Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Celował bym raczej w poprawę komfortu pracy urządzenia i poprawę komfortu termicznego w domu;)

Koszty pewnie troche wyższe. Zależy co kto lubi;)

Świadomość indywidualnych różnic to ja mam, Byłem po prostu ciekaw czy przejście z taniej taryfy na grzanie całodobowe jest dużo droższe. Pierwsze grzanie PC dopiero przede mną i się zastanawiam czy od razu przejść na G12/G12W, czy najpierw sprawdzić na G11 jak to będzie.

Świadomość indywidualnych różnic to ja mam, Byłem po prostu ciekaw czy przejście z taniej taryfy na grzanie całodobowe jest dużo droższe. Pierwsze grzanie PC dopiero przede mną i się zastanawiam czy od razu przejść na G12/G12W, czy najpierw sprawdzić na G11 jak to będzie.

Przejdź na strefową. I tak wychodzi taniej jak puszczasz wszystko samopas, bo tania strefa jest dużo tańsza niż droga droższa względem G11. Do tego grzanie puszczone samopas i tak więcej zużyje w nocy, gdy masz zerowe zyski słoneczne, małe bytowe a temperaturę za oknem najniższą w ciągu doby. A CWU może grzać tylko w taniej i nie zauważysz różnicy (ja nie zauważam też grzania, ale niektórzy czują inaczej, wynika z pomiarów).

Do tego mając taryfę strefową masz wszystkie potrzebne dane, żeby przeliczyć i sprawdzić, ile byś zapłacił w G11. Jak masz G11, to nie masz danych o zużyciu w podziale na strefy, więc nie przeliczysz na żadną strefową.

Cosik mi się pochrzaniło z edycją postu.

Poprzedni mi znikł, nie wiem dlaczego, chciałem tylko dopisać co niżej....;)

Właśnie (od 16.30) miałem grzaną CWU. Pompa zagrzała zasobnik z 39,7C do zadanych 45C. Zajęło jej to ok. 20-22 minut (nie patrzyłem z zegarkiem w ręku) Temp.początkowa pracy DZ to 11,2 C. Kończy na 10,6C. Zjadła prawie dokładnie 1 kWh. Miałem 2099,20 kWh, mam 2100,16 kWh.

Do tego mając taryfę strefową masz wszystkie potrzebne dane, żeby przeliczyć i sprawdzić, ile byś zapłacił w G11. Jak masz G11, to nie masz danych o zużyciu w podziale na strefy, więc nie przeliczysz na żadną strefową.

Chyba że masz PV i apkę elicznik - wtedy możesz bez problemu zrobić sobię symulację % zużycia dla wszystkich taryf.

Ciągle mam G12w, początkowo grzałem w okienkach, później puściłem PC samopas. Po zliczeniu kWh taniej i drogiej i tak wychodzi taniej niż grzanie w okienkach. Nie za bardzo ta zima nadawała się do porównań, bo ciężko było o dwa porównywalne tygodnie....

Aby zakończyć wątek zużycia prądu na CWU w jednym dniu.

Dzisiaj rano licznik wskazuje dokładnie 2102,00 kWh.

Ergo doba grzania CWU wyniosła 2,8 kWh. Na ile ten dzień był reprezentatywny dla całego miesiąca trudno oszacować.

Tyle tylko, że ja dla 3 osób mam zasobnik 300l ze sporą wężownicą. Mogę go grzać do 45C i wody mam pod dostatkiem. Pompa idzie "na raz", a uruchamia się teraz tylko 2 razy na dzień.

A nie 200 l dla 4 osób.

Ogrzewanie pewnie się już nie włączy, więc maj wyjdzie mi 2105 kWh - 1965 kWh = 140 kWh. Zobaczymy jutro.

Cały czas wszystko w taniej taryfie 0,4 zł. = 56 zł.

Przejdź na strefową. I tak wychodzi taniej jak puszczasz wszystko samopas, bo tania strefa jest dużo tańsza niż droga droższa względem G11. Do tego grzanie puszczone samopas i tak więcej zużyje w nocy, gdy masz zerowe zyski słoneczne, małe bytowe a temperaturę za oknem najniższą w ciągu doby. A CWU może grzać tylko w taniej i nie zauważysz różnicy (ja nie zauważam też grzania, ale niektórzy czują inaczej, wynika z pomiarów).

Właśnie się zgadałem z gościem, który mając trójkę małych dzieci przeszedł na strefową taryfę bo sama pralka + suszarka chodzi u nich 2-3 razy dziennie i puszczanie jej w taniej taryfie przynosi realne oszczędności. Wygląda, że to najlepsza opcja.

Wygląda, że to najlepsza opcja.

Uwierz, właśnie jadę 11 rok na G12w (10 lat w poprzednim i pierwszy rok w obecnym domu), poza nielicznymi nawykami np. intensywne prania w weekend, gotowania w weekendy (to z racji pracy) - nie stosuję żadnych ograniczeń.

Kiedy trzeba prasować, włączyć zmywarkę lub cokolwiek innego w drogiej taryfie to robimy to, nie bacząc na rodzaj taryfy.

Grzeję CO i CWU w taniej.

I tak wychodzi mia fakturowa cena 1kWh taniej i to zdecydowanie, aniżeli G11.

Zaufaj. :p

Tyle tylko, że ja dla 3 osób mam zasobnik 300l ze sporą wężownicą. Mogę go grzać do 45C i wody mam pod dostatkiem. Pompa idzie "na raz", a uruchamia się teraz tylko 2 razy na dzień.

A nie 200 l dla 4 osób.

Zbiornik 230l dla 4 osób w tym 3 kobiet. Grzanie w zimie do 45 stopni w okresie przejściowym do 44 stopni, w lecie być może do 43 stopni.

Zużycie energii za ostatnie 8 miesięcy 490kWh , czyli 2,0kWh dziennie.

Grzanie 2 razy dziennie rano i wieczorem po ~60min (w zimie chyba nawet więcej, obecnie po ~40min), wszystko w tańszych godzinach G12W.

Wszystko spisane z wyświetlacza PC więc 100% pewności brak.

Wowww..... Sprawdzam wyniki od stycznia - od zamieszkania. Na CWU średnio 4,5 do 5 kWh dziennie. Rodzina 4 osobowa, zbiornik 200litrów. Ustawione na 48 C a przed kompaniem wieczornym 53C bo wody trochę za mało było.

To sobie podyskutujcie.

Zbiornik 230l dla 4 osób w tym 3 kobiet. Grzanie w zimie do 45 stopni w okresie przejściowym do 44 stopni, w lecie być może do 43 stopni.

Zużycie energii za ostatnie 8 miesięcy 490kWh , czyli 2,0kWh dziennie.

Grzanie 2 razy dziennie rano i wieczorem po ~60min (w zimie chyba nawet więcej, obecnie po ~40min), wszystko w tańszych godzinach G12W.

Wszystko spisane z wyświetlacza PC więc 100% pewności brak.

Tyle mniej więcej są warte dane z wyświetlacza PC. Ileż to już było tych COP>6. OMG.:rolleyes:

Tyle mniej więcej są warte dane z wyświetlacza PC. Ileż to już było tych COP>6. OMG.:rolleyes:

Pewnie tyle samo ile pitolenia, że 200l dla 4 osób nie wystarczy...

U mnie COP dla c.w.u. wynosi wg pompy 2,91.

Do tej pory ogrzewałem c.w.u grzałką w zbiorniku 100l. i zużywałem rocznie pewnie ~1600kWh, więc pi x drzwi jest OK...

Wystarczy krótki sprawdzian. Do tej pory zużywałem

Pewnie tyle samo ile pitolenia, że 200l dla 4 osób nie wystarczy...

U mnie COP dla c.w.u. wynosi wg pompy 2,91.

Nie bardzo wiem, kto napisał, że 200l nie starcza dla 4 osób.;)

Są tu userzy, którzy takim zasobnikiem obsługują 7 osób.

Nie widzę w tym nic dziwnego.

A COP 2,91 przy powietrznej (?) PC?, Też zimą, przy -10, -15C na dworze? No Panie....

To na pewno ci sami z COP>6

.

Pomyśl...

Myślę i wchodzi mi tak:

1. idziesz na kontrę, nie bardzo wiem dlaczego, nie bardzo wiem dlaczego ze mną - możesz jechać dalej, beze mnie,

2. wiele rzeczy na tym forum już widziałem i wiele czytałem, i tak sobie myślę, że nie jest dobrze jak ktoś stojący przed wyborem (dla niego bardzo ciężkim, być może jedynym w życiu) ogrzewania domu i wody użytkowej, czyta pewne rzeczy,

3. jak dla mnie możesz mieć i 1 kWh na dzień na CWU,

I tyle.;)

Tak, zaraz dojdziemy do etapu gdzie na co idzie dziennie 0,5 kwh. Nie wiem ludzie 1,5 kwh dziennie na CO, to co wy odpalacie pompe na 30 minut czy macie w domach 18 stopni i w kurtkach chodzicie ? Bo praktycznie polowa maja to byla pizgawica i trzeba bylo grzac, nawet 30m2 okien na poludnie nie dalo rady dogrzac przez slonce, bo bylo pochmurno przez wiekszosc maja Edytowane przez cpk

I tak wychodzi mia fakturowa cena 1kWh taniej i to zdecydowanie, aniżeli G11.

Zaufaj. :p

Ja mam podobnie. Podobnie, bo tak CO jak i CWU jak trzeba to bez oporów grzeję też w drogiej taryfie (mały zasobnik)

Jakiś czas temu wrzuciłem to wszystko w arkusz

Dla moich cen różnica pomiędzy G11 a G12w (wychodzi mi około 70% zużycia w taniej taryfie) to 30,5%

Dla mnie 30% to dużo,

Kiedyś miałem wątpliwości, zanim przeszedłem na taryfę strefową, ale teraz nie wyobrażam sobie, żeby przy identycznym korzystaniu ze wszystkich urządzeń elektrycznych płacić za to 30% więcej :)

Tak, zaraz dojdziemy do etapu gdzie na co idzie dziennie 0,5 kwh. Nie wiem ludzie 1,5 kwh dziennie na CO, to co wy odpalacie pompe na 30 minut czy macie w domach 18 stopni i w kurtkach chodzicie ? Bo praktycznie polowa maja to byla pizgawica i trzeba bylo grzac, nawet 30m2 okien na poludnie nie dalo rady dogrzac przez slonce, bo bylo pochmurno przez wiekszosc maja

Mam znajomego, ostatnio grzał 6 kwietnia. Ogrzewanie zjadło mu w ten dzie jakoś 1,5kWh. czystym prądem.

Co idę do niego, to ma cieplej niż ja.

Dzisiaj włączyłem, bo mi spadło do 21,5 stopnia.

Zjadło 1,56kWh i teraz mam 22 stopnie.

Jak nie ma słońca, to nie ma dużych zysków.

Co do rachunków za CO.

Mnie ten sezon wyszedł 1000 zł czystym prądem plus pompa od 30 marca.

Więc trzeba mieć dom, a nie durszlak.

W tym sezonie miałem 3 doby, kiedy grzałem po 6,5 godziny na dobę kotłem elektrycznym 6kW.

Pozostała część sezonu, krócej.

Edytowane przez klaudiusz_x

To wejdz w moja stopke, a dopiero pozniej pisz o durszlaku.

Sory ale w bajki nie wierze. Prosty przyklad z teraz, temperatura zewnetrzna 15 stopni, temperatura zasilania podlogowki 34 stopnie i w ciagu godziny 2,5 kwh

Edytowane przez cpk

Myślę i wchodzi mi tak:

To jeszcze raz.

Najpierw wyskakujesz z COP>6.

Potem nie wiadomo dlaczego pytasz o COP przy mocno ujemnych temp., gdy podaję 2,91 za c.w.u.

P.S. Ogrzewanie wyłączyłem 23.04. Od tego czasu 3 razy był odpalony kominek a kilka razy ubrałem skarpety. Czytając niektore posty zastanawiam się ile osób powinno mieć skafandry kosmiczne aby zachować komfort termiczny...

Edytowane przez Maciej Loret