ryby 12.02.2006 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Mam zgodę na budowę POŚ z drenażem. Jednak aby zaoszczędzić miejsca na działce oraz mieć możliwość wykorzystania oczyszczonych ścieków do podlewania ogrodu, chcę zrobić studnie chłonną, które będzie zastępowała drenaż. Tylko, że wtedy pozbędę sie tzw. drugiego etapu oczyszczania ścieków. Do studni chłonnej chcę również odprowadzać część deszczówki aby ją wykorzystać.Wodę mam na głebokości poniżej 4-5 metrów.Co myślicie o takim rozwiązaniu i czy będzie to zgodne z przepisami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 13.02.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Mam zgodę na budowę POŚ z drenażem. Jednak aby zaoszczędzić miejsca na działce oraz mieć możliwość wykorzystania oczyszczonych ścieków do podlewania ogrodu, chcę zrobić studnie chłonną, które będzie zastępowała drenaż. Tylko, że wtedy pozbędę sie tzw. drugiego etapu oczyszczania ścieków. Do studni chłonnej chcę również odprowadzać część deszczówki aby ją wykorzystać. Wodę mam na głebokości poniżej 4-5 metrów. Co myślicie o takim rozwiązaniu i czy będzie to zgodne z przepisami? Moim zdaniem nie możesz zastąpić drenażu studnią chłonną. Do dtudni powinny trafiać ścieki oczyszczone ( ponad 90 %) a z osadnika wychodzą scieki po sedymentacji itd ... ok 50-60 % nie pozbawione jescze brzydkiej wonii i kolorku . Tym bardziej w takiej sytuacji odpada podlewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrt69 13.02.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Dobrze SławekD pisze. Jak chcesz wykorzystać studnię chłonną w rachubę wchodzą tylko oczyszczalnie z osadem czynnym albo doczyszczeniem biologicznym. Przy okazji sprawdź czy łapiesz się na pszymusowe odległości studni chłonnej od innych urządzeń i jaki masz grunt. Też chciałem studnie ale w moim przypadku koszt jej wykopania był zbyt wysoki (bliskość rzeczki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 13.02.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Co do zasady działania studnia chłonna działa tak samo jak drenaż. tylko nie bardzo rozumiem jak byś chciał wykożystać tę wodę? Odsysać spod studni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 13.02.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Co do zasady działania studnia chłonna działa tak samo jak drenaż. tylko nie bardzo rozumiem jak byś chciał wykożystać tę wodę? Odsysać spod studni? Studnia chłonna spełnia inną funkcję niż drenaż i nie służu do ostatecznego doczyszczania ściekow tylko do odprowadzenia oczyszczonych już ścieków do gruntu. W drenażu w procesie oczyszczania biorą udział bakterie tlenowe dlatego drenaż musi byś stosunkowo wysoko usadowiony i najlepiej jak na nim rośnie trawka Nie wspomnę też o róznicy powierzchi wstudni i drenażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 13.02.2006 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Zgadzm się z Tobą. Mówiłem o ogólnej zasadzie działania (filtrowanie np. na porowatym materiale) a nie o funkcji.Ale bardziej chodziło mi o to jak Ryby chciał odzyskać tę wodę ze studni chłonnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 13.02.2006 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Zgadzm się z Tobą. Mówiłem o ogólnej zasadzie działania (filtrowanie np. na porowatym materiale) a nie o funkcji. Ale bardziej chodziło mi o to jak Ryby chciał odzyskać tę wodę ze studni chłonnej? Myślałem o wykorzystaniu pompy. Podobnie jak wykorzystuje się deszczówkę gromadzoną w studniach chłonnych lub ziornikach zamkniętych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 13.02.2006 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 W drenażu w procesie oczyszczania biorą udział bakterie tlenowe dlatego drenaż musi byś stosunkowo wysoko usadowiony i najlepiej jak na nim rośnie trawka A czy te bakterie to nie są czasem w zbiorniku? No bo jak niby należałoby je uzupełniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 13.02.2006 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 W zbiorniku występuje sedymentacja i wstępne oczyszczanie beztlenowe. Tak podczyszczone ścieki po rozsączalniku doczyszczone zostają w glebie przez bakteria tlenowe. W studni chłonnej proces ten byłby utrudniany i musiałbyś jakoś to natleniać, co powoduje, że proces jest nieopłacalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 14.02.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Zgadzm się z Tobą. Mówiłem o ogólnej zasadzie działania (filtrowanie np. na porowatym materiale) a nie o funkcji. Ale bardziej chodziło mi o to jak Ryby chciał odzyskać tę wodę ze studni chłonnej? Myślałem o wykorzystaniu pompy. Podobnie jak wykorzystuje się deszczówkę gromadzoną w studniach chłonnych lub ziornikach zamkniętych. Wszystko się zgadza tylko pod warunkiem ze ścieki wypompowywane ze studni o której wspominasz bedą oczyszczone powiedzmy w ponad 90 % (klasa zbliżona do deszczówki) czyli po np. oczyszczalni biologicznej ... ale to juz niestety wieksze koszty Absolutnie odpada wypompowywanie "zawartości" wypływającej z osadnika gnilnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 13.03.