e.kala 04.03.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 Bardzo mnie ciekawi jakie są ograniczenia w różnych regionach Polski jeżeli chodzi o wygląd domu (jaki dach, wysokość, ułożenie kalenicy itp.) Czy możecie budować dom jaki chcecie. Czy te ograniczenia są duże i przez to nie możecie kupić projektu takiego jaki chcecie. Może odezwą się osoby, które kupiły projekt a nie mogły go pobudować (takie warunki zabudowy lub taki plan zagospodarowania przestrzennego). Czy ograniczenia dotyczą również wielkości działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 04.03.2006 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 U mnie były nastepujace ograniczenia:-intensywność zabudowy do 0,40-ilość kondygnacji do 1,5-szerokość elewacji frontowej do 15m-geometria dachu: dwu lub wielospadowy-materiał pokrycia dachu w nawiązniu do budynków są sąsiednich Byłem pierwszym w swojej gminie, którego objeły te ograniczenia (wzizt dostałem po 11 lipca 2003r) i nie były one jeszcze zbyt restrykcyjne. Wiem, ze teraz u nas narzucają np niewielki przedział kąta nachylenia dachu (np.35-45 stopni), czy np. wysokość budynku do 7,4m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 07.03.2006 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Widzę, że niewiele osób ma jakieś ograniczenia. Szczęściarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 08.03.2006 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 U mnie też były ograniczenia, ale takie, że każdy projekt pasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.03.2006 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 U nas wysokość do 10m, kąt nachylenia dowolny, kolorystyka dachów - naturalna (czerwień, brąz), ograniczenia w materiałach na pokrycie dachowe - nie można stosować np blachy płaskiej czy płyt falistych, maksymalna powierzchnia zabudowy 20-25% (w zależności od wielkości działki), wskazanie na nasadzenia z roślin zimnozielonych, w niektórych miejscach dostosowanie charakteru zabudowy do położonego w pobliżu skansenu (czyli modernistyczne "pudełka" odpadają) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 08.03.2006 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Widzę, że niewiele osób ma jakieś ograniczenia. Szczęściarze. No nie wiem, czy to takie szczęście. Przecież takie ograniczenia powinny być. Czy podobają wam się nasze osiedla - bez składu i ładu, ten bałagan przestrzenny. W cywilizowanych krajach nawet kolor elewacji, okien, dachu jest ścisle określony. Dlatego mają takie ładne, spójne i miłe dla oka osiedla. Mam nadzieje ,że u nas też tak kiedyś będzie i dom góralski nie będzie stał obok betonowej kostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 08.03.2006 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 ja jeszcze nie mam WZ, ale wiem, ze kieruja sie starym planem i bedzie:- kąt nachylenia 49-54 st. Wolalabym mniejszy, bo nie chce miec wiecej niz 1 kondygnacji w dachu, a przedew wszystkim zmusza to do wykonania projektu indywidualnego, bo wybór projektów typowych z takimi dachami jest bardzo ograniczony)- bryła domu oparta na prostokącie - dopuszczalny w kształcie litery L, ale wszystkie gargamele tudziez bardziej skomplikoiwane budowle odpadaja (i tak budowalabym prosty dom)- sa jeszcze ograniczenia w max odleglosci dachu od poziomu gruntu.W sumie oznacza to, ze nie moge zbudowac parterówki, ani domu o skomplikowanej bryle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 14.03.2006 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Na początku: wysokośc max 7,5 m, dach minimum 35 stopni, powierzchnia zabudowy max 10% i na dodatek pas ziemi o szerokości 10 m (około 300 m2), jako rezerwa terenu pod drogę. Po 2,5 roku walki, kiedy na dodatek wygasł plan zagospodarowania przestrzennego: dach minimum 25 stopni, wysokośc maksymalna określona jako "parter z poddaszem" bez uszczegółowienia w metrach, powierzchnia zabudowy 30% i żadnej rezerwy pod drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts