Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Instalator twierdzi, że pompa sama sobie reguluje odpowiednią deltę właśnie regulując obrotami wbudowanych pomp obiegowych. Aktualnie delta DZ to 5,5⁰c, a GZ 4,4⁰c. Coś ta różnicą temp. na DZ za duża. Poobserwuje i najwyżej zwrócę się do instalatora o wyjaśnienie. Dzięki za info.

Panowie,

Temat dla mnie totalnie nowy zatem szukam porady. Jeśli złe miejsce to przekierujcie.

Dom w zabudowie szeregowej. Według projektu przewidziana jest PC Stiebel Eltron WPC 7 (7.5 kW).

Budynek pow. całkowita 190m2, 129m2 użytkowy, pow o regulowanej temperaturze 174,6 (w tym araż i pralnia). Dach płaski. Podłogówka.

Odwierty w ziemi.

Kubatura 486m3.

Mam dokładną charakterystykę energetyczną budynku jeśli trzeba.

Doszliśmy do realizacji i padło pytanie o wymianę pompy na model kompaktowy Gebwell Qi 8 (7.4 kW) COP 0/35 -> 4.6

lub inwertowa Aries 12 (2.6-12.8 kW) SCOP -> 5.8.

Budynek ma 3 piętra. Propozycja jest aby per piętro był jeden sterownik.

Planowałem zrobić automatykę Deimic i sterowanie nie per piętro tylko pokój (łazienka, WC i pralnia ciągle otwarte) ale ponoć jest to trochę na wyrost i strata kasy.

Moje pytania:

- Porównanie tych modeli Gebwell'a on-off vs inwertowa -> czy jest sens dopłacać

- Sterowniki -> czy jest sens zarządzać per pomieszczenie vs per piętro

- Automatyka zażyczyła sobie aby do pompy był zbiornik buforowy aby nie było alarmów przy zbytnio zamkniętych zaworach. Propozycja ciągle otwarte pętle z długością pętli ~190m. OK lub nie-OK?

Edytowane przez RedDevil

Panowie,

Budynek ma 3 piętra. Propozycja jest aby per piętro był jeden sterownik.

Planowałem zrobić automatykę Deimic i sterowanie nie per piętro tylko pokój (łazienka, WC i pralnia ciągle otwarte) ale ponoć jest to trochę na wyrost i strata kasy.

Moje pytania:

- Porównanie tych modeli Gebwell'a on-off vs inwertowa -> czy jest sens dopłacać

- Sterowniki -> czy jest sens zarządzać per pomieszczenie vs per piętro

- Automatyka zażyczyła sobie aby do pompy był zbiornik buforowy aby nie było alarmów przy zbytnio zamkniętych zaworach. Propozycja ciągle otwarte pętle z długością pętli ~190m. OK lub nie-OK?

Mam pompę ciepła oraz pętle w podłodze i Deimica.

Ogrzewam dom per pomieszczenie i nie wiem dlaczego ktoś Ci zasugerował, że jest to zbędny i duży wydatek.

kwestia dociągnięcia przewodów z rozdzielacza do rozdzielni. Użyj zaworów N/O.

Sterowanie per piętro to dopiero strata ciepłą i pieniędzy. Nie muszę mięć takiej samej temperatury w komunikacji co np. w łazience. Przykładów można by podać dużo. Zresztą nie przemieszczam się tyle po domu, żeby grzać i 'użytkować ciepło' z całego piętra.

Jak wychodzę z domu to ustawiam inny profil ogrzewania, żeby utrzymywał temperaturę ok 15 stopni wszędzie. Czyli wiosną/latem/jesienią raczej wcale się nie włączy pod moją nieobecność.

Jak natomiast rozbroję alarm i pierwsza czujka ruchu zostanie wzbudzona to włącza się pompa i normalny profil ogrzewania :)

Nie muszę mięć takiej samej temperatury w komunikacji co np. w łazience.

Oczywiście, że nie. Dlatego w łazience dajesz rurki gęściej. Jak to nie wystarczy - dostrajasz na rotametrach.

Jak wychodzę z domu to ustawiam inny profil ogrzewania, żeby utrzymywał temperaturę ok 15 stopni wszędzie.

I masz te 15* jak wracasz z pracy? Czy może z pół stopnia tylko spadnie?

Ile potem trwa powrót do komfortowej temperatury? A ile po kilkudniowej nieobecności?

Jesteś pierwszym na FM, któremu wyłączanie podłogówki w zamieszkanym domu przyniosło oszczędności (bo chyba innego celu to nie ma?) i nie popsuło komfortu.

Mam pompę ciepła oraz pętle w podłodze i Deimica.

Ogrzewam dom per pomieszczenie i nie wiem dlaczego ktoś Ci zasugerował, że jest to zbędny i duży wydatek.

kwestia dociągnięcia przewodów z rozdzielacza do rozdzielni. Użyj zaworów N/O.

Sterowanie per piętro to dopiero strata ciepłą i pieniędzy. Nie muszę mięć takiej samej temperatury w komunikacji co np. w łazience. Przykładów można by podać dużo. Zresztą nie przemieszczam się tyle po domu, żeby grzać i 'użytkować ciepło' z całego piętra.

Jak wychodzę z domu to ustawiam inny profil ogrzewania, żeby utrzymywał temperaturę ok 15 stopni wszędzie. Czyli wiosną/latem/jesienią raczej wcale się nie włączy pod moją nieobecność.

Jak natomiast rozbroję alarm i pierwsza czujka ruchu zostanie wzbudzona to włącza się pompa i normalny profil ogrzewania :)

Co do wydatku to kable są najmniejszym problemem, takie kable i tak poprowadzę.

Przy 15 pętlach to jest 15 wejść do Deimica czyli muszą dokupić kolejne rozszerzenie sterownika. Do tego dochodzi modół Heating LED i czujniki temperatury. Czujniki można ogarnąć przyciskami Deimica ale te najmniej nie kosztują. Najsłabsze w tym wszystkim jest to, że Deimic nie ma wyświetlacza temperatury na przycisku/sterownika czyli sterowanie tylko z aplikacją. Suma sumarum i wychodzi jakieś 6tyś.

Sugestia ta padła gdyż podłogówka ma sporą bezwładność i ustawienie temperatury pomiędzy pokojami z różnicą większą niż 3 stopnie ponoć jest wręcz niemożliwe. Skoro taka mała różnica to gdzie tu sens sterowania na pokój?

Osobiście uważam, że ochłodzenie domu o sporej kubaturze do 15 stopni spowoduje, że ogrzanie go ponownie do komfortowej temperatury zabierze sporo czasu.