Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

keramzyt czy styropian???

Recommended Posts

Witam

Ja dałem keramzyt pod chudziak bezpośrednio na ubitym piasku.

I jak do tej pory, to obserwuję piękne schnięcie podłogi w miejscu występowania keramzytu. Różnica jest taka, że keramzyt luzem pozala na swobodne spłynięcie wody, nawet jak ta się dostanie na chudziak od góry. Warstwa 20 cm na gruncie (o ile jest suchy)skutecznie zapobiega podciąganiu wody do płyty betonowej. Co do higroskopijności, to ztcw. to keramzyt luzem stosuje się na opaskę wokół domu właśnie dlatego, że woda po nim ścieka i poprzez szczeliny między kulkami schodzi w dół.

Sam bym zrobił z tego materiału opaskę, ale niestety za drogo.

Pozdrawiam

Grzegorz

Jezier

Widzę, że jednak nastapiło pomylenie pojęć - higroskopijny to taki który skupia wilgoć/wodę. Substancje higroskopijne zmniejszają wilgtność w otoczeniu w którym się znajdują kosztem znacznego podniesienia własnej. Stosuje się je powszechnie do osuszania. W wielu opakowaniach np. ze sprzętem elektronicznym znajdują się torebeczki z granulkami. To są właśnie higroskopijne substancje które zapobiegają nadmiernemu wzrostowi wilgotnosci i wykraplaniu się wody w czasie transportu tego sprzętu. Nie można mówić że jak coś pochłania wodę do zaraz jest higroskopijne. Zwykła gąbka kąpielowa przecież doskonale pochłania wodę ale wcale nie jest higroskopijna.

Keramzyt oczywiście nie jest higroskopijny, ale po jakimś czasie może nasiąkać jeśli znajduje się w wilgotnym lub mokrym otoczeniu.

Greg98 bardzo dobrze zrobił że dał keramzyt pod chudziak jak bym miał więcej kasy to również bym dał. Myślę, że keramzyt jako warstwy drenarskie jest bardzo dobry i jego wilgotnośc nie wpływa na własności odprowadzania wody. Nasza dyskusja jednak dotyczy zastosowania keramzytu zamiast styropianu nad chudziakiem lecz pod wylewką jako izolacji cieplnej, a to już zupelnie co innego.

Pozdrawiam

Inwestor, w moim przypadku pytanie dotyczyło tego, czy keramzyt nadaje się jako dodatkowa izolacja posadzki właśnie pod chudziaka - tzn. czy po jakimś czasie dalej będzie zapewniał dodatkową izolację, czy też np. znacznie straci na izolacyjności w wyniku zawilgocenia.

Pytanie drugie - czy podłoga wysypana w ten sposób nie będzie siadać - czy keramzyt się nie pozapada pod ciężarem podłogi

Widzę, że nazewnictwo budowlane jest niejednoznaczne i mało precyzyjne, ale jednak udało nam się wspólnie jakoś dogadać i teraz już wiem o którą warstwę podłogi na gruncie Wam chodzi.

Bart w twojej ostatniej wypowiedzi podałeś "dodatkowa izolacja posadzki właśnie pod chudziaka". Posadzka (wylewka szlichta) to warstwa betonu od góry a chudziak to beton od dołu, całość wszystkich warstw to podłoga. Autor wątku wyraźnie napisał, że chodzi o izolację cieplną pod wylewką . No i weź się teraz człowieku domyśl co mieliście Panowie na myśli. Moim zdaniem to biez wodki nie rozbierjosz :wink:.

Teraz do tematu - podłoga na keramzycie (przy grubości warstwy ok 30cm) nie powinna sie zapadać nie słyszałem o takim przypadku szłyszałem, że keramzyt pod chudziaka trzeba zagęścić. Na pewno zastosowanie keramzytu pod chudziaka poprawi izolacyjnosć cieplną podłogi ale z uawagi na wilgotne warunki ja bym nie uwzględniał tego w obliczeniach. Oszczędności cieplne z tytułu zastosowania keramzytu (przy ociepleniu dodatkowo styropianem całej podłogi) są zaledwie symboliczne w granicach błędu rachunkowego. Natomiast jeśli chodzi o poprawę warunków wodnych to napewno będzie znacznie lepiej z keramzytem. Ja dałem (ze względu na kasę) jako warstwe odprowadzajacą wodę piasek rzeczny sortowany.

Pozdrawiam