Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z zalozenia ( o ile to takie proste ) to nizsza delta powinna dac lepszy COP...

Niekoniecznie, bo tak naprawdę wpływ na COP ma temp. skraplania na wymienniku czynnik - woda, a nie temp. wody w grzejnikach. Raczej nie dotrzesz do wszystkich niezbędnych danych technicznych, pozostaje poeksperymentować, ale, o ile to możliwe, spróbowałbym z zasilaniem 45* i dT 3.

Witam i kupiłem swoja powietrzną a montaż w czerwcu :)

PANASONIC AQUAREA serii T-CAP

Pompa ciepła WH-UD09DE5 sprężarka INWERTER,

moc grzewcza Q=9,0 kW

COP=4,74 (A7/W35), zasilanie 230V

Hydrobox WH-SXF09D3E5 grzewczy

grzałka dodatkowa 3 kW , zasilanie 230V

Kupiłeś od AJB Klima? Kto robi całą instalację grzewczą? Jak masz rozwiązany problem minimalnej temperatury powrotu?

Tak kupiłem od AJB klima, ogrzewanie podłogowe robi mój budowlaniec a o problemie z powrotem jeszcze nic nie wiem.

Myślę, że sprzedawcę wybrałeś właściwego. Dopytaj go teraz o problem z temperaturą powrotu. Jak nie wiesz o co chodzi to poczytaj np tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171750-Pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda&p=5837610#post5837610

Nie wiem na jakim etapie jesteś z budową ale jeżeli jeszcze masz czas to dobrze przemyśl sprawę izolacji domu a także przedyskutuj ze sprzedawcą pompy ciepła sposób wykonania podłogówki (długość pętli, itp.). Masz zdaje się dom leciutko powyżej 100m2, tak? W tej sytuacji pompa 9kW wydaje się trochę "za duża".