Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konwektory - kto używa (a zwłaszcza Jaga)?

Recommended Posts

Taki mały szeroki to idzie do kanału a poza tym na ściany idą też podobne do zwykłych płytowych. Różnica taka że ciepło oddają tylko przez konwekcję a nie promieniowanie jak w popularnych płytowych typu purmo....reklamowane sa jako najbardziej wydajne jesli chodzi o moc w stosunku do wymiarów, najszybciej reagujace na włączenie (mała pojemnośc wodna) + można je niemal w całości zabudować.

Tyle reklama. :wink:

No to czekam dalej na doświadczenia użytkowników. :roll:

Nie napisali ale zapytałem.

Są również wymiarowane na temperatury zasilania 50 stopni.

Nadal liczę na opinie użytkowników 8)

Kto Ci tak powiedział, że na 50 st. C są inne?

To te same, ale mają niższą moc prawie o połowę i te 50 st. C to troszkę za mało.

Oferta ma byc porównaniem miedzy purmo i konwektorami w oparciu o projekt instalacji+wymaganych mocy dla każdego pomieszczenia.

Dyskutowałem z potencjalnym dostawcą o problemie niższej temperatury zasilania, ale usłyszałem że standardowo zakładają że 65 jest na wejściu a na powrocie 50-55 bo tak najczęściej pracuja piece gazowe i w oparciu o to kalkulują jakie grzejniki dobrać.

Tak samo przeciez kalkuluje się sławetne "przewymiarowanie" dla zwykłych grzejników płytowych przy podłaczaniu pieca kondensacyjnego- więc jaka jest tu różnica?

Bardziej mnie interesuje jak taki konwektor sprawdza się w praktyce domowej w porównaniu do płytowych - np czy nadmuch jest mocny czy rzeczywiście szybko nagrzewa pomieszczenie czy rzeczywiście strzelają stygnąc itp?

pzdr

Witam ,

Jestem uzytkownikiem grzejnikow konwektorowych od 5 lat i tu jestem zadowolny gdyz so bardzo mobilne ze wzgledu na niewileka pojemnosc. Dobrze wspolpracuja z Vitogas 100, sterownik KB 150. Bardzo szybko pomieszczenia osiagaja swoja temperature. Niezaobserwowalem zjawiska "kurzenia" itp. Zaleta jest to ze z zewnatrz sa lekko cieple, przeciwnicy tychze zarzucaja ze przypiekaja kurz, byc moze ale ja tego niezauwazylem. Prz sprawnie dzialajacych glowicach termostatycznych natychmiast staja sie zimne lub cieple. Przykladem niech bedzie najwiekszy pokoj z ekspozycja na poludnie, w momenie gdzy slonce zacznie operowac przez okna grzejniki pozostaja wylaczone. Otwarcie okna, wietrzenie, juz pracuja. Podobnie w momencie odpalenia kominka. Wiem ze maja wielu przeciwnikow, ale jak dla mnie sa idealne a przedewszystkim bardzo oszczedne.

Pozdrawiam

Maro

Maro co rozumiesz pod pojeciem oszczędny grzejnik - przecież bez znaczenia jest to jaki grzejnik, do ogrzania potrzeba tyle samo mocy cieplnej. Oczędnośc nie ma nic wspólnego z grzejnikiem, tylko kotłem, automatyką (sterowaniem).

Po drugie jeśli zasilisz konwektora temperaturą 65 st. C to aby na powrocie uzyskać 55 st. C instalacja musiała by mieć bardzo duży przeopływ, znacznie wiekszy poda graniczny, i raczej jest to w praktyce niewykonalne. Zatem realniejsza przy konwektorze jest temperatura na poziomie delty 20. A to skolei powoduje spadek mocy konwektora do nizszej od teoretycznie zakładanej przez producenta.

Witam,

Grzesiek13,

Masz racje oszczedny grzejnik to niejest dobre okreslenie, mialem tu na mysli caly system. Wydaje mi sie ze jest on bardzo wydajny i mobilny jak juz napisalem w porzednim poscie. Tak na dobra sprawe to juz niepamietam jak to jest z ta temperatura zasilania. Na sterowniku mam ustawiana temperature powrotu na 20 stopni ponizej ktorej sterownik uruchamia piec, z tym ze jest tu jeszcze pogodowka.

Oszczedny grzejnik w sensie inwestycyjnym to tez niejest gdyz kilka lat temu byly drozsze od paneli, dzisiaj niemam pojecia jak sie ksztaltuja ceny.

Maro

Witam

Mam zainstalowane grzejniki z firmy Convector z Krakowa (obecnie się zmienił właściciel) , uzywam ich od 2001 roku.

Faktem jest, że zład wody jest niewielki, ale wiadomo szybko się nagrzewa to i szybko stygnie.

Przez jakiś czas grzejniki te trochę strzelały, co ponoć nie występuje w zwykłych płytowych.

Są też droższe, ze wzgledu chyba na materiał z jakiego są wykonane, a w związku z tym i ich trwałość jest wieksza. Gdzieś na forum było, że zwykły płytowy ma trwałość szacowaną na 15 lat. - prawda to ? może ktoś potwierdzi. :)

A Convector to miedź i aluminium czyli ma wytrzymać dłużej.

Do tego "zestawu" Termet Unico-22 i regulator pokojowy, zasilam je temperaturą na wyjściu z pieca ok. 60-75 st C, w zależności od mrozu za oknem.

Acha, mają dobry wygląd i trwały kolor i nie żółkną (jak na razie).

Ważne aby było ciepło. :)

my mamy 3 Jagi kanałowe w salonie, oprócz zabójczej ceny i 8 tyg okresu oczekiwania na sprowadzenie widzę same zalety - wyglądają super, grzeją OK, nic w nich nie strzela jak tu ktoś pytał. Salon mam wysoki na 6 metrów, powierzchnia 45 m2, powierzchnia okien 21 m2, więc nie jest to łatwe do ogrzania. Podobno najlepsza byłaby podłogówka, ale ja chciałam normalny drewniany parkiet.

Co do ceny jeszcze dodam, że branie Jagi od bezpośredniego dystrybutora jest zbyt drogie. około 25% taniej jest jeśli skorzysta się z jednego z ich głównych odbiorców.

Dzięki za informacje użytkowników - dokładnie o to mi chodziło :p

Strasznie mało informacji na forum o konwektorach znalazłem i zastanawiałem się czy jest jakaś konkretna przyczyna że są mało popularne - może chodzi właśnie o ceny....bo poza tym wydaje mi się że same plusy w porównaniu z płytowymi - szybsze, bardziej wydajne, trwalsze.

pozdrawiam

Mam Convektory od wielu lat. Zaletą ich jest to, że rozkład temperatur w pomieszczeniu jest równomierny. Jeżeli chodzi o strzelanie to już chyba takich nie robią. A jeżeli strzelają to trzeba reklamować, tyle dowiedziałem się u producenta. Jeżeli chcemy zasilać niższą temperaturą wody, to wystarczy założyć grzejnik większej mocy.

Willie pisze:

Strasznie mało informacji na forum o konwektorach znalazłem i zastanawiałem się czy jest jakaś konkretna przyczyna że są mało popularne - może chodzi właśnie o ceny....bo poza tym wydaje mi się że same plusy w porównaniu z płytowymi - szybsze, bardziej wydajne, trwalsze.

"konwektor" jest bardziej są synonimem grzejników elektrycznych a w grzejnikach wodnych źle się kojarzy.....

Ten produkt ( w wydaniu Convectora) posiadał (posiada) pewne istotne wady techniczne, które spowodowały odwrót instalatorów od tego typu grzejników. Powstałe kilka lat temu uprzedzenia, mity i stereotypowe skojarzenia funkcjonują w najlepsze do dzisiaj......

Obecni na forum dealerzy innych produktów albo nie podejmują dyskusji na temat, albo zbiorowo odżegnują od czci i wiary ich nieśmiałych orędowników. 8)