Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy malować wnętrza

Kiedy malować wnętrza  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kiedy malować wnętrza

• Na razie nie maluj

Recommended Posts

Chcę kolorowych ścian. Jednocześnie pragnę uniknąć zachlapanych podłóg, drzwi itd. Z drugiej strony jeżeli przy ich montażu uszkodzę już pomalowane ściany? Jak to rozwiązaliście? Który wariant zastosowaliście?

Zaznaczyłem odpowiedź pierwszą.

Mam świeże mury, w dodatku dom pracuje co widać zresztą po sufitach /łączenia ze ścianami/, dlatego będę malował wczesną jesienią lub wiosną 2007r.

Gdybym miał wyschnięty budynek, to zdecydowanie malowałbym przed montarzem drzwi wewnętyrznych i kładzeniem podłóg.

pozdr

• 2 weeks później...

Malowaliśmy na końcu. Drzwi, okna i podłogi łatwo zabezpieczyć. Dużo też zależy od umiejętności malującego.

Mam za to inną uwagę. Warto jesli kolory są mieszane zostawić sobie po litrze farby. Jeśli w domu są dzieciaki to po kilku miesiącach zapragniecie podmalować różne kreski i zadrapania oraz ślady rączek. Wtedy takie zostawione farby są nieocenione. Do tego zaraz po przeprowadzce zdarza się zadraśnięcie ściany.

• 3 weeks później...
My pomalowaliśmy przed parkietami i drzwiami wewnętrznymi. Prawda jest taka, że trzeba będzie malować jeszcze raz. Przy docinaniu parkietu kurzyło się znacznie, przy montażu szaf coś tam się porysowało i trzeba było robić małe poprawki gipsem, więc znowu pył. Ciepłe grzejniki unosiły ten pył do góry - efekt - smugi na ścianach. Praktycznie cały domek nadaje się do ponownego malowania :-?