Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Około 69kwh mniej niż w ubiegłym roku, też tak macie, że listopad był cieplejszy? .

Według tego portalu, dla Łodzi więc niedaleko od Ciebie, średnia temp. listopada 2020 była niższa niż w ubiegłym roku.

https://www.weatheronline.pl/weather/maps/city?FMM=11&FYY=2019&LYY=2020&WMO=12465&CONT=plpl&REGION=0001&LAND=PL&ART=TEM&R=0&NOREGION=0&LEVEL=162&LANG=pl&MOD=MOA

PS. Sprawdź link do PV coś nie działa.

pzdr

To może ty oddaj swój do legalizacji, o wtedy będziemy mądrzejsi.

Przecież panasoniki nie maja licznika energii ani nawet zadnego scalaka odpowiadajacego za pomiar wszystko oblicza sterownik na podstawie czestotliwosci pracy sprezarki.

Jakis inzynier na staniwisku testowyn zapuścił pompe i mierzył pobór dla ilus tam zakresów czestotliwosci i sterownik potem podaje ze pompa pobiera tyle i tyle bo pracuje na takiej i takiej czestotliwosci.

W jednostkach malych jednofazowych jest w zaleznosci od obciazenia z jakim chodzi sprezarka u kogos rozjazd duży albo ogromny tak jak u mnie okolo 80% wiecej w realu niz na pompie.

W jednostkach 3fazowych bardziej im sie to udalo i błedy sa mniejsze u niektórych prawie sie zgadza z podlicznikami

Temat walkowany juz tysiace razy.

Zlicza tylko prace sprezarki nie liczy elektroniki wentylatora czy obiegówki w jednostkach 3fazowych udzial tych komponentów w ogólnym zużyciu jest znikomy w malych pompach juz znaczny a jak np.pompa chodzi caly czas bez zadnych kaganców i cala elektronika obiegówka czy grzalka karteru chodza cala dobe a aprezarka zalaczy sie 5godzin na dobe to już całkiem.

Według tego portalu, dla Łodzi więc niedaleko od Ciebie, średnia temp. listopada 2020 była niższa niż w ubiegłym roku.

https://www.weatheronline.pl/weather/maps/city?FMM=11&FYY=2019&LYY=2020&WMO=12465&CONT=plpl&REGION=0001&LAND=PL&ART=TEM&R=0&NOREGION=0&LEVEL=162&LANG=pl&MOD=MOA

PS. Sprawdź link do PV coś nie działa.

pzdr

Nie tylko portal. w/g mojej pompy średnia w zeszłym roku to 6 stopni a w tym to 5.

To może ty oddaj swój do legalizacji, o wtedy będziemy mądrzejsi.

A propo legalizacji, kiedys wzorcowałem własnie takiego typu licznik (orno) 2 szt., najwiekszy bład na 1 fazie nie przekroczył 0,5% na pozostałych ok 0,2%. Klasa licznika to 1.

Oczywiscie nie nalezy przyjmowac ze kazdy egzemplarz bedzie miał tak dobrą dokladnosc, ale jak na cenę to bład bardzo mały. Wzorcowanie przeprowadziłem na przyrzadach słuzących do leglizacji i wzorcowania liczników w instytucji tym sie zajmujacej.

Przecież panasoniki nie maja licznika energii ani nawet zadnego scalaka odpowiadajacego za pomiar wszystko oblicza sterownik na podstawie czestotliwosci pracy sprezarki.

.

Dla ciekawosci, a mam opomiarowane wszystkie Daikin Altherma ktore montuję, sprawdziłem rozbieznosc wskazan licznika i wskazan PC. Róznica nie była wieksza niz ok 5%, ale tez praktycznie nigdy nie pokryły sie obydwa wskazania. Nie wiem jaka jest rozbieznosc w PC innych producentów.

Jakis inzynier na staniwisku testowyn zapuścił pompe i mierzył pobór dla ilus tam zakresów czestotliwosci i sterownik potem podaje ze pompa pobiera tyle i tyle bo pracuje na takiej i takiej czestotliwosci.

