusik Nasze gratulacje .... ciekawe jakie sny będą pierwszej nocy o ile będą A ja dzisiaj byłem skontrolować na jaki etapie jest pozwolenie na budowę i pan po 3 tygodniach dopiero otworzył teczkę i zakwestionował mapę z planu zagospodarowania ( czyli błąd kolegi z innego pokoju ) i oczywiście chcieli ponownej zapłaty za nową mapkę( nie dałem się) - czekamy nadal Powiedzcie jak to jest że za błędy urzędasów mają płacić petenci ? - zgroza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 28.04.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Witam! Mam pytanie do tych którzy robili korytarzyk do garazu. 5 maja bede kopał funamenty a potem wkrotce zalewał. Czy musze uwzglednic to (korytazyk) przy fundamentach?? Czy przesuwaliscie cokolwiek w fundamentach. JEdeyne co moze sie zmieniec to polozenie filaru i komina. Jak to wyszlo u Was??? dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 29.04.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Witam! Mam pytanie do tych którzy robili korytarzyk do garazu. 5 maja bede kopał funamenty a potem wkrotce zalewał. Czy musze uwzglednic to (korytazyk) przy fundamentach?? Czy przesuwaliscie cokolwiek w fundamentach. JEdeyne co moze sie zmieniec to polozenie filaru i komina. Jak to wyszlo u Was??? dziekuje i pozdrawiam Ja nie robiłem tego korytarzyka ale wydaje mi się, że jak się to wiąże z przesunięciem ściany nośnej to wypadałoby Natomiast pod kominami są fundamenty więc musisz coś pozmieniać .... Zastanawiam się trochę skąd Twoje dylematy. Masz chyba zrobioną adaptację projektu? Architekt powinien wszystkie zmiany nanieść na projekt - fundamentu też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 29.04.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Witam! Mam pytanie do tych którzy robili korytarzyk do garazu. 5 maja bede kopał funamenty a potem wkrotce zalewał. Czy musze uwzglednic to (korytazyk) przy fundamentach?? Czy przesuwaliscie cokolwiek w fundamentach. JEdeyne co moze sie zmieniec to polozenie filaru i komina. Jak to wyszlo u Was??? dziekuje i pozdrawiam Ja nie robiłem tego korytarzyka ale wydaje mi się, że jak się to wiąże z przesunięciem ściany nośnej to wypadałoby Natomiast pod kominami są fundamenty więc musisz coś pozmieniać .... Zastanawiam się trochę skąd Twoje dylematy. Masz chyba zrobioną adaptację projektu? Architekt powinien wszystkie zmiany nanieść na projekt - fundamentu też Nośne sie w zasadzie sie nie zmieniają tylko komin i moze filar F1. Działowe owszem. Mam wyluzowanego kierownika - powiedzial ze zmiany wewnątrz sie zrobi bez problemu a drobne konstrukcyjne i na zewnatrz sie wpisze w dziennik , że jak jest to robionwe z głową i zgodnie ze sztuką to nikt sie nie przyczepi nawet w razie kontroli. Byleby było wpisane w dziennik. Musz usiasc na spokojnie z majstrm i to obgadać. Ale moze ktos kto robil ten korytazyk jednak sie odezwie - robiliście zmiany w fundamencie komina i filaru F1??? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 30.04.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Witam! Mam pytanie do tych którzy robili korytarzyk do garazu. 5 maja bede kopał funamenty a potem wkrotce zalewał. Czy musze uwzglednic to (korytazyk) przy fundamentach?? Czy przesuwaliscie cokolwiek w fundamentach. JEdeyne co moze sie zmieniec to polozenie filaru i komina. Jak to wyszlo u Was??? dziekuje i pozdrawiam Ja nie robiłem tego korytarzyka ale wydaje mi się, że jak się to wiąże z przesunięciem ściany nośnej to wypadałoby Natomiast pod kominami są fundamenty więc musisz coś pozmieniać .... Zastanawiam się trochę skąd Twoje dylematy. Masz chyba zrobioną adaptację projektu? Architekt powinien wszystkie zmiany nanieść na projekt - fundamentu też Nośne sie w zasadzie sie nie zmieniają tylko komin i moze filar F1. Działowe owszem. Mam wyluzowanego kierownika - powiedzial ze zmiany wewnątrz sie zrobi bez problemu a drobne konstrukcyjne i na zewnatrz sie wpisze w dziennik , że jak jest to robionwe z głową i zgodnie ze sztuką to nikt sie nie przyczepi nawet w razie kontroli. Byleby było wpisane w dziennik. Musz usiasc na spokojnie z majstrm i to obgadać. Ale moze ktos kto robil ten korytazyk jednak sie odezwie - robiliście zmiany w fundamencie komina i filaru F1??? pozdrawiam W związku z tym, że przesuwam cały komin o 40cm w głąb kotł (dlaczego, to już wcześniej pisałem) to obowiązkowo trzeba przesunąć fundament pod filar komina i tyle, ale to już mi zmienił na papierze projektant w czasie adaptacji. Ale zawsze mimo wszystko będę sprawdzał wykonawce czy robi ok pozdrawiam tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luckyls 30.04.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Witam, niedawno zmieniłem zamiar i zamiast kupować mieszkanie chciałbym postawić dom.Bardzo spodobał mi sie projekt OLIWKA Zastanawiam sie jaką kwotą muszę dysponować aby zamieszkać w takim domu.Bryła jest zwarta dach dwuspadowy, wiec nie powinny być bardzo wysokie. Plan mam taki aby zatrudnić firmę do wybudowania stanu surowego zamkniętego, ale wykończenie chciałbym zrobić sam i na razie tylko parteru, założenie instalacji również zleciłbym fachowcom. Cała góra ma na razie pozostać zamknięta i być nieużywana (stan surowy zamknięty z podprowadzeniem tylko instalacji na pietro, bez ich rozprowadzenia, bez ścianek działowych nawet, bez kaloryferów, podłów, łazienki itp). Wejście na góre stanowiłyby schody rozkładane, takie za ok 300 zł. Z garażu tez bym zrezygnował.Jaki jest orientacyjny koszt postawienia całości i wykończenia parteru zgodnie z założeniami. Kominka tez na razie bym nie robił, ewentualnie zostawiłbym komin, aby mozna bylo w przyszłości sie tym zająć. Rozważałem też postawienie domu w innej technologi aby bylo taniej np szkieletowa. Dom mialby stanac w woj. zachodniopomorskim wiec ceny robocizny nie bylyby chyba bardzo wyskokie jak np w Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 30.04.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Ale moze ktos kto robil ten korytazyk jednak sie odezwie - robiliście zmiany w fundamencie komina i filaru F1??? pozdrawiam Ja co prawda nie robiłem korytarzyka, ale ze względu na zmianę stropu na monolityczny okazało się że filarek nie jest potrzebny i go nie mam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 30.04.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Witam, niedawno zmieniłem zamiar i zamiast kupować mieszkanie chciałbym postawić dom. Bardzo spodobał mi sie projekt OLIWKA Zastanawiam sie jaką kwotą muszę dysponować aby zamieszkać w takim domu. Temat rzeka, wszystko zależy od tego co wybierzesz, jaką znajdziesz ekipe itd. Jedno jest pewne - za każdy m2 musisz zapłacić. Nasza Oliwka jest "troche" większa. Garaż dwustanowiskowy, ścianka kolankowa podniesiona, dachówka i okna nie najtańsza, dodatkowo deskowanie. Stan surowy zamkniety bez instalacji to prawie 200 kpln. Jeśli weźmiesz ekipe która ma Ci zrobić wszystko sama to zapłacisz jeszcze więcej, więc trzeba mieć dużo czasu i zapału żeby przy wszystkim biegać samemu i podawać im na tacy. Do tego dolicz instalacje, piec, tynki....no i wykończeniówka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 01.05.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Witamy Wszystkich Zauważam, że ostatnio trochę mniej wpisów na forum i jest to pewnie wynikiem tego, że każdy zajęty budowaniem swojej Oliwki. Ja dzisiaj, położyłem rury kanalizacyjne. Mam nadzieję, że dobrze, bo pierwszy raz to robiłem. Wlewałem wodę i spływała więc chyba dobrze. Pozdrawiamjacek http://images32.fotosik.pl/237/b38c1c4de38beb44.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts