Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To CWU to faktycznie jest u mnie kosmos. Na początku bawiłem się ustawianie temperatury, zaczynałem od 45 stopni, obecnie jest 48 ale myślę że to niewiele zmieni. Mam zbiornik kospela. Woda przecież w całym zbiorniku nie ma tyle stopni tylko tam gdzie jest czujnik. Bywa nie raz tak że przez cały dzień nie jest podgrzewaną. Głównie korzystamy z pryszniców, wanna była użyta kilka-kilkanaście razy.

300l do 47C. No to jest niemożliwe. Fizyka. Ja mam 300l i co bym nie robil to i tak srednio 100kWh/miesiąc mam.

to jest możliwe jak najbardziej moja PC ma silnik 400wat grzałka jest odlaczona 100 kwh to jest 250 h pracy wychodzi ponad 8 h dziennie . Moja pracuje teraz około 4-5 h na dobę w lecie 2h

Jak ktoś startuje w zawodach na hodowcę roku w kategorii Legionella, to dobrze jest utrzymywać 45-50*.

250kWh/r wystarczy na wyprodukowanie około 1,5m3/mies ciepłej wody w standardzie "blokowym (55*) przy COP3 - więc blokersi mogą porównać do tego swoje zużycie. Im większy zasobnik, tym niższy COP (wydawałoby się to paradoksalne - ale to wynika z tego, że PC nie grzeje całego zasobnika, a tylko dogrzewa brakujące ostatnie stopnie). Więc bez sensu jest zasobnik 300l przy zużyciu 50l na dobę (a tym bardziej jego dogrzewanie częściej, niż co trzy dni albo i rzadziej).

To przy założeniu, że nie ma cyrkulacji.

Zmieńcie podliczniki :D U nas na firmie sprawdzaliśmy podliczniki okazało się że te sprzedawane u nas chińskie podliczniki z naklejkami polskich producentów specjalnie z faktycznym zużyciem nie mają za dużo wspólnego.

Sądzę że każdy jest produkowany w Chinach i aby go wprowadzić na rynek europejski musi mieć legalizację i spełniać normy.

Myślę że prawie każdy podlicznik pokazuje realne zużycie albo z bardzo małym błędem pomiarowym . Natomiast ten "licznik" wbudowany w Panasonica można traktować jako gadżet a nie prawdziwy miernik zużycia energii , bo zlicza co chce i jak chce i już wielu uwodniła że to co pokazuje nijak ma się do rzeczywistości ..

Wiec jak ktoś chce się "chwalić" wynikami to tylko z podlicznika ....

Edytowane przez kaszpir007

Nie mam niestety podlicznika, publikując swoje dane z pompy nie miałem pojęcia że kąpie się w zimnej wodzie z legionellą. Zapraszam pod prysznic :))Roczne zużycie prądu mam 4300 kWh.Zaraz zostanę posądzony że siedzę w domu przy świeczkach. Nie było moją intencją licytacja na zużycie prądu przez pompę ciepła bo nagród za to nie przyznają.

Nagród nie przyznają, ale zanim podasz dane na forum należałoby je chociaż przeanalizować...tak na logikę.

Dla mnie zużycie roczne na CWU na poziomie 250 kWh na 3 osobowa rodzinę (przy COP ok 3) jest po prostu niewiarygodne..., co nie oznacza, że nie niemożliwe. Po prostu należałoby bardzo, ale to bardzo oszczędnie korzystać z CWU

Zmieńcie podliczniki :D U nas na firmie sprawdzaliśmy podliczniki okazało się że te sprzedawane u nas chińskie podliczniki z naklejkami polskich producentów specjalnie z faktycznym zużyciem nie mają za dużo wspólnego.

Już wcześniej o tym pisałem.

Jak podasz z podlicznika to napiszą że zły podlicznik.

Jak z głównego - powidzą że nie masz ciepłomierza.

Jak masz wszystko legalizowane - że i tak to nie możliwe.

Nie dajcie się w to wciągnąć.

Lg i gruntowe biorą po 30 kw dziennie i Panasoniki tez tyle musza

Na CWU cop 3 jest praktycznie nierealny. Raczej bliżej 2.

No to moja pompa pobija tu rekordy :) COP z całego roku: Całkowity 5,7.COP CO-5,2,COP CWU-6!! Idealne dane na folder reklamowy.

Już wiadomo skąd takie zużycie CWU w moim przypadku. Panasonicowi chyba takie wyniki się nawet nie śniły.:)

Nie zmienia to faktu że nawet jeżeli zużyłem faktycznie nawet 500kWh na CWU i doliczę z 10-15 % do całkowitego zużycia to i tak jestem zadowolony po pierwszym roku użytkowania. Pozdrawiam

Napisałem o tym COP jako żart, bo wiem że jest to nie realne.

Stawiam ze Twoja pompa oszukuje jak u mnie o 100% .

Ale jaki masz problem ze sprawdzeniem cieplomierz w niej pokazuje wmiare poprawnie (czyli ilosc energi wyprodukowanej) poswiec 1godz i sprawdz jaki masz realny cop .

Wylacz w domu wszystkie odbiorniki spisz licznik główny zapusc grzanie cwu jak skonczy spisz z pompy wyprodukowana energie podziel przez energie z licznika i masz.

Tak samo z c.o

I po co tu bzdury wypisywac