Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepła woda na betonie czy w styropianie ?

lena67

Recommended Posts

Hydraulik proponuje mi rozprowadzenie zimnej i ciepłej wody rurami miedzianymi bezpośrednio na chudziaku i przymocowanymi do betonu uchwytami.

Czy to jest dobre rozwiązanie czy lepszym będzie położyć 5 cm styropianu i na nim rury w osłonkach i dopiero układać drugą warstwę 5 cm styropianu?

Posadzka będzie wykonana nst. na chudziak papa zgrzewalna, folia, dwie warstwy styropianu po 5 cm, folia i wylewka betonowa.

Do rozprowadzenia jest zimna i ciepła woda z cyrkulacją do łazienki odległęj o 15 m i kuchni odległej odległej o 8 m. Woda będzie podgrzewana bojlerem elektrycznym.

Zależy mi na zminimalizowaniu strat ciepła podczas cyrkulacji ciepłej wody i dlatego chciałbym położyć rury na warstwie styropianu.

Jak mocować rury w wersji gdy leżą bezpośrednio na chudziaku a jak gdy leża na 5 cm. warstwie styropianu?

Na co zwrócić szczególną uwagę podczas montażu instalacji by mieć pewność, że nie będzie żadnych przecieków?

witam

ja mam plastikowe rury ale u mnie kladli w ten sposob

chudziak, papa termozgrzewalna , folia , styropian 4 cm , warstwa 2cm styropianu a w niej rury w otulinie (zimna,ciepla woda + rury od centralnego ogrzewania ) , potem 4 cm styropian na wierzch , dopiero na to folia i wylewka , przed wylaniem wylewki byly wszystkie instalacje sprawdzane

witam

ja mam plastikowe rury ale u mnie kladli w ten sposob

chudziak, papa termozgrzewalna , folia , styropian 4 cm , warstwa 2cm styropianu a w niej rury w otulinie (zimna,ciepla woda + rury od centralnego ogrzewania ) , potem 4 cm styropian na wierzch , dopiero na to folia i wylewka , przed wylaniem wylewki byly wszystkie instalacje sprawdzane

wszystko dobrze tylko nie kładzie się trzech warst styropianu gdyż każda z tych warst ma inny procent ugięcia mimo że zastosowano EPS 100

pozdrawiam JZ

wszystko dobrze tylko nie kładzie się trzech warst styropianu gdyż każda z tych warst ma inny procent ugięcia mimo że zastosowano EPS 100

pozdrawiam JZ

nie bede sie sprzeczal czy to jest prawidlowo ale jak do tej pory podlogi mi sie nie zapadaja , mozliwe jest ze dlatego bo moi " fachowcy" sie w obliczeniach pomylili o na to dali 10cm wylewki

pozdrawiam JZ

nie bede sie sprzeczal czy to jest prawidlowo ale jak do tej pory podlogi mi sie nie zapadaja , mozliwe jest ze dlatego bo moi " fachowcy" sie w obliczeniach pomylili o na to dali 10cm wylewki

tak to innego pozdro jz

Lena67.

W żadnym wypadku nie pozwól na układanie rur bezpośrednio na "chudziaku".

Jak sama pisałaś rury należy rozprowadzić na warstwie styropianu gr. min. 5 cm.

U mnie druga warstwa styropianu, ułożona obok rur, ma też grubośc 5 cm.

Ponieważ rury w peszlu mają średnicę ok. 3 cm dodatkowo na rurach ułożyłem warstwę styropianu gr.2 cm wyrównując w ten sposób górną płaszczyznę izolacji.

Praktycznie rury są izolowane ze wszystkich stron.

Z rur miedzianych mam wykonaną instalację c.o.

Temperatura pracy 70-75 stC.

Wydłużenie nie przekracza 1mm na 1m długości rury.

U mnie najdłuższy odcinek prosty ma ok. 6m długości.

Rury są otulone otuliną piankową (chyba thermoflex ale nie jestem pewien).

Natomiast rury wody użytkowej są trójwarstwowe Pex-AL-Pex w peszlu. W przypadku tych rur współczynnik wydłużenia jest ok. 2 razy większy ale pracują one przy niższej temperaturze (ok. 50-60 stC).

Jedne i drugie rury ułożone są w warstwie izolacji termicznej podłogi w ten sam sposób.

Jeszcze jedna sprawa.

Instalację wody użytkowej radziłbym wykonać z rur tworzywowych.

Jeżeli woda będzie bardzo miękka, rury miedziane mogą ulec uszkodzeniu a ich wymiana będzie bardzo kosztowna.

ja mam niestety położone na chudziaku (na szczęście tylko do wody użytkowej) wtedy jeszcze nie miałem pojecia, że to nie za dobrze. Tyle że jeszcze wpadłem na to i pod rury powkładałem pocięte ekrany grzejnikowe ok 2mm zawsze to coś, ale efekt jest taki, że jak obieg wody jest włączony to niestety bojler dość szybko się wychładza, muszę przed i po używaniu wody włączac i wyłączać pompkę, strasznie upierdliwe, albo czekać aż zimna woda zleci. Błąd ewidentny i niestety instalator 'po rodzinie". Do CO wziołem już innego "obcego".

Rury w otulinach na styropianie i 2 warstwa styropianu obok nich (styropian powinno dawać się w 2 warstwach z przesunięciem). To chyba najczęstrze rozwiązanie.

Podobnie jak doświadczony kolega janzar nie polecałbym potrójnej warstwy styro.

Dlaczego nie robisz wody użytkowej w plastiku, który będzie znacznie tańszy i bardziej neutralny wobec Ph wody?

Hydraulik proponuje mi rozprowadzenie zimnej i ciepłej wody rurami miedzianymi bezpośrednio na chudziaku i przymocowanymi do betonu uchwytami.

Czy to jest dobre rozwiązanie czy lepszym będzie położyć 5 cm styropianu i na nim rury w osłonkach i dopiero układać drugą warstwę 5 cm styropianu?

Posadzka będzie wykonana nst. na chudziak papa zgrzewalna, folia, dwie warstwy styropianu po 5 cm, folia i wylewka betonowa.

Do rozprowadzenia jest zimna i ciepła woda z cyrkulacją do łazienki odległęj o 15 m i kuchni odległej odległej o 8 m. Woda będzie podgrzewana bojlerem elektrycznym.

Zależy mi na zminimalizowaniu strat ciepła podczas cyrkulacji ciepłej wody i dlatego chciałbym położyć rury na warstwie styropianu.

Jak mocować rury w wersji gdy leżą bezpośrednio na chudziaku a jak gdy leża na 5 cm. warstwie styropianu?

Na co zwrócić szczególną uwagę podczas montażu instalacji by mieć pewność, że nie będzie żadnych przecieków?

C.W.U. oraz C.O. tylko w grubych otulinach w rowkach w styropianie nie inaczej.

Hudraulik proponuje rozwiązanie wygodne dla niego. Będzie mógł skończyć instalację za jednym podejściem zrobić próbę i skasować należność. Nie będzie musiał ze skończeniem roboty czekać na ocieplenie podłogi a jak skończy to będzie miał Cię w du...e bo wszelkie uszkodzenia i przecieki to nie jego problem. W przeciwnym przypadku to on musi się martwić do końca o zabezpieczenie rurek aby inni robotnicy ich nie rozdeptali.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
ja mam rury zaizolowane otuliną , i puszczone po chudziaku, na to docięty styropian, nie było jak inaczej, bo instalację wod-kan i grzewczą robiliśmy przed wylewkami , i potem nie było już jak dać styropianu pod rury , bo były pomocowane do chudziaka uchwytami. Posadzkarze mówili że jest ok i że tak się robi.

• 2 months później...