Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panowie,kończąc setną dyskusję powyżej,ile czasu zajmuje waszym PC o mocy 8-9kW podgrzanie CWU od 40 do 45 deg,przy ok 2deg na zewnątrz.Zbiornik 250l.Ma ktoś zbliżony układ i poda czas?

Dziękuję.

Nikt Ci nie poda dokładnej odpowiedzi i to z kilku względów. Po pierwsze wiele zależy od umiejscowienia czujnika. Po drugie jego dokładności. Po trzecie z reguły delta ustawiona to 8 stopni. Po czwarte przy ustawieniu grzania na 45 stopni i delcie 8 z reguły pompa załączy się przy 36 stopniach a zakończy grzanie przy 48. Ja mogę jedynie podać iż w takich warunkach i przy moim zbiorniku Galmet maxi 300l trwa to około 20 -30 min. pod warunkiem ze nikt w między czasie nie korzysta z ciepłej wody.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
Nikt Ci nie poda dokładnej odpowiedzi i to z kilku względów. Po pierwsze wiele zależy od umiejscowienia czujnika. Po drugie jego dokładności. Po trzecie z reguły delta ustawiona to 8 stopni. Po czwarte przy ustawieniu grzania na 45 stopni i delcie 8 z reguły pompa załączy się przy 36 stopniach a zakończy grzanie przy 48. Ja mogę jedynie podać iż w takich warunkach i przy moim zbiorniku Galmet maxi 300l trwa to około 20 -30 min. pod warunkiem ze nikt w między czasie nie korzysta z ciepłej wody.

Dzięki.

Nie chodzi o szczegóły tylko o przybliżony czas.Te 36deg to chyba przesada.Przy takiej różnicy (12deg)to chyba ponad godzinę potrzeba.Pytam,bo próbuję ustawić grzanie CWU tylko w T2. Wychodzi mi,że start grzania powinienem mieć ustatwiony na min 43deg,tak aby po porannym prysznicu i spadku CWU,zagrzać w okienku 13-15 tej,do tych 48deg.Potem do 22-giej spokojnie mi wystarcza.

BTW.U mnie podgrzanie 40-48deg wychodziło ok 50min. Więc ustawiłem profilaktycznie grzanie od 43deg do 48deg.

Panowie,kończąc setną dyskusję powyżej,ile czasu zajmuje waszym PC o mocy 8-9kW podgrzanie CWU od 40 do 45 deg,przy ok 2deg na zewnątrz.Zbiornik 250l.Ma ktoś zbliżony układ i poda czas?

Dziękuję.

Tak z ciekawości przeliczyłem sobie dzisiejsze podgrzewanie zbiornika 350L cwu.

Mogę podać w miarę dokładne dane dla zbiornika 350L i pompy 14kW ale racze nikt nie ma takiego układu podgrzewania cwu.

Niestety nie wiem ile ciepłej wody zostało w tym czasie pobrane, a patrząc na cop w przedziale 41-48stC pobór wody musiał być znaczny )

Pompa zawsze grzeje cały zbiornik poprzez wymiennik płytowy. Czujni temp. umiejscowiony jest dokładnie na środku zbiornika i ma dokładność 0,1 st.C . Dodatkowo są "straty" na co, bo pompa działa na małym obiegu w którym jest wymiennik płytowy dla cwu i co, w czasie grzania cwu aktualnie mam wyłączoną pompę obiegową CO, ale obieg grawitacyjny jednak coś odbiera.

Dzisiaj zaczęła grzać o 14:00 temp. na zewnątrz 0 st. C , temperatura początkowa na środku zbiornika 38st. C , po wymieszaniu całego zbiornika ( po 6 minutach) temperatura 29,8 st.C, więc gdyby woda została wymieszana przed rozpoczęciem grzania temp. całego zbiornika byłaby 27 st.C - w temp. 0 st. C pompa ma moc 14kW .

godzina: ......................................14:00.........14:26......14:53

temp. wody cwu w stopniach C...27.............41...........47,8

temp. powrotu do PC czujnik........43,3..........40...........45,1

przyłożony do rury otoczony izolacją

PC stan licznika zużycia kWh......38,741.......40,752....42,852

zużycie...........................................................2.011...... 2,1 ( natomiast zużycie od 27st.C 4,111kWh )

cop..................................................................2,826.....1,314 ( od 41st C cop 2.054 )

Tak więc na ogrzanie 350L o 20,8 st. C w temp. zewnętrznej 0st. C moja PC P/W zużyła 4,111 kWh osiągając cop na poziomie min. 2.054

Edytowane przez Jack3030

Po co grzać wodę cwu do 48st lub nawet więcej? Przecież cop pc jest już bardzo niskie. Woda o temp 40st jest już dość gorąca do kąpieli. Ja grzeje do 43st i muszę dolać zimnej żeby się dało do tego wejść.

Np. po to, żeby straty postojowe wystarczyły do następnego okienka tanich godzin. COP w tym momencie ma mniejsze znaczenie niż cena kWh.

Ja grzeję w tanich godzinach do 47 a w drogich do 42 i w ten sposób mam zawsze wodę do kąpieli, grzaną niemal tylko w tanich godzinach.

Gość TwojPan
Po co grzać wodę cwu do 48st lub nawet więcej? Przecież cop pc jest już bardzo niskie. Woda o temp 40st jest już dość gorąca do kąpieli. Ja grzeje do 43st i muszę dolać zimnej żeby się dało do tego wejść.

Nie masz pewnie deszczownicy ;)

Ale 40deg to chyba przesada na kąpiel Pod prysznic,owszem.

Próbuję wyliczyć,czy lepiej grzać wyżej np.do 47deg w tanich godzinach,czy grzać wtedy kiedy spadnie do 40deg a niżej do 43deg ale przez cały czas,bez względu na taryfę.

(...)Próbuję wyliczyć,czy lepiej grzać wyżej np.do 47deg w tanich godzinach,czy grzać wtedy kiedy spadnie do 40deg a niżej do 43deg ale przez cały czas,bez względu na taryfę.

Niepotrzebnie się trudzisz, jasne jak słońce i oczywiste jest że bardziej korzystnie jest grzać mając "paliwo" o ~połowę tańsze nawet kosztem COP gorszego o ~10-20%...

Zawsze byłeś taki pewny siebie, można by rzec autorytarny w osądach (nie tylko moje wrażenie), sądziłem że w lot załapiesz taką banalną zależność BEZ LICZENIA.... ;)

Nie masz pewnie deszczownicy ;)

Ale 40deg to chyba przesada na kąpiel Pod prysznic,owszem.

Próbuję wyliczyć,czy lepiej grzać wyżej np.do 47deg w tanich godzinach,czy grzać wtedy kiedy spadnie do 40deg a niżej do 43deg ale przez cały czas,bez względu na taryfę.

Na początku grzalem cwu bez kagańca z dużą deltą (8k). Jednak pompa grzała np o 2:00 w nocy. Bez sensu. Sprawdź czy zagrzanie w dziennym okienku do 47*C pozwoli ci bezproblemu na wieczorną kapiel dla wszystkich. Narazie u mnie jest ok. Sądzę że jak dziewczyny podrosną trzeba będzie dorzucić jeszcze jedno grzanie.

Gość TwojPan
Niepotrzebnie się trudzisz, jasne jak słońce i oczywiste jest że bardziej korzystnie jest grzać mając "paliwo" o ~połowę tańsze nawet kosztem COP gorszego o ~10-20%...

Zawsze byłeś taki pewny siebie, można by rzec autorytarny w osądach (nie tylko moje wrażenie), sądziłem że w lot załapiesz taką banalną zależność BEZ LICZENIA.... ;)

To nie tak.

Komfort ponad wszystko.

To co pisze linkjack powyżej,ma sens.Mając tanie weekendy,a w nich korzystanie z CWU w różnych godzinach może wystarczyłoby pogodzić tanio,komfortowo i dodatkowo z większym COP za dnia.Taki zbiornik jak mój,warto by było ładować nawet do 49deg ale raz dziennie (powierzchnia wężownicy 3,5m2).Nie mam wanny,więc dla 2+1 mogło by wystarczyć grzanie raz dziennie do 49deg w okienku 13-15.Może nawet za cenę ew.wydłużenia grzania o np. 30-60min w T1,właśnie wtedy,za dnia z wyższym COP.Gdybym miał bardziej rozbudowany harmonogram CWU np.osobno dla weekendów,nie byłoby problemu.a tak mam tylko możliwość ustawienia 5 harmonogramów zał/wył dziennie,ale powtarzalnych dla całego tygodnia.Niestety.Ustawień do samego grzania CWU jest mnóstw:histereza startów,stopów,tryb oszczędzania itd.,a harmonogram tylko daily :bash:

U mnie wpływa z wystarczającą szybkością.

W wątku o ogrzewaniu kablami kolega wrzucił fajne wykresy swojej podłogówki. Zasada ta sama (no. może PC jeszcze trochę wolniej zadziała podniesie temperaturę).

Przykład poniżej (w tej chwili nie ma żadnych źródeł ciepła oprócz ogrzewania).

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=404847

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=404848

Na pierwszym wykresie ładnie widać, kiedy jest włączone grzanie i jak szybko zmienia się temperatura wylewki (głęboko - nie powierzchnia posadzki). Widać też, gdzie jest założony "kaganiec" - i temperatura wylewki przestaje wzrastać.

Drugi wykres to temperatura powietrza. Jak widać w ciągu doby amplituda temperatury powietrza jest jakieś 0,55*.

A co do meritum Widać, że temperatura powietrza zaczyna wzrastać jakieś 2h po włączeniu ogrzewania.Na pewno nie zadziała szybciej przy PC - może co najwyżej wolniej.

Gość TwojPan

A co do meritum Widać, że temperatura powietrza zaczyna wzrastać jakieś 2h po włączeniu ogrzewania.Na pewno nie zadziała szybciej przy PC - może co najwyżej wolniej.

Ten dalej swoje.Co w tym odkrywczego? :)

Czyli i tak szybko,nawet bardzo jak na taką bezwładność.A jeśli przerwy w grzaniu nie są długie,ten czas się skróci.Można powiedzieć,że miałem rację-grzejemy najniższą temp.jak się da,ale non stop.Uzupełniamy jedynie braki.

Na samo zagadnienie,patrzysz nieco po macoszemu,tylko z jednej strony.Tak jak pisałem,nie każdy ma dom z małymi przeszkleniami,nie każdy w kształcie kwadrata czy prostokąta z łazienką za ścianą w sypialni czy salonu.

Przy mocno przeszklonym domu,kiedy pojawiają się uzyski słoneczne-termostat reaguje natychmiast odcinając pętle-odciążając i tak zapracowaną PC ;).Pozwala to tylko na minimalne przegrzanie pomieszczenia.

W małej sypialni,kiedy kładziemy się spać,zyski bytowe są na tyle duże że podnoszą temp powietrza,wtedy termostat odcina po przekroczeniu zadanej,ogrzewanie.Znów z zyskiem energetycznym,bo pompa moduluje (zmniejsza moc).Kuchnia,gotujemy,włączony piekarnik-ta sama sytuacja.Pralnia włączona suszarka-to samo.salon impreza-to samo. I tak adekwatnie do każdego pomieszczenia.

Przy głównym,jednym termostacie dla PC i sterowaniu rotametrami (o ile można to nazwać sterowaniem) -taki efekt jest niemożliwy do osiągnięcia.Tylko to wszystko musi mieć ręce i nogi.Nie w każdym domu się sprawdzi.

Ktoś tu pisał,że korytarzem ogrzewa sypialnie...Śmiech na sali.Przy sypialniach trzeba było zrobić korytarz z pętlami co 15-20cm,tak jak w sypialniach-wtedy grzejemy tak jak trzeba i tam gdzie trzeba.Ktoś inny,że grzanie ciepłym nadmuchem jest w okresach przejściowych niekomfortowe.Lepiej odpalić podłogę.No tak,w nocy 5 za dnia 15 i wzwyż.Gdzie ten komfort i ekonomia w takich poczynaniach,he?To takie pitolenie.Moje jest mojsze,a w gruncie rzeczy koleś nie wiedział że można inaczej,ekonomiczniej i skuteczniej.

Ale jak kto tam sobie woli.Szkoda czasu na spory.

Gość TwojPan
Skoro już zgodziłeś się, że nie ma sensu sterowanie podłogówką termostatem bazującym na temperaturze powietrza, to możesz popatrzeć na te wykresy i powtórzyć, jakie wady ma grzanie w T2?

Nic takiego nie napisałem.Więcej.napisałem,że jak dla mnie i mojego domu,sterowanie strefowe- jest jedynym i sensownym rozwiązaniem.Tak sensownym jak to, aby zakończyć rozmowę z Tobą.Wybacz,nie ma to sensu.

Edytowane przez TwojPan
add

Może załóżcie osobny temat sterowanie podłogówką za i przeciw zamiast kłócić się w kliku wątkach....

Jak jesteś moderatorem, to przenieś wpisy, które Ci nie odpowiadają. Tak czy inaczej czemu sam zaśmiecasz wątek niemerytorycznymi wpisami? Nie podoba Ci się - wrzuć mnie do ignorowanych.

dostałem ofertę z Taurona

na g12w - sprzedaż o średnio 1 grosza taniej niż mam

ale opłata handlowa ponad 10 PLN miesięcznie

gwarancja ceny na 3 lata

tylko jedno mnie zastanawia - taryfa z serwisantem 24h - na stronie ma ceny jeszcze niższe :p

to dostaję wyższe niż na stronie dla mojego regionu

co za czort? spotkał się z tym ktoś?

dostałem ofertę z Taurona

na g12w - sprzedaż o średnio 1 grosza taniej niż mam

ale opłata handlowa ponad 10 PLN miesięcznie

gwarancja ceny na 3 lata

tylko jedno mnie zastanawia - taryfa z serwisantem 24h - na stronie ma ceny jeszcze niższe :p

to dostaję wyższe niż na stronie dla mojego regionu

co za czort? spotkał się z tym ktoś?

Może masz tą nową taryfę z damą do towarzystwa od naszego różowego dostawcy prądu - dlatego o grosz więcej ;-)