Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sam piszesz glupoty. Tradycyjnie porównując wszystko do kotla gazowego, jeszcze smieciucha dodaj.

Ta pompa ma dokladnie to samo w srodku jak kazda inna, Gdzies na forum krazyly zdjecia pompy ekopolu, bylo jedno i to samo co w viessmannie.

Smieszy mnie ten mit który krąży o tej marce. Jeszcze ktoś pisał o płycie głownej za 10 czy 20 kola heh, zapomniales o tym napisac.

To prawda ta PC ma prawie to samo co inne(markowe i chinole) , tylko czemu więcej kosztuje? tutaj o cenie decyduje głównie marketing.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Grzeczny jak zwykle...

I coż, biznesik nie wypalił - a teraz też nie idzie ?

Jak mi przykro ...

Chciałyś może wziąć udział w super programie : "dlaczego ja?" ( a może " dlaczego mnie?"...."znowu w życiu mi nie wyszło"- taki cytacik z piosenki się nasuwa...

Bez pzdr

PS

Czy ktoś jest Twoim fanem na tym podwóreczku- nieudolny sprzedawco/ handlarzyno ?

Widzisz - to , że ludzie są grzeczni i nie agresywni - nie oznacza , że nie potrafią się odgyźć.

A jeśli mógłbyś być precyzyjnym , to bardziej adekwatnym określeniem mojej zawodowej drogi , byłoby " producenciorze"- ponieważ żyję z tego co sam wymyślę ( rozumiem , że Tobie takich rzeczy nie można zarzucić ?Trzeba być precyzyjnym i fachowym- a nie "krzykusem" bez zastanowienia...)

No tak- chciało by się , a nie można...

Cinko, smutno- i nie żal mi Ciebie....

A odnośnie wyboru PC

Jeśli sami nie zaangażujemy się w ten temat , to zakup może wynikać z takich przesłanek :

- zaufanie do kraju ( np PC z Niemiec czy Japonii)

-z doświadczenia znanych nam osób ( tu niestety , można się " naciąć" bo zazwyczaj koloryzujemy swoje wybory i usprawiedliwiamy producenta- przyład z mojego życia : kiedyś mój klient zapytał mnie dlaczego jeżdżę seiczento , odpowiedziałem , że na takie auto mnie stać - tanie w zakupie i naprawie, itd. On miał mesia i kiedy się zapytałem co sądzi o odpadających kołach w czasie jazdy - usłyszałem , że nawet najlepszym zdażają się wpadki ...To słyszę regularnie : tańsze produkty od topowych są awaryjne , a tym markowym to tylko się zdarzają wtopy...)

Moim zdaniem , kiedy zawęzimy wybór do określonych producentów wystarczy zrobić prostą tabelkę :

-parametry

-cena

-problemy użytkowe

-serwis

-koszt części

-pozycja rynkowa /udział w rynku, marka

-technologia , komponenty

I teraz tylko poustawiać wg swoich kryteriów

Pół roku ponad drążyłem temat wyboru producenta, modelu i konfiguracji- nie dlatego , że tylko tak chciałem( ok lubię tachnikę i pokochałem PC) ale jednak nie jednoznaczne opinie użytkowników i instalatorów mnie zmusiły do tego

Pzdr

Powodzenia

1. Skad w PL wziasc wiarygodne dane?

2. Niejeden zlosliwie powie ze to taka lodowka ale na odwrot i kazdy chlodniarz zrobi :)

3.Tu moga byc roznice... ale tez ich dostepnosc jest istotna

4. Dlaczego udzial i pozycja rynkowa... marka? W Polsce? W Europie czy na swiecie?

:)

Hej

Patrzyłem na dane z kat i wg jakiej normy ( chinole właściwie nie miały tego typu danych)

Pozycja rynkowa w moim wupadku , wynikała z lektury na forach ( przyjąłem , że ludzie będą pisać co tam mają ) , znałem większość marek uznanych z innych produktów ( wieśki , mitsu itp)

Czy to wystarczyło? Nie wiem , może kiedy pododajemy inne wytyczne- ludziom będzie łatwiej ( zresztą , jeśli źle rozumowałem- to też trzeba o tym napisać, tak by inni skorzystali - a nie tylko dystrybutorzy czy instalatorzy )

Pzdr

Gość Arturo72
A odnośnie wyboru PC

Jeśli sami nie zaangażujemy się w ten temat , to zakup może wynikać z takich przesłanek :

- zaufanie do kraju ( np PC z Niemiec czy Japonii)

-z doświadczenia znanych nam osób ( tu niestety , można się " naciąć" bo zazwyczaj koloryzujemy swoje wybory i usprawiedliwiamy producenta- przyład z mojego życia : kiedyś mój klient zapytał mnie dlaczego jeżdżę seiczento , odpowiedziałem , że na takie auto mnie stać - tanie w zakupie i naprawie, itd. On miał mesia i kiedy się zapytałem co sądzi o odpadających kołach w czasie jazdy - usłyszałem , że nawet najlepszym zdażają się wpadki ...To słyszę regularnie : tańsze produkty od topowych są awaryjne , a tym markowym to tylko się zdarzają wtopy...)

Moim zdaniem , kiedy zawęzimy wybór do określonych producentów wystarczy zrobić prostą tabelkę :

-parametry

-cena

-problemy użytkowe

-serwis

-koszt części

-pozycja rynkowa /udział w rynku, marka

-technologia , komponenty

I teraz tylko poustawiać wg swoich kryteriów

Pół roku ponad drążyłem temat wyboru producenta, modelu i konfiguracji- nie dlatego , że tylko tak chciałem( ok lubię tachnikę i pokochałem PC) ale jednak nie jednoznaczne opinie użytkowników i instalatorów mnie zmusiły do tego

Pzdr

Powodzenia

Typowa gadka marketingowa sprzedawczyka...

Pompa ciepła to najzwyklejsze urządzenie grzewcze tak jak odkurzacz jest najzwyklejszym urządzeniem czyszczącym.

Czy kupując odkurzacz każdy patrzy na "problemy uzytkowe,zdolność serwisu,koszt części,pozycja marki na rynku,technologia i komponenty" ?

Nie,ważne są tylko parametry techniczne odkurzacza czyli moc itp i cena.

Podobnie powinno być z najzwyklejszym urzadzeniem grzewczym jakim jest pompa ciepła czyli parametry techniczne i cena.

w takim razie kompletnie nie rozumiem po co przepłacać za viessmanna...

Ale ja nikogo nie namawiam. NIe twierdze tez ze przeplacanie zawsze jest dobre. Ale trafiają się tez okazje i na te pompy. Miałem wycenę z Ekopolu. Pompa kosztowała kolo 14 tys, zbiornik na CWU 2 tys, pompki obiegowe bo trzeba dokupic oddzielnie (viessmann ma wbudowane) 1 tys. naczynka , zawory ogolnie materiały do kotłowni 1,5 tys. Montaż wszystkiego - 1,5 tys. Razem 20 tys. Ja za viessmanna z montażem zapłaciłem chyba 22 bądz 23 tys. A było to w 2009 roku

Koszt samej spreżarki to nie wszystko,jak sie ,,spali " to dochodzi czyszczenie układu, wymiana raczej tzr ,filtra ,luty,sprawdzanie pod ciśnieniem,azot , próżnia itp ,

Nie tylko w viessmannie trzeba by było wykonać te czynności dokładnie tak samo, słaby argument

serwisanci markowych firm maja niezłe cenniki,

Wziąłbym tego który miałby przyziemną cenę, doświadczenie w pracy z pompami, niekoniecznie viessmanna, kolejny słaby argument

Tak naprawdę to chrzanić taka naprawę ( po spaleniu się sprężarki ) cholera wie czy w tych wymiennikach płytowych nawet po czyszczeniu nie zostały różne ,,opiłki" po zarżniętej sprężarce,lepiej wymienić pc na nowa ,a w markowej boleć będzie

Wymiennik plytowy i sprężarka to jeszcze daleko do całej pompy ciepła, to właśnie pokazuje znajomosc tematu, tak tez powstaja te wszystkie mity.

A jesli juz wymieniac pompe to co stoi na przeszkodzie aby kupic zupełnie inną jeśli w danym momencie nie uda sie uzyskać dobrej ceny na jakąś powiedzmy markową.

W przypadku naprawy też trzeba pamiętać że cena części to nie wszystko ,jednak serwisant musi dać,,gwarancję" na swoją robotę , ryzyko ma duże , cena usługi musi być duża ,i co ci po tych 2,5K za sprężarkę

Identycznie jak w przypadku każdej innej pompy

Jak widzisz niezła baba jaga może wyskoczyć ....

taaa

Panuje powszechne przekonanie że viessmanna kupuja ludzie ktorzy nie maja co z kasa zrobic, i nie licza sie z kosztami. Może jest w tym duzo racji bo ta marka trafia pod dachy zamożnych a oni nie pytaja szczegolowo o koszty. Ale nie tylko, ja mialem dobra okazje na te pompe i dlatego jest u mnie. A liczyc potrafie i jak jakis srewisant powie mi za wymiane sprezarki 10 tys to poprostu usmiechne sie w jego twarz i podziekuje

-Nie tylko w viessmannie trzeba by było wykonać te czynności dokładnie tak samo, słaby argument-

Dokładnie tak ,tylko tutaj chodzi o to że te same ,części i robociznę w wiesku zapłacisz o wiele wię cej niż w niemarkowej,w wiesku masz duży koszt doliczony -marketing- w nie markowej nie opłaca sie tych czynności wykonywać bo cała nowa pc kosztuje mniej niż naprawa wieśka.

-Wziąłbym tego który miałby przyziemną cenę, doświadczenie w pracy z pompami, niekoniecznie viessmana, kolejny słaby argument-

Wszyscy którzy przyjadą do marowej pc , od razu na starcie zaproponują wyższą cenę - to dodatkowy koszt , nazywa się marketing.Nie ma przyziemnych cen przy serwisie markowych pc , no chyba że weźmiesz jakiegoś początkującego serwisanta klimatyzatorów ,a to ta jak jakbyś kupił wypasionego merca i jechał go naprawiać do pana Zenka w garażu.

-Wymiennik plytowy i sprężarka to jeszcze daleko do całej pompy ciepła, to właśnie pokazuje znajomosc tematu, tak tez powstaja te wszystkie mity.

A jesli juz wymieniac pompe to co stoi na przeszkodzie aby kupic zupełnie inną jeśli w danym momencie nie uda sie uzyskać dobrej ceny na jakąś powiedzmy markową.

- Dwa wymienniki płytowe ,sprężarka ,tzr filtr to większość układu chłodniczego pz on/of , do tego trzeba dodać dwa presostaty , dość prostą elektronikę ,dwa manometry i obudowę i masz już praktycznie całą PC . Myślę ze jakąś tam wiedzę na ten temat mam ,skoro potrafię składać od podstaw całkiem fajnie działające PC inwerter grunt i to w cenie końcowej o wiele niźszej niż wymiana sprężarki w wiesku ,

-A jesli juz wymieniac pompe to co stoi na przeszkodzie aby kupic zupełnie inną jeśli w danym momencie nie uda sie uzyskać dobrej ceny na jakąś powiedzmy markową.--

Otóż o to chodzi że lepiej już na ,,starcie"kupić - cytat- zupełnie inną , najlepiej taka bez dodatkowej pozycji naliczonej w cenę urządzenia ,pozycja ta to marketing , mocno wpływa na cenę końcową a w rezultacie nic nie daję w tak prostych urządzeniach ja pc grunt on/of

-Identycznie jak w przypadku każdej innej pompy-

Dokładnie tak,tylko ,,każdą inną pompę " kupisz nową w cenie 1/3 1/4 ceny markowej ,jakoś to mniej bolesne , serwisant to weźmie pod uwagę ,cena naprawy innej pc będzie nizsza

-

Panuje powszechne przekonanie że viessmanna kupuja ludzie ktorzy nie maja co z kasa zrobic, i nie licza sie z kosztami. Może jest w tym duzo racji bo ta marka trafia pod dachy zamożnych a oni nie pytaja szczegolowo o koszty. Ale nie tylko, ja mialem dobra okazje na te pompe i dlatego jest u mnie. A liczyc potrafie i jak jakis srewisant powie mi za wymiane sprezarki 10 tys to poprostu usmiechne sie w jego twarz i podziekuje

- nie należy mylić zamożności z głupotą .

- A liczyc potrafie i jak jakis srewisant powie mi za wymiane sprezarki 10 tys to poprostu usmiechne sie w jego twarz i podziekuje -

Jak mu się uśmiejesz w twarz ,to zimno będziesz miał w domu i będziesz musiał szybko poszukać ,,okazji" a takie szybkie szukanie może okazać się kosztowne . Raczej mi się wydaję że bardziej humanistą jesteś niż matematykiem .

-

-

-

Starsi uzytkownicy pamiętają,że miałem mieć takową pompę,która wtedy kosztowała 14tys.zł (4 lata temu):http://allegro.pl/powietrzna-pompa-ciepla-atlantic-extensa-8kw-i6587337436.html A Panasa mam za utracone zaliczki na poczet wykonawców za opóźnienie instalatora z pompy.A chińczyka miałem mieć z firmy GHS własnie za 20tys.zł http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-Dążenie-do-spełnienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszczędna-)&p=5229177&viewfull=1#post5229177

Ale Ty nie masz tej pc tylko inną . Ale opowiadasz że kompletny montaż pc to wyniósł Ciebie 16K ,jak to możliwe skoro sama pc z linku który podałeś to 16K a jeszcze dochodzi zasobnik cwu ,orurowanie z całą armatura hydrauliczna , robocizna ...

-A Panasa mam za utracone zaliczki na poczet wykonawców za opóźnienie instalatora z pompy-

czyli nie jest tak jak to podajesz że tak się uhandlowałeś ze sprzedawcą pc ( pewnie siedziałeś przed lusterkiem i twardo gościa z drugiej strony ,,przycisnąłes " negocjacjami w sprawie ceny końcowej ) cenę kompleksowego montażu,jeśli już masz ta pc za 16K (wątpię) tocałowiciebez jakiegokolwiek narzutu w celach zarobkowych,ba pewnie nie wszystkie zaliczki odzyskałeś od pewnego pięknego pana

No to drobny sprzedawczyku patrzaj na to:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211256-Firma-GHS&p=5766559&viewfull=1#post5766559 Zrezygnowałem z gruntówki z odwiertami za 20 klocków ?????Toż to woła o pomstę do nieba :DPowtarzam cały czas,matematyka i tylko matematyka :D jbloch pewno w szoku bedzie jak i każdy bezmyslny ? ;)

A wiesz że nie,mam dystans do tych głupot które wypisujesz w celach zarobkowych ,uważam że jakby głupota była lżejsza od powietrza to fruwałbyś jak balonik

Dokładnie tak ,tylko tutaj chodzi o to że te same ,części i robociznę w wiesku zapłacisz o wiele wię cej niż w niemarkowej,w wiesku masz duży koszt doliczony -marketing- w nie markowej nie opłaca sie tych czynności wykonywać bo cała nowa pc kosztuje mniej niż naprawa wieśka.

A ty dalej swoje, to zawolam kogos kto robi pompy ekopolu.

,

Dokładnie tak,tylko ,,każdą inną pompę " kupisz nową w cenie 1/3 1/4 ceny markowej ,jakoś to mniej bolesne , serwisant to weźmie pod uwagę ,cena naprawy innej pc będzie nizsza

Ja za swoją pompę z wbudowanym zbiornikiem, wbudowanymi pompami obiegowymi, montażem i wszystkimi pierdolami do kotlowni typu naczynka zawory itd zaplacilam 22-23 tysiace. Sugerujesz ża ktoś zrobiłby to za 6 - 7 tys ?? Tu nie rozchodzi się o markę a bardziej o koszt instalacji

-

Widzisz pracuję w b udownictwie od wielu lat, bardziej w handlu materiałami. Na codzień mam stycznosc z takimi wykonawcami jak piszesz. Uwierz mi są jeszcze uczciwi wykonawcy ktorzy zrobią to rownie solidnie za rozsądne pieniądze.

Edytowane przez photos

Panowie,

zapewne robi się już nudno z tymi niegrzecznymi zwrotami.

Arturo- chciałem Ci tylko pokazać , że takie zachowanie to miecz obusieczny. Postaraj się nie obrażać ludzi , z którymi się nie zgadzasz- a będzie przyjemniej ,a może nawet merytoryczniej (widzisz , jestem grzeczny- w niczym Ci nie ubliżyłem)

Odnośnie naszych wyborów w temacie PC, to bez samodzielnej analizy i wyciągnięcia wniosków będzie problem.

Bez przeczytania np tego forum , czy innych opracowań - dalej nie pójdziemy.

Zakładam , że po uruchomieniu każda instalacja będzie "jakoś" funkcjonować - ale z jakimi copami, do jakich min temp zewn,co z serwisem i częściami.

Tu nie ma prostych odpowiedzi- podobno PC to nie , aż tak trudne urządzenie.Ale jej instalacja ( tj wybór) to koszmar dla zwykłych ludzi.

I tu trzeba pomóc .

Bywajcie

Glikol w całej podłogówce i do zasobnika CWU? To mała wada? Już z tysiąc złotych co jakiś czas do wyrzucenia jest wystarczającym argumentem. Czy chcesz ryzykować, że jak w mrozy zabraknie prądu to woda zamarznie?

jest to niewątpliwie wada ale w teorii można dać poł na poł glikolu a nawet 30/70% i nie zamarznie, może skrystalizuje. Nie pamiętam dłuższej przerwy w dostawie energii elektryczej niż 3h w ostatnich 10 latach. Żeby ta woda w instalacji zamarzła to musiałoby prądu nie być z dwa dni i mrozy na zewnątrz poniżej -10. PRzyznasz że szansa na taką awarię jest minimalna. Zawsze można dać agregat i dmuchawę obok jednostki zewnętrznej w razie krytycznej sytuacji. Nie wiem to tylko moje dywagację. może się mylę.

Jaki split jest droższy od porównywalnego monobloku?

Mam oferty na Samsunga gdzie monoblok jest 700zł tańszy, zresztą pytałem też w innych firmach, cena conajwyżej jest taka sama, nie miałem wyższej oferty na monobloka ale nie pytałem o Panasa, który jest tutaj najmodniejszy.

Edytowane przez cactus

Nie pamiętam dłuższej przerwy w dostawie energii elektryczej niż 3h w ostatnich 10 latach.

Zależy od poziomu awarii. Jak bywają opady mokrego śniegu czepiającego się i zrywającego kable, to co mniejsze rejony po kilka dni mogą nie mieć prądu.

A gdyby to problem był u Ciebie? Np. proste wybicie zabezpieczenia z jakiegoś powodu - a wyjechałeś akurat na święta w góry?

Tak się zastanawiam, czy kawałek kabla grzejnego podpiętego do małego panela FV przy dobrej izolacji rur nie wyrobiłby grzejąc w dzień.

Mam oferty na Samsunga gdzie monoblok jest 700zł tańszy, zresztą pytałem też w innych firmach, cena conajwyżej jest taka sama, nie miałem wyższej oferty na monobloka ale nie pytałem o Panasa, który jest tutaj najmodniejszy.

Mysle że nabrałeś na sie na marketing handlowców

Jaki sens a uwzględnianie grzałki tacy przy podawaniu COP dla dodatnich temperatur?

Jakie konkretnie urządzenia porównujesz?

Edytowane przez Kaizen

A ty dalej swoje, to zawolam kogos kto robi pompy ekopolu.

Ale j o tym m.inn. piszę , serwis ekopol to markowy serwis , nie łudź się że znacząco mniej Ciebie skasuje niż fachmani od wieśka

Ja za swoją pompę z wbudowanym zbiornikiem, wbudowanymi pompami obiegowymi, montażem i wszystkimi pierdolami do kotlowni typu naczynka zawory itd zaplacilam 22-23 tysiace. Sugerujesz ża ktoś zrobiłby to za 6 - 7 tys ?? Tu nie rozchodzi się o markę a bardziej o koszt instalacji

Bardzo fajne są pc ,,kombajny" , niedługo taką inwerterową będę składał.Ale maja jedna wadę w stosunku do golasów , w przypadku poważnej awarii , czyli spaleniu się sprężarki , naprawa jest kosztowna , np za naprawę kompleksową Twojej pc będziesz musil zapłacić te 10K sewisant o tym będzie wiedział że nie bardzo masz awaryjne wyjście, albo naprawa za 10K albo nowy ,,kombajn" za 22 K . W przypadku pc,,golasa " cała reszta hydrauliki jest poza pc i wystarczy wymienić samą pc , a to da się zrobić taniej niż naprawa Twojej PC .

-

Widzisz pracuję w b udownictwie od wielu lat, bardziej w handlu materiałami. Na codzień mam stycznosc z takimi wykonawcami jak piszesz. Uwierz mi są jeszcze uczciwi wykonawcy ktorzy zrobią to rownie solidnie za rozsądne pieniądze.

Widzisz , jak trafisz na uczciwego serwisanta pc to w przypadku naprawy pc po spaleniu się sprężarki , powie że to się nie opłaca , albo naprawi ale solidnie Ciebie skasuje , bo uczciwie inaczej się tego nie zrobi .

Widzisz pracuję w różnych serwisach chyba ponad 25 lat , już dokładnie nie pamiętam ,tak długo , wiem jak to od ,,kuchni" wygląda .

Czy pompy vitocal są w trybie off on czy mają same regulują moc?

Witam,

Rodzina pomp Vitocal to wiele typoszeregów, czy mógłbyś uściślić o który dokładnie model Ci chodzi ?

Jeśli interesuje Cię dokumentacja techniczna do wybranego modelu to odsyłam bazy szczegółowej dokumentacji technicznej TUTAJ

Wystarczy wpisać odpowiednią nazwę produktu.

Pozdrawiam

(...)Jeśli interesuje Cię dokumentacja techniczna do wybranego modelu to odsyłam bazy szczegółowej dokumentacji technicznej TUTAJ

Wystarczy wpisać odpowiednią nazwę produktu. Pozdrawiam (...)

fachowa odpowiedz zawsze na miejscu....

Ja na miejscu konsultanta zapytałbym o jaki model pompy chodzi by szybko odpowiedzieć. Konsultant doradza aby gdzies tam wpisac model i poszukac...

Drogi kolego a od czego jestes na tym forum

Edytowane przez photos

fachowa odpowiedz zawsze na miejscu....

Ja na miejscu konsultanta zapytałbym o jaki model pompy chodzi by szybko odpowiedzieć. Konsultant doradza aby gdzies tam wpisac model i poszukac...

Drogi kolego a od czego jestes na tym forum

A czy nie o to zapytałem na samym początku mojej odpowiedzi?

Proszę przeczytać całość.

Tak, czy inaczej czekam na dokładne urządzenie, by móc pomóc, jeśli link, który podałem nie wystarczy.

Pozdrawiam!