Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hej TomekC73,

ja też myślę, że warto byłoby przesunąć domek trochę bliżej frontu. Trochę to potrwa i trzeba wydać dodatkową kasę, ale jak tego nie zrobisz to pewnie dłuuuugo będziesz żałował. A jak domek będzie stał, to już nic nie zmienisz.

Ja też skopałam pewną sprawę - zbyt długo czekałam z odpowiedzią dla mojego wykonawcy (bo jest drogi, ale bardzo dobry), i ten termin, kiedy my chcieliśmy zaczynać, ma już zajęty. We wtorek spotkałam się z nim, żeby dać mu odpowiedź, że się na niego decydujemy (chociaz już w piatek podjęliśmy z mężem decyzję), a w poniedziałek "wziął" go ktos inny :evil:

Więc budowę zaczynamy we wrześniu :cry:

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hej TomekC73,

ja też myślę, że warto byłoby przesunąć domek trochę bliżej frontu. Trochę to potrwa.......

Właśnie ciekaw jestem ile to potrwa bo również wstępnie umówiłem się z wykonawcą (b dobry weteran w budowaniu), będę musiał z nim pogadać, ale niestety za błędy się płaci :cry:

pozdrawiam

tomek :wink:

Ponad 20 m dojazdu do garazu ???

Masochista :lol:

To my pewnie po roku bedziemy musieli się wyproawdzić .... :wink:

http://images26.fotosik.pl/207/9c7ee799793b812f.jpg

Jak jest w koncu z tym

izolowaniem fundamentów. Ława, na ławę papa, potem ściany fundamentowe-pomalowane z 2 stron dwukrotnie dysperbitem, na to styropian fs20 8cm. Na styro folia kubełkowa i zasypć???? Niektórzy dają styropian tez po stronie wewnętrznej fundamentów-co o tym sądzą najlepsi budowniczowie- OLIWKOWICZE? Mi wydaje się to zbędne... podobnie jak izolowanie cieplne ścian nośnych fundamantowych wypadająchych wewnątrz tak jak nasza między garażem i domem.

Też mieliście takie dylematy czy to tyko ja jestem taki dziwny??? :oops:

Pozdrawiam

Wystarczy, że zatrudnicie kogoś do odśnieżania 8)

Po prostu nic nie wnerwia bardziej niż odśnieżanie dojazdu do garażu (z jednoczesnym poceniem się) wczesnym rankiem gdy już jesteś spóźniony do pracy :p

Jak jest w koncu z tym

izolowaniem fundamentów. Ława, na ławę papa, potem ściany fundamentowe-pomalowane z 2 stron dwukrotnie dysperbitem, na to styropian fs20 8cm.

U mnie dali 10 cm styro na zewnatrz - ze względów estetycznych związanych z cokołem itp. Nie wiem o co dokładnie chodziło - ale tak sie budowlańcy dogadali z kier. budem.

Wewnatrz styro nie mam.

Wystarczy, że zatrudnicie kogoś do odśnieżania 8) ...

... albo zrobicie podgrzewaną kostkę - problem odśnieżania powinien zniknąć. Jest jeszcze jedna możliwość - wykopać tunel :wink: :wink: :wink:

A tak na serio to gratuluję sporej działeczki :)

W sobotę montowałem w końcu spusty do rynien , oczywiście wymyśliłem sobie ze będę je wkopywał w zimie i zrobi rozsączenie. I okazało się ze to w cale nie jest takie proste przez całą sobotę udało nam się założyć zaledwie połowe czyli 3 rynny . Założenie samej rynny spóstowej to jeszcze pikuś , ale wykopanie otworu pod drenaż to już trochę zajmuje . W niedziele padało więc byla pierwsza próba generalna . Ze strony gdzie niema wkopanych rynien porobiły się kałuże wody , tam gdzie już kopaliśmy nie stoi żadna woda (a wcześniej się zbierała .

... Ze strony gdzie niema wkopanych rynien porobiły się kałuże wody , tam gdzie już kopaliśmy nie stoi żadna woda (a wcześniej się zbierała .

Czyli warto? Pytam bo też planuję robić instalację burzową. U mnie są jeszcze daszki nad wejściem i tarasem więc doszły dodatkoe cztery rynny spustowe :roll:

Ufff. Przeczytałam wszystkie 30 stron i czas się przywitać. Wczoraj zamówiliśmy Oliwkę. Nie mogłam znaleźć projektu, którego byłabym pewna na 100%, mieliśmy z mężem już prawie zamówiony inny projekt, ale przypadkiem wpadłam na dziennik budowy "anusik", potem na to forum i od tej chwili wiedziałam, że w grę wchodzi tylko oliwka. I jest mi miło dołączyć do Waszego sympatycznego grona.

A mnie w ostatniej chwili udało się załatwić korektę w usytułowaniu ,,Oliwki" na działce uff :D i teraz jest ok. ...

Myślę, że te dodatkowe cztery metry tylko Ci wyjdą na dobre :) Według mnie decyzja słuszna.

Masz rację MacIek

W przeciwnym razie chyba nigdy bym nie wyszedł na taras aby się nie wściec :D

Tomku,

Moim zdaniem, usytuowanie Twojej Oliwki na działce jest teraz o wiele lepsze. Ta przestrzeń z tyłu z pewnością Ci się przyda.

A ja dzisiaj, pojechałem do siebie na budowę i prawie nie poznałem, że to moja działka. W poniedziałek chłopaki zaczęli murować z pustaka, a dzisiaj już mają prawie wszystkie ściany wyciągnięte na poziom stropu i na piątek szykują się na wylewanie nadproży i podciągów. Bardzo się cieszę, bo domek rośnie aż miło.

Pozdrawiam

Jacek

Witam po długiej nieobecności,

nasze pozwolenie na budowę już jest prawomocne :), jednak start przełożyliśmy na wakacje, więc było trochę czasu na przemyślenia i podjęcie ostatecznych decyzji:

1. Ścianka kolankowa o 2 pustaki a nie o 1 do góry

Nasz wykonwaca już budował Oliwkę i twierdzi że po wylewkach i dociepleniu dachu i tak ścianka będzie miała 70-75 cm

2. Trudna decyzja z ogrzewaniem, był prąd > ekogroszek > znowu prąd (pisałem na grupie).

Postanowiliśmy zrobić wszędzie podogówkę wodną i pompę ciepła z bezpośredim parowaniem + wspomaganie kominkiem.

Rezygnujemy z komina w kotłowni i robimy wentylację mechaniczną z odzyskiem. Kosztem komina + trochę większy kredyt robimy pompę ciepła.

A tak z innej beczki to przez ostatni miesiąc miałem sporo zamieszania z Urzędem Skarbowym w sprawie nie ujawnionych dochodów.

Sprawa dotyczyła roku 2002 kiedy kupiliśmy mieszkanie.

Skarbówki biorą na widelec wszystkich, którzy kupowali mieszkania, domy itp.

Trzeba się tłumaczyć z dochodów i finansowania zakupu.

Sprawdzają kredyty, ważna jest data podpisania umowy kredytowej (chodzi o to czy nie było najpierw zakupu mieszkania a potem brania kredytu dla ukrycia dochodów). Nie wystarcza harmonogram spłat (byli tacy co po 3 mies. spłacali cały kredyt) - proszą również o potwierdzenia kredytu z banku.

Kosztowało nas to sporo nerwów (75 % podatku w razie wykazania nie ujawnionych dochodów) ale kończą postępowanie.

Podejrzewam że za 6 lat będzie kolejne postępowanie w sprawie finasowania budowy (sprzedaż mieszkania + kredyt) i znowu tłumaczenie się.

Tak więc jeżeli budujecie w łódzkim lub kupowaliście mieszkanie (nie wiem jak w pozostałej części kraju) to możecie spodziewać się kontroli.

Pozdrawiam - Daniel