Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tomek bo ty masz dobrą pompę bez wszelkich udziwnień a to jest zaleta...

Zwykła gruntowa on off bez problemu radzi sobie z normalnym domem...( Z naciskiem na " normalnym"...) Czyli w takim gdzie instalacja nie jest przerostem formy nad treścią a użytkownik nie szuka miodu w doopie i nie kombinuje non stop z ustawieniami ...

:yes::yes::yes:

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chyba teraz montowane pompy gruntowe to margines. A powietrzne chyba muszą być inwerterowe?

Użyłeś dobrego słowa "chyba".

Ja montuję tylko gruntowe (1-2 rocznie P-W w specyficznych sytuacjach) i z roku na rok jest tego coraz więcej. Gdyby był margines jak mówisz to zauważyłbym tendencję przeciwną.

Po prostu coraz więcej ludzi wybiera pompę zamiast śmieciucha w nowym domu.

Użyłeś dobrego słowa "chyba".

Ja montuję tylko gruntowe (1-2 rocznie P-W w specyficznych sytuacjach) i z roku na rok jest tego coraz więcej. Gdyby był margines jak mówisz to zauważyłbym tendencję przeciwną.

Po prostu coraz więcej ludzi wybiera pompę zamiast śmieciucha w nowym domu.

Teraz będzie jeszcze lepiej bo jest zakaz produkcji i sprzedaży śmieciuchów a koszt kotłów które można kupić obecnie coraz bardziej zbliża się do PC...

Ja montuję tylko gruntowe (1-2 rocznie P-W w specyficznych sytuacjach) i z roku na rok jest tego coraz więcej.

W mięsnym słabo sprzedają się cukierki. I o czym to świadczy?

Sądząc po tematach na forum (ile na pierwszej stronie działu jest tematów wyłącznie o P-W a ile o gruntowych?) i popularności wątków o T-Cap i innych powietrznych - to gruntowe są coraz mniej popularne zwłaszcza w nowych domach, gdzie obciążenie cieplne jest dosyć małe w największe mrozy i powietrzne bez problemu dają sobie radę, a są dużo tańsze.

Sądząc po tematach na forum (ile na pierwszej stronie działu jest tematów wyłącznie o P-W a ile o gruntowych?) i popularności wątków o T-Cap i innych powietrznych - to gruntowe są coraz mniej popularne zwłaszcza w nowych domach, gdzie obciążenie cieplne jest dosyć małe w największe mrozy i powietrzne bez problemu dają sobie radę, a są dużo tańsze.

Weź czasem pod uwagę, że nie wszyscy wszystko przeliczają na $

Edytowane przez Tomaszs131
Korekta linku.

Ważne sterowanie, nieważne jaka pompa. Przy sterowaniu pokojowym i 100% podłogówki można spokojnie osiągnąć 3-4 starty na dobę i to w pompie on/off która nie moduluje mocy.

Możesz więc coś poradzić? Jak tego dokonać, żeby zmniejszyć liczbę startów? :) Już nawet nie chodzi mi o hardcore 1 -2 załączenia na dobę na CO.

Równiez mam problem aby pracowała przy takich temperaturach w II taryfie.Mam czujnik zewn.-krzywa grzewcza obecnie min. czyli powrót 20oC jeszcze nie mieszkamy.Ustawiam podbicie w tanich godz. można do 5oC I gdy jest tania taryfa to nie podbija o 5 tylko o krzywa 2.5 obojętnie jaka taryfa.Przy obecnych temp. pracuje średnio co 6godz. po 30min.

W mięsnym słabo sprzedają się cukierki. I o czym to świadczy?

nawet jeśli teraz 90% sprzedawanych i montowanych pc jest inwerterowa (np. moja gruntówka jest), to dalej zostają pompy które to zwykłe on/offy

a ja piję do słowa użytego "KAŻDA"

każda znaczyłoby 100% :p

poza tym serio nie znam wielu osób z inwerterami :p głownie on/offy mają...