apinka 09.05.2008 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Dziękuję za miłe powitanie. Mam dylemat i może mi doradzicie...Odebraliśmy wczoraj projekt i myślimy nad zmianami. Mąż namawia mnie, żeby poszerzyć budynek o 1 metr w prawo, już tłumaczę dlaczego - w pokoju nr 7 na parterze (gabinet) będzie mieszkać teść, pokój ten jest raczej mały i wczoraj widziałam, że tacie trochę smutno z tego powodu, chciałby trochę więcej przestrzeni, większość czasu spędza w swoim pokoju, gdzie odpoczywa. Pokój na piętrze odpada z uwagi na schody. Architekt przytaknął na nasz pomysł, ale przyznam, że ja się obawiam takiej zmiany - zyskam większą łazienkę i pom. gospod i trochę większy pokój.. I jeszcze jedno, temat wielkorotnie poruszany... ścianka kolankowa. Chcieliśmy podnieść o 2 pustaki ale architekt powiedział, że dom nie będzie ładnie wyglądał, wiem, że podnosiliście o jeden, dwa a nawet więcej i ze zdjęć nie widziałam, żeby podniesienie o 2 pustaki zachwiały proporcje. Zaproponowałam, żeby daszki zostawić obniżone (tak jak niektórzy z was zrobili), ale architekt chce podnosić Zaproponowałam wejście zrobić z kolumnami a architekt na to, że "przy podniesionej ściance słupy będą wyglądały nieatrakcyjnie". Z tego co pamiętam Agata ma właśnie takie wejście zaprojektowane przez samą autorkę projektu i nie sądzę, żeby było to "nieaktrakcyjne". Pozatym zmianami was nie zaskoczę: likwidacja daszku nad tarasem, likwidacja balkonu (okna balkonowe zostają, a może zrobimy zwykłe - boję się o dzieci), drzwi tarasowe proste (bez łuku), pomniejszone okno w kuchni i przesunieta ścianka kuchenna kosztem pom. gospod. Na piętrze wejście na stryszek z łazienki (pralnia/suszarnia), moze garderoba podzielona na 2 pokoje i może łazienka powiększona o korytarz. W kuchni oczywiście zabudowa wnęki. Mam nadzieję, że nie zanudziłam.... W wolnej chwili ( ) może wypowiecie się na temat tego 1 metra i ścianki kolankowej. Miłego piątku i weekendu. Paula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 09.05.2008 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Huuurra - mam pozwolenie na budowę W następnym tegodniu będzie prawomocne. Apinko - ja podnosiłam ściankę kolankową o dwa pustaki, mam daszek nad wejściem z kolumnami, nie wydłużałam okapu dachu, zmiany robiła autorka projektu i uważam, że jest bardzo ładnie http://images27.fotosik.pl/184/69247535c18d8b48med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 09.05.2008 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 apinka - moim skromnym zdaniem ściankę kolankową warto podnieść. Moja wydawała się strasznie wysoka ... ale od niedawna mam wylewki i już mi się nie wydaje . Dwa pustaczki do góry i nie pożałujesz (jak np. AnetkaS i kilku innych naszych grupowiczów) - ale wtedy daszki trzeba obniżyć. AnetkaS gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 09.05.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Huuurra - mam pozwolenie na budowę W następnym tegodniu będzie prawomocne. G R A T U L A C J E ! ! ! AnetkoS . Będziemy budowali w jednym czasie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 09.05.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Dziękuję dziękuję c__o__l__a, a kiedy zaczynasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 09.05.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 a u mnie jutro grucha do ław. 13m^3 ale mam problem bo musze zeszukowac drenarke ktora przechodzi akurat pod moim domem na całej jego dlugości (PRZECINA 5 ŁAW (( ). http://images28.fotosik.pl/211/790129cef07fd46f.jpg Wstawię pełną rurę i puszczę ją koło ław, pilnując poziomu. Powinno wystaczyć. Dodatkowo zrobie mozę jakiś uproszcvony drenaż opaskowy- bo mam gline i sie boję. Na częscie jestem na górce a rów melioracyjny jest ok 50m od domu ok 1,5 -2m poniżej ław, więc mam gdzie odpowadzić wodę. I tak przysparza mi to sporo stresu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 09.05.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 A! i jeszcze jedno pytanie... Pamiętacie może czy wasze przepusty na wodę i prad szły pod ławami, w ławach czy w ścianie fundamentowej? Niepokoi mnie to że ma zaszalowane ławy , jutro gruszka a majster nic nie zrobił w tym kierunku , jutro z nim pogadam o tym. Kupie rure pcv fi 60mm i przebiję się pod chudziakiem w 2 mijejscach, bedzie na wode i prąd, szambo moze iść powyżej ław - bo z tego co wiem nie zamarznie po drugie musze pamiętać o spadkach. A prad dam pod ławą dla spokoju przy kopaniu koło domu-żeby nie uszkodzić. Jak Wy to zrobiliście? dziekuję i pozdroawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 10.05.2008 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 A! i jeszcze jedno pytanie... Pamiętacie może czy wasze przepusty na wodę i prad szły pod ławami, w ławach czy w ścianie fundamentowej? Niepokoi mnie to że ma zaszalowane ławy , jutro gruszka a majster nic nie zrobił w tym kierunku , jutro z nim pogadam o tym. Kupie rure pcv fi 60mm i przebiję się pod chudziakiem w 2 mijejscach, bedzie na wode i prąd, szambo moze iść powyżej ław - bo z tego co wiem nie zamarznie po drugie musze pamiętać o spadkach. A prad dam pod ławą dla spokoju przy kopaniu koło domu-żeby nie uszkodzić. Jak Wy to zrobiliście? dziekuję i pozdroawiam Castello co do drenów to moja Oliwka też stoi na jednym. Z tego co pamiętam moi pracownicy zbudowali skrzynki i obudowali je przed zalaniem ław - tak że biegną pod nimi. Natomiast co do mediów - kanalizacja nad ławami, zrób sobie klatkę drewnianą i wstaw w ścianę fundamentową (odpadnie później kucie), na wodę wprowadź sobie kawałek rury (ok. 4 m) pod ławą ale grubszej niż w projekcie przyłączenia, umożliwii Ci późniejsze wprowadzenie rury właściwej i jednocześnie będzie stanowić ochronę przy przejściu pod ławą np. u mnie docelowo jest fi40 więc wprowadziłem sobie fi 63, czterdziestkę przepychałem niedawno, już po tynkach, przed samymi wylewkami. Co do prądu to w ogóle nic nie robiłem. Jeżeli masz mieć przyłącz na budynku to nie musisz sobie zawracać teraz głowy. Jak będziesz miał kawałek ściany zrobią Ci skrzynkę na budynku i za nią wprowadzą kabel do domu. Nie wiem jak jest w przypadku gdy skrzynka jest zlokalizowana obok domu Wtedy chyba też jest jakaś mała skrzynka przyłączeniowa na budynku .... może ktoś wypowie się, kto tak ma. W każdym bądź razie nie słyszałem, żeby ktoś wprowadzał samodzielnie prąd na etapie fundamentów. Pozdrawiam i życzę "miłego zalewania" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 10.05.2008 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 A! i jeszcze jedno pytanie... Pamiętacie może czy wasze przepusty na wodę i prad szły pod ławami, w ławach czy w ścianie fundamentowej? Niepokoi mnie to że ma zaszalowane ławy , jutro gruszka a majster nic nie zrobił w tym kierunku , jutro z nim pogadam o tym. Kupie rure pcv fi 60mm i przebiję się pod chudziakiem w 2 mijejscach, bedzie na wode i prąd, szambo moze iść powyżej ław - bo z tego co wiem nie zamarznie po drugie musze pamiętać o spadkach. A prad dam pod ławą dla spokoju przy kopaniu koło domu-żeby nie uszkodzić. Jak Wy to zrobiliście? dziekuję i pozdroawiam Castello co do drenów to moja Oliwka też stoi na jednym. Z tego co pamiętam moi pracownicy zbudowali skrzynki i obudowali je przed zalaniem ław - tak że biegną pod nimi. Natomiast co do mediów - kanalizacja nad ławami, zrób sobie klatkę drewnianą i wstaw w ścianę fundamentową (odpadnie później kucie), na wodę wprowadź sobie kawałek rury (ok. 4 m) pod ławą ale grubszej niż w projekcie przyłączenia, umożliwii Ci późniejsze wprowadzenie rury właściwej i jednocześnie będzie stanowić ochronę przy przejściu pod ławą np. u mnie docelowo jest fi40 więc wprowadziłem sobie fi 63, czterdziestkę przepychałem niedawno, już po tynkach, przed samymi wylewkami. Co do prądu to w ogóle nic nie robiłem. Jeżeli masz mieć przyłącz na budynku to nie musisz sobie zawracać teraz głowy. Jak będziesz miał kawałek ściany zrobią Ci skrzynkę na budynku i za nią wprowadzą kabel do domu. Nie wiem jak jest w przypadku gdy skrzynka jest zlokalizowana obok domu Wtedy chyba też jest jakaś mała skrzynka przyłączeniowa na budynku .... może ktoś wypowie się, kto tak ma. W każdym bądź razie nie słyszałem, żeby ktoś wprowadzał samodzielnie prąd na etapie fundamentów. Pozdrawiam i życzę "miłego zalewania" Moj dren jest juz przeciety. z jednej trony bud wystaje na wys polowy łay a z drugiej pod ławą. Zrobię obejście pełną rurą. Majster powiedział ze na wode zrobi sie przepust nad ławą w bloczku (martwi mnie to ze to bedzie tylko 70-80cm ponizej gruntu) Moze jednak dzis przebiję sie pod ławą. Metrową rurką fi 63 Chyba to jej nie osłabi ???? Pozdrawiam. Kanalizą i prądem sie nie bede przejmował. dzieki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 10.05.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Mam takie pytanie ? Czy Ktoś może się oriętuje jaka powinna być odpowiednia wydajność studni (w m3/h) wierconej potrzebnej do zasilania budynku w wodę ? U mnie póki co bardziej opłaca sę wywiercić studnię gdyż do wodociągu mam sporą odległość i sąsiadów po drodze. Niedaleko niektórzy mają odwierty na 14 do 20 metrów i jest woda więc nie powinienem mieć problemu z jej brakiem w gruntach działki, koszt to 250zł/m. Trochę szukałem na forum ale nie mogłem znaleźć żadnej konkretnej odpowiedzi. Może ktoś z Was zna się w tym temacie lub ma jakieś doświadczenia w związku z instalacją ze studni itd ? Dziękuję za wszelkie informacje. tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 10.05.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Może ktoś z Was zna się w tym temacie lub ma jakieś doświadczenia w związku z instalacją ze studni itd ? Dziękuję za wszelkie informacje. Najważniejsza jest jakość wody - teoretycznie im głębiej tym czystsza. No ale badania trzeba regularnie robić i dobre filtry kupić. Jak to przeliczałem to zeby mieć 100% bezpieczeństwa, to u mnie wychodziło bardzo drogo - można iść w "partyzantkę" i zbadać wodę na początku i później to olać - no ale ja mam małego dzieciaka, więc to nie wchodziło w rachubę... Zdecydowałem sie na miejski/gminny wodociąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 10.05.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Dziękuję dziękuję c__o__l__a, a kiedy zaczynasz ? AnetkaS Mam zamiar rozpocząć 19 maja jeśli tylko pogoda pozwoli, bo nie chciałbym zaczynać w deszczu, prace ziemne w takich warunkach to paskudna sprawa. Pochwale się troszeczkę bo w dniu dzisiejszym był Pan geodeta i wytyczył domek Działkę mam z lekkim spadkiem, a chciałem podnieść z przodu 60cm to tył budynku wychodzi na poziomie ~130 ( troszkę wysoko ) porozmawiam jeszcze z architektem jak on to widzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 10.05.2008 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Mam pytanko do zorientowanychDziałka ma podłoże gliniaste i czy wykładał ktoś z Was folią ławy fundamentowe w takim przypadku ? Druga sprawa ocieplenie ław fundamentowych w momencie wylewania tj. ułożenie styropianu przed zalaniem ( odpadnie później odkopywanie celem ocieplenia ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 10.05.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Huuurra - mam pozwolenie na budowę W następnym tegodniu będzie prawomocne. Apinko - ja podnosiłam ściankę kolankową o dwa pustaki, mam daszek nad wejściem z kolumnami, nie wydłużałam okapu dachu, zmiany robiła autorka projektu i uważam, że jest bardzo ładnie http://images27.fotosik.pl/184/69247535c18d8b48med.jpg Witam AnetkaS Mam pytanie, czy posiadasz może projekt daszku z kolumienkami? Chodzi mi o wymiary, odleglość od budynku etc etc. W przyszlym tygodniu bedziemy wylewać kolumny a ja jeszcze nie wiem jak je usytuowac. Będę wdzięczny za udostępnienie. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 10.05.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Witaj Aniaaas, podaj swojego maila, to cos Ci podrzucę pozdrawiam Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 10.05.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 [email protected] dzięki bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apinka 11.05.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Huuurra - mam pozwolenie na budowę W następnym tegodniu będzie prawomocne. Apinko - ja podnosiłam ściankę kolankową o dwa pustaki, mam daszek nad wejściem z kolumnami, nie wydłużałam okapu dachu, zmiany robiła autorka projektu i uważam, że jest bardzo ładnie http://images27.fotosik.pl/184/69247535c18d8b48med.jpg Aneta wiem, że tak masz i że zmianę zaprojektowała autorka projektu (zajęło mi to dużo czasu ale przestudiowałam cały wątek , dlatego dziwię się, że mój architekt to skrytykował, w ogóle doła miałam czy aby napewno on kompetentny jest. Już z Twoich rysunków widać, że ładnie to będzie wyglądało. Czy przy okazji wysyłania do Jacka ja też mogę poprosić o rysunek tego dzaszku (wymiary, kolumny itp.)? adres [email protected] Gratuluję PnB!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
don_pedro 11.05.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Ja także przyłączam się do gratulacji odnośnie otrzymania pozwolenia na budowę i jeżeli nie będzie to kłopotliwe to bardzo proszę o przesłanie dokładnych wymiarów daszku i kolumienek ponieważ także planujemy takie zmiany w projekcie. Bardzo dziękuję i pozdrawiam Agnieszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 12.05.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 No to do dzieła Dzisiaj otrzymałem POZWOLENIE NA BUDOWĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 12.05.2008 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Witaj Aniaaas, podaj swojego maila, to cos Ci podrzucę pozdrawiam Aneta AnetkaS Nieśmialo przypominam, się z tym projektem ganeczku Jeszcze raz podaje e-mail: [email protected] Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts