Bartt 07.02.2003 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Zacząłem zgłębiać wiedzę "Energetyczną" W muratorze 2/2002 i w książce Sami budujemy dom znalazłem wzory na wyliczenie E budynku. Wszystko fajnie, tylko w nich w ogóle nie ma mowy o temp. zewn. i wewn. Czy jest to jakieś uproszczenie, a jeśli tak, to czy zaokrąglenie jest duże, czy minimalne?. Wygląda na to, że w tych wzorach czy mieszkałbym na Grenlandii czy w Afryce zapotrzebowanie energetyczne domu było by takie samo E=Qh/V, gdzie Qh=Qt-0,9(Qs+Qi), a Qt=Q ścian + Q okien + Qdachu + Q podłogi + Q wentylacji, a Q ścian=A ściany * U ściany * 100 i tak dalej. Czekam na wiedzę mądrzejszych ode mnie. KarinaZ please Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 07.02.2003 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Nieoczekiwanie na stronie http://www.moeller.com.pl można znaleźć poradnik elektroinstalatora "poradnik.pdf" (plik 7MB) w którym oprócz wielu godnych polecenia elektroinstalacyjnych wskazówek zawarty jest dodatek (załącznik nr 1) który wyczerpuje omawiane kwestie zapotrzebowania energetycznego."Nieoczekiwanie" znaczy, że nie o prądzie mowa a o energii cieplnej w ogóle !!Poleczm wszystkim forumowiczom.Dla tych którym spali się łącze przy ściąganiu dobra informacja: poradnik ten jest do zdobycia również w księgarniach za 30zł.,format A4, 125 stron z przykładami, wyliczeniami, gotowymi rozwiązaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_45 07.02.2003 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Witam te obliczenia w M 2/2002 są wzorowane na uproszczonej metodzie obliczania E podanej w informacyjnym załączniku G do normy PN-B-02025:2001Jak nazwa wskazuje jest to prostsze ale kosztem uśrednienia pewnych wielkości, a mianowicie: temp wenętrzna 20 stC (podane) oraz zapewne dla III strefy klimatycznej (wybrano zapewne stację meteo o średnich temp. i poziomach nasłonecznienia - moje przypuszczenie)Aby skorygować tę wartość do swojej strefy pomnóż ją przez np 0,98 jeżeli mieszkasz w cieplejszej strefie lub np 1,02 dla zimniejszej (te współczynniki podałem przykładowo, ale to będzie chyba coś tego rzędu). [ Ta wiadomość była edytowana przez: Pablo_45 dnia 2003-02-07 18:23 ] [ Ta wiadomość była edytowana przez: Pablo_45 dnia 2003-02-07 18:32 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_45 07.02.2003 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Właśnie ściągnąłem ten poradnik - super zwłaszcza dla tych co myślą o instalacji EIB czy o samodzielnym dobraniu grzejników.Tylko że obliczenia tam przedstawione dotyczą obliczania zapotrzebowania mocy do ogrzewania dla pomieszczeń (PN-B-03406:1994) - taka uwaga formalna dla modemowców aby niepotrzebnie nie ciągnęli i sie nie denerwowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.02.2003 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Bartt,właściwie to wszystko jak na wiedzę, którą powinien posiąść laiktak jak ja ( i może Ty też - nie wiem, tak sądzę ).Ponadto :Q minimalne wymiany powietrza według normy = 0,5*V budynku. Liczy się Q/A [m-1] i norma mówi, że współczynnik k(U) nie może być większy od pewnych wartości :np. :A/V = 0,22 to Umax = 1,2A/V = 0,5 to Umax = 0,78A/V = 0,7 to Umax = 0,69A/V = 0,9 to Umax = 0,63 itd. Zwróć uwagę i nie pomyl wymaganych wartości dla powierzchni (Q/A) oraz dla kubatury (Q/V), różnie podają w literaturze.W zależności od wysokości pomieszczeń Q/A jest około 3x większe od Q/V, przynajmniej u nas tak wychodzi. Parametry te mają znaczenie podczas sposobu dobierania ogrzewania ( inaczej podłogówka, sufitowe, ścienne, kaloryfery ) i rodzaju pomieszczenia - jego przeznaczenia, wysokości i jeszcze cuś tam. Q dla pomieszczenia liczymy według wymiarów zewnętrznych ściany( budynku ) a nie np. pokoju, czy kuchni od środka, a mnie się to zdarzyło na początku tej przygody ! Jeśli ściana jest z różnych materiałów, np. częściowo z BK, a częściowo z cegły - to należy to uwzględnić. Zwróć uwagę na zyski bytowe, usytuowanie pomieszczeń na strony świata płd. lub płn., główne kierunki wiatru oraz wiatr płd. cieplejszy, płn. zimniejszy. Ale z tego co liczę to dla ścian U<0,3 i okien U=1,1 ma to marginalne znaczenie. Piszesz w jednym z wątków o oporze ocieplenia gruntu i temperaturze podłogi.W jednym z programów, algorytm przyjmuje temp. gruntu taką jak temp. powietrza ( ale jest to angielski program, a oni mają tam wszystko "na lewą stronę" ). W innym, program przyjmuje zawsze temp. 0 st. C., ktoś na Forum pisze o stałej temp. 8CI bądź tu mądra(y) ?Moim zdaniem zależy to od :1. posadowienia budynku,2. rodzaju gruntu i poziomu wód gruntowych,3. ocieplenia, bądź nie fundamentów,4. co tam jeszcze ... Przyjmuje się dla pokoi 20C, łazienek 24C, korytarzy 15C.Q liczymy z dokładnością do 10W dla pomieszczenia.Powierzchnie zaokrąglamy do 0,1 m2, a wymiary liniowe do 0,1 mb,temperaturę liczymy z dokładnością 1C.W "najlepszym" miejscu w Polsce liczysz dla temperatury minimalnej na dworze -16C, w "najgorszym" miejscu dla -24C, średnio -20C.Są to strefy, ale gdzie jest jaka nie wiem. Na koniec : czym więcej wiem, tym bardziej jestem skłonna zlecić wykonanie projektu i wykonanie firmie, która zagwarantuje nam określony komfort cieplny - mimo chęci posiadania satysfakcji zaprojektowania czegoś samodzielnie ?!?!?!lub zrobimy "na oko" i albo będziemy ustawiać zawór na 5 albo na 2 w grzejniku, jeśli się pomylimy. A jak będzie bardzo źle to zmienimy grzejnik !Czym bliżej wykonania, tym bardziej rzeczywistość koryguje nasze wyobrażenia.Ale wiedza i świadomość też jest cenna - szczególnie dla Twojego wykonawcy ! Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 30.04.2003 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 A czy wiecie gdzie można znaleźć średnie temperatury miesiąca dla danego rejonu Polski ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody 30.04.2003 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 Maco - wydaje mi się że w atlasie geograficznym! Jak chodziłem do szkiły to pamietam że było tam coś takiego jak mapy rozkładu temperatury w poszczególnych miesiącach w dowolnym miejscu na świecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.04.2003 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 Maco,w obliczeniach należy uwzględnić w jakiej strefie budujesz.Dla strefy I, wstawiasz -16,dla strefy II, o ile pamiętam - 20, i tak co 2Cstrefy to tak opisowo :strefa I : pomorze, Gdańsk, Szczecin,Strefa II : Wielkopolska, Wrocław,Strefa III : pozostała część Polski oprócz,Strefa IV : Olsztyn, Białystok + pogórze,Strefa V : Ełk, Słupsk, Zakopane,Wybranie strefy pozwala na określenie maksymalnych wartości. Średnie temperatury regionów znajdziesz wpisując w wyszukiwarce stacje meteorologiczne lub podobne zwroty, ale nowe metody liczenia, te bardzo dokładne operują na tak zwanych godzinokelwinach, ale nie wiem gdzie znaleźć takie dane. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 30.04.2003 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 Dzięki, Chyba jednak zarzucę poszukiwanie tych danych i godzinokelwinów Skoro będę miał ogrzewanie elektryczne podłogowe to w zasadzie przewymiarowanie mi nie grozi (a projektant ogrzewanie zrobi projekt). Chciałem policzyć dla siebie i dla symualcji grubości izolacji na ścianach, stropie i i ch wpływu na koszty ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 01.05.2003 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2003 Czemu nie korzystacie z programu OZC do obliczeń cielpnych ??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.05.2003 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2003 zobaczcie co znowu wypisuje tania klima na swojej stronienie wiem jak was ale mnei to juz drazni, kiedy ktos nie wie co pisze i jeszcze sprzedaje to cos innymzobaczcie w watku jak pozenic rekuperator z GWCpisza ze na rekuperatorze uzyskuja 300 watt na 100 m3 powietrza czy ci ludzie nie maja litosci? przeciez niedlugo beda sprzedawac prad na wiadra.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.05.2003 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2003 a co do wyliczania zapotrzebowania na energie to komu potrzebna dokladnosc w stylu: 5625,8322 Wata?przeciez w tych obliczeniach chodzi tylko znalezienie mocy piecawychodzi wam 6543,2883 Wata to kupujecie np taki 18 kWczy jaki tam bedziecie chcieli ale zawsze z pewnym zapasem wyliczenia w stylu dobierania jakis dokladnych srednich temperatur w zimie albo bog wie czego nie ma sensuwszystko mozna wyliczyc, ale i tak to wyladuje w koszu bo jest niepotrzebne a nawet bezuzyteczne. polecam wszystkim liczacym, aby zanim przystapia do obliczen zadali SOBIE jedno podstawowe pytanie- co chca wyliczyc i jaka dokladnosc jest im potrzebna- jesli odpowiecie sobie na to pytanie to na pewno przestaniecie sobie glowe zaprzatac niepotrzebnymi rzeczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 04.05.2003 01:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2003 Tego rodzaju wyliczenia są niezbędne m.in. do tzw. "audytu energetycznego" czyli do oszacowania poźniej ile można zaoszczędzić energi cieplnej przez różnego rodzaju termomodernizację budynku. A w domu nowowybudowanym dają ci pogląd na to ile ewentualnie się będzie płacić średniorocznie za ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts