Sylkak 21.11.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Na razie nie mam czasu na przemyślenia, 8 listopada przybyła nam na świat Dzidzia i jest trochę zajmująca, jak to noworodek. Szczerze mówiąc chyba zastanawiać się będę jak już tam będę mieszkać, a chciałabym już bardzo bardzo bo tu gdzie mieszkamy obecnie zrobiło się bardzo ciasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcynka 21.11.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Moje gratulacje . To rzeczywiście jest teraz o kim myśleć. A kiedy zamierzacie się wprowadzic? Jakie schody robiliście, i jesli mozna wiedziec ile kosztowały. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylkak 22.11.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Schody na razie są w wersji roboczej czyli tzw "młynarskie", ale u stolarza robią się już te właściwe. Stolarz ma jeszcze przyjechać zrobić ostatnie pomiary i zdecydować czy będą zabiegowe. Wynika to z tego, że mamy drzwi do spiżarki pod schodami i gdyby schody nie były zabiegowe drzwi mogłby się nie zmieścić. A co do ceny to umówiliśmy się na jesionowe za 12000. Natomiast odnośnie terminu przeprowadzki to trzymam sie kurczowo daty 31 grudzień 2007 i mąż robi teraz wszystko żeby data ta była rzeczywista. Choć nie ukrywam, ze jak się nie uda to też się nic nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcynka 23.11.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 No to teraz i ja trzymam kciuki, zeby nie było zadnego opóżnienia przy wprowadzaniu się. Nowy rok w nowym domku dobrze wróży . Jeśli masz naowe zdjęcia bardzo chętnie zerknę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowanka 25.11.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Witam niedzielnie sympatyków delikatnego i chciałam bardzo podziekować wszystkim osobom, które odpisały na moje mejle, w szczególności dziekuję marcynce i sylkak za życzliwość i za zaproszenie na teren budowy. Równocześnie gratuluję Sylkak dzieciatka . Jesli chodzi o budowę , to stanełam na fundamentach, no i kupiłam 7,3 m3 drewna na dach za 4600pln i czekam do wiosny. Nie mam jeszcze druzyny cieśli ani dekarzy do dachu, wiec jak przyjdzie czas na te prace, to myśle sobie, że zgłoszę po namiary do marcynki, ponieważ w mojej okolicy dobrzy fachowcy wyjechali za granicę a tych, którzy zostali do abstynentów zaliczać nie można. Heh..... no i modlę się żeby w przyszłym roku nie podwyższono vatu, no i żeby ceny materiałów nie rosły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszeq 05.12.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Witam. Czytam na forum, ze niektórzy decydują sie na ogrzewanie na paliwo stałe. Pytanie brzmi: gdzie planujecie wstawić piec i trzymać zapas paliwa ? . To małe pomieszczenie z tyłu domu chyba sie nie nadaje, więc pozostaje kotłownia koło garażu. Ja planuje ogrzewanie pelletami, bo gazu nie ma i raczej nie bedzie. Kotłownie powieksze kosztem małego pokoju z tyłu domu, który ma służyć wyłącznie jako "gabinet ojca" na komputer, biblioteczke itp. Spróbwał ktoś to tak ustawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowanka 06.12.2007 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Czytam na forum, ze niektórzy decydują sie na ogrzewanie na paliwo stałe. Pytanie brzmi: gdzie planujecie wstawić piec i trzymać zapas paliwa ? Też mam dylemat z alternatywnym ogrzewaniem do ogrzewania głównego - kominkowego z płaszczem wodnym. Początkowo planowałam w pomieszczeniu gospodarczym nr.9 zainstalować piec na ekogroszek ale przeraził mnie wieczny kurz i nieporzadek, dlatego rozważam panele elektryczne. Jednakże obecnie, największym zmartwieniem jest to, że właśnie miałam zamiar zakupić cegłę max29 i okazało się, że będzie dopiero dostępna w kwietniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil81 10.12.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 witam wszystkich delikatnych. jestem szczęśliwym posiadaczem projektu "delikatny" C131aL i czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie mogę znaleźć ile potrzeba pustaków ceramicznych do wybudowania tego domu. ewentualnie napiszcie ile Wy potrzebowaliście materiałów do wybudowania swojego wymarzonego domku. pozdrawiam ciepło wszystkich delikatnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 10.12.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 witam wszystkich delikatnych. jestem szczęśliwym posiadaczem projektu "delikatny" C131aL i czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie mogę znaleźć ile potrzeba pustaków ceramicznych do wybudowania tego domu. ewentualnie napiszcie ile Wy potrzebowaliście materiałów do wybudowania swojego wymarzonego domku. pozdrawiam ciepło wszystkich delikatnych. Mam dokładnie taki sam projekt. Jak dotychczas 36 palet porotonu gr. 24 cm i 8 palet gr. 11,5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil81 11.12.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 witam Cię FL1, a kiedy masz zamiar rozpocząć budowe??? a może jesteś już w trakcie??? ja planuje rozpocząć moją przygodę na wiosnę. mam już ekipę, działka już wyrównana. tylko czekam na pierwsze ciepłe promyki słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 11.12.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 witam Cię FL1, a kiedy masz zamiar rozpocząć budowe??? a może jesteś już w trakcie??? ja planuje rozpocząć moją przygodę na wiosnę. mam już ekipę, działka już wyrównana. tylko czekam na pierwsze ciepłe promyki słońca. Jestem w obecnie na etapie robienia dachu. Tak na marginesie, jeżeli chodzi o techniczną stronę projektu, to jest w nim bardzo dużo niedociągnięć i trezba mieć dobrego wykonawcę i kierownika, żeby je usunąć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowanka 12.12.2007 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Hej, ale dobra duszka z Ciebie SylwioJesli chodzi o pustak, to w projekcie jest 25-tka , poradzono mi zebym dała 29-tke (zeby docieplic ). Na zapisy kwietniowe ma kosztowac 3,80 pln. ( plus ewntualna dopłata, jesli zdrożeje ) . Musialabym przeliczyc ile by to wyszlo. Już sama , nie wiem co robić, bo i tak chyba zima nadchodzipozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil81 13.12.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 z moich skromnych obliczeń wychodzi, że w rzeczywistości pustak 25-tka jest tańszy od 30-tki. tak więc ja decyduje się na 25-tkę, poza tym taki pustak jest ujęty w projekcie. ale z jakiego Ty wybudujesz, to zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. pozdrawiam ciepło wszystkich delikatnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil81 13.12.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 witam wszystkich delikatnych. jestem szczęśliwym posiadaczem projektu "delikatny" C131aL i czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie mogę znaleźć ile potrzeba pustaków ceramicznych do wybudowania tego domu. ewentualnie napiszcie ile Wy potrzebowaliście materiałów do wybudowania swojego wymarzonego domku. pozdrawiam ciepło wszystkich delikatnych. Mam dokładnie taki sam projekt. Jak dotychczas 36 palet porotonu gr. 24 cm i 8 palet gr. 11,5 cm. czy tyle pustaków wystarczyło Ci do wybudowania wszystkich ścian ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 13.12.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 witam wszystkich delikatnych. jestem szczęśliwym posiadaczem projektu "delikatny" C131aL i czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie mogę znaleźć ile potrzeba pustaków ceramicznych do wybudowania tego domu. ewentualnie napiszcie ile Wy potrzebowaliście materiałów do wybudowania swojego wymarzonego domku. pozdrawiam ciepło wszystkich delikatnych. Mam dokładnie taki sam projekt. Jak dotychczas 36 palet porotonu gr. 24 cm i 8 palet gr. 11,5 cm. czy tyle pustaków wystarczyło Ci do wybudowania wszystkich ścian ?? W tej chwili na pewno z porotonu gr. 24 cm została mi jedna pełna paleta (oczywiście wszystkie ściany nośne zostały wymurowane). Jeżeli chodzi o gr 11,5, to dam zanć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil81 14.12.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 wiwat delikatni czy ktoś z was myślał nad wybudowaniem swojego domku w systemie YTONG. dzisiaj kolega mnie namawiał do tego systemu i jego argumenty były godne przemyślenia. co o tym moi drodzy myślicie!!! jeden problem się rozwiązuje a na jego miejsce powstają dwa następne i tak w kółko, szczerze nie sądziłem, że budowa to ciągła wojna o ogień. nie sądziłem, że aż tyle będzie trzeba poświęcić czasu, a ja na dobrą sprawę dopiero chcę kupić materiały. dobrze że jest druga połówka w życiu, która w takich momentach dodaje otuchy pozdrawiam wszystkich cieplutko i ponawiam pytanie "co sądzicie o systemie YTONG, czy sprawdzi się w delikatnym??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowanka 15.12.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Myslałam o ytongu, heh, ale okazało sie, ze to bardzo kosztowna sprawa, z tego wzgledu, ze poza zakupem nienajtańszej cegły, trzeba zatrudnic firme specjalizujaca sie w jej kladzeniu. Tym bardziej, że i tak mam w plecy, jeśli chodzi o wzrost cen materiałow budowlanych od 2005 roku. Pisałam wczesniej na forum , że przez bałagan w gminie i opieszałość urzedników , czekałam rok na wydanie decyzji o warunkach zabudowy. No i własnie przez ten rok ceny tak strasznie poszły w górę Rozważam zakup cegły max 29 lub 25 jak jest w projekcie. Pozdrawiam łykendowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszeq 29.12.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 http://images34.fotosik.pl/91/8199d8722ba268b7.jpg Po czasie, ale szczerze:Wszystkiego najlepszego z okazji Świąt i pomyślności w nowym roku. groszeq i Kaska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylkak 31.12.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Witajcie Delikatni!!! Z okzazji zbliżajacego się już całkiem dużymi krokami Nowego 2008 roku, życzę Wam wszystkim szybkiego, ale dokładengo budowania tym, którzy budują, wykańczanie (domu, nie siebie) tym, którzy wykańczają, i szybkiego wprowadenia się do własnego wymarzonego Delikatnego. Nam niestety jednak się nie udało, z "brudnych" robót zostało położenie płyt gk na poddaszu, szpachlowanie i szlifowanie więc w ten kurz nie chciałam pchać się z dziećmi. A poza tym jeszcze nie ma łazienki - pan przychodzi od 2 stycznia. Nadzieja jak to mówią matką głupich, ale ja mam nadzieję, że w styczniu uda się wprowadzić!!!! A na razie zapraszam do mojego dziennika są nowe fotki. http://forum.muratordom.pl/dziennik-sylwii-i-sebastiana-delikatny,t104260.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowanka 01.01.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Witam już noworocznie i dołączam się do życzeń Sylkak. Dziennik i nowe zdjęcia domu Sylwii i śliczną najmłodszą inwestorkę obejrzałam z zazdrością ( oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu . Długo nie mogłam sie połapać gdzie co jest, ponieważ u mnie wyszedł zupełnie inny rozkład mieszkania. Mam tzw. lustrzane odbicie domu i w dodatku wejscie od południa a takze pozmieniałam projekt i przeniosłam wejscie do ogrodu na stronę gdzie miało być jedno okno a ściana północna będzie bez okien. Zachwyciła mnie piekna, chyba sosnowa, podłoga na wysoki połysk, dzidziuś bedzie miał miękkie ladowanie w razie czego )). W ogóle jestem pełna podziwu i wszystkie rozwiazania wydają sie trafne. Wpatrując sie w słupy - filary zewnętrze, jakos nie widzę na fotce, czy są z cegły czy z drewna? Pytam dlatego ponieważ chciałabym pokusić się na drewniane, np. dębowe? Ciekawa jestem czy może już ktoś tez "poszedł w drewno" ? No i na koniec chciałabym podziękować Sylkak za chęć pomocy w zakupie cegły i pochwalić się, że udało mi się kupić wszystkie cegły do budowy domu w pobliskiej hurtowni , w dodatku taniej niż u producenta. Dziwne ale tak właśnie było na 1 dzień przed wigilią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts