jacekot 09.03.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Jak juz drążymy temat kondtrukcji poddasza to musze przyznac że również zastanwiam się nad blachodchówką . Czy zmianę grubości konstrukcji doradzał Ci kierownik budowdy czy uwzgledniał to architek w projekcie.A czy w związku ze zmianą konstrukcji nadal masz na poddaszu sześć słupów ? Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek X 09.03.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Witam.Nikogo nie pytałem tylko sam zdecydowałem, ponieważ krokwie 7x14 są najbardziej popularne, można powiedzieć standardowe pod lekkie pokrycia.Zauważ, że w projekcie jest nie 6 a 7 słupów a u mnie nadgorliwi "fachowcy" dostawili jeszcze jeden. Niektóre da się wyeliminować wspierając je na belkach ułożonych na śianach działowych.Inne może uda się "ulokować" w tychże ścianach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 20.04.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Dzień Dobry, zgłaszam się jako kolejna "ofiara" tego projektu. Moja, wybrana przeszło rok temu wersja to "Wierzba C" z powiększonym o drugie stanowisko garażem z boku. Ponadto na etapie adaptacji doszło do likwidacji środkowego pokoiku a tym samym powiększenie sypialni oraz zaaranżowanie garderoby, przełożenie drzwi do łazienki aby były od strony sypialni - powstała całkiem rozsądna część prywatna na parterze. Kuchnia będzie całkiem otwarta. Więcej zmian na dole nie przewidziałem. A czy Waszym zdaniem powinienem? Niepokoje: 1. Czy nie za mało oświetlenia dziennego w salonie 2. Czy wygodnie będzie bez drzwi do garażu z wnętrza domu? A może jednak przebić wejście przez kuchnię, trudno! Dylematy: 1. Czy wykonywać zewnętrzny kominek czy nie? 2. Czy podwyższać, a jeśli tak to o ile bloczków ścianę kolankową - by mieć jednak trochę wygodniejsze to poddasze? 3. Czy poszerzać ścianę fundamentową z tych 24 cm na ileś tam cm? 4. Czy ocieplać ściany zewnętrzne? Naczytałem się sporo o pasywności budynków i to mnie naprawdę wzięło... 5. Jeśli z czasem zamontuję pompę ciepła i wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła to chciałbym już teraz zlikwidować drugi komin? 6. Generalnie jaki rodzaj ogrzewania - mam z mediów tylko powietrze, wodę, prąd i drewno... Stan na dzisiaj: Pełna gotowość - pozwolenie na budowę (i ja) czekamy cierpliwie na zgłoszenie się ekipy budowlanej na placu budowy - teraz są zajęci wylewaniem fundamentów ale nie u mnie Bardzo wszystkich proszę o ulżenie moim cierpieniom, doradzenie, ostrzeżenie lub... zniechęcenie do tego karkołomnego pomysłu Łączę pozdrowienia - RoWis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna Glowacz 20.04.2006 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Niepokoje: 1. Czy nie za mało oświetlenia dziennego w salonie 2. Czy wygodnie będzie bez drzwi do garażu z wnętrza domu? A może jednak przebić wejście przez kuchnię, trudno! Witamy, witamy Ja właśnie z mojej Wierzby wracam więc mogę na gorąco podzielić się uwagami: 1. W mojej podstawowej Wierzbie salon jest bardzo dobrze doświetlony. Okno zajmuje prawie 1/3 szerokości ściany. Do tego dochodzi okno tzw"jadalniane" + jesli zamierzasz również zostawic otwartą kuchnię, okienko kuchenne. Jednak u Ciebie problemem jest umiejscowienie garażu od strony kuchni. Rozumiem, że okienka "jadalnianego" nie będzie,a zatem ciemniej będzie również w hallu. Być może rozwiązaniem byłoby wysunięcie garażu do przodu (sensowniej chyba rozwiązano tę kwestię w wersji B) 2. Na brak wejścia do garażu z wnętrza domu nie narzekam, gdyż garaż bedzie się znajdował jakieś 15m od domu A tak poważnie, jesli nie zamierzasz z garażu robić pomieszczenia gospodarczego czy też spiżarni to wejście nie jest niezbędne. Osobiście wolałabym nie kombinować już z kuchnią (pamiętaj, ze znajdują się tam już drzwi od pom. gosp.) Można ewentualnie zrobić wejście w miejscu gdzie znajduje się u mnie okienko jadalniane lecz wtedy wchodziłbyś z niekoniecznie sterylnego garażu bezpośrednio do salonu. Patrząc z punktu widzenia głównej sprzątającej nie jest to zbyt rozsądny pomysł. Dylematy: 1. Czy wykonywać zewnętrzny kominek czy nie? Przezornie zostawiliśmy podwójne przewody spalinowe w kominie ale póki co kominka zewnętrznego nie zamierzamy robić. W przyszłości na 100% gdyż poszerzyliśmy znacznie taras i tam właśnie zamierzamy biesiadować. 2. Czy podwyższać, a jeśli tak to o ile bloczków ścianę kolankową - by mieć jednak trochę wygodniejsze to poddasze? Na dzień dzisiejszy przyznaję, że podniosłabym poddasze o 1 bloczek lub ewentualnie 2 lecz przy jednoczesnym przedłużeniu krokwii. 3. Czy poszerzać ścianę fundamentową z tych 24 cm na ileś tam cm? A to już zalezy z czego zamierzasz budować. Nas przy bloczku z betonu komórkowego szer. 36,5cm przeraził nieco 12cm przewis więc poszerzyliśmy ścianę fundamentową do 30cm. Najlepiej jednak zwrócić się z prośbą o wyjaśnienie tej kwestii do autorki projektu. 4. Czy ocieplać ściany zewnętrzne? Naczytałem się sporo o pasywności budynków i to mnie naprawdę wzięło... Z decyzjąwstrzymujemy się do wiosny po pierwszej przemieszkanej zimie. Póki co wierzymy we własciwości betonu komórkowego i nie zamierzamy ocieplać domu z zewnątrz styropianem, jeśli już okaże się to konieczne to być moze wełną. NIe uśmiecha mi się pomieszkiwanie w termosiku. 5. Jeśli z czasem zamontuję pompę ciepła i wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła to chciałbym już teraz zlikwidować drugi komin? 6. Generalnie jaki rodzaj ogrzewania - mam z mediów tylko powietrze, wodę, prąd i drewno... Tutaj koniecznie dobrze się zastanów. Na pomył z pompą ciepła wpadliśmy dopiero w tamtym roku kiedy komin już stał. Teraz będziemy go burzyć !!! gdyż jest kompletnie niepotrzebny, a psuje ustawnośc górnej łazienki. Zamierzamy ogrzewać dom pompą + ewentualnie kominek ze względu na fakt, że dostępne u nas media są takie jak i u Ciebie. Jesli chodzi o podgrzewanie ciepłej wody zastosujemy podgrzewacz z wbudowaną pompą ciepła (również ClimyKomfort)z prawie 300l zasobnikiem. Nie bedzie zatem problemu z podgrzewaniem wody poza sezonem grzewczym gdyż są to zupenie niezależne urządzenia. Stan na dzisiaj: Pełna gotowość - pozwolenie na budowę (i ja) czekamy cierpliwie na zgłoszenie się ekipy budowlanej na placu budowy - teraz są zajęci wylewaniem fundamentów ale nie u mnie Widzę że masz sporo zapału - to bardzo istotne na tym etapie Trzymam kciuki i służę poradą. pozdrawiam Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek X 20.04.2006 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Witam. Polecam podniesienie ścianki kolankowej!! Ja podniosłem ok. 40 cm i choc budynek "poszedł w górę", to moim zdaniem nie wygląda z zewnątrz aż tak źle. Za to poddasze powiększyło się znacznie. Zapraszam do albumu. Zamieściłem tam dwa zdjęcia z zewnątrz, a wnajbliższym czasiepostaram się zamieścić fotki poddasza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 24.04.2006 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Dziękuję Joanno i Sławku za cenne wskazówki. Po pierwsze będę podnosił ścianę kolankową o 2 pustaki z betonu komórkowego i...przedłużam krokwie. Długość przedłużenia spróbuję przeliczyć. W moim przypadku będę wybierał pustaki krajowej produkcji, te najcieplejsze, klasy 350 (np. z Bielska Białej) 36 cm bądź cieńsze-24 cm , które dość dobrze naśladują Ytonga ale są zdecydowanie tańsze. Murowanie na tzw. ciepłą fugę bo bloczki będą te mniej dokładne a chciałbym mimo wszystko uzyskać wynikowo możliwie najcieplejszą ścianę. To wszystko także ze względu na nieskomplikowaność technologiczną mojej ekipy budowlanej. Sławek - obiecałeś poprzednio, że zamieścisz zdjęcia z poddasza-ja bardzo liczę na to. Podobną obietnicę złożyli kiedyś także inni, więc zgodnie z ich prośbą- przypominam się. Joanno- dwukrotnie zwracałem się do p. Jowity - autorki projektu w sprawie grubości i klasy bloczków ale nie doczekałem się jeszcze odpowiedzi. Przyjmuję, że oświetlenie salonu jest wystarczjące. Joanno-w moim projekcie owszem okno jadalniane występuje - jest tylko trochę bardziej przesunięte w stronę tarasu by zwolnić miejsce na przyklejony do tego samego boku garaż. Jeśli chodzi o pompę ciepła i te inne "nowoczesne" rzeczy, to jutro mam wizytę u projktantów i wykonawców zintegrowanych systemów ogrzewania, klimatyzacji, filtracji i rekuperacji w celu zaprojktowania komplekowego rozwiązania dla mojej Wierzby opartego w całości o cyrkulację i wymianę powietrza łącznie z dołączeniem do tego układu kominka w salonie. Podzielę się z Wami wrażeniami i liczbami jak tylko... ochłonę z wrażenia. Wciąż w myślach dążę usilnie jak widzicie do uśmiercenia tego drugiego komina. Tak nawiasem, czy w przedszkolu lub w szkole rysowaliście kiedyś domki z dwoma lub więcej kominami?! A w tych "wspólczesnych" projektach jest to nagminne. Bardzo liczę na otrzymanie od Was "gotowca" w sprawie poddziału przestrzeni na poddaszu oraz szkiców i kalkulacji-wykazów kosztów wykonania poszczególnych elementów Wierzby- znów uśmiech do Joanny Sławkowi gratuluję smaku, zmysłu i smykałki - Twoje rozwiązania i wnętrza naprawdę mogą przyprawić o zawrót głowy. To chyba nie jest do powtórzenia! W wolnym czasie rozmyślam też nad oczyszczalnią ścieków, co nie jest rzeczą trywialną bo znowu rozwiązań, produktów i ...cen bez liku. Pozdrawiam ciepło wszystkich wierzbowych forumowiczów -RoWis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 18.08.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Wlasnie zdecydowalismy sie na Wierzbe C czyli po wielu miesiacach nieudzielania sie powracam na Forum. Przeczytalam wszystkie posty o Wierzbie i ciesze sie, ze tyle takich domow juz stoi. Moj pewnie tez stanie (jeszcze trudno w to uwierzyc...) Drodzy Wierzbowicze! Poniewaz od czasu Waszego budowania uplynelo juz sporo czasu, pozwalam sobie prosic o powtorke z rozrywki czyli powiedzcie w skrocie, najlepiej w punktach, co zmienic, czego byscie nie robili, gdybyscie zaczynali od nowa i ile ten dom naprawde kosztuje oraz na czym warto, a na czym nie warto oszczedzac. Pozdrawiam serdecznie wszystkich Wierzbolubnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 20.09.2006 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Widzę, że nasi bohaterowie albo pilnie zajęci są budową i wykańczniem swoich "Wierzb" albo je podzwiają i nie mają czasu zaglądać na forum... Ale tak na serio to bardzo bym prosił w imieniu swoim i innych o mobilizację. Dla zachęty opiszę stan na dziś na mojej budowie: 1. wylana stopa fundamentowa wprost do gruntu (szerokość ok. 45 cm, wysokość różna 30-60 cm bo mam istotny spadek terenu pod domem)2. Ściany fundamentowe z bloczków betonowych (25 cm) wymurowane i obustronnie na czarno pomalowane3. wsypany do wnętrza piach, początkowo do wysokości ściany fundamentowej ale potem podczas następnych prac i sierpniowych deszczów jego poziom opadł tak ze 20 cm poniżej4. wymurowane ściany zewnętrzne i wewnętrzne nośne z bk 24 cm, odmiany 5005. wykonany wieniec oraz ułożony strop Terriva a wszystko zalane betonem 2 tygodnie temu, oraz 6. umówiony cieśla, który zamówił w tartaku w moim imieniu materiał i wykona więźbę jak tylko moi murarze wymurują ścianę kolankową (2 bloczki) i zazbroją drugi wieniec7. tymczasem rozglądam się już za dekarzem (plus materiały) coby jeszcze przed zimą pokrył dachówką i wykonał orynnowanie domu. I na tym chciałbym zakończyć w tym roku. Pytanie: czy zaakceptowaliście tak małą grubość izolacji w podłodze na gruncie jaka jest w projekcie? Jeśli nie, to jak rozwiązaliście ułożenie poszczególnych warstw z grubszą (o ile?) izolacją? Łączę pozdrowienia-romwis P.S. Mam sporo zdjęć z przebiegu mojej budowy ale jedne z nich wykonane są aparatem w telefonie (marna jakość) a drugie cyfrową lustrzanką (wielki rozmiar). Jak mogę niektóre z nich w łatwy sposób Wam udostępnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniski 16.11.2006 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Witam:) jestem tu nowa i rownie zauroczona tym domkiem. juz na wstepie przekonal mnie projekt a ja bez specjalnych zabiegow przekonalam meza :)a kiedy zobaczylam dom w rzeczywistosci utwierdzilam sie tylko we wczesniejszym przekonaniu. jednak jest cos co spedza mi sen z powiek - wielkosc poddasza.prawde mowiac zalamalam sie kiedy zobaczylam jak jest malutkie i nie ma mowy o stworzeniu tam dwoch w miare funkcjonalnych pokoikow dla dzieci i lazienki. ale kiedy znalazlam to forum i przeczytalam ze podnosicie poddasze zaczelam sie znowu intensywnie tym interesowac. intryguje mnie niesamowicie jak wyglada sie takie powiekszone o dwa pustaczki od wewnatrz i bryla domu z zewnatrz. Wiem ze zamieszczacie tu Wasze zdjecia ale mi zaden link sie nie otwiera dlategotez bylabym straszliwie wdzieczna jak by ktos mi przeslal na maila [email protected] badz mozeby dala cos aktualizacja tych linkow, gdyz zupelnie nie mam pomyslu jak sobie wybic ten projekt z glowy:) a moze ktos zaczal budowe w tym roku i mialby aktualne ogolnikowe koszty wybudowania tego slicznego domku? z gory dziekuje magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 16.11.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Witaj ! Czekałem, czekałem i się nareszcie doczekałem nowego postu w naszym temacie. A teraz do rzeczy:miniski - wysłałem na priv link do mojego albumu-kroniki budowy. Dom zacząłem budować w czerwcu br i buduję go do tej pory i chyba długo jeszcze będę budował. Niechcący stałem się budującym tzw. sposobem gospodarczym-sam organizuję kolejne ekipy, robię zaopatrzenie (internet plus miejscowa mała wiejska hurtownia budowlana).Sam myślę o poprawkach i je uzgadniam z majstrami i trochę biernym KB.W ten sposób dojechałem do etapu kiedy trzeba wykonać dach-tu podisałem pierwszą umowę z firmą na kompletne pokrycie (Brass - celtycka) z oknami i orynnowaniem i powinni od wczoraj krzątać się na mojej budowie. Powinni, ale ciągle ich nie ma. Wprowadzilem do projektu Wierzba C kilka zmian: powiększylem garaż o drugie stanowisko, zrezygnowałem z jednego pokoju-pomiędzy sypialnią na dole a gabinetem. Z tego wyszła większa sypialnia oraz garderoba dostępna z sypialni. Duża łazienka będzie miała drzwi na ścianie graniczącej z sypialnią a nie na ścianie w przedpokoju. W ten spoób utworzy się całkiem spora częśc prywatna domu. W salonie zmodyfikowałem komin-zmniejszyłem go o połowę, przesunąłem go w stronę środka-oddaliłem od kosza dachowego. Sam komin zbudowałem na stropie-przedtem dobrze to miejsce zazbroiłem-kominek nie będzie wychodził na środek salonu. Kuchnię robię otwartą na salon. Okno boczne w salonie zamieniłem na drzwi balkonowe. W ten sposób kiedyś gdy w narożniku pomiędzy salonem a garażem wybuduję ogód zimowy-będę mógł przemieszczać się "wewnętrznie" pomiedzy domem i garażem. Ścianę kolankową podniosłem o 2 bloczki z betonu komórkowego a mimo to ilość powierzchni na poddaszu i jej jakość nie jest imponująca. Ale trzy pokoje i wolną przestrzeń na wypoczynek-bibliotekę oraz sporą łazienkę i saunę da się chyba wykroić? Jest jeszcze kilka innych, drobniejszych zmian o których opowiem jak będziesz zainteresowana.Do tej pory wydałem ca. 85 tys. zł ale nie mam jeszcze żadnych przyłączy, instalacji pod podłogą, chudziaka ani ścian działowych na parterze - czekam na instalatoów wod-kan i grzewczych. Acha z drugiego komina w pokoju technicznym zrezygnowalem zupełnie-w ten sposób odciąłem sobie drogę do myślenia o kotłach i gazie bądź oleju napędowym. A co !! I sama oceń, czy przypadkiem to moje budowanie nie jest dziwaczne?! Łączę pozdrowienia -romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniski 23.11.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Halo:) jestem znowu i juz chyba sie stad nie dam rady wydostac troche czasu powrot mi zajal bo probowalismy znalezc cos innego ale jak widac - sie nie udalo nie ukrywam ze po cichutku ciesze sie z tego faktu bo oczami wybrazni od dawna widze siebie wlasnie tylko w tym domku. romwis wielkie dzieki jeszcze raz za szczegolowy opis swojej budowy a takze ten swietny "reportaz" fotograficzny. teraz to juz Twoja wierzba ma pewnie piekny dach, oczywiscie z checia bym obejrzala uaktualnione fotki. wlasnie wczoraj wszystko na spokojnie przeanalizowalismy i oczywiscie mamy kilka pytan ale tak na poczatku jakbys mogl mi powiedziec ile czekales na zamowiony projekt z horyzontu? a co do pytan o samą budowę to moze w punktach:) 1. wiem ze w projektcie do konstrukcji stropu potrzebne są stalowe belki HEB ( a propo maz pyta jaki to jest HEB 100,120,140 czy inny, jakiej długości i ile sztuk i z jakiego materiału St3(S235) czy 18G2A(S355)) bo tego co wynioskowalismy z twojej kroniki do konstrukcji stropu uzywales jakies podciagi ( a przy okazji o co chodzi z tymi podciagami??, bo cos mi sie obilo o uszy ale nic z tego nie rozumiem) a moze moglbys mi przeslac na priv scan projektu (jesli o za duzo prosze to sie szybciutko z tego wycofuje) 2. jak tam z ta wieźbą? rzeczywiscie taka skoplikowana? z wczesniejszych wypowiedzi SlawkaX wiem ze mozna zmienic troche wymiary krokwi pod lekkie pokrycie - mysle tu o goncie bitumicznym. nie ukrywam ze chcialabym zmniejszyc liczbe slupow na poddaszu, co o tym myslisz? 3.a teraz podnoszenie poddasza. o ile wydluzales krokwie przy podnoszeniu o dwa pustaczki? a nie myslales czasem o trzech ale to chyba przesada nie? no to chyba na razie tyle pytan. z gory dziekuje i czekam na twoje szybkie i fachowe porady. strasznie sie ciesze ze masz ochote odpowiadac, sa to niezwylke cenne porady, zaluje ze ja nie moge si podzielic z Toba podobnymi doswiadczeniami a jedynie watpliwosciami. nie mniej jednak jak juz rozpoczne dzielo swojego zycia z checia sie poudzielam jako "budowlaniec" na tym forum. buziaki:) magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 23.11.2006 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Witaj Magdo, Dziękuję za pochwały i miły ton ! Przechodzę jednak gładko do kwestii, które Ciebie interesują: -Dachu jeszcze nie mam ! Mimo, że w umowie z firmą dekarską stoi data rozpoczęcia prac 15 listopada to oststnie telefony dają nadzieję na start 27.XI-zobaczymy a potem obfotografujemy -Horyzont przesyła projekt w kilka dni od zamówienia ale pamiętaj, że chwilowo mamy napięta sytuację z listonoszami, więc może lepiej zaopatrzyć się w projekt u pośrednika lokalnie? -W projekcie są belki HEB 200, stal St3S, ale u mnie KB zaordynował zmianę na ekwiwalentną konstrukcję z grubych prętów stalowych rozmieszczonych w dwóch rzędach, ze strzemninami, powiązanych drutem wiązałkowym a później jak cały strop zalane betonem B20. -Podciągi to osobna sprawa. Jest ich w konstrukcji 3 sztuki. Wykonane z betonu B20 zbrojone podłużnie prętami fi12 i fi16 ze stali klasy A-III (34GS) i poprzecznie strzemionami fi6 ze stali klasy AI (St3SX). -Dach dodaje uroku Wierzbie i jak magnes przyciąga kolejnych chętnych Więźba do najbardziej prostych nie należy. Może nie jest nadzwyczaj skomplikowana ale wykonana jest z potężnych drewienek by udźwignąć dach z prawdziwych dachówek. Jesli planujesz pokrycie lżejsze: blacha bądź gont bitumiczny to można podjąć wysiłek zmierzający do odchudzenia jej przekrojów, ale to musi zrobić fachowiec: albo Pani Jowita z Horyzontu bądź ktoś kto będzie adaptował Twój projekt ale koniecznie z uprawnieniami. -Słupy to prawdziwy minus tej konstrukcji-dzielą po swojemu przestrzeń poddasza i zajmują nabardziej cenne miejsca - tam akurat gdzie dach wznosi się na przyzwoite wysokości ! I tu też przy lżejszym pokryciu można by popracować z kumatymi ludźmi nad zmianami. -Podnoszenie poddasza. Początkowo miałem nie podnosić wcale, ale namówiony przez tzw. otoczenie odważyłem się i podniosłem o dwa bloczki z bk. I teraz liczę, że połacie dachu tę moją brawurę zamaskują. Odradzałbym podnosić aż o trzy bloczki-nigdzie na www takiego "uniesienia" nie widziałem. Ale z drugiej strony do odważnych świat należy U mnie krokwie są przedłużone trochę za kuso - około 15 cm. Łączę pozdrowienia -romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniski 24.11.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 hej:) Romwis zdecydowanie powinienes prowadzic na forum dziennik swojej budowy. Bylaby to swietna lektura. oczywiscie dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi na moje pytania, zapewne niebawem znowu sie odezwe z nową serią Moze w miedzy czasie znajdzie sie ktos kto zechce skomentowac nasze poczynania:) pozdrawiam i zycze bezkolizyjnej kontynuacji prac nad dachem. pa! magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniski 30.11.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Halo:)jest tu kto?RomWis pewnie juz masz piekne polacie dachu i nic sie nie chwalisz:(ja juz nie moge sie doczekac az wreszcie moje wystkie zamysly na temat tego domu zaczna sie urzeczywistniac. ale niestety trzeba jescze zime przeczekac:)a w tym roku dla budowniczych pogoda laskawa. i moze dlatego nikt nie ma czasu poudzielac sie na forum.no nic, to czekam dalej.a jakby na forum zajrzal SławekX to mam pytanie co to za fajcate ma nad wykuszem, strasznie mnie to zaintrygowalo.pozdrawiam wszystkich budujacych Wierzbe:)pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 04.12.2006 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Niestety pokrycia dachu jak nie było tak nie ma, więc chwalić się nie mogę Ciągle czekam na ekipę i muszę się przyznać, że w ostatni piątek pofatygowałem się z "interwencją" do siedziby firmy dekarskiej - moja anielska cierpliwość została wystawiona na zbyt ciężką próbę. Właściciel obiecał, że w tym tygodniu to już na pewno "wejdzie na budowę". Oby wszedl na MOJĄ ! Codziennie spoglądam na termometr a z Wiadomości to przede wszystkim oglądam wszystkie prognozy pogody - pluchy, śnieg lub mróz to w tych dniach moje największe zmartwienie. Do Sławka też miałbym pytanko na temat podziału poddasza. pzdr. -RomWis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BKM 14.01.2007 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 szkoda, ze wiekszosc linkow podanych w tym watku jest nieaktywna przymierzamy sie do budowy wierzby i chetnie poczytamy jak innym to sie udaje, tymczasem o wierzbie watkow niewiele... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 25.01.2007 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Mnie natomiast zaskoczyła niska aktywność w tym wątku. Przed 2-ma miesiącami zrobiłem eksperyment: zamieściłem link do albumu-kroniki z budowy mojej Wierzby C, i co? I nic. Żadnego odzewu czy komentarza. Post usunąłem po tygodniu w całości. Sprawa niedziałających linków to zapewne "starania" dostawców usług internetowych czyli głównie Onetu... Uwaga natury ogólnej:Prawdopodobnie tak to już jest że zainteresowanie tematem trwa do momentu rozwiązania swoich własnych problemów lub przejściem budowy przez trudne momenty. Potem gwałtownie zanika.. Ale tak na serio to jestem pewien, że większość pochłonięta jest jednak budową. Jak będziesz miał konkretne pytania wal na mój priv - odpowiem w miarę posiadanej wiedzy czy doświadczenia. -romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskarz 20.02.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Witam forumowiczów. Oczywiście jestem posiadaczką domu Wierzba wersja B.Na miły początek wkleję zdjęcia (o ile mi się uda). http://img87.imageshack.us/img87/6012/1fixedft3.jpghttp://img87.imageshack.us/img87/2217/2fixedig8.jpghttp://img87.imageshack.us/img87/7589/3fixedsr9.jpghttp://img58.imageshack.us/img58/7638/4fixedex0.jpgZamieniliśmy okno w pokoju obok łazienki z oknem w jadalni. Podwyższyliśmy dach (przy przedłużeniu krokwi), daliśmy więcej okin połaciowych (ze względu na pomieszczenia, które tam będą). Więcej zmian nie mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 20.02.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Witaj - bardzo ładna realizacja!Gratuluję i pzdr.-romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskarz 20.02.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Chcę dodać, że dom jest jeszcze nie wykończony (co widać na zdjęciach). Chętnie obejrzę Wasze Wierzby. Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts