Bartt 09.02.2003 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 Tzn. o ile ona spada od powiedzmy 23 do 7 rano, zakładając, że piec się nie załącza by ją podgrzać? Mnie przedstawiciel Vissmana zapewniał, że spadnie w tym okresie ok 1,5 stopnia. Na forum w starych wątkach padały głosy, że 20-30 stopni. Jakie są wasze doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 09.02.2003 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 Nikt nie sprawdzał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 10.02.2003 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Osobiście sprawdzałem: bez podgrzewania, od około 08.00 do 21.30 spadała z 55 na 27. Pomieszczenie w którym stoi to piwnica (temperatura od +10 (zima) do +15 (lato).Moim zdaniem opowiada bajki albo ma ekstra ocieplaczHejpzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2003 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 czesc bartopisz mi troche te urzadzenie- wymiary- izolacja ilosc litrow, temperature to podam ci jak szybko to cos stygnie- proste obliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 10.02.2003 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Octavian, a jakiej firmy masz zasobnik? Leon w tym temacie interesuje mnie bardziej praktyka niż teoria. Zaoferowano mi zasobnik viessmana 160l i nie wim z czego jest zbudowana jego izolacja itd. Muszę natomiast wiedzieć czy to co mówił pracownik firmy ma szansę być prawdą, tzn. czy zasobniki tej firmy są lepsze czy takie same jak inne, dzięki za chęć pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2003 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 wiesz bart- nie chcesz trudnopewnie nie wiesz ez nie ma nic bardziej praktycznego niz dobra teoria.jestem w stanie to policzyc dla najgorszych parametrowizolacja to nie problem przyjmniemy 5 cm ze steropianu i bedzie okjestem to w stanie policzyc z bledem gora 20%czyli jak ci policze ze przez 10 godzin woda oziebila sie o 20 stopni to moge sie pomylic gora o 4 stopnie i to w okreslonym kierunku czyli ze oziebi sie od 16 do 20 °C- to ci powinno wystarczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 10.02.2003 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Nie, to nie tak,że nie chcę chętnie przyjmę każdą ilość teorii. Moja głowa już taka jest. Opisz ją proszę Tyle tylko, że na razie nie mam żadnych danych, które mógłbym ci podać by je podstawić do wzoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 10.02.2003 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Bartt - masz racje w tej kwestii. Tez wlasnie siedzie nad tym tematem. Moj problem jest taki. Chce grzac wode (pradem) w nocnej taryfie (od 22-6.00) i od (13.00 - 15.00)i korzystac z niej w ciagu dnia. Znalazlem roznych producentow zasobnikow, ktorzy GWARANTUJA straty ciepla na poziomie: 0,3 st C/ godz. (np: atlantic-polska.pl)To swietny wynik, tylko czy naprawde realny.Niektorzy producenci twierdza, ze podgrzewacze nie musza stac w ogrzwanym pomieszczeniu i nie bedzie to mialo praktycznego wplywu na straty cieplne !!!!!! (SZOK = BAJKA).Tak wiec pytanie do praktykow: Jak to jest naprawde ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2003 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 powiem tak- mozna zrobic w duzym uproszczeniu pomijajac obnizenie temperatury wody- to jest dopuszczalne czyli zakladamy ze woda ma np 40°C a powietrze 0°Cczyli mamy dt=40przyjmuje 150 litrow wodyteraz przyjmijmy powierzchnie wymiany ciepla okolo 1,7m2( dla tych 150 litrow)izolacja steropian 4cm stad straty ciepla =k*dt*powierzchnia*czaste straty zamieniaja sie na spadek temperatury wody dt/dtau=q/mcp=0,59k jak dla sciany wychodzi 0,9W/m2ogolnie straty 60 Watco daje spadek temperatury o 0,6°C na godzinew rzeczywistosci nalezaloby ciagle korygowac temperature wody co obniza dt i powoduje ze z czasem straty sa coraz mniejsze ale z grubsza mamy wynikczyli za 10 godzin woda z 40 °C ozieni sie do 35 gdy na zewnatrz mamy 0°Coczywiscie przyjmujac zalozenia jak wyzej pozdrawiam policzcie straty ciepla ze z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 10.02.2003 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Rozumiem, że przy temp. wody 55C i pomieszczenia 15C (dt dalej =40C) i wynik będzie +/- podobny. Dzięki Leon, jesteś bardzo pomocny. Jak będziesz kiedyś we Wrocławiu czego ci życzę i się pochorujesz czego ci absolutnie nie życzę to leczenie masz u mnie gratis Pozostaje sprawdzić ile stytopianu ma mój zasobnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 10.02.2003 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 najczęściej na ocieplenie daje się piankę poliuretanową lambda 0.027i grubość w poważnych zasobnikach to 7 cm (galmet) (irmet)co daje jeszcze lepsze wyniki i te straty 0.2 st/h o których mowa w vissmanie to nie są bajki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2003 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 zgadzam sie jesli takie sa parametry to wyglada na to ze gosc z weimana gadal prawde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 10.02.2003 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Właśnie rozmawiałem z działem technicznym viessmana dają piankę poliuretanową 5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2003 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 no i mamy odpowiedz w takim razie te 2 stopnie jest jak najbardziej realne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 10.02.2003 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Myslę, że poza samymi stratami ciepła przez izolację zasobnika wypadałoby jeszcze w przypadku cyrkulacji uwzględnić straty w przewodach c.w.u. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 10.02.2003 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 A czy zmieniło by coś dodatkowe docieplenie zasobnika we własnym zakresie(no jakaś własnej "produkcji" obudowa ze styropianu.W końcu estetyka pomieszczenia gospodarczego nie jest aż tak istotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 10.02.2003 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 bobiczek - oczywiście, że tak - to trochę tak jak z docieplaniem ściany, tylko musi być w miarę szczelnie cyrkulację można spokojnie sterować zwykłym programatorem, dzięki temu w nocy i przez 1/2 dnia nie pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2003 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 nie bardzo wiem o czym mowamyslalem ze chodzi o zbiornik na ciepla wode ktora stoi przez noca jesli chodzi o wode zawarta w rurach to oczywiscie jesli jest jakas recyrkulacja to trzeba to brac pod uwage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 10.02.2003 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Leon chodziło oczywiście o sam zbiornik. Padło jednak pytanie dodatkowe trochę z boku , więc udzieliłem porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 10.02.2003 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 znowu wraca cyrkulacja oczywiście straty są i muszą być alejeśli cyrkulacja jest zrobiona wewnątrz domu( zresztą zbiornik tez) to nie są to straty bo to ciepło zostaje wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts