Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 698
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie, nie. Poprostu panowie zapomnięli wyciąć. Ale można im to wybaczyć, biorąc pod uwagę, że małe pieniądze zapłaciliśmy za robociznę.

Głownie zmiany porobiliśmy w oknach. Zrezygnowaliśmy z veluxów i powiększyliśmy okna. Teraz pokoje mam naprawdę super doświetlone ( będę miała). Jak zasypiemy fundamenty i wstawimy okna to dom nabierze kształtów. Mięliśmy sporo niżej działkę niż drogę więc fundamenty takie wysokie. Ale z okien jestem bardzo zadowolona. Będziemy mieć super kształty ( podziały). Jak tylko założymy dół ( połowa niestyty listopada) to od razu przesyłam fotki. Gora niestety będzie dopiero pod koniec grudnia ( długie terminy oczekiwania).

Kolejne zmiany to: mamy drzwi do kuchni z holu( zlikwidowalismy spiżrke) nie będe z zakupami musiała latac przez salon, nastepnie u góry sa 3 pokoje. Na lini łazienki zostało zrobione pomieszczenie pralnia z suszarnią ( facjatka zahacza o to pomieszczenie). Z pokoju drzwi będa do tego pomieszczenia. Z łazienki drzwi przesuwne do pralni. Z facjatki patrzac na zdjecia po prawej stronie okno wychodzi na pralnie. Z pralni drzwi balknowe - na balkon. Troche to skomplikowane ale jak wybiorę się na działke pstrykne troche fotek to prześlę.

A teraz bierzemy się za hydraulike, elektryke i ocieplanie.

Póki pogoda dopisuje.

Jeśli ktoś buduje sie w okolicach Kielc to chetnie dam namiary na dachowców. Chociaż i Warszawa też. Panowie juz umówili sie na wiosnę z naszymi sąsiadami. Panowie sprytni i fachowcy. A do tego niedrodzy. Godni naprawde polecenia. ( stawiają więźbe i pokrywają)

Pozdrawiam

Sylkak - moje gratulacje i córeczki i domku. Tylko pozazdrościć zaawansowania prac : :wink: . Aż miło popatrzeć. :D

Moja córka 1, 4 mce rosła wraz z naszym domkiem. Czas zasuwa.

Tylko tak dalej a wiosnę spędzimy u siebie. A zdzierca ( właściciel mieszkania, które obecnie wynajmujemy) przestanie nas trzepac po kieszeni.

Nawet psa się juz na działce dorobiliśmy. Przypałetał sie biedny i chyba zostanie.

Ptys tak go nazwaliśmy juz pilnuje "stodoły".

Pozdrawiam

Moi Drodzy, ale zaawansowaliście prace!!! My skonczyliśmy w tym roku na fundamentach. Ociepliliśmy jakimś rodzajem styropianu 10 cm, właśnie zakopaliśmy dołki i pozostało nam nawieźc piachu. tyle skończymy w tym roku. Podwyzszyliśmy trochę fundamenty o ok. 40 cm. , bo jestesmy troszke na spadku i będzie trzeba dowieźć ziemi, coby nie być poniżej sąsiadów :)

a tak w ogóle, to ja nie bardzo sie łapię w szczegółąch - prace koordynuje maż, a ja zarabiam :) pozdrowienia dla wszystkich delikatnych

iza

Witam ponownie!

zgodnie z zaleceniami tych co już wybudowali, czas załatwiania papierów poświecamy zaplanowaniu wielu rzeczy.

I tak doszliśmy do problemu ogrzewania. Gazu z sieci nie ma.

Myslelismy o ogrzewaniu pelletami.

W związku z tym moje pytanie. Czy ktos z "Delikatnych" planuje ogrzewanie paliwem stałym? Miejsce na kocioł jeszcze sie znajdzie, ale gdzie trzymać zapas paliwa?

wszelkie sugestie mile widziane

aha, bardzo lubimy oglądać zdjecia z placu budowy :wink:

Pozdrawiam

Witam!

U mnie dzisiaj skończono stawianie scian nośnych i teraz będą przygotowania do robirnia stropu. Niestety mamy dylemat. Dopiero teraz w rzeczywistości widać, że salon jak na dom jest małym pomieszczeniem. Zastanawiamy się, czy nie zrezygnować ze ścianki działowej, odzielajacej schody od salonu. Wydaje nam się, że w ten sposób zyskamy przynajmniej poczucie większej przestrzeni. Co sądzicie na ten temat, a moze ktoś już takie rozwiązanie zastosował? Pozdrawiam. :)

Witajcie. My zaplanowaliśmy ogrzewanie paliwem stałym-ekogroszek. Kocioł wstawiamy do kotłowni, prawdopodobnie Elektromet lub Galmet 25 kW i tam też planujemy wykonać skrzynię na węgiel - na ile miejsce pozwoli. Większy zapas planujemy trzymać w czymś w rodzaju drewutni - na drewienko do kominka i węgiel. Blisko wejścia do garażu coby się nachodzić nie trzeba było.

Witam. My tez zrezygnowaliśmy z tej ścianki.

Okno tarasowe zamówiliśmy nastepujące: (patrzac od schodów) drzwi rozwierno-uchylne otwierane na prawą strone (metr szerokości) ( bedzie swobodne wyjscie na taras ze schodów, bez konieczności omijania ich). Drzwi mamy połączone z ogromnym fixem ( 2 metry szerokości).

Mam nadzieję, ze w praktyce będzie to zdobre rozwiazanie ( pomieszkamy zobaczymy :D )

Pozdrawiam

U nas okno tarasowe 2.80 m. Pierwsze 90 cm od schodów to fix, potem środek rozwieralno-uchylny i skrajne prawe rozwieralne. Myślę, że będzie wystarczające do swobodnego wyjścia na taras. Musieliśmy nieco zwęzić okno bo mamy rolety zewnętrzne i producent nie dałby gwarancji na tak dużą roletę z silnikiem elektrycznym.

Witam. Mój mąż prowadzi firmę z roletami, jak dojedzie to aż zapytam dlaczego nie mogliście zamówić rolety na 3 m. Moze uwarunkowane jest to silnikiem jaki producent wam zaproponował.

My tez będziemy mieć rolety, i okna zamówiliśmy na 3 m.

Tu mnie troszkę zaskoczyłas. Może u mnie będzie roleta podzielona?

Jak tylko się dowiem to zaraz napiszę.

Pozdrwiam

Hej!

Witam szanownych budujących Delikatnego. U mnie w domu właśnie zapadła decyzja co do wyboru projektu - wygał

Delikatny z garażem dwustanowiskowym C131a. Przejrzałem całe forum, uwagi i przemyślenia co do konkretnych rozwiązań są niezwykle cenne, nie znalazłem jednak informacji na temat drewnianych wykończeń elewacji. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś wie jak to wygląda w realu? A może już ktoś skończył Delikatnego?

Pozdrawiam

Witaj. Myślę, że Delikatny to bardzo trafiony wybór, przynajmniej tak sądzi większość tych, co go budują. Skończył pewnie już dawno temu Cezary, ale On jakoś już sięnie udziela na forum. Co do wykończeń w drewnie, my osobiście zrezygnowaliśmy z takiego rozwiązania - deskowanie elewacji jest dużo droższe niż tynk strukturalny i nie oszukujmy się, jeśli budujemy się z kredytu, który niestety nie wystarczy na całosc budowy to oszczędza się każdy grosz. Jeśli chcesz i masz za co spróbuj z drewnianymi wykończeniami.

Witam Delikatnych

wreszcie po ponad roku zmagan z urzedasami, udalo mi sie rozpoczac budowe. Oczywiscie ogolocilam pol dzialki z przepieknych sosenek, brzozek i czeremch, ale za to obsadzilam tujami ( 67 drzewek plus pojedyncze cisy i jalowce ) hmm....ale za nim wyrosna to hohoho....wiele wody w wisle uplynie. Pierwsza budowla czyli tzw wygodka juz stoi, za nia, na plac budowy, wtoczyl sie karawan z przedsionkiem i juz w sierpniu ( jak tylko podlaczono wode i prad ) zaliczylam bajeczny urlop. Pogoda drut, grzybow w brod, stopa wody pod kilem tez byla. Fundamenty sa, trzeba tylko ocieplic styropianem przed zima, mam nadzieje, ze zdaze po wszystkich swietych.

W najblizszym czasie postaram sie dolaczyc fotki na dowod, ze to wszystko prawda i ze nie sciemniam.

Witam wszystkich budowniczych,

dołączamy do miłośników Delikatnego, mamy zamiar kupic ten projekt (w wersji podstawowej). Nurtuje nas jednak sprawa zadaszonego okna w kuchni - czy nie będzie w niej zbyt ciemno? A swoją drogą, czy są jacyś "Delikatniccy" w okolicach Poznania?

Pozdrawiamy!

hej, gratuluję fundamentów i czekam na zdjęcia, może jeszcze trochę własnych przemyśleń co do przebudowy i urządzenia wnętrza, pozdrowienia dla wszystkich delikatnych

Iława to moje rodzinne stronny. Bywam tam kilka razy w roku. Jak daleko masz zaawansowaną budowę? Chętnie bym zobaczył. Jeżeli możesz przesłac widomość na priv, to dzięki. :)

Oto moja działeczka przed wycinką drzewek

http://images33.fotosik.pl/32/3fba42e20c5a06c6.jpg

pieski sąsiada pilnują przy okazji mojego obejścia

http://images33.fotosik.pl/32/8b1bb30466316aa0.jpg

a tak jest teraz,

http://images31.fotosik.pl/32/d22fc60e802a1ca8.jpg

http://images29.fotosik.pl/107/0702b4a51a27b48d.jpg

Ze wzgledu na usytuowanie, wprowadziłam wiele zmian do projektu( od północy zlikwidowałam wszystkie okna i wyjście na ogród ) przez co pokój dzienny bedzie bardziej ustawny, natomiast od strony południowo-zachodniej, postanowiłam doswietlić dom, dodatkowymi oknami . Zlikwidowałam także obie loggie na poddaszu by powiększyć pokoje na piętrze. Mam zamiar także poszerzyć schody na poddasze, powiekszyć taras przed domem od strony zachodniej i zamist planowanej markizy nad nim, chyba zdecyduję sie na daszek. Jeśli chodzi o ogrzewanie to,planuję ogrzewanie nawiewne Jotul'a z płaszczem wodnym i alternatywne - piec na ekogroszek. Dom bedzie ocieplony wraz z dachem i wykończoy drewnem w kolorze jasno rudym.

• 3 weeks później...

Sylkak rzeczywiście jest ograniczenie jesli chodzi o rolety na silnik przy tak dużym gabarycie, ale mąż mnie zapewnił, ze nic sie nie bedzie działo. Więc nie wnikam.

Zastanawiłaś się juz jak zasłonic nasze piękne okno tarasowe?

U mnie gdzie tam jeszcze do czego, ale już mędrkuje.

Trzeba wymyśleć takie rozwiązanie aby było i łatwe wyjście na taras a przy okazji ono widoczne.

fajne są tzw panel trucki. Jest to szyna ( cos na wzór vertikali, ale bron boze rozwiązanie biurowe) i do tego są przyczepione pasy o szerokosci od 70 cm. Wybór materiałów bardzo duży. I zasłonowe, firankowe, azurowe, gładkie we wzorki. Rozsuwac sie moze jak kurtyna lub na prawo czy lewo.

Naprawde fajne. Szyne i obciążniki pasów mozna pomalowac na dowolny RAL.

A moze ty juz wymysliłas cos fajnego.

pozdrawiam