NatkaB 18.02.2006 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Mam w ogrodzie starą, ale bardzo ładną śliwę. Chciałabym ją trochę "odmłodzić" - w ubiegłym roku słabo owocowała, widać było wiele suchych gałęzi. Moje pytanie : kiedy i jak ciąć ? Czy obejdzie się bez drabiny strażackiej? (tj, czy muszę ciąć również te gałęzie na samej górze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 20.02.2006 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Witaj Co prawda nie jestem ogrodnikiem ale moje doświadczenie wiąże się z pracą na działce moich rodziców.A mają sporo owocowych drzewek. Musisz wyciąć wszystkie stare i uschnięte konary, mocno przyciąć wszystkie szkieletowe. Bardzo ważne jest uzyskanie szerokich katów pomiędzy bocznymi pędami szkieletowymi a przewodnikiem. Najlepiej zrobić to na przełomie maja i czerwca i nie bój się ciąć - śmiało, tym bardziej, że to stara śliwa. Słońce musi dochodzić do wszyskich zakamarków drzewa pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 20.02.2006 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Witaj Co prawda nie jestem ogrodnikiem ale moje doświadczenie wiąże się z pracą na działce moich rodziców.A mają sporo owocowych drzewek. Musisz wyciąć wszystkie stare i uschnięte konary, mocno przyciąć wszystkie szkieletowe. Bardzo ważne jest uzyskanie szerokich katów pomiędzy bocznymi pędami szkieletowymi a przewodnikiem. Najlepiej zrobić to na przełomie maja i czerwca i nie bój się ciąć - śmiało, tym bardziej, że to stara śliwa. Słońce musi dochodzić do wszyskich zakamarków drzewa pozdrawiam więc jednak bez drabiny strażackiej się nie obejdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 20.02.2006 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Nie wiem tylko, czy nie trzeba bedzie rozłożyc cięcia na 2 a nawet 3 lata, jeśli drzewo jest mocno zaniedbane. Jak obetniesz ponad połowę gałęzi na raz to może nie wpłynac dobrze na drzewo. Ale juz uprzedzam, że nie jestem ogrodnikiem, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 21.06.2019 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2019 Na śliwie Dąbrowickiej są przebarwienia liści. Jaka to przyczyna i czym ewentualnie opryskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 24.06.2019 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Proszę o pomoc w diagnozie przyczyny przebarwień na liściach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 24.06.2019 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Znając życie to mrówki zrobiły sobie świniarnię w postaci hodowli mszyc to ich ulubione zajęcie , nie wytępisz mrówek nie będziesz miał niczego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 25.06.2019 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2019 Mrówek nie mam na drzewie ani mszyc - robiłem opryski Mospilan 20 SP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.06.2019 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2019 Najprawdopodobniej wirus PPV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 26.06.2019 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2019 Jak podają ta śliwa jest tolerancyjna na szarkę. Na owocach brak objawów tej choroby . Ja dziś sprawdziłem liście śliwy Dąbrowickiej wyżej są zdrowe - bez plam. Nie będę jej wycinał na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts