Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak d?ugo trzyma wam temperatur? zasobnik cwo

Recommended Posts

Octavian, a jakiej firmy masz zasobnik?

Leon w tym temacie interesuje mnie bardziej praktyka niż teoria. Zaoferowano mi zasobnik viessmana 160l i nie wim z czego jest zbudowana jego izolacja itd. Muszę natomiast wiedzieć czy to co mówił pracownik firmy ma szansę być prawdą, tzn. czy zasobniki tej firmy są lepsze czy takie same jak inne, dzięki za chęć pomocy :smile:

wiesz bart- nie chcesz trudno

pewnie nie wiesz ez nie ma nic bardziej praktycznego niz dobra teoria.

jestem w stanie to policzyc dla najgorszych parametrow

izolacja to nie problem przyjmniemy 5 cm ze steropianu i bedzie ok

jestem to w stanie policzyc z bledem gora 20%

czyli jak ci policze ze przez 10 godzin woda oziebila sie o 20 stopni to moge sie pomylic gora o 4 stopnie i to w okreslonym kierunku czyli ze oziebi sie od 16 do 20 °C- to ci powinno wystarczyc

Bartt - masz racje w tej kwestii. Tez wlasnie siedzie nad tym tematem. Moj problem jest taki. Chce grzac wode (pradem) w nocnej taryfie (od 22-6.00) i od (13.00 - 15.00)i korzystac z niej w ciagu dnia. Znalazlem roznych producentow zasobnikow, ktorzy GWARANTUJA straty ciepla na poziomie: 0,3 st C/ godz. (np: atlantic-polska.pl)

To swietny wynik, tylko czy naprawde realny.

Niektorzy producenci twierdza, ze podgrzewacze nie musza stac w ogrzwanym pomieszczeniu i nie bedzie to mialo praktycznego wplywu na straty cieplne !!!!!! (SZOK = BAJKA).

Tak wiec pytanie do praktykow: Jak to jest naprawde !

powiem tak- mozna zrobic w duzym uproszczeniu pomijajac obnizenie temperatury wody- to jest dopuszczalne

czyli zakladamy ze woda ma np 40°C a powietrze 0°C

czyli mamy dt=40

przyjmuje 150 litrow wody

teraz przyjmijmy powierzchnie wymiany ciepla okolo 1,7m2( dla tych 150 litrow)

izolacja steropian 4cm

stad straty ciepla =k*dt*powierzchnia*czas

te straty zamieniaja sie na spadek temperatury wody dt/dtau=q/mcp=0,59

k jak dla sciany wychodzi 0,9W/m2

ogolnie straty 60 Wat

co daje spadek temperatury o 0,6°C na godzine

w rzeczywistosci nalezaloby ciagle korygowac temperature wody co obniza dt i powoduje ze z czasem straty sa coraz mniejsze

ale z grubsza mamy wynik

czyli za 10 godzin woda z 40 °C ozieni sie do 35 gdy na zewnatrz mamy 0°C

oczywiscie przyjmujac zalozenia jak wyzej

pozdrawiam

policzcie straty ciepla ze z

Rozumiem, że przy temp. wody 55C i pomieszczenia 15C (dt dalej =40C) i wynik będzie +/- podobny. Dzięki Leon, jesteś bardzo pomocny. Jak będziesz kiedyś we Wrocławiu czego ci życzę i się pochorujesz czego ci absolutnie nie życzę to leczenie masz u mnie gratis :grin:

Pozostaje sprawdzić ile stytopianu ma mój zasobnik :smile: