Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witamy Wszystkich

....... Wlewałem wodę i spływała więc chyba dobrze.

Pozdrawiam

jacek

http://images32.fotosik.pl/237/b38c1c4de38beb44.jpg

aniaaas

Według zdjęcia - tak mi się wydaje że użyłeś dwie średnice rur, od łazienki zmniejszyłeś i dojście do pionów. W opisie projektu podane jest fi 160 a jak jest u Ciebie?

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam C O L A

Jak zapewne zauważyłeś/as my mamy trochę zmieniony układ, ponieważ robimy korytarzyk z garażu do holu, łazienkę przesunęliśmy w stronę pomieszczenia gosp. i zlikwidowaliśmy przejście z pom. gosp. do kuchni. Stąd zmieniony układ kanalizacji.

I tak z kuchni i z pom. gosp. wyszedłem rurą 110, i do tej rury łapie się jeszcze prysznic z łazienki na dole, potem jest redukcja ze 110 do 160, i dalej ta gruba rura to juz 160. Do niej wpada pion, dolna toaleta i dolna umywalka. Wszystko rurami 110. Przyznam szczerze, że projekt niewiele mi tu pomagał. Raz, że dużo zmieniliśmy, a po drugie, mam dobrego fachowca od kanalizacji i po długich konsultacjach z nim stwierdziliśmy, ze tak będzie dobrze.

Pozdrawiam

Jacek

Witaj aniaaas

Dzięki za info.

Jeszcze mam kilka pytań:

-czy komin został jak w planie czy przesuwałeś?

-w łazience na dole masz 4 odpływy tj. prysznic, toaleta, umywalka, i zostaje jeszcze jeden ? ( do kratki czy coś w tym stylu? )

Pytam o to wszystko bo zmiany mam prawie podobne i mam dylemat czy układać samemu czy zlecić to firmie :(

Pozdrawiam

Andrzej

Komin przesunięty w stronę pom. gosp. o ok 40 cm. Nie można za dużo, bo wtedy na górze zablokujesz sobie przejście do wanny.

Jeśli chodzi o czwarty odplyw, to jest pion.

Jutro zamierzam wpuścić rurę w ścianę, (murarze, mi ją obmurują, jak będą robić ścianę dom-garaż). Muszę tylko poprawić wpust, żeby byl lagodniejszy.

Komin przesunięty w stronę pom. gosp. o ok 40 cm. Nie można za dużo, bo wtedy na górze zablokujesz sobie przejście do wanny.

Jeśli chodzi o czwarty odplyw, to jest pion.

Jutro zamierzam wpuścić rurę w ścianę, (murarze, mi ją obmurują, jak będą robić ścianę dom-garaż). Muszę tylko poprawić wpust, żeby byl lagodniejszy.

Komin max o 40 cm w bo inaczej blkoada przej. do wanny? Ale w przypadku jakiej scianki kolankowej? Czy jak podnosze o 24cm to moge sobie pozwolic na przes komina az o 40cm. Niby to kiedys sprawdzalem , nawet robilem symulację.. a juz nie pamietam.

aniaaas - czy Wasz filar F1 jest przesuniety tak ze teraz stoi po prawej stronie jak sie idzie korytazykiem do garażu? W projekcie wypada po lewej.

Ciekawy jestm jak rozplanowaliscie cały parter. Głównie chodzi o korytazyk, łazienke i kotłownie. Może macie jakies rysunki-chętnie je zobacze.

My robimy podobnie z tym ze tył garażu licujemy ze ścianą domu- zeby miec wiekszą kotłownie (dodatkowa przestrzen za garażem-który dodatkowo poszeżyliśmy o 1,5m)

My po świętach wytyczamy i kopiemy.

pozdrawiam

my przesuwamy komin tylko o 40 cm bo ściankę kolankową podnosimy tylko o 1 pustak. dalej mógłby być problem ze skosem, a raczej z wchodzeniem pod niego. rysunek naszych pomieszczeń zamieściliśmy kilka stron wcześniej (str. 26)

Filar F1 jest po lewej tak jak w projekcie. Może tak się tylko wydaje.

pozdrawiam

Mam pytanie do wszystkich

Jaką macie odległość od tylnej granicy działki do tylnej elewacji budynku? Ja mam na mapie 9 m, właśnie zrobiłem ogrodzenie i wydaje misię ta odległość za mała, tym bardziej, że działka jest spora. Póki co czekam na pozwolenie i nie wiem czy tej odl nie zwiększę.

Mam pytanie do wszystkich

Jaką macie odległość od tylnej granicy działki do tylnej elewacji budynku? Ja mam na mapie 9 m, właśnie zrobiłem ogrodzenie i wydaje misię ta odległość za mała, tym bardziej, że działka jest spora. Póki co czekam na pozwolenie i nie wiem czy tej odl nie zwiększę.

Tak mniej więcej to wygląda.

Co o tym sądzicie ???

Dotychczas za bardzo skupiłem się na budynku, a do usytuowania mniej się przyłozyłem.

http://images31.fotosik.pl/238/1a8831fef4357107.jpg

moim zdaniem domek powinien stać bardziej z przodu działki. z tylu chcemy mieć miejsce na ogród, piaskownice dla dzieci, grilla, zresztą z tylu jest tez wyjście na taras. za dużo miejsca z przodu będzie sie wiązało z długim chodnikiem, a co za tym idzie ulozeniem długiego pasa kostki brukowej i odśnieżaniem w zimę. ale tak jak napisałam jest to tylko moje zdanie, może niektórzy wolą mieć przestrzeń przed wejściem.

moim zdaniem domek powinien stać bardziej z przodu działki. z tylu chcemy mieć miejsce na ogród, piaskownice dla dzieci, grilla, zresztą z tylu jest tez wyjście na taras. za dużo miejsca z przodu będzie sie wiązało z długim chodnikiem, a co za tym idzie ulozeniem długiego pasa kostki brukowej i odśnieżaniem w zimę. ale tak jak napisałam jest to tylko moje zdanie, może niektórzy wolą mieć przestrzeń przed wejściem.

Dzięki za odpowieź

Ja akurat uważam, że cała posesja lepiej się prezentuje jak domek usytułowany jest w miarę możliwości w głąb działki, tyle tylko, że ja mimo wszystko zostawiłem sobie z tyłu o jakieś 2m za mało miejsca, biorąc pod uwagę, że będą tam jeszcze jakieś drzewka itd. dziśiaj jak skończyłem płot to do takiego wniosku doszedłem i będę musiał zrobić nową mapę :evil:

pozdrawiam :wink:

Witam w ten "piękny" deszczowy i ponury dzień :wink:

TomekC73 masz fajną działeczkę, kształtem podobną do mojej tylko większą (moja ma ok. 25 m - szerokość i 36 m - długość).

Zazdroszczę Ci tej "nieprzekraczalnej linii zabudowy". U mnie jest 13 metrów a chciałem dom postawić bliżej drogi. A Ty tak uciekasz do tyłu. Droga przy którje masz działkę jest ruchliwa? Jeśli nie to pomyśl jednak czy nie warto byłoby przesunąć się z domem trochę do przodu. Argument z odśnieżaniem drogi do garażu mnie na przykład przekonuje - te moje 13 m już teraz mnie przerażają :o . Druga sprawa, chyba ważniejsza, to ogródek za domkiem - ja przynajmniej częściej będę tam przebywać i wolę żeby był większy.

Ale to tylko moje zdanie, ostatnie słowo należy do Ciebie :wink:

Pozdrawiam

Witam w ten "piękny" deszczowy i ponury dzień :wink:

TomekC73 masz fajną działeczkę, kształtem podobną do mojej tylko większą (moja ma ok. 25 m - szerokość i 36 m - długość).

Zazdroszczę Ci tej "nieprzekraczalnej linii zabudowy". U mnie jest 13 metrów a chciałem dom postawić bliżej drogi. A Ty tak uciekasz do tyłu. Droga przy którje masz działkę jest ruchliwa? Jeśli nie to pomyśl jednak czy nie warto byłoby przesunąć się z domem trochę do przodu. Argument z odśnieżaniem drogi do garażu mnie na przykład przekonuje - te moje 13 m już teraz mnie przerażają :o . Druga sprawa, chyba ważniejsza, to ogródek za domkiem - ja przynajmniej częściej będę tam przebywać i wolę żeby był większy.

Ale to tylko moje zdanie, ostatnie słowo należy do Ciebie :wink:

Pozdrawiam

MacIek

Powiem Ci że z usytułowaniem budynku to zaszło nieporozumienie. Mnie chodziło o 9 metrów od tarasu a geodeta naniósł mi na mapę 9m od ściany domu, a ja zaabsorbowany projektem tego nie zauważyłem i jak odebrałem kopię mapy to się wkurzyłem lekko, ale nie ma co już zrzucać winę bo i ja sam nie dopilnowałem sprawy, tyle tylko, że będę musiał robić korektę w Urzędzie i zapłacić za nową mapę zagospodarow działki bo inaczej nie wolno ruszać.

Ja osobiście wolę jak przed domem jest trochę przestrzeni mimo że działkę mam w ustronnym cichym miejscu. Jak jeżdźę to też widzę, że sporo ludzi tak buduje, ale biorąc pod uwagę Twoje uwagi to głęboko się zastanowimy z żoną :D

U Ciebie jest fajnie tylko na szerokość przydało by się ciut więcej

pozdrawiam

tomek