Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hm, inverter dobiera moc przy CO. Przy CWU wykorzystuje to co ma.

Jesli faktycznie jest jak piszesz, to jak pompa w lecie bedzie miala moc na poziomie 12-14kW na cele CWU. Z takim zasobniczkiem to bedzie porazka. Nie chce mi sie jednak wierzyc, zeby sprawa grzania CWU byla wykluczona ze sterowania moca. To byloby idotyczne. :)

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://en.wikipedia.org/wiki/Overclocking :)

Pyksiu, może pomyśl o potencjalnym źródle dodatkowych dochodów? :)

W takie zabawy to ja sie juz bawilem "podkrecajac" userom procesory 386DX 33MHZ na 40MHz (XT, 286 i 386 byly praktycznie nie do podkrecenia) ;)

Teraz masz specjalne BIOSy na plytach glownych do takich zabaw i wentylatory do PCta zajmujace tyle miejsca co zasilacz (o chlodzeniu wodnym nawet nie wspominam).

Do prywatnego uzytku "wyroslem" z tego lata temu. Nawet juz nie bardzo mi sie chce zmieniac w komputerze czesci na coraz nowsze. Jade juz dluga na jakiejs czterordzeniowej i5 3GHz. Niekreconej. :)

A zrodlo dochodow jest, bo takim overclocerom zawsze cos sie w kompie zesra. Albo sprzet, albo soft.

W takie zabawy to ja sie juz bawilem "podkrecajac" userom procesory 386DX 33MHZ na 40MHz (XT, 286 i 386 byly praktycznie nie do podkrecenia) ;)

Ehh, to byli czasy. Już w '90 miałem DX40 4 MB RAM 40 MB dysku, czyli najlepszy komputer na osiedlu, i rządziłem ;)

Ale taki chip tuning ma się dobrze, więc kto wie, może doczekamy się oferty typu: za 500 zł przerobię pompę z 9 na 12 kW.

Ehh, to byli czasy. Już w '90 miałem DX40 4 MB RAM 40 MB dysku, czyli najlepszy komputer na osiedlu, i rządziłem ;)

No to nie miales "przyjemnosci" ze sprzetem klasy AT/XT. Tam dysk MFM 20 MB to byl dopiero wypas (trzeba bylo go przed wylaczeniem "prakowac"). Te 6 MHz tez robily swoje.

Mam cenniki z gieldy komputerowej z Wroclawia z tych czasow. Trzymam na pamiatke ;)

Z pompami niestety nie bedzie tak latwo. To urzadzenia mechaniczne. Jak sprezarka jest jakiejs mocy nominalnej, to bez szkody nie wycisniesz z niej 30% kW wiecej.

no i tak siedzę i brzydko klne pod nosem na te biura...oni chyba mają jakąś sztame z instalatorami, żeby im mocniejsze urzązenia wychodziły :p

Oni po prostu swoje tyłki zabezpieczają i ja się im wcale nie dziwie, biorąc pod uwagę kulturę pracy i jakość w domach budowanych przez np. niektórych developerów :) Potem inwestor mógłby mieć pretensje do biura, że zaprojektowało za małej mocy urządzenie grzewcze i nie da się dogrzać domu w mrozy! "Na styk" można dobierać będąc w 100% pewnym swojej ekipy / jakości wykonania ocieplenia etc :)

No to nie miales "przyjemnosci" ze sprzetem klasy AT/XT. Tam dysk MFM 20 MB to byl dopiero wypas (trzeba bylo go przed wylaczeniem "prakowac"). Te 6 MHz tez robily swoje.

Mam cenniki z gieldy komputerowej z Wroclawia z tych czasow. Trzymam na pamiatke ;)

Z pompami niestety nie bedzie tak latwo. To urzadzenia mechaniczne. Jak sprezarka jest jakiejs mocy nominalnej, to bez szkody nie wycisniesz z niej 30% kW wiecej.

Ależ miałem, także z XT 4.77 Mhz i 512 kb, wspominam DX-a jako, jak napisałem, ówcześnie najpotężniejszy komputer na osiedlu, A lata 90 spędziłem na Grzybowskiej w Warszawie, gdzie sprzedawałem jeszcze np. kości ramu 256 kb. :)

A o pompach to mówimy w kontekście, że producentowi nawet nie chce się różnicować sprężarki i wkłada tą samą do modeli różnej mocy, tyle, że ogranicza elektronicznie moc. Rozumiem, że koledzy takie wynaleźli.

Adiqq napisał

nie wiem czy czegoś nie pokręciłem - ale chyba t-cap ma w ten sposób zapewnioną stałą moc do -15C :p

bo model 9kw ma sprężarke 12kw i jest ona "przykręcona", i stopniowo popuszczana tak żeby do -15 trzymała parametry

w ulotkach to ładnie wygląda, nie jest to zaslugą super-hiper technologii, tylko przewymiarowania....

Słynny na tym forum z wydajności i długich okresów odszraniania Mitsubishi El...... (nie mylić proszę z MHI bo to zupełnie inna półka), ma to samo tylko jeszcze więcej. Wszystkie jednostki linii Zubadan- czy to 8 czy 16 kw, mają nabite po 5 kg R410a.

Nabijcie Panowie tyle samo do 16 kW Magnolii ( z ulotki wynika, że jest tam 2,5 kg). Też będzie się oszraniać co 1,5 godziny. Też będzie trzyma15kW do -15.

Co się będzie dziać z COP w miarę spadku temperatury domyślcie się albo niech wam wyjaśni mkm lub wihajster. Zarówno M...... jak i P...... to marketing najczystszej próby. Nie zmienia to faktu że dla określonych zastosowań są to bardzo dobre pompy.

Pozdrawiam

Pratchawiec

nie mylcie t-cap ze zwykłymi P, t-cap jest tylko 9kw (ze spr. 12kw) i 12kw(ze spr. 16kw) dodatkowo t-cap ma dodatkowy zawór rozprężny do wtrysku gazu i moim subiektywnym zdaniem to rozwiązanie do grzejników (t-cap) do płaszczyznowego wystarczy zwykła pompa np. 7kw ze spr 7kw

Dodatkowy zawór rozpr. pozwała "utrzymać moc" dla niskich odparowań i wysokiego skraplania (temp. w obiegu dla grzejników)

Oczywiście łatwiej sprzedać większą pompę bo zawsze sobie da radę a inwerter załatwi przewymiarowanie przynajmniej częściowo

Edytowane przez mkm silesia

No nie bezpośrednio, bo jest jeszcze pare innych czynników, które o tym decydują i wynikają czy to z konstrukcji układu chłodniczego, oprogramowania lub konstrukcji sprężarki. W każdym razie co do zasady to tak jest .

No niestety to nie takie proste "soft' ma w "pamięci" parametry i jak przeładujesz układ wyjdzie poza zakres dla danej temp. i masz "błąd skraplania/parowania" etc. ilość czynnika jest ściśle określona dla danego urz. i długości instalacji.

Zbyt mała ilość (wyciek lub niedopełnienie dla długiej instalacji) za to może skutkować nadmiernym obladzaniem.(to może dotyczyć instalki Magnolii bo po odśnieżonym ogrodzie widać że rury długie)

Edytowane przez mkm silesia

Generalnie wiekszosc producentow...

COP w idealnych warunkach.... zadko ktory podaje tabele COP ktore uwzgledniaja odszranianie...

nie podaje sie zuzycia "stand by" poprzez PC etc.

Ale jak podaja ze oddaje 9kW przy -15*C to chybra raczej tak musi byc... w innym przypadku by predzej czy pozniej wpadli....

Finowie, Szwedzi etc robia testy PC... duze odchylenia od deklarowanych mocy COP etc by wyszly :)

Akurat testu Panasonica P/W na tle innych nie widzialem..... za P/P za to wstydzic sie nie musza :D:)

Wydaje mi się, że mogłem zostać źle zrozumiany.

Nie twierdzę, że M... P....wprowadzają w błąd co do rzeczywistych parametrów pomp z dotryskiem czynnika. One z pewnością osiągają deklarowane parametry; zapewne nawet je przekraczają. Chciałem jedynie uzmysłowić, że inne pompy tych samych producentów mają zbliżone parametry, bez marketingu typu "stała moc do -15*" lub "grzanie do -25* cytaty z reklam M.... Zubadan.

Standardowa pompa P........ o mocy nominalnej 12 kW, przy - 15* ma moc 8,9 kW. Pisał zresztą o tym wcześniej mkm.

T-Cap 9 kW ma moc zdławioną programowo. Sprężarka jest taka sama jak w 12kW . Przypuszczam. że głównym "hamulcem" jest element softu sterujący EZR. Oczywiście w hydroboksie może być nieco większy wymiennik. I to chyba wszystko, za wyjątkiem oprogramowania sterującego pracą invertera, EZR i dotrysku czynnika, bo pozostałe elementy są takie same.

W jeszcze bardziej jaskrawy sposób widać to w linii Zubadan od M....

Jako pierwszy w tym kierunku poszedł Mits. El. Efekt jest taki że od kilku lat Zubadan jest synonimem pompy potężnej -arktycznej, co przekłada się na oczekiwane ceny. Dziś system dotrysku czynnika stosują również inni producenci, m in. P.... i LG w systemie Therma (v1 injection). Nie ma w tym jednak żadnych cudów.

Obieg Lindego pozostaje nienaruszony.

MHI to Mitsubishi Heavy Industries mało obecny na rynku konsumenckim, choć stosowany między in. przez NIBE; Rolls Royce.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Edytowane przez Pratchawiec

Witam poznownie zrobiliśmy podlogowke w calym domu dla przypomnienia dom 150 m parter i pytanie moje jaką pompe ciepła powietrze/woda polecacie ?czy ktos z was użytkuje taka pompę i prosze o pomoc w decyzji .

Ale jaką podłogówkę ktoś policzył temp. przepływy itd. czy "zarobił bo zawsze tak robi i działa"