Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja z takim pytaniem:

wciąż borykam się z problemem wyboru źródła ogrzewania - ja chcę pc, mąż się obawia, że to się szybko zepsuje i nie zwróci :( takie opinie uzyskał zresztą od zaprzyjaźnionego montera pc i szefa jakiegoś salonu wiessmann, który sobie zamontował pc i stwierdził, że to był wielki błąd...... ja tu czytam ten wątek i widzę inne opinie, ale cóż..... ile ludzi tyle opinii......

mąż wymyślił tak - kupmy piec gazowy i małą pc powietrzną. PC będziemy grzać do temp zew +5, a przy niższych temp. piecem. Co o tym sądzicie ??

Moim zdaniem trudno realizowalne i drogie.

Trudno realizowalne, bo wcale nie łatwo zmusić pompę powietrznę i kociał gazowy do rozsądnej i ekonomicznej pracy. Wiem, bo od roku kombinuję połaczenie pompy powietrznej i kotła olejowego. Teoretycznie mozna połaczyć oba źródła w buforze, jednak kocioł gazowy będzie za bardzo podnosił Ci temperaturę wody c.o. (trudno zmusić go do pracy z 35 st na zasilaniu) i spadnie ci COP pompy ciepła. Mozna jeszcze rozważyć umieszczenie pieca gazowego za pompą ciepła przezd podłogówką - coś jakby dopalacz/dogrzewacz przy niskich temperaturach. Jednak wtedy ciepła woda przepływa przez piec gazowy i niepotrzebnie się w nim wychładza. Mozna wymyśli bypass do omijania pieca gazowego - jednak wtedy pojawia się dodatkowa automatyka (zawór trójdrogowy) i układ jeszcze bardziej się komplikuje.

Z podgrzewaniem c.w.u. jest jeszcze gorzej przy dwóch źródłach, chyba, że zastosować zasobnik z dwiema wężownicami, żeby nie dochodziło do mieszania wody podgrzewanej przez piec gazowy i PC.

Kosztowo chyba również bez sensu. zapłacisz za pompe i za piec gazowy. Jak piec gazowy to dodatkowy koszt komina i wkładu z kwasówki + projekt i instalacja gazowa. Chyba, że kocioł kondensacyjny - ale on znowu jest drozszy od zwykłego (ale nie potrzebuje komina). Tak jak kolega pisał - dwa abonamenty: gaz + prąd. Chyba, że gaz ze zbiornika, ale jest cholrenie drogi (koszt ciepła z gazu ze zbiornika = koszt ciepła z prądu).

Moim zdaniem zły kierunek.

Dociepl porządnie dom. Zamontuj ciepłe okna i wentylację mechaniczna, żeby ograniczyć zapotrzebowanie domu na ciepło.

Na rynku znajdziesz pompy powietrzne pracujące do -20. Jeżeli przy -15 nie starczy im mocy, zeby dogrzać chałupę - włączą się grzałki elektryczne. Ale takich dni (nocy) będzie kilka - kilkanaście w roku, więc nie ma co się przejmować zuzyciem prądu w tym czasie.

A układ będzie 1000 x prostszy i niezawodny.

Chyba, że gruntówka i wtedy zupelnie nie masz się czym przejmować.

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/946/#findComment-5370865

Nie komplikuj prostych spraw. Są PC, które mają zestaw do współpracy z innym źródłem ciepła (kotłem gazowym/olejowym) jako opcjonalne wyposażenie za rozsądne pieniądze. I to elektronika PC dba o sterowanie kotłem.
https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/946/#findComment-5370897

Nie komplikuj prostych spraw. Są PC, które mają zestaw do współpracy z innym źródłem ciepła (kotłem gazowym/olejowym) jako opcjonalne wyposażenie za rozsądne pieniądze. I to elektronika PC dba o sterowanie kotłem.

Poproszę link do takiej pompy, chętnie poczytam i się czegoś nauczę.

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/946/#findComment-5371338

Każdy model Atlantica możemy podłączyć do istniejącego kotła przy pomocy zestawu drugiego kotła.

Po podpieciu drugiego kotła gazowego i olejowego odblokujemy funkcje i spokojnie mozna nimi sterować razem.

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/946/#findComment-5371351

Rozumem, że mówicie o takim układzie jak na stronie 18tej tej instrukcji:

http://rekuperatory.co/portal/1312-9-_boiler-connection-kit-_2nd-circuit1.pdf

Potwierdzam, że jest to technicznie realizowalne (jest to układ o którym pisałem wcześniej, gdzie piec olejowy/gazowy dogrzewa wodę c.o. po wyjściu z pompy ciepła) i macie rację, że w tym przypadku pompa ciepła zajmie się sterowaniem.

Jednak uważam, że jest to rozwiazanie idealne przy modernizacji istniejacych instalacji c.o. opartych na gazie/oleju, kiedy pompa ciepła instalowana jest w celu obniżenia kosztów eksploatacji. Ale instalacja gazowa już istnieje.

W przypadku nowych inwestycji uważam, że nie ma to sensu. Że lepiej i taniej kupić pompę powietrzną z wbudowanymi grzałkami i ich używać w bardzo niskich temperaturach.

O ile zresztą piecem gazowym używanym do c.o. da sie jakoś sterować (przeważnie przez zwarcie styku i wydania rozkazu pracuj, lub przez obserowanie wody na wejściu do pieca - czyli wyjściu pompy ciepła), to juz zbudowanie ukladu podgrzewania c.w.u. juz nie jest takie oczywiste.

Zarówno pompa ciepła i piec gazowy mierzą temperaturę w zasobniku i startują kiedy się obniży. I w tym przypadku ogrzewamy c.w.u. gazem (czyli drożej) równolegle z tanim podgrzewaniem w pc. A więc sumarycznie wychodzi drożej. Trzeba by uzależniać podgrzewanie c.w.u. przez piec gazowy również w zależności od temperatury zewnętrznej, a to juz może nie być proste (chociaż realizowalne, np. przez oszukiwanie czujnika temperatury w zasobniku c.w.u. pieca gazowego).

I oczywiście w przypadku gazu/oleju dochodzi cała zabawa z kominami, przeglądami pieca, regulacjami palnike etc.

Reasumując - da sie zrobić wszystko. Pytanie tylko, czy czasami skórka warta wyprawki.

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/946/#findComment-5371819

Zarówno pompa ciepła i piec gazowy mierzą temperaturę w zasobniku i startują kiedy się obniży. I w tym przypadku ogrzewamy c.w.u. gazem (czyli drożej) równolegle z tanim podgrzewaniem w pc. A więc sumarycznie wychodzi drożej. Trzeba by uzależniać podgrzewanie c.w.u. przez piec gazowy również w zależności od temperatury zewnętrznej, a to juz może nie być proste (chociaż realizowalne, np. przez oszukiwanie czujnika temperatury w zasobniku c.w.u. pieca gazowego).

Kocioł gazowy nie mierzy w tej konfiguracji temperatury w zasobniku. Tym zajmuje się PC i także ona decyduje czy załączyć kocioł w celi podgrzania CWU czy "poradzi sobie sama". Można zaprogramować przy jakich parametrach zostanie dodatkowo załączony kocioł (np. poniżej jakiej temperatury zewnętrznej).

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/946/#findComment-5371829

Pod warunkiem, że jest to kocioł gazowy bez swojego zaworu trójdrogowego, czyli pracujący zawsze jako podgrzewacz przepływowy z jednym wejściem i jednym wyjściem wody, właczający się na rozkaz z pompy ciepła.

Jeżeli jest to uniwersalny piec gazowy do c.o./c.w.u. to ma swój zawór trójdrogowy i układ się komplikuje hydraulicznie.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taki 'typowy' piec gazowy pracował tylko jako podgrzewacz przepływowy. Tylko po co na to wydawać pieniądz :)

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/946/#findComment-5372103

Pod warunkiem, że jest to kocioł gazowy bez swojego zaworu trójdrogowego, czyli pracujący zawsze jako podgrzewacz przepływowy z jednym wejściem i jednym wyjściem wody, właczający się na rozkaz z pompy ciepła.

Chyba nie rozumiesz jak realizowane jest podgrzewanie CWU w kotłach 1-no lub 2-u funkcyjnych stąd kolejny sztuczny problem.

Jeżeli jest to uniwersalny piec gazowy do c.o./c.w.u. to ma swój zawór trójdrogowy i układ się komplikuje hydraulicznie.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taki 'typowy' piec gazowy pracował tylko jako podgrzewacz przepływowy. Tylko po co na to wydawać pieniądz :)

A jeżeli rozumiesz to totanie nie wiem gdzie leży problem? Jeżeli masz już kocioł 2-funkcyjny to po prostu nie korzystasz z przepływowego podgrzewania CWU. Jak nie masz to kupujesz najtańszy możliwy...

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/946/#findComment-5372118

Opcja drugiego kotła ( gaz, olej itp. ) jest idealna do modernizowanych obiektów :)

Co do nowo budowanych domów to raczej nie było by uczciwe wobec klienta proponować mu taki układ.

Z tego co widziałem w ofertach klientów które dostałem do porównania vissmann robi takie ofert w oparciu o vitocala 200s.

Ale w wypadku tej pompy jest to oczywiste przy - 15 pompa przestaje pracować i wtedy potrzebujemy innego źródła ciepła :)

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/946/#findComment-5372946

Dziękuję Miki za poparcie:)

Prawie każda pomp powietrzna będzie potrzebowała jakiegoś wsparcia w bardzo niskich temperaturach. I tym wsparciem może być cokolwiek, nawet kominek, jak komuś chce się palić w mrozy. Ale najtaniej i najprościej kupic pompę powietrzną z zespołem grzałek i nie komplikować układu.

Chyba, ze zamierzeniem inwestora jest dywersyfikacja dostaw ciepła na zasadzie wybieram to, co tańsze.

Jak podrożeje w przyszłości prąd to przełączę się na gaz.

Tylko chłopaki od źródeł energii trzymają niepisaną zmowę cenową. jak podrożeje prąd, to gaz, olej, węgiel i nawet drewno kominkowe też.

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/946/#findComment-5372979

Witam!

Wtrącę żeby tu nikogo nadmiernie nie poirytować :) Jestem absolutnym laikiem choć wpadłem już na 583 stronę tego wątku. Chcę zasięgnąć rady bo wielu z Was ma na czym czapkę nosić. To co imponuje najbardziej to to, że chcecie się dzielić wiedzą pomimo faktu, że nieraz się potknęliście a nie mogąc liczyć na fachowców od sprzedaży i instalacji, usilnie zgłębialiście wiedzę i dopięliście swego.

Chcę poniekąd sprowokować dyskusję na temat, co byście zrobili mając możliwość zaczynać inwestycję ponownie, mając na względzie poniższe „dane” i „szukane”?

Jestem na etapie budowy piwnicy, został wylany strop. Kubatura domu to 700m3. Powierzchnia do ogrzania ok 140m2. Będzie nas trójka, póki co. W planach miałem paliwo stałe (ekogroszek z podajnika) do CO i CWU ale się waham. Ocieplenie domu wykonam pod sugestie Forumowiczów – w tej kwestii chyba wszystko rozumiem :) Ale z chęcią przeczytam każdą radę, w każdej sprawie.

W moim przypadku brakuje mi lekko czasu na zgłębianie tajników PC bo muszę lada chwila wpuścić spych na teren budowy a dziś już wiem, że chciałbym zrezygnować z pieca z uwagi chociażby na środowisko i wykorzystać tę alternatywę jaką jest wykorzystanie PC. To piękna i czysta okolica – szkoda by było kopcić z komina na co dzień.

Do tematu...

Wierciłem jesienią studnię i szukając wody studniarze pozostawili mi 3 odwierty (7, 5 i 3m).

Zatem

1. czy możliwe jest łączenie kolektorów poziomych z pionowymi a jeżeli tak to

2. czy warto rozwiercić otwory - miały mniej więcej od 10 do 16m każdy (dziś otwory mierzyłem ale przysypało je do powyższych głębokości) i wykorzystać w takiej konfiguracji? Jeśli się nie łączy to

3. czy lepiej zostać przy 3 sondach (w odległościach od siebie ok 2m) po 12-15m głębokich czy wybić z głowy sondy i ułożyć spiralne kolektory poziome – mając oczywiście na względzie także pokłady finansowe. Czy w ogóle takie głębokości mają sens?

Teren działki rozległy więc ten argument pomijamy.

Komin z dwoma wylotami dymowymi i wentylacją, na części piwnicznej, już stoi więc już dociągnę go do końca. Zatem

4. czy na wypadek potrzeby dogrzania domu (zaznaczam, że mamy tu biegun zimna – mrozy trzaskające utrzymują się całą zimę :)) sensowne będzie instalowanie kominka z płaszczem wodnym czy powinienem rozpatrzeć inną decyzję?

5. Nie potrafię liczyć mocy więc jeśli możecie mi pomóc to też poproszę. Kocioł miałem zaplanowany na 18kW.

Z przyjemnością prześledzę dyskusję.

Z góry dziękuję!

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/946/#findComment-5373320

nie poznaję Cię - a gdzie straty kominkowe, kominowe, czy aby jesteś tego pewien że warto???

Kominek ma być dla nas a nie my dla niego. Źródłem (wystarczającym) ogrzewania ma być PC, a kominek powinien zostać dla przyjemności i ewentualnie w rezerwie.

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/946/#findComment-5373365