Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
Mój sąsiad się tak skrzywdził założył przepływowy 20 czy 24kW na lato przy areale rodzinnym 2+3... Teraz w kotle na ekogroszek pali drewnem codziennie :)

Wszystko zależy od zainstalowanego sprzętu. Nie wiem jak może się opłacać grzanie zbiornika 400L. Ale kto bogatemu zabroni...

U mnie jeszcze nie nie ma potrzeby odpalania ogrzewania. Wczoraj jeszcze miałem 23 stopnie w salonie, pokoje sypialne 21,5 i to jest wystarczająca. Obecnie na zewnątrz mamy 1st na plusie.

Ja tez samej pompy nie wlaczylem ale ze u nas juz bylo na minusie (ze srody na czwartek i musialem skrobac rano szyby) to wczoraj wlaczylem obiegowki sterowane temperatura i jak solary podciagna temperature do 28 stopni to wlaczaja sie obiegowki , dzisiaj widze ze pracowaly bo zrobilo mi sie w domu 24 stopnie na wieczor. Jak zabraknie słońca to wlacze PC ale skoro przez dobry tydzien temperatura byla w pokojach powyzej 22 stopnie to pewnie bezwladnosc utrzyma do nastepnego slonca , sam jestem ciekaw kiedy bede zmuszony wlaczyc PC , stawiam na polowe pazdziernika chyba ze juz nie bedzie slonca :)

Po 2020 roku nie będzie można oficjalnie kupić R410A.

Ale dziś prawie cała oferta to R410A. Czyli za chwilę będzie 2020 a po świecie będą miliony tego sprzętu.

I w razie co czynnika się nie dokupi na naprawy? Aż mi się wierzyć nie chce.

Pytanie czy to dziś powinno mnie powstrzymywać przed kupnem na r410a.

Gość Arturo72
Ale dziś prawie cała oferta to R410A. Czyli za chwilę będzie 2020 a po świecie będą miliony tego sprzętu.

I w razie co czynnika się nie dokupi na naprawy? Aż mi się wierzyć nie chce.

Pytanie czy to dziś powinno mnie powstrzymywać przed kupnem na r410a.

Po prostu wymienisz gaz w instalacji i tyle.

Jak myślicie lepiej all-in-one czy hydrobox+zasobnik?

Faktycznie jest tak, że AiO jest tylko ładne a poza tym wady, a jak się zepsuje to wszystko a rozdzielnie to mogę wymienić np. zasobnik tylko.

Jakie macie doświadczenia w tym zakresie?

Tutaj znajdziesz informacje o różnicach zasobnik zintegrowany czy oddzielny. Zasobnik powinien przeżyć pompę ciepła. Ale nawet jak Ci się rozcieknie, to skoro teraz masz miejsce na oddzielny zasobnik, to w przyszłości też je znajdziesz i postawisz obok zintegrowanej jednostki ten oddzielny.

W przypadku Althermy 3 zdecydowanie zintegrowany. Tam są 2 czujniki temperatury na różnych wysokościach i różne logiki ładowania zasobnika w zależności od nastawy, temperatury w zasobniku i trybu (buforowanie, dogrzew, dezynfekcja). (Np. Z większą mocą, ale mniejszą sprawnością krócej lub z mniejszą mocą, ale dłużej)

PC P-W skąd się biorą lepsze parametry (COP) w monoblokach w stosunku do splitów?

Tak na chłopski rozum skoro woda krąży zew-wew to jakby rurki nie ocieplić to "woda pływa na mrozie".

Pewnie straty na wodzie nie wpływają na COP. A straty na rurach z czynnikiem między jednostkami splita to owszem. Ciekawe też, jaka jest długość, izolacja i temperatura otoczenia tych rurek przy mierzeniu COP. Bo standardowo izolacja żałosna i przy -20 sporo ciepła ucieka.

Witam ,

Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę, chodzi mi o pompę woda-woda i przeróbkę jaj na glikol-woda.

Czy jest możliwe i ewentualnie jakie to koszty pi x drzwi ?

Niczego nie musisz przerabiać, ewentualnie zabezpieczenia mogą być nieodpowiednie (żeby nie dopuszczać do zbyt niskiej temperatury w parowniku, przy układzie pośrednim będą niższe). Może być konieczna zmiana ustawień presostatu, jeśli miniaturowy to wymiana - tutaj koszt może być odczuwalny. Może zabezpieczeniem być tylko dodatkowy termostat - sprawa banalna. I jeszcze wiele innych możliwości.

Zapytaj u producenta.