Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

koniczyna nie wyginie, ale można zastosować herbicyd na dwuliścienne i potem dosiać trawy. Przy tak obfitych opadach potrzebna jest duża ilość azotu, bo łatwo się wypłujuje do głębszych warstw ziemi!

Poza tym, po wyglądzie trawnika, wydaje mi się, ze jest założony na glebie zwięzłej, gliniastej?

Żywotniki - http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=206

http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=269

Edytowane przez Elfir

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam , mam pytanie a zarazem prośbe . Ostatnio pryskalem tuje smarag czyms na przedziorka chyba karate i decis mocna dawka , teraz widze ze niektore gina tzn ich galazki poprostu odpadaja ,czy jest to wina zbyt duze dawki czy moze jakas choroba ? jak moge to powstrzymac ?? prosze o pomoc

Poradźcie, jakie są trujące/szkodliwe rosliny dla dzieci i psów? Wiem, że takie są i chcę ich uniknąc. Gdzie się dowiadywac, bo u 2 ogrodników nie mieli pojecia o czym mówię:((

To już było przerabiane bardzo dokładnie :(

można w google wpisać ,,trujące rośliny" i znajdziesz np

http://www.atlas-roslin.com/trujace.html

Bo to nie jest dobra pora na cięcie winogron... Dlatego "płaczą". najlepiej ciąć tuz przed ruszeniem wegetacji (marzec) albo dopiero latem.

można nieco zapobiec ,,płaczowi" tnąc specjalnym sekatorem (z takim kowadełkiem), który tnąc zaciska jednocześnie pęd by nie ,,płakał"

można w google wpisać ,,trujące rośliny" i znajdziesz np

Nie należy popadać w przesadę z tymi trującymi roślinami, bo w ogrodzie nic nie posadzicie :)

Zwykły żywotnik jest trujący.

W pierwszym lepszym parku lub na placu zabaw dzieci otoczone są roślinami mniej lub bardziej trującymi, np. kasztanowcami.

A psy zieleniny raczej nie jadają, by się zatruć.

Tak naprawdę niebezpieczne mogą być te rośliny, które przypominają rośliny jadalne, np. wawrzynek wilcze łyko - porzeczka czy pokrzyk wilcza jagoda - borówka.

Z tymi trującymi roślinami, to jest tak:

np Diffenbachia tez jest trująca, a jest piękna. Więc zawsze na pytanie, czy nie boję się o dzieci odpowiadam, a czy one lub ja chcemy z niej gotować zupę?

Trzeba tylko pamiętać, że po każdym zabiegu należy najpierw umyć ręce. Z dzieciństwa pamiętam, że w każdym ogrodzie rosła naparstnica, a czy ktoś wiedział, że jest trująca? I przeżyliśmy!