W jednostkach malych jednofazowych jest w zaleznosci od obciazenia z jakim chodzi sprezarka u kogos rozjazd duży albo ogromny tak jak u mnie okolo 80% wiecej w realu niz na pompie.

W jednostkach 3fazowych bardziej im sie to udalo i błedy sa mniejsze u niektórych prawie sie zgadza z podlicznikami

Temat walkowany juz tysiace razy.

Zlicza tylko prace sprezarki nie liczy elektroniki wentylatora czy obiegówki w jednostkach 3fazowych udzial tych komponentów w ogólnym zużyciu jest znikomy w malych pompach juz znaczny a jak np.pompa chodzi caly czas bez zadnych kaganców i cala elektronika obiegówka czy grzalka karteru chodza cala dobe a aprezarka zalaczy sie 5godzin na dobe to już całkiem.

U mnie 20,86% zaniża PC od podlicznika ( tarczowy)

U mnie 20,86% zaniża PC od podlicznika ( tarczowy)

Jak tarczowy to mozliwe, te liczniki nie są od dawna produkowane, Twoj zapewne po kliku legalizacjach, wyrobione łozyska. Z drugiej strony niedokladnosc wskazan samej pompy i w połaczeniu z błedami licznika daje taki wynik. Problem jest taki ze nie wiadomo jaka jest rzeczywista wartosc pobranej energii bo zarówno wskazania pompy jak i licznika nie są wiarygodne.

Jak tarczowy to mozliwe, te liczniki nie są od dawna produkowane, Twoj zapewne po kliku legalizacjach, wyrobione łozyska. Z drugiej strony niedokladnosc wskazan samej pompy i w połaczeniu z błedami licznika daje taki wynik. Problem jest taki ze nie wiadomo jaka jest rzeczywista wartosc pobranej energii bo zarówno wskazania pompy jak i licznika nie są wiarygodne.

U mnie niedokładność nie przekracza 10%

Potwierdzam ze Panas w serii J 1F przekłamuje dane...na swoja korzyść. Podlicznik pokazuje 20% większe zużycie niż Panas. Co więcej, gdzieś na YT jest filmik z przedstawicielem Panas w którym on sam potwierdza ze te dane są mocno niedokładne bo PC nie ma swojego licznika tylko zakłada sobie ze np. napięcie w sieci jest stale 230V.

asolt! Tym razem jako z fachowcem się z tobą nie zgodzę. Dlaczego? 4-lata grzalem prądem miałem a ściślej mówiąc mam grzałki w piecu CO od 2 do 17kW. Jaką bym moc nie podał na grzałki w jednostce czasu zawsze się pokrywało. Załączyłem 6kW i tyle wskazał licznik ( podlicznik) ,dodatkowo sprawdzałem na liczniku ZE. Kolejna sprawa jak robię bilans z PV, CO + CWU + bytowy wszystko się zgadza . Zanim dostanę fakturę półroczną z ZE to wiem ile tych kWh mam. Jak by podlicznik źle wskazywał to by były różnice. Jestem bardziej pewny na naszym liczniku nawet tym z czasów PRL niż obecnym Chińczyku ONRO.

• Like 1

Wskazania pompy: 206 kWh

Wskazanie podlicznika: ~220 kWh

Temperatura w pomieszczeniach 18*C.

Jak się pracowało (wykańczanie domu), to było ciepło, ale gdy siedziałem nic nie robiąc czuć było chłodek a ogrzewanie pracuje w tym roku aby oszacować zapotrzebowanie na PV w przyszłości.

Od grudnia zmieniam na 20*C w celu urealnienia niezbędnego zapotrzebowania na kWh.

No to juz realnie nie bedziesz mial bo utrzymanie 18st w domu to prawie nie trzeba grzać a 20 to też będziecie marznąć chyba ze jestescie w klubie morsów.

Wiekszosc ludzi trzyma 22st a nawet 23st a to znacznie zwiększa zużycie energii.

No to juz realnie nie bedziesz mial bo utrzymanie 18st w domu to prawie nie trzeba grzać a 20 to też będziecie marznąć chyba ze jestescie w klubie morsów.

Wiekszosc ludzi trzyma 22st a nawet 23st a to znacznie zwiększa zużycie energii.

Nie zgodze się z tym. Zwiększenie temperatury z powiedzmy 18 do 23 st C wcale nie oznacza dużego wzrostu poboru energii. Gdy temperatury na zewnątrz będą w okolicach 0 st C to będzie wzrost o jakieś 25-30 % a przy - 10st C to już poniżej 20%.

Nie zgodze się z tym. Zwiększenie temperatury z powiedzmy 18 do 23 st C wcale nie oznacza dużego wzrostu poboru energii.

Oznacza. Obciążenie wprawdzie wzrasta proporcjonalnie do różnicy temperatur. Ale nie całe obciążenie pokrywasz systemem grzewczym - w nowym domu większość pokrywasz zyskami.

W moim domu zapotrzebowanie wychodzi przy 23* EUco+w=19,64 kWh/m2/r a przy 18* EUco+w=6,55 kWh/mw2/r.

Obniżenie temperatury o 5* powoduje trzykrotne zmniejszenie zapotrzebowania na co+w.

A czy nie mamy tutaj do czynienia z proporcjonalnością czasem? Strata w ogólnym urposzczeniu to współczynnik przenikania razy delta. Jeśli współczynnik przenikania jest stały, a zmienia się delta, to nie powinniśmy tego liczyć w ten sposób?

Przykładowo OZC -20/20 to 5kW. Przy 0 powinno być 2,5kW.

Ale jak np zamiast 20 będzie 18, to zmienia się nam delta więc dla -20/18 będzie to 4,75.

Dla -20/23 5,375kW.

Pomijając energię na wentylację, to daje nam jakieś 13% różnicy przy -20.

Dla 0/18 będzie to odpowiednio 2,25

A dla 0/23 2,875 czyli jakieś 28% różnicy.

Dla 10/18 1kW

Dla 10/23 1,625kW (13/43*5,375).

Przy 18 na zewnątrz w pierwszym przypadku nie potrzebujemy żadnej energii, a w drugim nadal będzie potrzebna - jakieś 0,6kW.

Oczywiście pomiając energię potrzebną na wentylację, zyski bytowe itp. W gruncie rzeczy przy rekuperacji z systemem przeciwzamrożeniowym poniżej zera energię na ogrzanie powietrza pobiera rekuperator.

PS - to takie moje tylko przypuszczenia, nie znam, się na audytach, ale tak wnioskuję z wzoru na stratę energii. Sam jestem ciekaw jak to przeliczać.

A teraz uwzględnij, że z tego jakieś 2 pokrywasz zyskami bytowymi i słonecznymi.

Masz rację, ja kiedyś miałem wyłączone ogrzewanie od 6 rano do 13 bo nikogo nie było w domu w dni robocze. Od października 2019 ogrzewanie działało bez przerw i 0 4,5% zwiększyło się zużycie w I strefie w stosunku do poprzedniego roku a ponieważ II strefa też nie była za darmo w poprzednim roku to różnica w stawce za 1 kwh I/II jest tak niewielka przy tej ilości że po prostu na rachunku tego nie zauważyłem

Jednak zyski słoneczne w dzień i wyższa temperatura mają znaczenie tak jak piszesz.

Ja mam maly bardzo cieply dom to nie tak jak u mojej tesciowej w starej chacie ze utrzymujesz tydzien 23st przestajesz grzac i po 24h jest 18st,jakbym mial utrzymywac w domu 18st to z sezonu grzewczego calkowicie wypada mi polowa września,pazdziernik,polowa listopada,polowa marca,kwiecień samo slońce,sprzet rtv i agd plus "przysłowiowe"pierdzenie by wystarczylo.

W grudniu styczniu i lutym to bym moze polowe tego wydal co teraz