zielony_listek 12.02.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Ja też na TVN meteo bardzo lubię oglądać "maja w ogrodzie".....super pomysły mają...można sie rozchorować patrząc na te śliczne ogrody To jest naprawde o ogrodach???? Kilka razy włączyłam skuszona tytułem i zawsze akrat facet omawiał mapę pogody. No jak wół w info, że "Maja w ogrodzie" a pogode omawiają, zwątpiłam. Na ogrodnika w TVN Style udało mi sie raz trafic, niby powtarzaja, ale jakoś się nie mogę wstrzelić... Ciągle Nigella gotuje albo co innego robi... A u mnie krokusy wylazły za oknem :-) !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hannke 12.02.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Ja bardzo lubię oglądać Ogrodnika na TVN Style, chociaż jeszcze nie próbowałam zastosować tego co tam widziałam u siebie - ale może jak będę coś zmieniała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.02.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Jako projektant ogrodów skomentuję zarzut, jakoby polscy projektanci nie mieli takich rewelacyjnych pomysłów jak angielscy. Maja, mają. Ale polscy klienci rzadko kiedy mają takie fundusze na ogrody, jak angielscy a przede wszystkim czasu i zapału do pielegnacji. Czy ktoś sie orientował ile kosztują w warunkach polskich pomysły ogrodników? Chociażby taki koszt druciany wypełniony kamieniami? Albo ile pracy wymaga utrzymanie klasycznej angielskiej bylinowej rabaty? Anglicy maja etos posiadania wypieszczonego ogrodu we krwi. Zwróćcie uwagę, ile jest tam wystaw ogrdniczych i na jaką skalę! Polacy dopiero wyrastają z trawnika obsadzonego przy płocie rządkiem tui. Brakuje też (a moze przede wszystkim) odwagi i fantazji do realizowania oryginalnych projektów. Do tego dochodzi przeswiadczenie, ze samemu wymysleć ogród jest lepiej i taniej niz u projektanta. Oczywiście generalizuję W Polsce, jeśli sie dobrze rozejrzeć jest ogromna ilośc naprawdę wspaniałych ogrodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamilaWr 13.02.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Zgadzam się z Elfir. Niestety brak nam fantazji a przede wszystkim odwagi. A i kasy nie ma na tyle żeby płacić profesjonalistom za projekty. Ja znalazłam w jednym z czasopism propozycje pomysłów do skopiowania na zaaranżowanie ogrodów mniej więcej podobnej wielkości co mój. Jeden z pomysłów zaintrygował mnie. Ogrody są tak zaprojektowane by były łatwe w pielęgnacji i tanie w utrzymaniu, dlatego postanowiłam na początek wiele roślin przenieść razem z pomysłem aranżacji do mojego ogródka. Pomyślałam, że będzie mi łatwiej jako początkującej i dzięki temu nie zmarnuje zbyt wielu roślin . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts