Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ustawienie pomp DZ i GZ na 1 bieg poprawi mi ogólną sprawność czy pogorszy?

DZ na pierwszym biegu ma deltę T 3.8C

GZ na drugim biegu ma deltę T 7.2C (pierwszego biegu nie testowałem)

Rzuciłem okiem na charakterystyki mocy grzewczej i poboru prądu mojej PC - 6.9kW (myślę że większość będzie miała podobnie). Wynika z nich że podniesienie temperatury wejścia glikolu do PC o 1 stopień zwiększa jej moc grzewczą o 180W (pobór prądu prawie się nie zmienia - niecałe 2W - więc można go pominąć). Obniżenie temperatury zasilania GZ o 1 stopień zmniejsza pobór mocy PC o 40W i zwiększa moc grzewczą o 14W czyli mamy zysk 54W. Obydwie charakterystyki są liniowe więc łatwo przeliczyć dla różnych wartości.

Możesz sobie teraz policzyć na jakich biegach pomp obiegowych będziesz miał najbardziej ekonomiczną pracę PC.

Tak czy inaczej walczymy tutaj o jakieś niewielkie kwoty a biorąc pod uwagę zakup mocniejszych obiegówek może się okazać że inwestycja będzie się zwracać bardzo długo albo wcale się zwróci. Różnice w kosztach zakupu słabszej i mocniejszej pompy mogą wynieść 1-1.5kzł (np Wilo)

Cały czas mówimy o pompach on/off.

Czy Ty myślisz, że u mnie czekają na 2h na wodę? Nie ma takiej opcji. Można tak to skonfigurować, żeby nie było problemu. U mnie idzie bardzo dużo wody, bo 18-20m3/miesiąc na wszystko.

Pozdrawiam.

U mnie grzanie zbiornika 300L odbywa się raz dziennie . Obecnie od 5.00 do 6.00 a faktycznie zajmuje to 20-40minut max.

No chyba że jest naprawdę zimno na zewnątrz to trwa to dłużej ale nigdy nie przekroczylo 1h.

Takie grzanie (do 46 stopni) nam starcza.

Ale są dni gdzie dzieciaki chcą (każda) wykąpać się w wannie (a nie pod prysznicem) i wtedy włączam grzanie na żądanie i po kąpieli jednej jest już ciepła woda dla następnej i dla innych ..

Nie korzystam z grzałek , więc jedynie jestem zdany na moc pompy.

@bobrow nie wymiennik tylko na zewnątrz. Reszta w środku taki mono-split. :D Miałem taniej licząc płyn i dodatkową miedź, tak mam wszystko na miedzi CU28. Nie pasuje mi PP do CO. Można samemu. Prąd i hydraulika. Nic trudnego. Jeżeli chodzi o gwarancję to miałem dwa lata - standard rękojmia. Przywieźli - tyle. Nie mam przeglądów (do czego filtry), brak rejestracji w CRO, szczelność sprawdzona w fabryce itp itd. Są wady, ale i dużo zalet.

Pozdrawiam.

Kubson,

z tego co się orientuję możemy tak zabezpieczyć się przed wył zasilania :

1.glikol w układzie ( jak u Ciebie)

wady :

-dodatkowy koszt (jaki ?)

-gorsze COP-y ( o ile %)

-podobno trzeba glikol wymieniać co jakiś czas (dlaczego ?)

Zaleta :najprostsze rozwiązanie

2.zasilanie awaryjne obiegówki

Z UPS-a , wada : dobre rozwiązanie na kilkanaście godzin (raczej kilka)

Z awarynego automatycznego generatora małej mocy , wada : koszt ( ile ?)

Z awaryjnego gen ręcznie odpalany , wada : ktoś musi być w domu , aby go uruchomić , zaleta to koszt ok 300 pln

3.zastosowanie układu pośredniego z wymiennikiem , wada : koszt wymiennik/bufor i obiegówka, duża zaleta to prostota i wydajność układu

Ogólnie to może byś założył wątek o monoblokach- brakuje nam tu jakiś konkretów w jednym miejscu.

Monoblok może się okazać wyraźnie tańszy w zakupie i ekspoatacji , szczególnie jeśli ktoś „techniczny” sobie sam to uruchomi...

Dodam tylko , że często mają lepsze COP-y od splitów.

Pzdr

Varme,

tak na szybko kuknąłem do katalogu Panasa i np T-capy (wcześniej chyba nie było ich w wersji monoblock) mają te same COP-y ,

te parametry będą w przypadku innych splitów (innych producentów) znacznie lepsze.

Pzdr

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie

Czy Ty myślisz, że u mnie czekają na 2h na wodę? Nie ma takiej opcji. Można tak to skonfigurować, żeby nie było problemu..

Fizyka jest nieubłagana , aby podgrzać 200l wody trzeba dostarczyć sporo energii , im dostarczona moc do ogrzania większa tym szybciej nagrzeje się do zadanej (tutaj 50) temperatury. Nawet grzałką 10 kW czy 5 kw robi różnicę - prawa fizyki no nic nie poradze :)

Dzięki Kubson za info,

ile litrów jest za te 1000 pln ?

