Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik lidszu - komentarze

anSi

Recommended Posts

Się wywiedziałam:

kiedyś kładło się deski i papę gdy poddasza były nieużytkowe= nieogrzewane

taką papę trzeba w specjalnych (to już wie fachowiec gdzie) miejscach przecinać by jakieś wietrzenie było

Teraz gdy buduje się domy z poddaszem użytkowym lepszym rozwiązaniem jest dobra folia wysoko paroprzepuszczalna - ,,deski trzy razy zgniją nim taka folia się przerwie" :roll: A folia pozwala wilgoci ulecieć ale nie pozwala dostać się do środka

dekarze wola deskować dach bo im znacznie wygodnie robota idzie :wink: a poza tym dechy stabilizują dach 8)

• Odpowiedzi 15,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzień dobry wszystkim :D

dachóweczka się jeszcze nie robi (no chyba, że w Niemczech, skąd ma do mnie przyjechać :wink: 8) ). Wczoraj panowie rozstawiali rusztowania i czekali na dostawę łat i kontrłat. Dachówka będzie najprawdopodobniej za 2 tygodnie - chyba, że przyjedzie wcześniej.

U mnie więźbę, deski i papę kładła ekipa, która budowała dom, a dekarz wszedł już na gotowe.

Gosia, nie zgadzam się z tobą, że najlepsza na poddasze użytkowe jest folia. Wcale nie jest prawdą, że deski gniją pod papą - mieszkam u rodziców od 23 lat na takim poddaszu z deskami, papą i blachą na wierzchu i nic kompletnie nie gnije.

Każdy robi tak jak uważa. Ja nikogo nie namawiam na pełne deskowanie, jak również nikt nie namówi mnie na folię.

A to, że dla dekarza jest łatwiej i szybciej położyć folię niż pełne deskowanie, to prawda i pewnie dlatego tak się na to upierają.

Gosia, nie zgadzam się z tobą, że najlepsza na poddasze użytkowe jest folia. Wcale nie jest prawdą, że deski gniją pod papą - mieszkam u rodziców od 23 lat na takim poddaszu z deskami, papą i blachą na wierzchu i nic kompletnie nie gnije.

Każdy robi tak jak uważa. Ja nikogo nie namawiam na pełne deskowanie, jak również nikt nie namówi mnie na folię.

A to, że dla dekarza jest łatwiej i szybciej położyć folię niż pełne deskowanie, to prawda i pewnie dlatego tak się na to upierają.

to był cytat naszego kierbuda, bo naprawdę się na tym przecież nie znamy i powtarzany twierdzenia zasłyszane :wink: i chyba nie chodziło tu o to że deski gniją, tylko prędzej zgniją niż folia padnie - a to różnica 8)

a nikogo nie namawiam do naszych poglądów tylko po to forum jest by swoją wiedzą się dzielić :wink:

to był cytat naszego kierbuda, bo naprawdę się na tym przecież nie znamy i powtarzany twierdzenia zasłyszane :wink: i chyba nie chodziło tu o to że deski gniją, tylko prędzej zgniją niż folia padnie - a to różnica 8)

a nikogo nie namawiam do naszych poglądów tylko po to forum jest by swoją wiedzą się dzielić :wink:

za to mój kierbud (całkiem młody) jest właśnie za papą i deskami i żadna folia do niego nie przemawia.

Jak widać każdy ma swoje zdanie. Ja od zawsze wiedziałam, że u mnie będą dechy i nawet nie zagłębiałam się w tajniki folii. Dla mnie osobiście dach z dechami jest na pewno o wiele stabilniejszy i pewniejszy. To samo dotyczyło odeskowanych ław fundamentowych. Nie przemawiają do mnie ławy lane bezpośrednio do ziemi.

hejka Lidszu :D

piekna dachówka mój ulubiony kształt :D

Zamykasz budowę na zimę czy będziesz ciągnęła dolej w środku?

zamyka budkę na kłódkę na zimę :( Muszę niestety, bo chcemy mieć drewniane okna, więc ich nie mogę wstawić teraz.

Chociaż mój mąż coś wczoraj wspominał o plastikach, ale chyba był chory :roll: :lol: :lol:

Byłam na budowie :D

Kominy są już prawie postawione, ale moja kiepska małpka nie łapała z ich daleka, więc jutro zabieram ze sobą lepsiejszy aparat 8)

Dekarze też działają - jedna połać dachu ma już łaty. Postaram się zaraz zgrać zdjęcia, to wstawię do dziennika