Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeżeli nie masz bufora C.O. sytuacja się nie zmieni. Instalatorzy prawdopodobnie nie przewidzieli (nie mieli doświadczenie w tej kwestii) że pompa będzie taktować przy zamkniętych pętlach podłogowych. W sytuacji kotła gazowego blokujemy jego pracę wraz z zamknięciem wszystkim pętli, może tutaj taki układ także by zadziałał, bez sensu jest teraz nie wykorzystać sterowników na które wydane zostały już pieniądze - no chyba, że uda się je oddać do źródła.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jvc ja na twoim miejscu spróbował bym to oddać - z 2-3K byś zyskał i pozbył się kłopotu. Żonie za to kup nowe buty, dzieciom zafunduj dobrą zabawę a resztę wydaj na uciechy własne. Zobaczysz że wszyscy będą Cię jeszcze bardziej szanować a ty będziesz miał satysfakcję.

Wreszcie wiem jak to jest byc posiadaczem Pci:D

http://images53.fotosik.pl/591/8e9406abcf095ee0gen.jpg

Jak to kiedys Pyxis okresli, "... bedziesz sie cieszyl jak prosie w blocie...".

Pyxis teraz Ci moge powiedziec, ze miales racje:D

Od polnocy zaczalem wygrzewac posadzki, delta nie chce byc wieksza od 4,5oC.

Przeplyw w DZ 15l/m w kazdej nitce.

Edytowane przez Tomaszs131

Sterowniki w pomieszczeniach ustawiłem na 26 stopni ( poza garażem) i w ciągu doby sprężarka włączyła się dwa razy :)

Dzień wcześniej pompa na 15 stopni , sterowniki to samo i ilość włączeń sprężarki 11...

Wymontuj i oddaj te sterowniki lub zacznij zbierać pieniądze na nową sprężarkę :p

Z oddaniem jest duży problem , pomijam fakt okablowania całego mieszkania pod te sterowniki ( trochę szkoda tego) to pieniędzy nikt mi po prostu nie odda. Prawdopodobnie będę nimi regulował tylko w garażu i kotłowni oraz w sypialni a reszta będzie się marnować.

Człowiek uczy się na błędach...

Pyxis jaka taryfe wybrales, jakie sa dodadkowe oplaty przy taryfie G ? Jutro jade do PGE zmienic taryfe z budowlanej na pewnie jedna z grupy G12.

Zanim tam jutro pojade to chcialbym juz miec jakas na ten temat wiedze.

U mnie:

G12- dzien 0,2417, noc- 0,0836,

G12n- 0,2171, 0,0535,

G12w- 0,2472, 0,0756,

Co tu wybrac?

Porownalem taryfy z innymi miastami i wychodzi na to, ze w Lublinie energia jest najdrozsza:P

Ja mam obecnie G12g (pon pt od 22-7 i od 14-16; sobota od 14 do poniedzialku 7:00)

Mi wychodzi wraz oplatami stalymi cena 68gr/31gr za kWh. Oplaty stale to cos kolo 8 zl/mc z tego co pamietam.

Zacznij od tej z najtanszym pradem w nocy i patrz, czy odpowiadaja Ci godziny. Jesli masz wybor, to rozwazaj w pierwszej kolejnosci ta taryfe, ktora dodatkow ma okienko taniego pradu w dzien.

Wiatam Was wszystkich ! Mam do Was prośbę o pomoc - może ktoś zetknął sie lub słyszał o podobnym problemie.

Mam od 5 lat pompę ciepła Danfosa DHP H gruntową. Działała przez ten czas bez zarzutu. W wigilię zauwazyłem jednak, że stoi wyłączona - pomyslałem że korek wysadził, jednakże wszystko było w porzadku wszędzie był prąd. Wyłaczyłem więc i włączyłem prąd w domu myśląc że może styki przy tablicy (korkach) zaśniedziały, czy coś podobnego. Pompa uruchomiła się. Po kilku dniach sytuacja się powtórzyła - tym razem również wyłączyłem i włączyłem prąd już tylko na lini pompy ciepła znowu się uruchomiła. Pomyślałem sobie że może problem w instalacji elektycznej, zainstalowałem czujnik zmiany faz ale nadal jest to samo pompa co kilka dni sama przestaje działać. Ostatnio chyba jest to częściej nawet co dwa dni. Z serwisu Danfosa uzyskałem informację że nawet gdyby był przejściowy spadek napięcia a potem znów napięcie powróciłoby do wartości właściwej pompa sama się uruchomii bez potrzeby "restartu ręcznego" . Wydaje mi się więc że problem dotyczy pompy, ale i instalator i serwis mówili, że o podobnym problemie nie słyszeli.

Może macie jakiś pomysł ? Z góry dziękuję

a nie bylo takich szybkich odcięć energii i po sekundzie ponowne włączenie?? U mnie po takich kilku szybkich odcięciach i włączeniach dzieje się podobnie, może ma jakis czujnik i wowczas się rozlacza. Dziś tez kilka razy wylaczalu u mnie prad ale nie takim szybkim cykaniem i pompa normalnie się uruchamia i wszystko pracuje. Zauważyłem rownież że takie dwa szybkie odcięcia i załączenia energii nic nie zmieniają, ale już większa liczba powoduje odcięcie podłogówki, a jak wiadomo do pogodowki musi ona chodzic, musze wiec wylaczyc i wlaczyc pompe i to pomaga.

a nie bylo takich szybkich odcięć energii i po sekundzie ponowne włączenie?? U mnie po takich kilku szybkich odcięciach i włączeniach dzieje się podobnie, może ma jakis czujnik i wowczas się rozlacza. Dziś tez kilka razy wylaczalu u mnie prad ale nie takim szybkim cykaniem i pompa normalnie się uruchamia i wszystko pracuje. Zauważyłem rownież że takie dwa szybkie odcięcia i załączenia energii nic nie zmieniają, ale już większa liczba powoduje odcięcie podłogówki, a jak wiadomo do pogodowki musi ona chodzic, musze wiec wylaczyc i wlaczyc pompe i to pomaga.

NIe było dzisiaj, ani też wcześniej szybkich odcięć energii - tak żeby to zauważyć. Poddałeś mi jednak myśl taką że może być problem ze spadkiem napięcia w sieci zamiast 230 v. daje przez chwilę poniżej 200 ja tego nie zauważe a pompa może się wyłaczyć. O ile dobrze zrozumiałem to jest u Ciebie tak, że prąd po tych wyłączeniach jest w domu a pompa się sama nie uruchamia ? - to dla mnie ważne, bo dotychczas myślałem tak jak wskazał Danfoss zawsze się sama uruchomii. Masz pompę Danfoss ?

to nie jest odlaczenie produ, to sa takie chwilowe migniecia doslownie sekundowe. Mam viessmann.

Czyli coś takiego jak krótkotrwałe spadki napięcia. Spróbuj porozmawiac ze swoim dostawcą może problem jest w napięciu często tak się dzieje montują wówczas na tydzień takie urządzenie które mierzy napięcie i jak wychodzi im że są spadki to dają większą moc na transformatorze może problem u Ciebie zniknie.

Najważniejsze jednak czy dobrze zrozumiałem : po takich mignięciach pompa stoi nawet jak jest jest prąd i dopiero włączenie i wyłaczenie prądu powoduje jej uruchomienie ?

Mam od 5 lat pompę ciepła Danfosa DHP H gruntową. Działała przez ten czas bez zarzutu. W wigilię zauwazyłem jednak, że stoi wyłączona - pomyslałem że korek wysadził, jednakże wszystko było w porzadku wszędzie był prąd. Wyłaczyłem więc i włączyłem prąd w domu myśląc że może styki przy tablicy (korkach) zaśniedziały, czy coś podobnego. Pompa uruchomiła się.

Ona nie ma wyłącznika sieciowego, że musisz ją "resetować" poprzez wyłącznie i włączenie linii zasilającej? Czy w rejestrze błędów pojawiły się jakieś komunikaty czy nic tam nie ma?