W przyszłym roku będę miał inwestycję- myślałem tradycyjnie o splicie P/W , ale teraz muszę rozszerzyć „zakres poszukiwań”.

Wysłałem już zapytanie do mojego instalatora na T-capa monoblock, muszę jeszcze porównać parametry Mitsu , Daikina ,Samsunga ,Fujitsu , Toshiba czy Hitahi

Będę szukał tylko wśród znanych marek-raczej wszystko z dalekiego wschodu (najbardziej pasuje mi „japoniec”).

Temat to spawalnia ok 120 m2/5m wys- CO grzejniki , więc PC P/W do 55st ( wysokie trzy płytowce).

Jeśli nie będzie żadnych istotnych „minusów”-to będzie monoblock do -25 st pracujący i „glikol” w systemie.

Ciekawy jestem co wygra tę konkurencję

Pzdr

Za 140 litrów. Ja kupowałem "ergolid eko". @stam222 pisał tutaj, że kupił T-CAP 9kW mono za 17tyś. Wydaje mi się, że atrakcyjna cena. Pisał też, że glikol go będzie kosztował 1300 zł. Teraz drożej jest za wszytko Nie powiem trochę nietypowy budynek. :)

Mam już pierwszą ofertę na T-capa 9 kW mono 16 800 pln netto bez uruchomienia, czekam na korektę.

Zaglądnąłem do cennika termosschiessla i tam katalog to 22 900 pln netto, a zwykła H 22 100 pln , natomiast T-cap split to 26 070pln netto.

W tym momencie w stajni Panasa T-cap mono przebija wszystko, czekam na osteczną ofertę...

Edytowane przez bobrow
Literówka

Bulwersujecie sie ze ktos w domu w ktorym trzeba 4-5kW ma pc PW 9kW i te pompy modga zejsc z moca tylko do ok 3kW.

Moja gruntowka on/off z moca katalogowa 9.66kW(dla 0/35)gdy jest 5 stopni na zew ma pewnie ponad 10kW mocy bo temperatury lepsze i w domu ktory przy -20 potrzebuje 7.5kW nie taktuje

Akurat temperatura zewnętrzna ma niewiele wspólnego z twoją pompą.

Tak na zdrowy rozum obnizenie mocy o polowe powinno statystycznie wydluzyc 2 krotnie czas

Tyle, że nawet jak grzejesz tylko w taniej strefie, to w praktyce tylko raz grzejesz cały zasobnik od temperatury wody wodociągowej - po montażu. Nawet po wakacjach z wyłączonym ogrzewaniem wody masz ponad 20* w zasobniku.

Zazwyczaj dogrzewasz niewielką ilość o niewiele stopni. Czas łączny na dobę łatwo policzyć, jak ktoś zna swoje zużycie dobowe - mieszkańcy bloków zazwyczaj mają od ręki te dane. Dziwne, że mieszkańcy domów tak niechętnie montują wodomierze na ciepłej wodzie. I myślą, że jak mają 200 czy 300l w zasobniku, to grzeją cały zasobnik i cały zużywają jak się kapią.

Temat to spawalnia ok 120 m2/5m wys- CO grzejniki , więc PC P/W do 55st ( wysokie trzy płytowce).

Jeśli nie będzie żadnych istotnych „minusów”-to będzie monoblock do -25 st pracujący i „glikol” w systemie.

Ciekawy jestem co wygra tę konkurencję

Pzdr

Witam

Budynek dość nietypowy jak na nin. forum.

Zasadnicze pytanie; co i o jakich wymiarach będzie tam spawane.

Niezależnie od standardowych obliczeń - prostych jak sądzę, trzeba uwzględnić zyski cieplne z samego procesu spawania, jak i straty wynikające z konieczności intensywnego wentylowania. I jeszcze do do tego; możliwe częste otwieranie szerokich drzwi (bramy), zależne od gabarytów.

Tak czy owak, jeśli nie będzie w systemie zbiornika CW, mono z glikolem jest OK, a nawet super.

Można zalać system najtańszym - etylenowym.

Ostatnie pytanie; "wysokie trzy płytowce" to tzw. fafiry (grzejniki Faviera)?

Pozdrawiam

Pratchawiec

Pytanie jest tylko czy przy monobloku instalowanym samodzielnie nie traci się gwarancji producenta ?

Wątpie

np. NIBE :

"

3. Warunkiem obowiązywania gwarancji jest:

posiadanie dowodu zakupu i ważnej Karty Gwarancyjnej wypeł*nionej przez osoby do tego uprawnione,

wykonanie przez Autoryzowanego Serwisanta / Instalatora płatnego* „pierwszego uruchomienia”, oraz odesłanie przez Użytkownika do Gwaranta nie później niż w terminie 14 dni od daty wykonania „pierwszego uruchomienia”, Karty Rejestracyjnej Urządzenia i Protokołu Pierwszego Uruchomienia zawartych w Karcie Gwarancyjnej,

wykonanie przez Autoryzowanego Serwisanta płatnego* prze*glądu gwarancyjnego przed upływem pierwszego roku eksploata*cji urządzenia oraz odesłanie przez Użytkownika do Gwaranta w terminie 14 dni od daty wykonania usługi wypełnionego protokołu z przeglądu przed upływem pierwszego roku eksploatacji urządzenia, zawartego w Karcie Gwarancyjnej.

Karta Gwarancyjna jest ważna, jeżeli:

„pierwszego uruchomienia” dokonał Autoryzowany Serwisant / Instalator,

jest podpisana przez Użytkownika urządzenia podlegającego gwarancji,

nie znajdują się na niej żadne ślady zmian, poprawek, skreśleń itp.,

dołączono do niej dowód zakupu."

Pompy Dimplex :

"Warunkiem otrzymania przedłużonej gwarancji jest odpłatne pierwsze uruchomienie w czasie eksploatacji (czas pracy sprężarki) poniżej 150 godzin, przeprowadzone przez autoryzowany serwis posprzedażowy techniki systemowej z protokołem pierwszego uruchomienia. Zlecenie odpłatnego pierwszego uruchomienia przez serwis posprzedażowy techniki systemowej dokonywane jest na piśmie przy zastosowaniu odpowiedniego formularza."

a tutaj przykładowy Panasonic :

"Sprzedaż, montaż, uruchomienie bądź serwisowanie Pomp Ciepła firmy Panasonic przez instalatora, który nie posiada autoryzacji Panasonic powoduje utratę gwarancji na pompę ciepła."

https://sklep.klimman.com.pl/pompa-ciepla-9-kw-panasonic-wh-sxc09f3e8-jednofazowa-seria-t-cap.html

Zazwyczaj dogrzewasz niewielką ilość o niewiele stopni. Czas łączny na dobę łatwo policzyć, jak ktoś zna swoje zużycie dobowe - mieszkańcy bloków zazwyczaj mają od ręki te dane. Dziwne, że mieszkańcy domów tak niechętnie montują wodomierze na ciepłej wodzie. I myślą, że jak mają 200 czy 300l w zasobniku, to grzeją cały zasobnik i cały zużywają jak się kapią.

No chyba niekoniecznie, bo trzeba doliczyć straty ciepła na buforze, do tego straty ciepła na cyrkulacje ( w bloku tem efekt praktycznie nie wystęuje - liczniki masz blisko miejsc poboru)

Ja mam 150l i jedna długa kąpiel szybko wychładza zbiornik (szczególnie jeśli Familija zażyczy sobie kapiel w wannie).

Tak czy inaczej pompa 14kW poradzi sobie szybciej niz pompa 5kW szczególnie w temp -5 stopni.

Edytowane przez gogush

Gogush

ok- przy splitach sprawa jasna , ale jak to wygląda przy mono ?

Tutaj trzeba więcej kwalifikacji hydraulika niż „pompiarza”...

Kubson

jeśli Ty dostałeś gwarancję „konsumencką” , to znaczy że jednak można samemu montować mono

Pratchawiec,

pierwsze słyszę o fafirach -poczytam.

Z wys to jest tak , że ściana ok 4.2 m -okap ok 5 m ( budynek z „płyty obornickiej”)

Spawamy ramy stalowe ok 3m wys - takie tam „klamoty” ...

Temp min wymagana w takich pomiedzczeniach to chyba 16 st-no i w T-shirtach się tego nie wykonuje������

Pzdr

Edytowane przez bobrow
Literówka

Akurat temperatura zewnętrzna ma niewiele wspólnego z twoją pompą.

Ma wiele bo jaka zew jest dodatnia to z ziemi idzie sporo na plusie(mniejsze obciazanie cieplne odwiertow) a w domu blizej 30 niz 35. Oczywiscie nie tyle co w powietrznych ale uwazam ze 1kW roznicy jest miedzy -20 a +5.

Zmierzam do tego ze wszelkie taktowanie to wina sterowania. W mojej pompie jest nawet taki parametr ze gdy pompa chodzi 30minut i robi pauze godzinna to po dwukrotnum zwiekszeniu tego parametru bedzie pracowac godzine i pauzowac 2.

Bobrow

Wysokie trzy płytowce to standardowe kaloryfery płaskie płytowe? Jeśli tak to dalej nie szukaj o fafirach.

Jaką miały (mają mieć) temp. zasilania?

Może dla tego typu obiektu lepsze byłyby nagrzewnice wodne wentylatorowe. Wiem - nie taka moc, nie takie temp. zasilania.

Kluczowym jest jak często następować będzie (lub musi) wymiana powietrza.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Bobrow

Wysokie trzy płytowce to standardowe kaloryfery płaskie płytowe? Jeśli tak to dalej nie szukaj o fafirach.

Jaką miały (mają mieć) temp. zasilania?

Może dla tego typu obiektu lepsze byłyby nagrzewnice wodne wentylatorowe. Wiem - nie taka moc, nie takie temp. zasilania.

Kluczowym jest jak często następować będzie (lub musi) wymiana powietrza.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Pratchawiec,

spawalnia to tylko fragment hali -jest na to projekt ( jest też nagrzewnica przy reku), ze względu na zapylenie będą zwykłe trzypłytowce.

Reszta obiektu nadmuch PC P/P

Pzdr