Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziękuję za miłe powitanie. :wink: Mam dylemat i może mi doradzicie...Odebraliśmy wczoraj projekt i myślimy nad zmianami. Mąż namawia mnie, żeby poszerzyć budynek o 1 metr w prawo, już tłumaczę dlaczego - w pokoju nr 7 na parterze (gabinet) będzie mieszkać teść, pokój ten jest raczej mały i wczoraj widziałam, że tacie trochę smutno z tego powodu, chciałby trochę więcej przestrzeni, większość czasu spędza w swoim pokoju, gdzie odpoczywa. Pokój na piętrze odpada z uwagi na schody. Architekt przytaknął na nasz pomysł, ale przyznam, że ja się obawiam takiej zmiany - zyskam większą łazienkę i pom. gospod i trochę większy pokój..

I jeszcze jedno, temat wielkorotnie poruszany... ścianka kolankowa. Chcieliśmy podnieść o 2 pustaki ale architekt powiedział, że dom nie będzie ładnie wyglądał, wiem, że podnosiliście o jeden, dwa a nawet więcej i ze zdjęć nie widziałam, żeby podniesienie o 2 pustaki zachwiały proporcje. Zaproponowałam, żeby daszki zostawić obniżone (tak jak niektórzy z was zrobili), ale architekt chce podnosić :roll: Zaproponowałam wejście zrobić z kolumnami a architekt na to, że "przy podniesionej ściance słupy będą wyglądały nieatrakcyjnie". Z tego co pamiętam Agata ma właśnie takie wejście zaprojektowane przez samą autorkę projektu i nie sądzę, żeby było to "nieaktrakcyjne".

Pozatym zmianami was nie zaskoczę: likwidacja daszku nad tarasem, likwidacja balkonu (okna balkonowe zostają, a może zrobimy zwykłe - boję się o dzieci), drzwi tarasowe proste (bez łuku), pomniejszone okno w kuchni i przesunieta ścianka kuchenna kosztem pom. gospod. Na piętrze wejście na stryszek z łazienki (pralnia/suszarnia), moze garderoba podzielona na 2 pokoje i może łazienka powiększona o korytarz. W kuchni oczywiście zabudowa wnęki. Mam nadzieję, że nie zanudziłam.... W wolnej chwili ( :p ) może wypowiecie się na temat tego 1 metra i ścianki kolankowej.

Miłego piątku i weekendu.

Paula

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Huuurra - mam pozwolenie na budowę

W następnym tegodniu będzie prawomocne. :D :D :D

Apinko - ja podnosiłam ściankę kolankową o dwa pustaki, mam daszek nad wejściem z kolumnami, nie wydłużałam okapu dachu, zmiany robiła autorka projektu i uważam, że jest bardzo ładnie :D

http://images27.fotosik.pl/184/69247535c18d8b48med.jpg

apinka - moim skromnym zdaniem ściankę kolankową warto podnieść. Moja wydawała się strasznie wysoka ... ale od niedawna mam wylewki i już mi się nie wydaje :wink: . Dwa pustaczki do góry i nie pożałujesz (jak np. AnetkaS i kilku innych naszych grupowiczów) - ale wtedy daszki trzeba obniżyć.

AnetkaS gratulacje :)

a u mnie jutro grucha do ław. 13m^3

ale mam problem bo musze zeszukowac drenarke ktora przechodzi akurat pod moim domem na całej jego dlugości (PRZECINA 5 ŁAW :((( ).

http://images28.fotosik.pl/211/790129cef07fd46f.jpg

Wstawię pełną rurę i puszczę ją koło ław, pilnując poziomu. Powinno wystaczyć. Dodatkowo zrobie mozę jakiś uproszcvony drenaż opaskowy- bo mam gline i sie boję.

Na częscie jestem na górce a rów melioracyjny jest ok 50m od domu ok 1,5 -2m poniżej ław, więc mam gdzie odpowadzić wodę.

I tak przysparza mi to sporo stresu.

pozdrawiam

A! i jeszcze jedno pytanie...

Pamiętacie może czy wasze przepusty na wodę i prad szły pod ławami, w ławach czy w ścianie fundamentowej?

Niepokoi mnie to że ma zaszalowane ławy , jutro gruszka a majster nic nie zrobił w tym kierunku , jutro z nim pogadam o tym.

Kupie rure pcv fi 60mm i przebiję się pod chudziakiem w 2 mijejscach, bedzie na wode i prąd, szambo moze iść powyżej ław - bo z tego co wiem nie zamarznie po drugie musze pamiętać o spadkach. A prad dam pod ławą dla spokoju przy kopaniu koło domu-żeby nie uszkodzić.

Jak Wy to zrobiliście?

dziekuję i pozdroawiam

Pamiętacie może czy wasze przepusty na wodę i prad szły pod ławami, w ławach czy w ścianie fundamentowej?

Niepokoi mnie to że ma zaszalowane ławy , jutro gruszka a majster nic nie zrobił w tym kierunku , jutro z nim pogadam o tym.

Kupie rure pcv fi 60mm i przebiję się pod chudziakiem w 2 mijejscach, bedzie na wode i prąd, szambo moze iść powyżej ław - bo z tego co wiem nie zamarznie po drugie musze pamiętać o spadkach. A prad dam pod ławą dla spokoju przy kopaniu koło domu-żeby nie uszkodzić.

Jak Wy to zrobiliście?

dziekuję i pozdroawiam

Castello co do drenów to moja Oliwka też stoi na jednym. Z tego co pamiętam moi pracownicy zbudowali skrzynki i obudowali je przed zalaniem ław - tak że biegną pod nimi.

Natomiast co do mediów - kanalizacja nad ławami, zrób sobie klatkę drewnianą i wstaw w ścianę fundamentową (odpadnie później kucie), na wodę wprowadź sobie kawałek rury (ok. 4 m) pod ławą ale grubszej niż w projekcie przyłączenia, umożliwii Ci późniejsze wprowadzenie rury właściwej i jednocześnie będzie stanowić ochronę przy przejściu pod ławą np. u mnie docelowo jest fi40 więc wprowadziłem sobie fi 63, czterdziestkę przepychałem niedawno, już po tynkach, przed samymi wylewkami.

Co do prądu to w ogóle nic nie robiłem. Jeżeli masz mieć przyłącz na budynku to nie musisz sobie zawracać teraz głowy. Jak będziesz miał kawałek ściany zrobią Ci skrzynkę na budynku i za nią wprowadzą kabel do domu. Nie wiem jak jest w przypadku gdy skrzynka jest zlokalizowana obok domu :roll: Wtedy chyba też jest jakaś mała skrzynka przyłączeniowa na budynku .... może ktoś wypowie się, kto tak ma. W każdym bądź razie nie słyszałem, żeby ktoś wprowadzał samodzielnie prąd na etapie fundamentów.

Pozdrawiam i życzę "miłego zalewania" :wink:

Jak Wy to zrobiliście?

dziekuję i pozdroawiam

Castello co do drenów to moja Oliwka też stoi na jednym. Z tego co pamiętam moi pracownicy zbudowali skrzynki i obudowali je przed zalaniem ław - tak że biegną pod nimi.

Natomiast co do mediów - kanalizacja nad ławami, zrób sobie klatkę drewnianą i wstaw w ścianę fundamentową (odpadnie później kucie), na wodę wprowadź sobie kawałek rury (ok. 4 m) pod ławą ale grubszej niż w projekcie przyłączenia, umożliwii Ci późniejsze wprowadzenie rury właściwej i jednocześnie będzie stanowić ochronę przy przejściu pod ławą np. u mnie docelowo jest fi40 więc wprowadziłem sobie fi 63, czterdziestkę przepychałem niedawno, już po tynkach, przed samymi wylewkami.

Co do prądu to w ogóle nic nie robiłem. Jeżeli masz mieć przyłącz na budynku to nie musisz sobie zawracać teraz głowy. Jak będziesz miał kawałek ściany zrobią Ci skrzynkę na budynku i za nią wprowadzą kabel do domu. Nie wiem jak jest w przypadku gdy skrzynka jest zlokalizowana obok domu :roll: Wtedy chyba też jest jakaś mała skrzynka przyłączeniowa na budynku .... może ktoś wypowie się, kto tak ma. W każdym bądź razie nie słyszałem, żeby ktoś wprowadzał samodzielnie prąd na etapie fundamentów.

Pozdrawiam i życzę "miłego zalewania" :wink:

Moj dren jest juz przeciety. z jednej trony bud wystaje na wys polowy łay a z drugiej pod ławą.

Zrobię obejście pełną rurą.

Majster powiedział ze na wode zrobi sie przepust nad ławą w bloczku (martwi mnie to ze to bedzie tylko 70-80cm ponizej gruntu) Moze jednak dzis przebiję sie pod ławą. Metrową rurką fi 63 Chyba to jej nie osłabi ????

Pozdrawiam.

Kanalizą i prądem sie nie bede przejmował.

dzieki

pozdrawiam

Mam takie pytanie ?

Czy Ktoś może się oriętuje jaka powinna być odpowiednia wydajność studni (w m3/h) wierconej potrzebnej do zasilania budynku w wodę ? U mnie póki co bardziej opłaca sę wywiercić studnię gdyż do wodociągu mam sporą odległość i sąsiadów po drodze. Niedaleko niektórzy mają odwierty na 14 do 20 metrów i jest woda więc nie powinienem mieć problemu z jej brakiem w gruntach działki, koszt to 250zł/m. Trochę szukałem na forum ale nie mogłem znaleźć żadnej konkretnej odpowiedzi. Może ktoś z Was zna się w tym temacie lub ma jakieś doświadczenia w związku z instalacją ze studni itd ? Dziękuję za wszelkie informacje.

tomek

Może ktoś z Was zna się w tym temacie lub ma jakieś doświadczenia w związku z instalacją ze studni itd ? Dziękuję za wszelkie informacje.

Najważniejsza jest jakość wody - teoretycznie im głębiej tym czystsza.

No ale badania trzeba regularnie robić i dobre filtry kupić.

Jak to przeliczałem to zeby mieć 100% bezpieczeństwa, to u mnie wychodziło bardzo drogo - można iść w "partyzantkę" i zbadać wodę na początku i później to olać - no ale ja mam małego dzieciaka, więc to nie wchodziło w rachubę...

Zdecydowałem sie na miejski/gminny wodociąg.

Dziękuję :D dziękuję :D

c__o__l__a, a kiedy zaczynasz ?

AnetkaS

Mam zamiar rozpocząć 19 maja jeśli tylko pogoda pozwoli, bo nie chciałbym zaczynać w deszczu, prace ziemne w takich warunkach to paskudna sprawa.

Pochwale się troszeczkę bo w dniu dzisiejszym był Pan geodeta i wytyczył domek :D Działkę mam z lekkim spadkiem, a chciałem podnieść z przodu 60cm to tył budynku wychodzi na poziomie ~130 ( troszkę wysoko ) porozmawiam jeszcze z architektem jak on to widzi.

Pozdrawiam

Apinko - ja podnosiłam ściankę kolankową o dwa pustaki, mam daszek nad wejściem z kolumnami, nie wydłużałam okapu dachu, zmiany robiła autorka projektu i uważam, że jest bardzo ładnie :D

Witam AnetkaS

Mam pytanie, czy posiadasz może projekt daszku z kolumienkami? Chodzi mi o wymiary, odleglość od budynku etc etc. W przyszlym tygodniu bedziemy wylewać kolumny a ja jeszcze nie wiem jak je usytuowac.

Będę wdzięczny za udostępnienie.

Pozdrawiam

Jacek

Aneta wiem, że tak masz i że zmianę zaprojektowała autorka projektu (zajęło mi to dużo czasu ale przestudiowałam cały wątek :wink: , dlatego dziwię się, że mój architekt to skrytykował, w ogóle doła miałam czy aby napewno on kompetentny jest. Już z Twoich rysunków widać, że ładnie to będzie wyglądało. Czy przy okazji wysyłania do Jacka ja też mogę poprosić o rysunek tego dzaszku (wymiary, kolumny itp.)? adres [email protected]

Gratuluję PnB!!!