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 podciągam temat. W projekcie mam POŚ z drenażem - projekt jpr, ale zastanawiam się mocno nad oczyszczalnią z zastosowaniem studni chłonnej, tuneli, sączków i odwiertów. U nas ponoć lepiej się to sprawdza (tereny gliniaste mamy). Koszt zainstalowania jest podobny. Mam jednak wątpliwości: czy muszę gdzieś to zgłaszać, że zamiast drenażówki będzie studnia chłonna? (problemy z odbiorem)co w ogóle sądzicie o takich studniach chłonnych? czy są one legalne jako oczyszczalnia ścieków, bo w internecie spotykam się z opiniami, że głównie służą do odprowadzania deszczówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 13.03.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 studnia chłonna w połączeniu z twoją oczyszczalnią zadziała tak samo jak zwykłe szambo z dziurą w dnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 13.03.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Jeszcze raz: studnia chłonna to nie oczyszczalnia ścieków. Służy wyłącznie do odprowadzenia do gruntu deszczówki lub już oczyszczonych ścieków z oczyszczalni (czyli praktycznie prawie deszczówka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 14.03.2012 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 (edytowane) nie chcę robić nikomu reklamy, ale wklejam link jednej z firm, żeby pokazać wam o co mi chodzi: http://bioola.eu.interia.pl/studnia.html#studnia poza tym - bez urazy - ale wpis typu "studnia chłonna w połączeniu z twoją oczyszczalnią zadziała tak samo jak zwykłe szambo z dziurą w dnie" niewiele wnosi do tematu. Podaj jakieś argumenty. Edytowane 14 Marca 2012 przez minki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.03.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 nie chcę robić nikomu reklamy, ale wklejam link jednej z firm, żeby pokazać wam o co mi chodzi: http://bioola.eu.interia.pl/studnia.html#studnia poza tym - bez urazy - ale wpis typu "studnia chłonna w połączeniu z twoją oczyszczalnią zadziała tak samo jak zwykłe szambo z dziurą w dnie" niewiele wnosi do tematu. Podaj jakieś argumenty. Podciagnales temat, ale go nie przeczytales wyraznie. Oczysczanie sciekow zachodzi 2 stopniowo. - Sedymentacja i podczyszczanie beztlenowe w osadniku gnilnym, - oczyszczanie w procesie tlenowym w: - w prawidlowo zrobionym drenazu na odpowiednio dobranym i napowietrzanym piasku, odseparowanym okolo 1.5m od warstwy wodonosnej, zeby scieki wolno sie przesaczajac zostaly doczyszczone przez zyjace tam bakterie. - badz w zamknietym zbiorniku 2 stopnia oczyszczalni biologicznej, Studnia chlonna nie spelnia roli oczyszczania tlenowego. Tylko wchlania woda (jak nazwa sugeruje). Tam woda powinna byc juz bardzo solidnie oczyszczona. Jak zrobisz studnie chlonna tylko za osadnikiem gnilnym, to tak jakbys wylewal troche podczyszczone scieki prosto to gruntu. W praktyce jest to rowne szambu bez dna. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 15.03.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 nie chcę robić nikomu reklamy, ale wklejam link jednej z firm, żeby pokazać wam o co mi chodzi: http://bioola.eu.interia.pl/studnia.html#studnia Czy ja dobrze widzę na tych zdjęciach? Czym te zbiorniki z PE są tak obsmarkane? Pianką poliuretanową? No gratulacje dla wykonawcy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 15.03.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 no przecież jakoś się to kupy musi trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 15.03.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 nie chcę robić nikomu reklamy, ale wklejam link jednej z firm, żeby pokazać wam o co mi chodzi: http://bioola.eu.interia.pl/studnia.html#studnia poza tym - bez urazy - ale wpis typu "studnia chłonna w połączeniu z twoją oczyszczalnią zadziała tak samo jak zwykłe szambo z dziurą w dnie" niewiele wnosi do tematu. Podaj jakieś argumenty. Argumenty podawane już nie raz, typy oczyszczalni opisane też nie raz, jak pozbyć się ścieków też już nie raz było, poczytaj trochę, jak czegoś nie będziesz rozumiał to pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 15.03.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 A jak to jest z osadnikami gnilnymi - powinien być jeden czy dwa zbiorniki? Bo inna firma proponuje mi POŚ w podobnej cenie, ale podejrzanie to wygląda - jest tylko jeden zbiornik. Jak możecie to zerknijcie: http://www.jpr.lublin.pl/przydomowe.html i napiszcie co sądzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 15.03.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 A jak to jest z osadnikami gnilnymi - powinien być jeden czy dwa zbiorniki? Bo inna firma proponuje mi POŚ w podobnej cenie, ale podejrzanie to wygląda - jest tylko jeden zbiornik. Jak możecie to zerknijcie: http://www.jpr.lublin.pl/przydomowe.html i napiszcie co sądzicie. ale to dalej jest oczyszczalnia drenażowa. poszukaj takiej gdzie cały proces oczyszczania zachodzi w zbiorniku. poczytaj sobie w tym wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167176-Sotralentz-Bio-Uno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts