Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spó?dzielnia

amarok

Recommended Posts

Co mam zrobić jeśli moje wieloletnie prośby składane do spółdzielni mieszkaniowej w sprawie zalewania ściany przez deszcz i spadków temperatury w pokoju do 18, nawet 17 stopni C, nie przynoszą rezultatów. Spółdzielnia nie chce ocieplić elewacji, ani wymienić okien. Do kogo mam kierować sprawę?

Ubezpiecz mieszkanie. Po zalaniu zgłosisz do ubezpieczyciela. Jezeli będa placić często odszkodowania, to sami dojdą do tego co należy zrobić. Do Zarządu Spółdzielni należy złożyć oficjalne pismo z opisaniem historii całej sprawy i zarządać odszkodowania zgodnie załączoną kalkulacją (np. kosztorys budowlany, kopie faktur)oraz zarządać wyeliminowania przyczyny przecieków. Można też zarządać usunięcia skutków. Ważne aby mieć pokwitowania wszystkich swoich zgłoszeń.

dokładnie tak robiłam, poza ubezpieczeniem, ale też na dniach i to zrobię, tyle, że problem ciągnie się od kilkunastu lat! Mają już w spółdzielni moją teczkę ze zgłoszeniami, kilkanaście razy usuwali "przyczynę" i nic nie dało. Dlatego teraz już chcę pominąć Zarząd Spółdzielni i pójść krok dalej, ale nie wiem do kogo. Czy jest jakiś nadzór nad spółdzielniami, czy odrazu trzeba walić do sądu? Z góry dzięki za podpowiedzi

Jest nadzór nad spółdzielniami - Art. 259. § 1. Naczelnym organem samorządu spółdzielczego jest Krajowa Rada Spółdzielcza .

Polecam lekturę Prawa spółdzielczego - tam jest wszystko - o Krajowej Radzie Spółdzielczej, o związkach spółdzielczych, o komisjach rewizyjnych. Z tego co wiem należy zorientować się czy spółdzielnia jest zrzeszona w jakimś związku. Jeśli tak to organem odwoławczym będzie komisja rewizyjna, jeśli nie to będzie to Krajowa Rada Spółdzielcza.

pozdrowienia

Agnicha

• 2 weeks później...