Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

typy inwestorów - dopisz swojego

Churchill

Recommended Posts

On 2003-03-21 16:59, gaga2 wrote:

A czy można wstąpić do Klubu jeszcze przed rozpoczęciem budowy?

(ale tak po cichu przyznam się, że mi się marzy, żeby nie musieć być inwestorem upierdliwym). Ale jak będzie trzeba - taka będę - wykonawcy - strzeżcie się.

Pozdrawiam,

gaga2

Gaga2 również miałem taką nadzieje, ale wykonawcy bardzo długo i cierpliwie oduczyli mnie pobłażliwości. To coś tak jak pisze Stasiek - człowiek się na coś umawia, obiecują mu złote góry a jak przychodzi co do czego to się okazuje, że nie ma z kim gadać.

Kiedyś machałem po prostu ręką i myślałem sobie niech już skończy robotę i sobie idzie w diabły, jakoś to poprawię. Ale jest druga strona tego medalu - nasze rodziny. Przecież jak pozwolimy na to, aby takie "papraki" chrzaniły nam robotę to przecież w konsekwencji tracą na tym nasze żony i dzieci, to one są okradane z dodatkowo wydanych pieniędzy i z czasu jaki mogliśmy poświęcić rodzinie, a musimy latać i załatwiać różne dodatkowe rzeczy na budowę.

Uważm, że należałoby może zmienić nazwę klubu na klub "konsekwentnego inwestora"

Gaga życzę Ci oraz wszystkim forumowiczom abyście na odbiorach robót swojego domu począwszy od projektu byli zawsze zadowoleni, nie musieli się spierać z wykonawcami i udowadniać im że nie jesteście "garbaci".

Mnie się to niestety nie udało.

Pozdrawiam

W zasadzie nie obciążam wykonawcy kosztami zepsutych materiałów, bo i tak robią tanio.Jestem żyła.Zresztą niewielkie były z tego powodu straty ,bo jestem na budowie codziennie,ale niektóre roboty poprawiali nawet po dwa razy.Raczej nie dyskutuję dużo na temat tego jak ma być wykonane, tylko infomuję a potem sprawdzam.Jeśli ekipa nie wykonuje moich zaleceń ,mówię do widzenia i biorę innych.

Pyrka też uważam, że wypytawanie i dyskusje są zbędne. Wiem czego chcę, jak ma to działać i egzekwuję. Reszta mnie nie obchodzi.

Muszę przyznać, że do tej pory mieliśmy szczęście do fachowców. Postanowiliśmy nie zmieniać ekipy i wykończeniówkę robią ci sami czyli sprawdzeni.