Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pisywał na forum Budujemy Dom swego czasu

tutaj też ..... 5 lipca

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?158167-Nowe-forum-ZGRRROZA-!!!!/page20

ale tylko się wkurzył i wrócił do książki :(

ale z tego wynika, że zagląda, może jakiś temat o torfie w tujach odciągnie Mirka od lektury :rolleyes:

Na pewnym forum jest użytkownik MirekL, który jest tam "GOLD Top Elita".

Może to ten sam?

http://www.forumogrodnicze.info/search.php?author_id=10466&sr=posts

Kto wie....

hmmm... a ja gdzieś widziałam też "czarcią miotłę" o tej nazwie - Może to Mirek ją odkrył?... ;) :)

Edytowane przez sure

• 1 month później...
Nadal tak naprawdę na etapie prób. Nicień musi wniknąć do organizmu pędrala, namnożyć się, zanim pędrak zdechnie dokładnie obeżre korzenie. Są drogie- 100 m -140 zł. Skuteczne tylko na glebach lekkich przy intensywnym nawadnianiu. Chyba jeszcze za wcześnie, wyniki badań są rózne.

Jeszcze trochę chemii: przed sadzeniem, wymieszać z glebą

Furadan 5 GR 0,8 kg/m3, Counter 5 GR 0/4 kg/m3.

A najlepszy na pędraki jest krecik :D Kosy też nieźle sobie radzą.

Mirku, mam również problem z pędrakami. Obecnie mecze sie na działce 1500m2 z wydobywaniem go ręcznie z ziemii. Ale jak już to zrobię chcę założyć nowy trawnik na wiosnę. Czy mogę się zabezpieczyć jakoś przed pędrakiem? Wokół mojej działki jest wiele ugorów pozostawionych przez rolników. Obawiam się że jak już tyle pracy w to wsadzę, to będzie to na marne. Co proponujesz? Czy przed sadzeniem trawy z glebą wymieszać Furadan 5 GR 0,8 kg/m3 czy Counter 5 GR 0/4 kg/m3. Co oznacza 0,8 kg/m3? Czy jest to 0,8kg na m2? Bardzo proszę o wyjaśnienia i pomoc. Dziękuję DaroR

Witam. Zanim przejdę to mniej przyjemnego tematu chciałam pogratulować Panu Lewandowskiemu pięknego ogrodu- widać, że rośliny to Pana pasja i wypracował Pan w ich znajomości, pielęgnacji pełen profesjonalizm!

Jeśli natomiast chodzi o moje jałowce......dolega im to co dolega wszystkim jałowcom amatorskich ogródków , a nikt nie potrafi wskazać co im na pewno jest- powtarza się tylko zdanie: one już tak mają, felerna odmiana, albo...przemarzły.

Nie jestem pewna czy te moje jałowce to skyrocket, wiec je opiszę: wąskie, wysokie, igły niebiesko zielone, szybko rosną, były posadzone ok 12 lat temu, a teraz mają ok 3m(były od góry przycinane).opis ich choroby: młode pędy ładne, ale te niżej połozone, nie wszystkie są całkowicie brązowe, uschniete. Co roku ładnie wypuszczaja, ale te co zbrązowiały juz sie nie odbudowują, a brązowieją coraz to nowe...

Zależy mi tak na nich, ponieważ mam ich kilkanaście, jeszcze wyglądają nie najgorzej, rosną przy siatce, tworząc żywopłot od północnej strony.

Były opryskiwane przeciw brązowieniu igieł i na mszyce i in. w sadownictwie i ogrodnictwie- i ..nic..

W zeszłym roku obserwowałam pień i zauważyłam (może jednas sztuke na kilka minut) jakis robaczków- 3 mm(ok)jasno-szare.

Więc pewnie będę musiała opryskać na grzyby i owady, tylko nie wiem czym i czy teraz można. (ps .ostatni oprysk był w tamtym sezonie, w tym nic nie kupowałam, bo straciłam wiarę... Więc jeśli mógłby Pan rozpoznać co im jest i "przepisać" coś co na pewno zadziała, będę wdzieczna.:)

czyli na forum ogrodniczym mam gadać :rolleyes:

bo na budowlane lotnisko się nie wybieram ;)

Na lotnisku mnie nie ma, owszem, na chwilę wylądowałem...

A 'Skyrocket'- pisałem wiele razy. Licinek jałowcowiaczek zapewne. Zeżarł wszystkie w mojej okolicy- u siebie wytlukłem, ale trzeba pilnować- gadzina ma skrzydełka do latania.

A oprysk- koniec V i koniec VI systemicznymi.

co prawda znalazłam, że ten licinek to od listopada do grudnia kokon sobie bedzie na moich jalowcach budował!!!!! Ale jak mam nie pryskać, to,ok.

Mam jeszcze jedno glupie pytanie : lilie mam wysadzic z gruntu i zasuszyć? Bo wydawało mi sie, że tak sie z cebulami robi, a gdzies znalazlam, że mogą siedziec tak przez 5 lat!

zaciekawiło mnie to, że pod thuje nie kładzie się torfu-? a i jeszcze- jaka ziemie lubią rododendrony, a jaka azalie? (Jeżeli oczywiście rododendron to przypadkiem nie azalia, czy cos w tym stylu..?)W każdym bądź razie jakos sie różnią. bO azalia rośnie u mnie ni e na takiej kwaśnej i jest jej w miare ok, a rododendron ma kwaśną i cos mu nie tak jest....liście ogólnie spoko, tylko on jest jakis karłowaty...stary jest( tzn ok 7 lat) a ma może 0.5m....?

mOgę wysłać zdjęcie jak to pomoże.

mam jeszcze problem z takim iglastym kulistym czyms- igły ma takie jak konika?????(takie trójkątne-wiem jak wygląda, dlatego porównuje, tylko nie jestem pewna nazwy)- żółknie brązowieje...też mogę wysłać zdjęcie.

ostatnie pyt: czy z wrzosami na zime coś robić? , które z krzaków potrzebuje osłony na zimę? (mam jeszcze róże(nie pnące), berberysy, bukszpany, jałowce płożące, cisy, derenie, jałowce kolumnowe żółte (w to lato posadzone). Pozdrawiam.